Als je hond zich slecht gedraagt, wil je je hond straffen. Dit betekent eenvoudig dat u hen wilt laten weten dat het gedrag onaanvaardbaar is. In plaats van je hond te roepen of te slaan, wil je effectievere straffen gebruiken, zoals negeren of je aandacht trekken. Omdat honden reageren op positieve bekrachtiging, zal uw hond snel leren welk gedrag hij moet vermijden.

Belangrijk is dat elke situatie anders is, en dat ik probeer uit te gaan van algemene situaties. En veel zal afhangen wat uw hond van gewoontes heeft. Kort gezegd elke inperking van zijn gewoontes kan aanzien worden als een vorm van straf.

Gaat u gewoonlijk elke dag een uur wandelen, en gaat het voor een week niet, dan zal dit aanvoelen als een straf voor uw hond. Echter, uw hond weet niet waarom. Gebruik dus voor slecht gedrag een straf die de hond kan linken aan zijn daad.

Het is dus beter om uw hond met weinig tevreden te stellen. Dan zijn alle extra’s als beloningen voor uw hond.

Nooit fysiek je hond straffen

U houdt van uw huisdieren zoals familie, dus u wilt uw hond nooit pijn doen. Het spreekt voor zich dat je nooit je hond moet slaan om hem te laten gehoorzamen, zelfs als je extreem gefrustreerd bent. Er is nooit een reden om uw hond te slaan, te schudden of te intimideren. 

Als je ooit het gevoel hebt dat de gehoorzaamheid uit de hand loopt, is het tijd om een professionele trainer in te huren of om hulp te vragen aan je vrienden of familieleden. Fysiek je hond straffen kan het probleem ook verergeren. Honden hebben het moeilijk de straf te linken aan de actie die ze begaan hebben, dus ze zullen waarschijnlijk hun negatieve gedrag niet veranderen, maar eerder angstig worden en minder geneigd om te luisteren.

Uitzondering

Soms mag je een hond wel een tik geven, dit kan het opvoeden versnellen. Maar zorg er zeker voor dat het geen pijn doet voor je hond.

Bijvoorbeeld als een puppy in je handen bijt, geef je hem best een kleine tik op de snuit. Het gewenst effect is eigenlijk een lichamelijke tinteling waardoor de hond afgeleid raakt. Probeert hij meer dan 2 keer achtereen te bijten, dan kun je hem beter op een andere manier afleiden.

Verwijder je aandacht

Als de hond het verkeerde blijft doen, draai je dan om of verlaat de kamer, zodat je de aandacht trekt. Honden zijn sociale dieren en willen centraal staan. Wanneer ze weggelaten of genegeerd worden, heroverwegen ze hun acties. Als je vroegtijdig slecht gedrag opmerkt, kun je het stoppen voordat het ingebakken is.

Vermijd aandacht voor slecht gedrag.

Als je eenmaal weet hoe je op een ongehoorzame hond moet reageren, begrijp dan welke reacties slecht gedrag versterken. Soms gedraagt je hond zich slecht om je aandacht te trekken. Door je hond aandacht te geven, beloon je het gedrag per ongeluk. Hierdoor zullen ze het gedrag in de toekomst vaker herhalen. Vergeet niet dat elke vorm van aandacht een beloning is, behalve extreme stemverheffing. Als je je stem verheft, krijgt je hond tijdelijk angst, wat achteraf leidt tot respect voor zijn opvoeder.

Leer bijten af

Bijten is een slecht gedrag dat moet worden beheerst. Leer uw hond dat bijten mensen kan verwonden. Doe dit door een hoge schreeuw te geven en je hand te verwijderen wanneer je hond naar je knijpt. 

Haal je hand weg en stop een paar minuten met spelen of verlaat de kamer. Het intrekken van plezier en aandacht is een straf in termen die je hond zal begrijpen. Ze zullen ruw spelen snel associëren met een einde aan het spel en zullen het gedrag vermijden.

Slecht gedrag voorkomen

Hond straffen

Zoek uit wat het slechte gedrag van uw hond veroorzaakt

Onthoud dat honden zich niet misdragen door kwaadaardigheid. Als uw hond zich misdraagt, zoals uw schoenen kauwen, meubels vernietigen terwijl u buiten bent, of naar vreemden grommen. Dan heeft de hond een reden om dit te doen, maar u hebt nog niet ontdekt wat het is. Besteed wat tijd aan het uitzoeken waarom uw hond zich zo gedraagt.

Verwijder triggers voor slecht gedrag

Als je eenmaal hebt ontdekt wat de oorzaak is van het slechte gedrag van je hond, probeer dan de triggers te verwijderen. Misschien heb je ontdekt dat je hond blaft als iets hem opwindt, zoals iemand langs de straat zien lopen of een auto voorbijrijden. Om blaffen te voorkomen, kunt u de gordijnen sluiten.

Goed gedrag belonen

Gebruik positieve bekrachtiging als uw hond mooi speelt, op commando’s reageert of met succes op de juiste plek plast. Bied ze lekkernijen aan of beloon met complimenten zoals “goede hond!” met een vrolijke stem. Beloon het gedrag onmiddellijk na de actie, zodat uw hond een positieve associatie creëert. Als je ze te vroeg of te laat beloont, zal je hond niet begrijpen waarom ze de beloning krijgen.

Houd uw hond actief. 

Honden die zich vervelen of inactief zijn, hebben de neiging meer te blaffen dan goed geoefende honden. Als uw hond het grootste deel van zijn dag binnen doorbrengt, kunnen ze gewoon opspringen of blaffen wanneer ze eindelijk buiten komen of wanneer u thuiskomt. Probeer uw hond elke dag minstens een uur te laten wandelen of rennen. Actief blijven kan ervoor zorgen dat uw hond zich niet slecht gedraagt.

Stel routines vast

Uw hond kan zich slecht gedragen als hij zich gestrest of onzeker voelt over zijn omgeving. U kunt ze zich veiliger en ontspannen laten voelen door eenvoudige routines op te stellen. Als uw hond bijvoorbeeld ongepast urineert, begint u door hem in een bench te trainen en hem regelmatig naar dezelfde plek te brengen om te plassen. Als je dit op vaste tijden doet, leren ze urineren te associëren met de juiste plek.

Weet wanneer je hulp kunt krijgen

Als u niet kunt achterhalen wat de oorzaak is van het slechte gedrag van uw hond of als het gedrag van uw hond niet verbetert, vraag dan advies aan een professionele gedragstherapeut of dierenpsycholoog. U kunt uw dierenarts vragen iemand aan te bevelen die is opgeleid, geregistreerd en goedgekeurd. Je kunt ook je dierenarts vragen om de hond te controleren op een medische aandoening die mogelijk het slechte gedrag veroorzaakt.