Hoe een Siberische Husky opvoeden?

Inhoudsopgave

Een Siberische husky opvoeden kan op verschillende manieren. Elke hond is anders en daarom kan de ene methode beter werken dan de andere.

Siberische husky’s zijn een prachtig hondenras, ze zijn onafhankelijk, atletisch en intelligent. Ondanks hun relatief vriendelijke gedrag en aanhankelijke natuur zijn ze niet gemakkelijk te trainen. Omdat Siberische husky’s roedelhonden zijn, zullen ze je leiderschap uitdagen en grenzen uittesten. Als ze niet genoeg beweging krijgen, zullen ze vernielzuchtig worden. Om een onprettige ervaring met een Siberische husky te voorkomen is het belangrijk om hun karakter te begrijpen zodat je ze goed kunt trainen in alle omstandigheden en situaties.

Siberische husky opvoeden
Siberische husky opvoeden

Een Siberische husky opvoeden

Bevestig jezelf als de “alfa”

Siberische husky’s zijn berucht omdat ze moeilijk te trainen zijn. Het zijn roedelhonden met een hiërarchische leiderschapsstructuur. Daardoor kunnen ze koppig en onafhankelijk zijn en hebben ze een sterke wil. Omdat husky’s natuurlijke gedragstrekjes hebben die destructief kunnen zijn als ze niet goed getraind worden, is het belangrijk om vroeg te starten met het minimaliseren van slecht gedrag, zodat er een basis gelegd wordt voor een goedgemanierde hond.

 • Het is belangrijk om kennis te hebben over het karakter van een Siberische husky. Zelfvertrouwen en een sterke wil zijn belangrijke kwaliteiten om te hebben als eigenaar, zodat je gehoorzaamheid kunt vestigen in je hond. Husky’s zullen alleen commando’s respecteren en ernaar luisteren als ze van een “alfa” komen.
 • Het is geen goed idee om je Siberische husky te behandelen als een gelijke, omdat husky’s hiërarchische roedelhonden zijn en alleen leiders volgen. Je moet jezelf op elk moment als leider presenteren, of het nu gaat om als eerste eten, als eerste een deur doorgaan, of je husky voor je uit de weg laten gaan, het is belangrijk om deze hiërarchische relatie in stand te houden.
 • Soms worden husky’s agressief in een poging om een pikorde in leiderschap te bepalen door te bijten, aanmatiging of ander gewelddadig gedrag te vertonen. In dit geval is het demonstreren van je dominantie als “alfa” geboden om dit gedrag om te buigen. Het toestaan van je Siberische husky om met dit gedrag door te gaan of het niet aanpakken, zal hem alleen maar aanmoedigen meer agressie te vertonen naar andere mensen en honden.
 • Siberische husky’s vertonen soms gedrag dat heel natuurlijk is voor de hond, maar ongewenst voor mensen. De positie als alfa zal je de autoriteit geven om je husky te trainen ongewenst gedrag niet te vertonen, zoals springen, graven, bijten en kauwen. Een husky zal alleen aan de alfa gehoorzamen.

Beloon goed gedrag

Goed gedrag is de basis voor een goedgemanierde hond. Het bieden van lekkere hapjes en het gebruiken van een aanmoedigend stemgeluid zijn een effectieve combinatie voor je husky om het goede gedrag te herhalen. Dit wordt “positieve bekrachtiging” of “respect training” genoemd.

 • Zorg ervoor dat je beloningen snel geeft zodat je husky begrijpt welk gedrag hij moet herhalen. Als je te lang wacht zul je je husky alleen in de war brengen. Als je Siberische husky een commando eenmaal geleerd heeft, dan zal een beloning niet meer nodig zijn.
 • Vorm ongewenst gedrag om naar gewenst gedrag. Richt de aandacht van de hond weg van stout zijn, richting een gewenste gedraging. Dit laat aan een hond zien wat wel en niet mag, zonder straffen.
 • Het systeem van lokken en belonen is veilig omdat husky’s hierdoor niet angstig, agressief of gestrest raken door misbruik. In plaats van geweld te gebruiken bij je husky, geef je hem gewoon niets lekkers als hij die niet verdiend heeft.
 • Blijf de training simpel houden en stel doelen. Je husky heeft, net als elk ander dier, een leercurve. Begin gemakkelijk met heel simpele commando’s en bouw het op tot meer complexe commando’s en beloon hem op elk niveau.

Straf je Siberische husky zonder geweld te gebruiken

Naast prijzen en beloningen moeten husky’s ook straf krijgen voor ongewenst gedrag. Net als bij het prijzen moeten corrigerende maatregelen direct genomen worden, consistent zijn en ombuigen richting het uitvoeren van gewenst gedrag. Om te voorkomen dat je te ver gaat met fysieke of mishandelende discipline en daardoor de gewilligheid om te gehoorzamen kwijt raakt bij je husky, houd je je husky weg van zijn middelen, zoals lekkers, speelgoed, spel en genegenheid tot de hond reageert met gecorrigeerd gedrag.

 • Wees stevig in je correcties. Gebruik woorden zoals “nee” of “stop” met een sterk assertieve toon, maar zonder boosheid in je stem.
 • Zorg er altijd voor dat je het alfa-leiderschap uitstraalt door de training stevig in de hand te houden en door commando’s op autoritaire toon te geven.
 • Een gegeven commando moet gehoorzaamd worden. Als je husky weigert, loop dan weg en negeer hem zonder hem te geven wat hij wil. Geef na een paar minuten het commando opnieuw – wees volhardend en geduldig tot hij gehoorzaamt.
 • Als je husky koppig blijft en na diverse pogingen nog steeds weigert om te gehoorzamen, breng hem dan naar een plek die speciaal voor een “time-out” bedoeld is, waar hij niet met mensen kan communiceren tot hij tot rust komt.

Bouw een bruikbare woordenschat op met je husky

Net als wanneer je met een ander mens communiceert, is een bruikbare woordenschat de basis voor begrip en een goede relatie met je husky. Een krachtige woordenschat zal je husky slim en goed gemanierd maken en vooral je husky laten begrijpen wat je wil dat hij doet.

 • Simpele woorden zoals ja, nee, zit, sta, kom of korte zinnen zijn het beste wanneer je probeert te communiceren met je husky.
 • Bekende woorden en uitspraken bouwen vertrouwen op – een husky krijgt vertrouwen wanneer hij weet wie zijn leider is en wat er van hem verwacht wordt.
 • Een goede woordenschat bied je husky kennis en uiteindelijk de vaardigheid om woorden en uitspraken samen te voegen om complexe taken te vervullen.

Wees consequent en gelijkmatig in je training

Hoewel husky’s erom bekend staan dat ze intelligent zijn, is goed gedrag een reactie op herhaalde conditionering in een consequente omgeving. De beste manier om consistentie te bereiken is door een routine te bepalen. Routines zijn zowel voor de hond als voor de eigenaar goed, omdat een regelmatig schema van training, spelen, uitlaten en beweging de tijd samen maximaal maakt en verwachtingen minder gespannen maakt.

 • Het verbinden aan een dagelijkse routine is de grootste horde naar het effectief trainen van je husky. Wees je ervan bewust dat plotselinge veranderingen in een schema een hond kunnen verwarren en irriteren, waardoor hij vatbaarder is voor het breken van regels die je bepaald hebt tijdens training.
 • Zorg ervoor dat middelen, zoals voer, speeltjes, halsband, riem, beloningen en reinigingsmaterialen voor het grijpen liggen zodat het dagelijkse schema niet onderbroken wordt of stress geeft aan ofwel de eigenaar of de hond.
 • Blijf altijd kalm en reken op succes. Siberische husky’s moeten zich realiseren wie de leiding heeft en dat commando’s opgevolgd moeten worden en geen suggesties zijn. Zorg ervoor dat zowel beloningen als correcties in verhouding zijn met de prestatie of overtreding. Liefde en tederheid zijn altijd goede eigenschappen om te delen met je beste vriend.

Maak een aantal regels en probeer je eraan te houden

Hoewel husky’s erom bekend staan dat ze intelligent zijn, is goed gedrag een reactie op herhaalde conditionering in een consequente omgeving. Daarom is het belangrijk om regels te maken en je daaraan te houden, en om deze regels te communiceren met alle gezinsleden die in contact komen met je husky. Hoogstwaarschijnlijk zal een husky geen commando’s opvolgen die inconsequent of verwarrend zijn.

 • Besluit in welke kamers de hond mag komen, welke meubelstukken wel of niet beschikbaar zullen zijn voor je husky om op te liggen en waar zijn slaapplaats zal zijn.
 • Er zullen tijden zijn waarop je je husky alleen thuis moet laten. Zorg er in dat geval voor dat grenzen gesteld zijn om je spullen te beschermen tegen een overijverige of verveelde husky. Overweeg een plek als de keuken, daar is het gemakkelijk om ongelukjes op te ruimen, weinig te vernielen, en het is dicht bij gezinsactiviteit om eenzaamheid te voorkomen.

Geef minstens 30 minuten beweging per dag om overtollige energie te verbranden, ter aanvulling op speeltijd.

Onthoud dat Siberische husky’s al honderden, zo niet duizenden jaren getraind zijn om sledehonden te zijn, wat hun uithoudingsvermogen heeft vergroot. Een gebrek aan beweging zal meer teweegbrengen dan alleen dat je husky dik en lui wordt. Het zal hem motivatie geven voor ongewenst gedrag zoals ontsnappen, huilen, kauwen, janken en graven.

 • “Met je hond wandelen” is niet goed genoeg voor een Siberische husky. Ze zijn gefokt om een flink aantal kilometers te rennen per dag, en hebben daardoor veel beweging nodig. Op zijn allerminst moet je bereid zijn om elke dag een flink stuk hard te lopen, of minstens een stevige wandeling te maken om je husky moe te maken.
 • Siberische husky’s huilen liever dan dat ze blaffen. Overmatig huilen stoort buren en levert klachten op. Beweging zal hun opgekropte energie vrijgeven en overmatig huilen verminderen.
 • Siberische husky’s hebben een reputatie als “ontsnappingsartiesten”. Husky’s zijn creatief als het gaat om het vinden van een manier om uit de tuin te komen. In de meeste gevallen zal je husky alleen proberen om te “ontsnappen” als hij te weinig beweging krijgt of verveelt is.
 • Andere buitenactiviteiten zoals bikejoring, trekken of zelfs een spelletje met de bal gooien, flyball of frisbee zullen helpen je husky moe te maken en bieden goede alternatieven voor hardlopen.

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Siberische husky.

Husky – Shaiko

Bonjour,

Shaiko a fêter ses 1 an il y a quelques jours il est en parfaite santé et va très bien 🤩
Bon week-end à vous.
Voici quelque photos de lui 🙂🐾

Husky – Laika

Hallo… Vandaag onze Laika 10 jaar geworden. We zijn zo gelukkig met haar, zo gezond en een super karakter. Dank aan de Woefkesranch. Ze word elke dag verwend met een wandeling. Ze leeft binnen in huis, ze heeft zelfs ons bed ingepalmd. Dankjewel nogmaals. Mevrouw Vanderhallen Masset Dilsen-Stokkem

Siberische Husky – Barry

Den Barry 2jaar geleden bij jullie gekocht in mei wordt hij 3 jaar

Husky – Akamaru

Bonjour, 

 

Voici quelques photos d’Akamaru. C’est vraiment un amour et tout le monde le trouve magnifique. 

 

 

 

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=e58042f4 10e7 48c9 babb eca4f690baca

Husky – Belle

Bonjour,
Avec mon compagnon nous avons acheté notre chien chez vous le 9juillet 2022.
Voilà maintenant 10mois qu’elle fait partie de notre famille et aujourd’hui elle fête son 1er anniversaire.
Voici Bella et quelques photos de son évolution 🐾

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Siberische husky – Will – Vorst, België

One-year-old 

And I changed my family life…. 

Will is geboren op 11/04/2022

Zora x Dodge

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=6f202ac9 f819 4f13 8e11 a5083f09aecc

Laika – Husky

Lieve medewerkers, 

 

Bij deze laten wij u weten dat onze husky Laika vandaag 9 jaar is geworden. We zijn zo gelukkig met haar. Dank aan jullie voor uw inzet elke dag voor de hondjes ❤️

 

Mvg AM

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxr xvw2rn34r64v6w1cdlmn1h36dv0? Si=8000000025101976&pi=9e425bc0 6052 475f 80ba d5635ee7d99a

Husky – Dendermonde, België

Siberische Husky – Neo – Genk, België

Beste, neo bedankt u voor de wensen en dat jullie hem niet zijn vergeten.(zie hier een paar foto’s,eerste dag en nu)

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Siberische husky

Lees meer over de op onze blog.