Hoe oud wordt een Pomeriaan? De levensverwachting van een Pomeriaan

De levensduur van Pomeriaantjes is meestal in de buurt van 10 tot 16 jaar.

Maar dit bereik is breed omdat verschillende onderzoeken en autoriteiten tot zeer verschillende schattingen zijn gekomen.

Of je Pom de onderkant of de bovenkant van het bereik bereikt, hangt van een paar dingen af. Deze omvatten: genen en de zorg die ze tijdens hun leven krijgen.

Dus, hoe kunnen we de bovenkant van dit bereik bereiken?

hoe oud wordt een pomeriaan

Het meten van de levensduur van Pomeriaan

Er zijn veel manieren om de levensverwachting van een hondenras te schatten. Maar deze resultaten verschillen per land, fokkerij en algemene zorg.

De levensduur van Pomeriaantjes is op verschillende manieren geschat. De gecombineerde resultaten suggereren dat ze een van de langer levende stamboomrassen zijn.

Kleine rassen hebben over het algemeen een langere levensduur dan grote honden. Hun leeftijd kan oplopen tot tien plus jaren. Of, in sommige gevallen, zelfs tot twintig jaar. Dit komt doordat kleine honden langzamer verouderen dan grotere honden.

Pomeranians hebben als ras een verminderd risico op veel levensbedreigende gezondheidsproblemen, waaronder kanker – het meest voorkomende type terminale ziekte bij honden.

De gezondheidsproblemen waar Pomeriaantjes meer vatbaar voor zijn, zijn dus meestal niet levensbedreigend. Deze aandoeningen omvatten problemen met hun tanden, ogen en huid. Maar patellaire luxatie of ontwrichte knieschijven is een ander veel voorkomend probleem.

Hoe lang leven Pomeranians?

Op basis van gegevens van een hondenbegraafplaats in Japan worden Pommeren gemiddeld veertien jaar oud. Deze methode voor het schatten van de levensverwachting sluit echter vaak sterfgevallen uit die zich op jonge leeftijd voordoen of honden die minder goed worden verzorgd.

Een Brits onderzoek onder hondenbezitters leverde een kortere schatting van tien jaar op. Maar dit is gebaseerd op slechts 22 eigenaarsrapporten. Het is dus misschien geen erg robuuste schatting.

De British Kennel Club schat dat het leven van een Pommerse hond meer dan twaalf jaar zal duren. Evenzo stelt de American Kennel Club 12-16 jaar voor.

Bovendien zijn er frequente meldingen van Pomeriaan die ouder zijn dan 20 jaar.

Alles bij elkaar suggereert dit een typische Pommerse levensduur van 10-16 jaar.

Oudste Pommeren

Volgens PetPom was de oudste geregistreerde levensduur van Pommeren 21 jaar, 8 maanden en 13 dagen.

Veel mensen melden meer gevorderde leeftijden. Maar ze zijn niet officieel gedocumenteerd.

Hoe u de levensverwachting van uw Pommeren kunt maximaliseren

Als u een Pommeren-puppy van een fokker adopteert, vraag dan naar de levensduur van nauw verwante honden.

Er zijn tests beschikbaar voor de weinige ernstige of levensbedreigende gezondheidsproblemen waarvan bekend is dat ze voorkomen bij Pomeranians. Waaronder:

  • Hyperuricosurie (een bloedaandoening die blaasstenen veroorzaakt).
  • Degeneratieve myelopathie (een neurologische aandoening die coördinatieverlies kan veroorzaken bij oudere honden)
  • Galblaas mucoceles (een aandoening die kan leiden tot het scheuren van de galblaas).
pomeriaan levensverwachting

Kunnen deze worden voorkomen?

Al deze erfelijke ziekten hebben een bekende genetische oorzaak en manier van overerving. Ze zijn dus te voorkomen met verantwoorde fokpraktijken.

Pomeranians zijn er in vele vachtkleuren. Maar sommige moeten worden vermeden. Het gevlekte “merle” vachtpatroon en de albinokleuren worden in verband gebracht met een verminderde gezondheid en aandoeningen zoals doofheid. Veel kennelclubs zullen dus geen honden met deze vachtkleuren registreren.

Bij alle honden zijn de belangrijkste factoren die de levensduur verbeteren het vermijden van zwaarlijvigheid en castratie bij vrouwtjes.

Pomeranians zijn enigszins vatbaar voor obesitas. Onderzoek toont aan dat minder frequente maaltijden, het vermijden van lekkernijen zoals tafelresten en regelmatige lichaamsbeweging het risico verminderen dat een hond overgewicht krijgt. Bespreek de lichaamsconditie van uw pup met uw dierenarts en vraag hun advies als uw pup overgewicht begint te krijgen.

Risico’s voor de levensduur van een Pomeriaan

Zweedse onderzoekers ontdekten dat de dood van Pomeranians vaak werd veroorzaakt door “trauma”. Met andere woorden: lichamelijk letsel door ongevallen. Dit komt waarschijnlijk doordat Pomeranians een klein ras zijn en daarom relatief kwetsbaar en vatbaar voor voetgangers.

Maar u kunt het risico op traumatisch letsel verminderen door uw huis puppybestendig te maken. Bovendien laat u uw hond niet zonder toezicht achter in mogelijk gevaarlijke omgevingen.

Gevolgtrekking

Kortom, de Pomeriaan is behoorlijk robuust voor een speelgoedhond. Dit komt deels door de verminderde kwetsbaarheid voor veel levensbedreigende ziekten zoals kanker.

U kunt uw hond genetisch laten testen om te voorkomen dat u de weinige ernstige erfelijke aandoeningen doorgeeft waarvan bekend is dat ze het ras beïnvloeden.

Eigenaren moeten natuurlijk oppassen om overgewicht te voorkomen of om honden te laten afdwalen of gewond te raken.

De Pommeren heeft een typische levensverwachting van 10 tot 16 jaar en bevindt zich in verantwoordelijke handen meestal aan de oudere kant van dit bereik of daarbuiten.