Informatie over de Welsh Corgi Pembroke

Inhoudsopgave

Wist u dat de Welsh corgi Pembroke het favoriete ras van de Engelse Queen is? Ze hebben een zacht, speels en aanhankelijk karakter.

Over de Welsh Corgi Pembroke

Prijs welsh corgi pembroke puppyy

De Welsh Corgi Pembroke is een hondenras dat tot de familie “Herders & Veedrijvers” behoort. Het ras is al gekend van in de 12de eeuw en is ontstaan in Wales.

Door zijn gestalte, snelheid en intelligentie waren de corgi’s uitstekende veehoeders. De hond moest in de poten happen, zodat het vee in beweging bleef. Er bestaan ook een Welsh Corgi Cardigan. Beide rassen zijn verschillend, maar hebben dezelfde voorouders.

Corgi’s zijn zeer vrolijke hondjes met een goed gevoel voor humor. Ze zijn aanhankelijk, sociaal en willen altijd in de buurt zijn van hun gezin. De omgang met kinderen en andere huisdieren verloopt doorgaans heel vlot. 

Welsh Corgi Pembroke is een uniek ras dat iets moeilijker te vinden is. Maar als u eenmaal zo’n hondje in huis kan halen, dan zult u zich dat zeker niet beklagen.

Vacht en verzorging

De vacht van een Corgi is zeer goed bestemd tegen koud weer. Dat was zeer belangrijk om vee te drijven in koude en vochtige gebieden.

De meest voorkomende kleuren zijn Tricolor en Bicolor.

De verzorging van de vacht is heel eenvoudig. Want af en toe eens de vacht borstelen volstaat.

Een goed verzorgde Corgi wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar.

Corgi
Corgi pups kopen

Opvoeding en beweging

De corgi is op alle vlakken een geweldige hond. Door zijn intelligentie en werkwilligheid is hij snel en eenvoudig op te voeden zijn. Hij leert ook gemakkelijk commando’s.

De Pembroke is dus makkelijk op te voeden en kan deelnemen aan verschillende hondensporten, zoals fly-ball en behendigheid. Welsh Corgi pups moeten in de eerste levensmaanden wel wat ontzien worden.

Te veel beweging is niet goed voor hun ontwikkeling. Ook trappen moet je vermijden, vermits ze een lang lichaam hebben met korte pootjes. Maar eenmaal volwassen kun je natuurlijk wel lange wandelingen gaan maken dat vinden ze erg leuk.

Grootte

De schouderhoogte van een corgi bedraagt ongeveer 30 cm. Gewicht is meestal tussen 15 en 18 kg. Vrouwtjes zijn eerder aan de kleinere kant dan de mannetjes.

Dit ras heeft aanleg om snel te dik te worden. Probeer er dus op te letten dat uw Corgi voldoende beweegt en niet te veel eet.

Corgi te koop

Welsh Corgi Pembroke pups

De Welsh Corgi Pembroke is laag gesteld en stevig gebouwd, en wekt de indruk van samengebundelde kracht en uithoudingsvermogen. Hij is vief, actief en stoutmoedig en toont een intelligente uitdrukking en werkkracht.

De beweging moet vrij en levendig zijn. De ellebogen moeten goed aanliggen, niet los maar ook niet stijf. De voorbenen moeten goed voorwaarts worden gebracht en niet te veel worden opgelicht, een en ander in harmonie met de stuwende beweging van de achterbenen.

Met een lengte van 25 tot 35 centimeter op de schouder en 15 tot 30 kilogram presenteert een goedgebouwde mannelijke Pembroke een grote hond in een klein pakketje.

Korte, maar krachtige benen, gespierde dijen en een diepe borst maken hem geschikt voor een dag hard werken. Lang en laag gebouwd, Pembrokes zijn verrassend snel en wendbaar. Ze kunnen rood, sable, fawn en zwart en bruin zijn, met of zonder witte aftekeningen.

De Pembroke is een slimme, gevoelige hond die graag met zijn menselijke familie speelt en goed reageert op training. Als herders gefokt om vee te verplaatsen, zijn ze onverschrokken en onafhankelijk. Het zijn waakzame waakhonden, met scherpe zintuigen en een ‘grote hondenblaf’. Gezinnen die kunnen voldoen aan de gedurfde, maar vriendelijke behoefte van Pembroke aan activiteit en samenzijn, zullen nooit een loyaler, liefdevoller huisdier hebben.

Karakter van de Welsh Corgi Pembroke

De vrolijke, energieke Pembroke Welsh Corgi heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. De Pembroke wil altijd betrokken zijn bij alles wat zijn familie doet, en hij wil vooral de leiding hebben.

Dit is een hond met een sterke werkethiek. Hij heeft een baan nodig om zijn zeer intelligente brein bezig te houden en uit de problemen te houden, evenals om zijn overvloedige energie te verbranden. Hij houdt van zeer lange wandelingen en is een enthousiaste concurrent in hondensporten zoals behendigheid, rally, tracking, fly-ball en, natuurlijk, hoeden. Leer hem trucjes, neem hem mee wandelen, haal hem gekwalificeerd als een therapiehond – hij kan het allemaal. Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met uw dierenarts voordat u een trainingsprogramma met uw hond start.

Soms lijkt de Welsh Corgi Pembroke een beetje te fel. Hij verveelt zich steeds weer bij het doen van hetzelfde oude ding en staat erom bekend dat hij een creatieve draai aan gehoorzaamheidsoefeningen en andere activiteiten geeft.

Youtube player

Krijg niet het idee dat de Welsh Corgi Pembroke perfect is. Volkomen grappig misschien, maar dat is alles. Hij houdt ervan zijn eigen manier te hebben en hij kan opdringerig zijn als hij iets wil. Stel vaste regels vast en houd u eraan, of u zult snel merken dat uw Pembroke uw leven leidt. Als je hem eenmaal met iets hebt laten wegkomen, is het heel moeilijk om hem over te halen het niet nog een keer te doen.

De Pembroke is slim, maar hij heeft training en consistentie nodig om de hond van je dromen te worden. Elke hond, hoe leuk ook, kan irritante niveaus van blaffen, graven en ander ongewenst gedrag ontwikkelen als hij zich verveelt, niet opgeleid of niet onder toezicht staat. En elke hond kan een beproeving zijn om mee te leven tijdens de adolescentie. In het geval van de Pembroke kunnen de “tienerjaren” beginnen bij zes maanden en doorgaan totdat de hond ongeveer twee jaar oud is.

De Corgi is vinnig en slim, opgewekt, intelligent en volgzaam.
Deze echte herdershond heeft steeds zijn werkallure behouden: zijn karakter, minder hard dan vroeger, is sociaal en vriendelijk. Nu is het een uitmuntende gezelschapshond, niet agressief en niet bijtend: gemakkelijk in het alledaagse leven en zeker van aard, de Corgi speelt graag met kinderen. Gehoorzaam en kalm thuis. Deze hond is dol op mooie wandelingen en woont liefst op het platteland.

Verzorging van de Welsh Corgi Pembroke

Zijn vacht biedt goed weerstand aan het slechte klimaat: het borstelen is niet moeizaam. Kloek en gezond. Men moet oppassen voor zijn gulzigheid: met zijn nogal huiselijk leven wordt hij vlug te dik en te vet. U kunt ook ons artikel lezen over de corgi verzorging.

Voeding

De Pembroke Welsh Corgi zou het goed moeten doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel of thuis bereid met toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn vatbaar voor overgewicht, dus let op het calorieverbruik en het gewicht van uw hond.

Traktaties kunnen een belangrijk hulpmiddel zijn bij het trainen, maar te veel geven kan overgewicht veroorzaken. Ontdek welke menselijke voeding veilig is voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of het dieet van uw hond. Er moet altijd schoon, vers water beschikbaar zijn.

Vachtverzorging

De Pembroke heeft een dikke, weerbestendige dubbele vacht – een zachte, lichte ondervacht bedekt met een grove buitenvacht. Het ras werpt dagelijks een behoorlijke hoeveelheid af, en nog meer in de late lente / vroege zomer. Een dagelijkse once-over met een kam en een gladder penseel zal veel van het schuurhaar verwijderen voordat het overal in huis is.

Tijdens het afstrijkseizoen helpen baden om de dode haren los te maken – de hond moet volledig droog zijn voordat het borstelen begint – en een hark helpt de ondervacht te verwijderen. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels van de Corgi regelmatig worden geknipt en moeten de oren worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze schoon en gezond zijn.

Frequentie haarverzorging

Haarverlies

We hebben een uitgebreid artikel over vachtverzorging bij honden. Daar komt alles wat je erover moet weten aan bod.

Energie

Een sterke, atletische kleine hond, ontwikkeld om vee en ander vee te hoeden, de Pembroke Welsh Corgi houdt van fysieke activiteit en is het gelukkigst als hij werk heeft. Corgi’s profiteren van gematigde dagelijkse lichaamsbeweging om hun fysieke en mentale gezondheid te behouden. Pembrokes kunnen het goed doen tijdens lange wandelingen of langzaam joggen, maar met hun korte benen kunnen ze een fietser niet bijhouden.

Vermijd extreme hitte of kou en zorg na het sporten altijd voor voldoende koel, zoet water. Veel Pembrokes genieten en blinken uit in hondenactiviteiten zoals behendigheid, hoeden, gehoorzaamheid en het volgen van evenementen.

Energie niveau

Trainen

Zoals bij alle rassen, worden lessen in vroege socialisatie en puppytraining sterk aanbevolen. Door de puppy voorzichtig bloot te stellen aan een grote verscheidenheid aan mensen, plaatsen en situaties in de leeftijd van 7 weken tot 4 maanden, kan hij zich ontwikkelen tot een goed aangepaste, welgemanierde volwassene.

Pembrokes hebben vaak een eigen mening, maar het zijn energieke, gewillige en zeer intelligente partners die goed reageren op training. Positieve, op beloning gebaseerde training werkt het beste bij dit gevoelige ras.

Trainbaarheid

Temperament

Gezondheid

Zoals bij alle rassen, moeten de oren van een Pembroke wekelijks worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden regelmatig worden gepoetst.

Alle honden hebben het potentieel om genetische gezondheidsproblemen te ontwikkelen, net zoals alle mensen het potentieel hebben om een bepaalde ziekte te erven. Ga niet naar een fokker die geen gezondheidsgarantie op puppy’s biedt, die u vertelt dat het ras 100 procent gezond is en geen bekende problemen heeft, of die u vertelt dat haar puppy’s geïsoleerd zijn van het grootste deel van het huishouden om gezondheidsredenen. Een gerenommeerde fokker zal eerlijk en open zijn over gezondheidsproblemen in het ras en de incidentie waarmee ze in haar lijnen voorkomen.

Pembroke Welsh Corgis heeft enkele gezondheidsproblemen die zorgelijk kunnen zijn, vooral als u niet voorzichtig bent met bij wie u koopt. Ze omvatten heupdysplasie, oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA), retinale dysplasie en aanhoudende pupilmembranen en hypothyreoïdie. Pembrokes kunnen ook gevoelig zijn voor cryptorchidisme (met een testikel die in het lichaam wordt vastgehouden), epilepsie en reproductieve problemen. De aanwezigheid van een lange vacht (Pembrokes met dit type vacht worden “pluisjes” genoemd) of onjuiste kleuring (bekend als mismarks) zijn ook genetische afwijkingen.

Bovenstaande gezondheids-info schrikt misschien wat af, gelukkig kunnen wij u vertellen dat de kans dat je die ziektes voorhebt met jouw hond heel klein is. Misschien 1/100, natuurlijk snap ik dat het zeker niet leuk is als jij toevallig die ene persoon bent. Koop daarom bij een erkende fokker die je kunt vertrouwen zoals Woefkesranch.

Oorsprong van de Welsh Corgi Pembroke

Britse herdershond, wiens naam afkomstig is van het Wales “cur-gi“, dat “hond van kleine gestalte” betekent. Er bestaan twee variëteiten van de Corgi: de Cardigan en de Pembroke (twee graafschappen in Wales).
Het is een favoriet van de koningin van Engeland: zijn geschiedenis begint reeds in de 10de eeuw. Oorspronkelijk was de Corgi een echte geleider van koeienkudden: hij beet de koeien aan de sprong wanneer deze achterbleven, en met zijn kleine hoogte had geen schrik van stampen.

In de middeleeuwen maakten de koningen van Europa hun majesteit bekend aan hun onderdanen en bezoekende afgezanten door de rijkdom van hun bezittingen. Tapijten, textiel en wandtapijten waren belangrijke factoren in deze vertoningen van opvallende consumptie.

De beste wevers van het tijdperk waren gecentreerd in Vlaanderen, nu Noord-België. Het was gebruikelijk dat vorsten talenteninvallen organiseerden om Vlaamse wevers ertoe te bewegen naar hun koninkrijken te verhuizen. Zo nodigde Hendrik I van Groot-Brittannië in 1107 een gemeenschap van deze meesters uit om in het zuidwesten van Wales te wonen en werken.

De wevers namen de uitnodiging van Henry aan en brachten alles mee wat ze nodig hadden om hun agrarische manier van leven in hun nieuwe thuisland opnieuw te creëren. Dit omvatte de honden die ze fokten om vee en schapen te hoeden. Deze stevige herders met korte benen waren de basis voor het ras dat we nu kennen als de Pembroke Welsh Corgi.

De Pembroke is sinds het einde van de 19e eeuw een duidelijk apart ras van zijn neef de Cardigan Welsh Corgi, maar de twee rassen vermengden zich vaak in de oude Welsh-fokcentra van Pembrokeshire en Cardiganshire. Tegenwoordig zijn de meest opvallende verschillen tussen de rassen de oren (de Pembrokes zijn puntig en rechtopstaand, de Cardi’s afgerond) en de staart (het Cardi-verhaal is veel langer dan de Pembrokes).

De beroemdste Pembroke-fan ter wereld is Elizabeth II. De koningin kreeg haar eerste Pembroke, Dookie, in 1933 en is sindsdien niet meer zonder geweest.

Geschiedenis van de Corgi

In tegenstelling tot sommige hondenrassen heeft de Pembroke Welsh Corgi geen traceerbare rasgeschiedenis. De oorsprong wordt verdoezeld door verhalen en folklore en bevat zelfs banden met het kleine volk van de Britse eilanden.

Volgens de legende vonden twee kinderen die op koninklijk land het vee van hun familie hoedden, een paar puppy’s waarvan ze dachten dat het vossen waren. Toen ze de puppy’s naar huis brachten, kregen ze te horen dat de honden een geschenk van de feeën waren. Welshe legendes vertellen ons dat de feeën de kleine honden gebruikten om hun rijtuigen te trekken of als rijdieren om de strijd in te rijden. 

Als je kijkt, kun je nog steeds de tekens van het sprookjeszadel op hun schouders zien (vooral uitgesproken in de sable-kleur). Toen de kleine puppy’s die de kinderen mee naar huis namen, groeiden, leerden ze hun mensen te helpen bij het bewaken van hun vee, een taak om een verantwoordelijkheid voor hun nakomelingen te worden voor de komende eeuwen.

De meer algemeen aanvaarde theorie gaat terug tot Scandinavische overvallers die hun honden meenamen naar de Britse eilanden, mogelijk al in de 9e of 10e eeuw. De Zweedse Vallhund vertoont veel overeenkomsten met de huidige Pembroke Welsh Corgi en wordt verondersteld te zijn gefokt met inheemse Welshe honden. 

Elk van de nakomelingen die veehoedende / rij-eigenschappen vertoonden, werd ongetwijfeld selectief gefokt om die vaardigheid te verbeteren. Er wordt ook gedacht dat de honden die zijn meegebracht met Vlaamse wevers, die zich in de 12e eeuw in Pembrokeshire, Zuid-Wales vestigden, werden gefokt met de lokale veedrijvershonden die de Spitz-kenmerken toevoegden die de Pembroke Welsh Corgi vandaag uitdrukt.

De naam van het ras is net zo moeilijk vast te stellen als de oorsprong. Een school combineert het Welshe woord “cor”, wat “waken of verzamelen” betekent met “gi”, een vorm van het Welshe woord voor hond. Dit was zeker een verantwoordelijkheid van deze kleine veehoeders en huisbewaarders. Een ander schrijft het woord corgi toe als het Keltische woord voor hond en dat de Normandische indringers daarna naar elke plaatselijke hond verwezen als een “cur” of bastaard. 

Ten slotte duikt de legende weer op met de interpretatie dat het woord “cor” “dwerg” betekent. Combineer dat met de Welshe vorm voor hond ‘gi’ en je hebt ‘hond van de dwergen’ of ‘dwerghond’. Jarenlang werd naar Corgi’s (beide rassen) verwezen als ‘Ci-lathed’, wat ‘werflange hond’ betekent (wij’ waar we het hier over een Welshe tuin hebben) of als “Ci Sawdlo” vanwege zijn aard van het bijten op de hielen van vee.

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Welsh Corgi Pembroke.

Welsh Corgi Pembroke – Roy – 1 jaar

Corgi

Onze beste wensen voor 2024! Hier ons meisje corgie 1jaar half het is een flinke meid!

R5r8b41ynn6s3zkh2fj6nw20w67h20wwxrw1y nkz1xmjvgw1gyxjq1n36frw1 xzxz1v2qllw1 xvj61 yr87n1s4kbj4w1

Corgi – Roy

Roy 6 maand vandaag op dierendag ! 10,300kg Zeer tevreden mee ! Vriendelijke groetjes Sonia !

 

 

 

 

R5r8b41ynn6s3zkh2fjtgw22xzvy1x0zntw3lj6cf1xn5v5w1gy6qd22sqdnw1s1ssh22vvtkw1v0j6r1 yr87n1s4kbj4w1

Corgi – Royke

Onderwerp: Vandaag Roy 5 maand 9 kilo zo blij mee bedankt ervoor ! Mag deze bij op site ? groetjes Sonia

 

R5r8b41ynn6s3zkh2fjzkw3m1r781v18tmw1xmjxq1w jpzw1gd37c3jd kkw3jgfcr1xmkc2w24w2x41 yr87n1s4kbj4w1

Corgi – Roy

Foto Roy 4 en halve maand ! Kan nog bij de foto’s daarvoor dank u wel

Roy

Roy, de Corgi

Foto’s van leeftijd van 3 weekjes tot 1 jaar.

Royke is de laatst zoon van onze Fons I
Dit maakt hem ook zo speciaal voor ons .
Hartelijk dank voor de foto’s Sonia!

Welsh Corgi Pembroke : Gust

Onze gust 😍 grtjes stefan en edwin 

 

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=35c1aeb4 44f8 4927 8f74 7b94e97065b9

Corgie – Evergem – België

Onderwerp: Ons Corgie

 

Hier ons meisje corgie 1 jaar vandaag 27/06/2023

 

Dochter van Fons I en Viper

 

 

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=fa822630 866a 412c 9677 03ef8634f7dd

Corgi en Beagle : Cookie en Lola

Bonjour Marleen,
Je vous envoie quelques photos de notre petit Cookie avec notre chienne beagle Lola de 6 ans. Il a déjà un peu gambadé dans notre jardin, fait quelques promenades dans le parc et commence à mieux manger.
Bonne journée.
Joëlle

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Welsh Corgi Pembroke

Lees meer over de op onze blog.