Pomeriaan – Alles wat je moet weten over dit geweldig ras

Inhoudsopgave

De Pomeriaan dankt zijn naam aan de streek Pommeren, dat nu het gebied van Duitsland en Polen is.

Het is een Spitz ras, dat wil zeggen een type hond met verschillende wolfachtige kenmerken. Ze kunnen hun roots terugvoeren tot grote sledehonden en zijn nauw verwant aan rassen als de Amerikaanse Eskimo Hond, Alaska Malamute, Siberische husky, Noorse Elandhond en Samojeed.

Vroege honden van dit ras waren veel groter dan degenen die vandaag de dag bekend zijn, met een gewicht tot 15 kilogram. Koningin Victoria was een grote fan van Pomeriaantjes en verantwoordelijk voor de kleine omvang van deze honden vandaag de dag. Ze kan de grootte van het ras hebben verminderd door haar eigen fokken tijdens haar bewind.

Kort daarna werden deze honden ingeschreven in hondenshows waar hun populariteit een hoge vlucht nam.

In 1888, was Dick de eerste Pomeriaan die werd geregistreerd in het American Kennel Club stamboek.

Voordelen

 • Pomeriaantjes zijn perfect voor kleine huizen of appartementen.
 • Goede waakhond
 • Geschikt voor beginners
 • Ze kunnen niet alleen snel elementaire gehoorzaamheidsvaardigheden leren, maar ook trucjes.
 • Ze zijn leuk en attent, en passen in bijna elk formaat huis.
 • Zeer energiek, dus zo’n huisdier is geschikt voor actieve eigenaren.
 • Ondanks zijn kleine formaat kan hij waakhondkwaliteiten vertonen.
 • Gemakkelijk te dragen en kan mee op reis.
 • Zelfs wanneer een Pomeriaan alleen thuis wordt gelaten, heeft hij niet de gewoonte om op schoenen, meubels en meer te kauwen.
 • Vereist geen grote ruimte en de voedseluitgaven zijn minimaal.

Nadelen

 • Pomeriaantjes kunnen vocaal zijn en blaffen naar alles wat ze willen intimideren (ook naar vreemden).
 • Scheidingsangst – het zal voor hen niet gemakkelijk zijn om een heel lange tijd alleen thuis te blijven.
 • Puppy’s hebben een kwetsbaar skelet; daarom zijn ze gevoelig voor verwondingen – botbreuken

Leuke weetjes

 • Ze worden ook wel Dwergkeeshond genoemd.
 • Michelangelo had een Pomeriaan aan zijn zijde toen hij het plafond van de Sixtijnse Kapel schilderde.
 • Natuurkundige Isaac Newton, wiens Pomeriaan genaamd Diamond naar verluidt op veel van zijn manuscripten kauwde.
 • Martin Luther had een Pomeriaan genaamd Belferlein die hij vaak noemde in zijn geschriften.
 • Componist Mozart had een Pomeriaan genaamd Pimperl en hij droeg een aria op aan zijn hondje.
 • Elvis Presley bezat een Pomeriaan genaamd Sweet Pea, die hij oorspronkelijk voor zijn moeder had gekocht.
 • Twee Pomeriaantjes behoorden tot de drie honden die het zinken van de Titanic in 1912 overleefden. Beiden ontsnapten in reddingsboten met hun eigenaren.

Uiterlijk van een Pomeriaan

Mensen verwijzen soms naar de Pomeriaan als een kleine leeuw. Ze hebben een puntig gezicht en een klein, zeer harig lichaam. Hun hoofd is spits en bijna vosachtig van vorm. Ze hebben een smalle snuit en oren die rechtop staan. Hun staart is hoog aangezet, en hangt recht uit hun lichaam.

Over het algemeen worden ze 18 tot 30 cm groot en wegen ze tussen 1,5 en 5 kilogram.

Ze hebben een dikke, pluizige vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder wit, bruin, oranje en zwart. Ze zijn er ook in crème, rood, sable, grijs gearceerd chocolade, tan, gestroomd en lavendel.

Ze hebben een behoorlijke levensduur van ongeveer 12 – 16 jaar.

Verharing

Hoe schattig en pluizig ze ook zijn, Pomeriaan verharen wel degelijk.

Ze verharen niet zoveel als andere rassen, maar ze verharen nog steeds aanzienlijk. Ze staan niet bekend als zware ruiers, maar hun overvloedige vacht laat wel wat haar achter in hun omgeving.

Kosten

Gemiddeld kost een Pomeriaan 3000 euro. De prijs ligt tussen de 1500 en 3500 euro.

De prijs hangt onder meer af van de fokker, de locatie, de bloedlijn van de hond, de kleur en de leeftijd.

Oefening en trainbaarheid

Het trainen van een Pomeriaan is niet erg moeilijk. Deze honden zijn heel meegaand en ontvankelijk tijdens de trainingssessies. Ze leren vrij snel de nieuwe commando’s en kunstjes die hen worden geleerd. 

Qua beweging heeft een volwassen Pomeriaan meestal niet meer dan 30 minuten wandelen per dag nodig, verdeeld over een ochtend- en avondwandeling. De algemene vuistregel voor het uitlaten van een puppy is ongeveer 2 – 5 minuten voor elke maand oud ze zijn. Bijvoorbeeld voor een pup van 4 maanden is een wandeling van 8 tot 20 minuten voldoende.

Intelligentie

Een Pomeriaan is een vrij intelligent ras dat beschikt over een behoorlijk denk- en beslissingsvermogen. Volgens de Intelligence of Dogs van Stanley Coren staat dit ras op plaats 23.

Kan een Pomeriaan zwemmen?

Ze hebben het instinct om te zwemmen, maar hebben niet genoeg kracht die nodig is om veel te zwemmen.

Als een Pomeriaan voor de eerste keer in een zwembad wordt gezet waar zijn voeten de grond niet bereiken en hij raakt gestrest; kan hij zichzelf uitputten en verdrinken. In het begin kunnen ze wat aarzelend lijken, maar als ze vertrouwd raken met het water, hebben ze veel plezier in het zwemmen.

Als uw hond niet van zwemmen lijkt te houden, moet u hem daar nooit toe dwingen.

Blaft een Pomeriaan veel?

Het zijn vocale honden, dus het is geen wonder dat ze van tijd tot tijd blaffen.

Ze gebruiken vrij vaak hun stem, wat een beetje luidruchtig kan zijn voor hun baasjes, maar deze slechte gewoonte kan gemakkelijk onder controle worden gehouden door goede begeleiding en training.

Pomeriaantjes blaffen om vele redenen, waaronder u en zichzelf willen beschermen, verveling, meedoen met de opwinding om hen heen, aandacht vragen en reageren op verstoringen van buitenaf zoals sirenes, vuurwerk en algemene geluiden.

Weer en klimaat

De tolerantie van Pomeriaantjes voor kou is vrij goed en deze honden kunnen comfortabel gedijen in koude en winterse gebieden. Maar als de omstandigheden buitensporig streng worden, is het een goed idee om deze honden warm en gezellig binnen te houden.

Dit ras verdraagt hoge temperaturen en hitte niet zo goed. Deze honden moeten tijdens de zomermaanden extra zorg en aandacht krijgen van hun baasjes.

Zijn ze kindvriendelijk?

Deze honden zijn prima met oudere kinderen, die weten hoe zich goed te gedragen met een hond, maar ze zijn minder geschikt voor zeer jonge kinderen. Dit komt omdat jonge kinderen gewoon niet de kennis of de deskundigheid hebben die nodig is om met kleine honden om te gaan.

Maar leer je je pup van in het begin aan met jonge kinderen overweg te kunnen, zal dit geen enkel probleem vormen.

Zijn ze hond- en diervriendelijk?

Als uw Pomeriaan goed gesocialiseerd is, zal hij waarschijnlijk genieten van het gezelschap van alle rassen. Ze beseffen niet hoe klein ze zijn, en zijn niet bang om grotere honden uit te dagen.

Als een Pomeriaan geen goede training en begeleiding krijgt, kan hij niet zo hartelijk en vriendelijk zijn tegen andere honden. Maar omdat ze klein zijn, kunnen ze heel goed opschieten met andere “speelgoed”-rassen, zoals maltezers, dwergpoedels, mopshonden of Shih Tzu’s.

Als uw hond is opgevoed met een kat sinds ze allebei klein waren, kunnen ze het goed met elkaar vinden. Deze honden blijven zachtaardig en hartelijk met andere dieren en worden beschouwd als een sociaal ras.

Zijn ze vriendelijk naar onbekenden?

Pomeriaantjes zijn erg vriendelijk, maar ze kunnen een beetje afstandelijk zijn bij onbekenden. Met te weinig socialisatie kan hun natuurlijke voorzichtigheid veranderen in achterdocht, wat vervelend is om mee te leven telkens als je gasten hebt. Dus een goede socialisatie van kleins af aan is aan te raden.

Kunnen ze leven op een appartement?

Een Pomeriaan is een van de beste appartementshond die je kunt vinden.

Het is ook een zeer actieve en speelse hond, hoewel hij niet veel ruimte of een tuin nodig heeft om gelukkig te zijn. Hun behoefte aan beweging is vrij minimaal, wat er ook toe bijdraagt dat deze honden goed passen in de levensstijl van een appartement.

Pomeriaantjes en beginnende eigenaren

Dit ras is een goede hond voor beginnende eigenaren als uw levensstijl overeenkomt met de kenmerken en behoeften van het ras. Het is belangrijk om efficiënt aan al hun bewegings- en verzorgingsbehoeften te voldoen, zodat deze honden gezond en comfortabel kunnen blijven.

Als een beginnende of nieuwe eigenaar graag de verantwoordelijkheid van het opvoeden en onderhouden van een Pomeriaan op zich neemt, dan is deze hond een goede keuze voor hem.

Kunnen ze alleen blijven?

Een Pomeriaan kan 6 tot 8 uur comfortabel alleen zijn. Als uw Pomeriaan pup nog heel jong is, is het belangrijk dat u hem dit aanleert.

Als u uw Pomeriaan dit niet heeft aangeleerd dan kan uw hond aan verlatingsangst lijden. Dan zal het moeilijker zijn om voor langere tijd weg te gaan.

Is een Pomeriaan een goede waakhond?

Pomeriaantjes zijn uitstekende waakhonden. Hoewel ze klein van formaat zijn, blaffen ze aanhoudend en luid om u effectief te waarschuwen.

Gezondheidsproblemen

De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn patella luxatie, tracheale collaps, hypothyreoïdie, …

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Dwergkees.

Dwergkees – Sky

Vandaag is Sky 1 jaar, ze doet het super goed.

L. S.

Pomerianian : Nala haar eerste verjaardag

Dwergkeesjes – Bo de Nazaré

Bo de Nazaré, heeft vorige week (24/1) zijn vaccins gekregen (in PT) en alles verloopt vlot, hij is een echt schatje en echt een heel leuk hondje.  Op 8/02 maakt hij zijn 2de reis naar Portugal, ditmaal per vliegtuig ✈️.

Hij heeft geen schrik van water, ook al tuimelde hij al eens in t zwembad, Hij vond dat niet zo erg, wij wel. 

 

🙏 groetjes,

 

Ronny & Marleen

Spitz Nain – Tiboo

Bonjour Madame,

Après toutes ces années passées en compagnie de notre compagnon tiboo,que nous avons acquis chez vous. 

Je tiens à vous informer que notre compagnon, est vraiment formidable, avec un très bon caractère, gentil, joueur, et une bonne santé, enfin bref il est exceptionnel .

Je vous joins quelques photo. 

Je vous souhaite une excellente année. 

Michel Labalestra 

 

Afbeelding verwijderd door afzender.

Dwergkeesje : Brownie

Goedemiddag Marleen

 

 

Allereerst beste wensen voor jou en je familie voor 2024!

 

 

 

Brownie is jarig geweest, gaat super goed met hem.

Zo een schatje!

 

In bijlage kan je enkele foto’s vinden van de jarige.

 

 

Fijne dag

MVG

Ashley

5654bb87eb5b4632988107f64f50a6892793618

Dwergkees – Bo

Bo in zijn nieuwe thuis

 

😃

 

 

Baloe is het hier precies al goed gewoon

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Pomeranian – Mouscron – Belgique

Bonjour, tout se passe très bien pour la petit puce, elle est très sociable et joueuse. Elle s’est très vite adaptée, mange et boit correctement ! Elle rencontre sa maman ce matin. Je vous enverrai d’autre photo prochainement. Je vous remercie pour cette petite beauté qui fait bien des heureux !

Marina

Pomeranian

1-2-3 Fotomodel !!!

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Dwergkees

Lees meer over de op onze blog.