Pomeriaantjes en hun vachtverlies

Inhoudsopgave

Pomeriaantjes staan bekend om hun weelderige donzige jassen, terwijl ze even heldere en levendige persoonlijkheden hebben. Hoewel ze enkele van de beste schoothondjes in het hondenrijk zijn, zijn pomeriaantjes misschien niet ideaal voor mensen met allergieën.

Dus, werpen Pomeriaantjes af? Pomeriaantjes zijn matige tot zwaar verharende honden. Vanwege hun dikke dubbele vacht ervaren pomeriaantjes meestal twee keer per jaar overmatig afstoten. Buiten de rui periode valt het best mee hoeveel pomeriaantjes ruien.

Vacht verlies bij een Pomeriaan is een veel voorkomend probleem bij puber pups. Rond de leeftijd van 4-6 maanden heeft een Pomeriaan veel minder vacht.

Het is niet willekeurig waarom pomeriaantjes de neiging hebben om veel meer te werpen dan andere hondenrassen. Laten we verder kijken naar de 4 belangrijkste redenen waarom Poms zware vervelling ervaren. Bespreek bovendien goed hoe u met pomeriaantjes kunt omgaan.

Keeshond pups / pomeranian

Redenen waarom Pomeriaantjes haar verliezen

Tenzij u een zeldzaam haarloos hondenras bezit, is de kans groot dat uw hond tot op zekere hoogte zal afstoten, ongeacht het ras. Het zit gewoon in hun aard om hun vacht af te werpen. Maar waarom werpen pomeriaantjes zoveel meer af dan een poedel?

Pomeriaantjes hebben een enigszins unieke vacht die minder dan 80 erkende rassen hebben, dus dat betekent een dubbele vacht. Daarnaast zijn er nog andere externe factoren die het afstoten kunnen beïnvloeden, zoals ondervoeding. Lees verder voor meer informatie.

De dikke vacht van Pomeriaantjes voor de kou

Bijna alle hondenrassen met een grote donzige vacht zijn afkomstig uit een koude regio, en de Pomeriaan is geen uitzondering. Zonder de bescherming van een donzige buitenkant, zullen honden eenvoudigweg niet kunnen overleven in een koud klimaat.

Pomeriaantjes zijn Duitse hondenrassen (en Pools), ontwikkeld voor de barre winterse klimaten van Noordoost-Duitsland. In deze regio van Midden-Europa kunnen de temperaturen schrikbarend oplopen tot wel -20 graden Celsius.

Om de brute winters in deze regio te bestrijden, hadden Pomeriaantjes een jas nodig die ze buiten warm kon houden. En ja hoor, Pom fokkers deden precies dat. Deze spitshonden zijn goed uitgerust met hun pluisjes.

En net als de Siberische Husky werden de Pomeriaantjes oorspronkelijk gefokt om sleeën te trekken. Toen Pomeriaantjes 3 tot 4 keer zo groot waren, werden ze ook gebruikt als waakhonden, hoedende honden en werkten ze verschillende banen.

En omdat ze voornamelijk buiten in de sneeuw werkten, is een dikke vacht logisch. Het is absoluut noodzakelijk om ze te beschermen tegen koude winterstrepen en constant sneeuwen. Maar met meer haar zal er meer uitscheiding volgen.

Pomeriaan maya

De dubbele vacht van de Pomeriaan

De dubbele vacht is een soort vacht die de Pomeriaan heeft. Zoals gezegd, honden met dubbele vacht vormen absoluut de minderheid. Deze jassen helpen de hond echter te beschermen tegen koude temperaturen en andere omgevingsfactoren.

De vacht bestaat uit twee lagen haar: de bovenvacht en de ondervacht. Beide dienen ter bescherming van de huid van de hond.

De ondervacht van de Pomeriaan heeft bijvoorbeeld een wolachtig gevoel dat zowel kort als dicht is. Het dient voornamelijk om uw hond warm te houden – vergelijkbaar met echt wol. Het is trouwens een van de meest effectieve isolatoren die honden hebben.

Aan de andere kant bestaat de bovenvacht uit langere haren, ook wel bekend als ‘bewakingsharen‘. Zoals de naam aangeeft, zullen deze haren de huid van de Pomeriaan beschermen tegen mogelijke gevaren in de omgeving, zoals de sneeuw die een Pomeriaan vaak tegenkomt.

En volgens Pet 4 Homes zijn er grofweg slechts 78 erkende hondenrassen met een dubbele vacht. Toch dragen enkele van de populairste hondenrassen deze vacht, waaronder de Aussie, Blue Heeler en hondenrassen met een werkende afstamming.

Dus met twee lagen bont, kun je dubbel zoveel kansen verwachten om hun jassen af te werpen. Wat honden met dubbele vacht echter echt buitensporig maakt, is wanneer het seizoen verandert. Als zodanig worden ze meer afgeworpen, afhankelijk van de maand.

Seizoensafval van de Pomeriaan

De meeste hondenrassen zullen meer werpen tijdens een seizoenswisseling, hoewel de ernst kan afhangen van het hondenras. Helaas kan seizoensgebonden uitscheiding vooral slecht zijn voor dubbelharige honden.

Tweemaal per jaar, rond de lente en herfst, ervaren pomeriaantjes meestal zware of overmatige uitscheiding. Deze slimme honden passen zich in hoge mate aan hun omgeving aan, maar hun jassen ook.

Als de winter voor de deur staat, zullen ze hun lichtere zomerjassen beginnen af te werpen om plaats te maken voor hun dikkere winterjassen. En omdat ze in wezen hun hele jas vervangen, kun je een grote uitval verwachten.

Evenzo zullen Poms hun warme winterjassen in de lente afwerpen. Dit ter voorbereiding op hun lichtere zomerjassen. Omdat hun winterjassen dikker zijn, kan dit de tijd zijn dat pomerianen het zwaarst werpen. Het hangt dus allemaal af van het seizoen.

Terwijl een hond met dubbele vacht zijn of haar vacht afstoot, kunt u veel vacht in huis verwachten. En omdat Poms voornamelijk honden binnenshuis zijn, moet je bereid zijn om te poetsen en op te ruimen na hun “rotzooi”.

Als u allergisch bent voor honden, zal deze tijd vooral slecht voor u zijn. Mensen zijn allergisch voor huidschilfers van honden (roos), die in de lucht vrijkomen als een hond zijn vacht verliest. Voor gevoelige eigenaren raden we aan om in plaats daarvan een hypoallergene hond te kiezen.

Pomeriaan puppy

Ondervoeding kan tot verlies leiden

Geloof het of niet, slechte voeding kan overmatige uitscheiding veroorzaken. Net als bij mensen kan een slechte voeding mogelijk leiden tot allerlei gezondheidsproblemen bij honden. Het is gewoon dat afstoten een van de voorkomendste problemen is.

Volgens dr. Roy Cruzen (DVM) is “de belangrijkste reden voor overmatig verlies een slechte voeding”. Hij vervolgd door te suggereren dat veel eigenaren goedkoop hondenvoer kopen dat nauwelijks voldoet aan de eis van voedingskwaliteit voor honden.

Een onevenwichtige voeding zal bijna altijd leiden tot overmatig verlies- en niet de goede of normale soort. Bovendien zegt dr. Pete Lands (DVM) dat glutenvrije diëten hetzelfde gezondheidsprobleem kunnen veroorzaken bij uw Pomeriaan.

Dus wanneer u hondenvoer voor uw hond uitkiest, is het altijd het beste om naar voer van de hoogste kwaliteit te kijken. Dr. Cruzen suggereert dat iets rond het bereik van $ 4 per pond goed genoeg is. Hoewel het wat meer kost, zal je hond (en hun vacht) je er dankbaar voor zijn.

Dawn Logas DVM stelt voor om de vachtgezondheid van uw hond te verbeteren met wat mineralen. Essentiële vetzuren, zoals omega-6, kunnen de sleutel zijn tot een gezonde vacht. Het geeft niet alleen een gezonde glans aan de vacht, maar vervangt ook oliën in de huid van de hond.

Hoeveel werpen Pomeriaantjes?

Volgens Chewy zijn pomeriaantjes een van de 31 zwaarste afstotende hondenrassen. In feite valt de Pom in dezelfde rubriek als beruchte ruivers zoals Husky’sCorgi’s, Chow Chows, Aussies en Golden Retrievers.

Maar om echt te begrijpen en in te schatten hoeveel deze honden verliezen, weten echte Pom eigenaren het altijd het beste. En ja hoor, we hebben de Pomeranian Subreddit en andere forums ondervraagd om eigenaren deze vraag te stellen. Dit is wat ze te zeggen hadden:

 1. Shinadoll zegt zware rui: “Onze geheel blanke Pommerse jongen bestaat voor 65% uit fluffy haar. De oplossing – we zijn gewoon gestopt met het dragen van zwart en hebben geleerd van zijn vacht te houden.”
 2. Dooter zegt lichte rui: “Om eerlijk te zijn, denk ik niet echt dat mijn Pom zoveel werpt. Ze werpen wel, maar het lijkt alsof de vacht vast komt te zitten in de ondervacht. Zorg ervoor dat je zijn vacht voldoende kamt.”
 3. Richpom76 zegt Matig: “Oh ja, ze werpen en je kunt er echt niet veel aan doen, alleen het haar opruimen.”
 4. Cutername zegt zware rui: “Onze pomeranian wordt eind december een jaar. Dit najaar begon hij als een gek te vervellen en het wordt erger naarmate het kouder weer wordt.”
 5. Lilianbeebee zegt lage rui: “Mijn pom werpt niet echt zoveel, maar ik heb gehoord dat anderen best veel doen. Regelmatige verzorging is een must als het gaat om het onderhouden van een gezonde vacht.”
 6. Rcjeng zegt zware rui: “Onze Pomeroaa, leefde meestal op ons terras en afhankelijk van de maand zagen we grote tuimelaars van bont. Borstelen is de beste manier om dit te voorkomen!
 7. Annasutra zegt Matig: “Ik ben een beetje bang dat mijn pom niet zo veel afstoot als veel andere pomeranians. Melo ervaart gewoon een beetje rommelige vacht, lichte vervelling, maar een enorme verandering in vachtkleur.
 8. Brilliantg710 zegt zware rui: “Als je niet bereid bent om te trimmen, koop dan geen pom! Mijn hond is een kleine rui-machine en hij is niet meer te stoppen.”
Pomeriaantjes

Omgaan met haarverlies

Veel hondenbezitters maken de fout te denken dat ze geen controle hebben over het verharen van hun hond. Dit is echter gewoon niet waar. Hoewel u misschien niet in staat bent om genetische uitscheiding onder controle te houden, kunt u de uitscheiding helpen minimaliseren door verzorging.

Er zijn veel manieren waarop u uw Pomeriaan kunt helpen het afstoten te minimaliseren, terwijl u hem tegelijkertijd helpt om een gezonde vacht te behouden. Hier leest u hoe u omgaat met het afstoten van een Pomeriaan en essentiële verzorgingstips voor alle eigenaren.

Poms borstelen

Een van de beste manieren om het afstoten te minimaliseren, is door hun jassen te borstelen. Niet alle eigenaren genieten van deze taak, maar het helpt veel – vooral voor honden met een dubbele vacht. Er wordt soms aanbevolen om uw Pomeriaan minstens elke dag te borstelen.

Natuurlijk hebben niet alle eigenaren hier de tijd of het geduld voor. Maar minimaal drie keer per week lijkt redelijk. U kunt echter overwegen om de hond tijdens het uitscheidingsseizoen elke dag te borstelen.

Voor honden met een dubbele vacht raad ik de Furminator hondenborstel ten zeerste aan. Het is niet alleen mijn aanbeveling – er is een enorme gemeenschap van Pom eigenaren die absoluut dol zijn op en zweren bij dit penseel.

Deze geweldige borstel is praktisch gemaakt voor honden met een dubbele vacht. We raden geen Furminator aan voor honden met een enkele vacht, omdat het een taaie en sterke borstel is die gemakkelijk de huid van de hond kan snijden als je niet oppast.

Als je van plan bent om de Furminator uit te proberen, zorg er dan voor dat je heel zachtaardig bent, vooral als je van plan bent je hondje elke dag te poetsen. Maar zolang je voorzichtig en opmerkzaam bent tijdens de sessie, is het zeer onwaarschijnlijk dat ze worden afgesneden.

Je wilt ook een model met een klein formaat en lang haar voor een Pomeriaan. Ik raad je ten zeerste aan om het hier op bol.com te bekijken. De Furminator is een beetje aan de prijzige kant, maar het is de moeite waard en kan u een hoop tijd besparen!

Een Pomeriaan baden

Het geven van baden is iets wat noodzakelijk is, omdat u niet wilt dat de opeenhoping van vuil een gematteerde vacht veroorzaakt. Het kan mogelijk pijnlijk voor hen zijn. Bovendien is het een goede hygiëne en blijven ze schoon en fris ruiken.

Een andere reden om ze vaak een bad te geven, is dat het een gemakkelijke manier is om al het losse haar van de hond weg te wassen  Als zodanig kan baden buitengewoon nuttig zijn tijdens de verhaar seizoenen. De combinatie van baden en poetsen is behoorlijk effectief.

Toch wil je ze ook niet te vaak een bad geven. De vacht bevat essentiële oliën die hun huid helpen beschermen. Dus door regelmatig te baden, kunnen al deze oliën worden weggespoeld voordat er tijd is om te herstellen.

Dat gezegd hebbende, moeten pomeriaantjes eens in de 2 tot 3 maanden worden gebaad. Maar omdat het meestal honden zijn die binnen blijven, zullen ze waarschijnlijk langere tijd relatief schoon blijven. Het hangt echt af van uw hond en zijn leefsituatie.

Aanbevelingen voor Pomeranian Shampoo

De beste en populairste opties zijn hondenshampoos op basis van havermout. Ze zijn natuurlijk en gemakkelijk voor de huid en vacht van de hond. Hier zijn slechts enkele van mijn favorieten (die we hebben of nog steeds gebruiken voor onze honden):

 1. Oxyfresh pets shampoo: Oxyfresh Pets Shampoo is één van de meest verkochte vachtreinigers voor honden en katten ter wereld.
 2. Greenfields Hondenshampoo & conditioner: Complete hondenshampoo inclusief conditioner
 3. Beaubeau Hondenshampoo: Algemene shampoo die de losse haren verwijderd, versterkt en verzacht.

Wat hondenshampoo betreft, wil je zo natuurlijk mogelijk gaan, waardoor deze opties perfect zijn voor alle honden. Gebruik nooit menselijke shampoo, omdat hun huid gevoelig is en menselijke shampoo te hard kan zijn.

Is een Pomeriaan voor mij?

Dwergkeesjes zijn de perfecte schoothondjes voor kinderen, volwassenen en senioren. En als je het niet erg vindt om wat vacht op je schoot te hebben, dan zijn ze een fantastisch hondenras om mee naar huis te nemen. Zorg ervoor dat u de tijd en het geduld heeft om met de verzorging om te gaan.

Deze honden hebben vrolijke en slimme persoonlijkheden, waardoor ze geschikte speelkameraadjes zijn voor oudere kinderen die weten hoe ze de hond moeten respecteren. Tegelijkertijd zijn het ook geweldige metgezellen voor ouderen, omdat ze relatief gemakkelijk te houden zijn.

Aan de andere kant blaffen ze behoorlijk veel. Ze zijn misschien niet de beste appartementshonden (sorry buren), maar ze zijn zeer flexibel en kunnen ervoor zorgen dat het werkt als dat nodig is. Het enige dat nodig is, is wat extra geduld met gehoorzaamheidstraining.

Als dit klinkt als de ideale gezelschapshond voor jou, dan raad ik je aan om de Pomeriaan te overwegen. Ja, omgaan met hun zware verlies kan een beetje moeilijk zijn, maar met de consistentie zal je er gemakkelijk in een mum van tijd aan wennen.

Maar als het afstoten te veel voor jou (of je sinussen) is, zou ik overwegen om naar een van de vele fantastische hypoallergene honden op de markt te kijken. Er is genoeg om uit te kiezen!

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Dwergkees.

Dwergkees – Sky

Vandaag is Sky 1 jaar, ze doet het super goed.

L. S.

Pomerianian : Nala haar eerste verjaardag

Dwergkeesjes – Bo de Nazaré

Bo de Nazaré, heeft vorige week (24/1) zijn vaccins gekregen (in PT) en alles verloopt vlot, hij is een echt schatje en echt een heel leuk hondje.  Op 8/02 maakt hij zijn 2de reis naar Portugal, ditmaal per vliegtuig ✈️.

Hij heeft geen schrik van water, ook al tuimelde hij al eens in t zwembad, Hij vond dat niet zo erg, wij wel. 

 

🙏 groetjes,

 

Ronny & Marleen

Spitz Nain – Tiboo

Bonjour Madame,

Après toutes ces années passées en compagnie de notre compagnon tiboo,que nous avons acquis chez vous. 

Je tiens à vous informer que notre compagnon, est vraiment formidable, avec un très bon caractère, gentil, joueur, et une bonne santé, enfin bref il est exceptionnel .

Je vous joins quelques photo. 

Je vous souhaite une excellente année. 

Michel Labalestra 

 

Afbeelding verwijderd door afzender.

Dwergkeesje : Brownie

Goedemiddag Marleen

 

 

Allereerst beste wensen voor jou en je familie voor 2024!

 

 

 

Brownie is jarig geweest, gaat super goed met hem.

Zo een schatje!

 

In bijlage kan je enkele foto’s vinden van de jarige.

 

 

Fijne dag

MVG

Ashley

5654bb87eb5b4632988107f64f50a6892793618

Dwergkees – Bo

Bo in zijn nieuwe thuis

 

😃

 

 

Baloe is het hier precies al goed gewoon

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Pomeranian – Mouscron – Belgique

Bonjour, tout se passe très bien pour la petit puce, elle est très sociable et joueuse. Elle s’est très vite adaptée, mange et boit correctement ! Elle rencontre sa maman ce matin. Je vous enverrai d’autre photo prochainement. Je vous remercie pour cette petite beauté qui fait bien des heureux !

Marina

Pomeranian

1-2-3 Fotomodel !!!

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Dwergkees

Lees meer over de op onze blog.