Vachtverzorging van een Pomeriaan: Hoe verzorg je hun vacht?

Een belangrijk onderdeel van de verzorging, is de vachtverzorging van een pomeriaan. De pomeriaan heeft een dikke onder- en bovenvacht bestaande uit lange zachte haren.

Het is belangrijk minstens één maal per dag je pomeriaan te borstelen zodat de vacht er mooi zal blijven uitzien. Wanneer je pup hier aan gewend is, zal hij niet liever hebben. Want welk hondje houdt er nu niet van een massagebeurt van zijn baasje. Hierdoor zal de band tussen baasje en hond er dus alleen maar op vooruit gaan.

Vachtverzorging van een Pomeriaan: Wat houdt dat in?

Het verzorgen van de vacht van je geliefde Pomeriaan is een essentieel onderdeel van het onderhoud van dit ras. Een goed verzorgde vacht zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar draagt ook bij aan de gezondheid en het welzijn van je hond.

Als trotse eigenaar wil je natuurlijk het beste voor je Pomeriaan, en daar hoort een goede vachtverzorging bij. Maar wat houdt dat precies in?

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vachtverzorging van de Pomeriaan, inclusief tips voor het knippen en trimmen van hun weelderige vacht. Lees verder voor handige inzichten en advies voor het onderhouden van de vacht van je Pomeriaan.

Hoe moet je een pomeriaan trimmen?

Een pomeriaan trimmen laat je best doen in een honden trimsalon. Het trimmen van een hond is niet hetzelfde als je hond knippen en is best moeilijk. Bij het trimmen verwijder je de dode haren die nog in de vacht zitten. Dit gebeurt door zachtjes aan de vacht te trekken en de haren te plukken. Wil je het zelf doen? Zoek dan genoeg informatie op YouTube en/of internet. Hieronder is alvast een begin:

Wanneer moet je een pomeriaan knippen?

Vachtverzorging van een pomeriaan

Sommige mensen denken dat deze hondjes geknipt of geschoren moeten worden bij warm weer. Maar zijn dikke vacht werkt niet alleen goed tegen de koude, maar die isoleert ook tegen de warmte. Bovendien zal zijn vacht nooit meer dezelfde zijn na een scheerbeurt.

Wel moet je hondje getrimd worden. Bij trimmen verwijder je de dode haren volledig en bij scheren blijft er een deel in de huid hangen. Een pomeriaan dient dus getrimd te worden, maar hoe vaak moet dit gebeuren? Als hij vaak geborsteld word, moet dit eigenlijk niet echt gebeuren. Het borstelen verwijderd, net zoals het trimmen, alle afgestorven haren. Wenst u hem toch te laten trimmen, vraag dan raad aan een gespecialiseerde hondenkapper. Zij zullen u hierover meer informatie kunnen geven.

Hoe vaak moet je een pomeriaan wassen?

Pomeriaan kammen
Scott en Lou van de Woefkesranch

Een hond wassen dient zelden te gebeuren. Hij zal meestal zijn vacht zelf proper houden. Als u hem toch wilt wassen, houd je dan aan een maximum van 2 tot 3 keer per jaar. Gebruik alleen maar speciale hondenshampoo, geen andere zepen. Droog na het wassen je hond met een handdoek. Let op wanneer je je hond teveel wast: hierdoor zal je zijn huid beschadigen. Hij zal altijd maar meer en meer gewassen moeten worden. En hij kan dan ook huidziektes krijgen. In principe moet een pomeriaan, die geregeld zijn vachtverzorging krijgt, niet gewassen worden. Als je vind dat je hond begint te stinken, kun je eventueel een honden parfum gebruiken.

Hoe moet je een pomeriaan kammen?

Eerst zou je je hondje moeten kammen met een kam voor een pomeriaan. Doe dit voorzichtig en volledig, vergeet de pootjes ook niet te kammen. Daarna doe je verder met een borstel zodat hij mooi zacht wordt en het haar sneller zal gaan groeien.

Naast de vacht stimuleer je ook de huid en de bloedsomloop van je hond. Het borstelen van je hond beschermt ook tegen allerlei kleine beestjes zoals parasieten en dergelijke. En als extra pluspunt creëer je een nog sterkere band met je hond.

Haaruitval bij Pomeriaantjes

Het zou kunnen zijn dat je pomeriaan wat haar verliest. Dit gebeurt zeker tijdens dat je pup in zijn pubertijd zit en zijn groeischuit krijgt. Tussen de leeftijd van 3 maand en 6 maand zal dit ras minder haar volume hebben.

Als je pomeriaan zijn haar uitvalt, borstel uw hond dan meer dan normaal. Blijft uw hond abnormaal veel haar verliezen? Dan is het raadzaam om eens op controle bij de dierenarts te gaan.

Het belang van voeding op de vacht

Een gezond dieet speelt een cruciale rol bij het behouden van een glanzende vacht voor je Pomeriaan. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, die bekend staan om hun vermogen om de huid en vacht van je hond gezond te houden.

Deze vetzuren helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk, wat kan resulteren in een gladdere en glanzendere vacht. Door te investeren in hoogwaardig voer dat speciaal is samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van je Pomeriaan, kun je ervoor zorgen dat hij alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een optimale vachtconditie.

U vindt in dit blog artikel meer over de voeding van een pomeriaan.

Invloed van omgevinsfactoren

Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij het beïnvloeden van de vacht van een Pomeriaan, vooral in verband met veranderende klimatologische omstandigheden en seizoenen.

Tijdens de warmere maanden kan de vacht van je Pomeriaan dikker aanvoelen en meer ruien, terwijl hij in koudere periodes mogelijk meer behoefte heeft aan bescherming tegen de elementen.

Het is belangrijk om de vachtverzorgingsroutine van je Pomeriaan aan te passen aan deze omgevingsfactoren.

Bij warm weer kan vaker borstelen helpen bij het verwijderen van losse haren en het voorkomen van klitten, terwijl in de wintermaanden het gebruik van een conditioner kan helpen om de vacht te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging door de kou.

Door aandacht te besteden aan de omgevingsfactoren en de vachtverzorging dienovereenkomstig aan te passen, kun je ervoor zorgen dat je Pomeriaan het hele jaar door een gezonde en glanzende vacht behoudt.

Professionele verzorging

Professionele verzorging is soms essentieel voor het volledige welzijn van je Pomeriaan. Hoewel veel vachtverzorging thuis kan worden gedaan, zijn er momenten waarop de expertise van een professionele trimmer of groomer nodig is.

Een van de belangrijkste aspecten waarvoor professionele hulp kan worden ingeroepen, is het knippen van nagels. Te lange nagels kunnen ongemak veroorzaken en de beweging van je Pomeriaan belemmeren.

Daarnaast kunnen groomers helpen bij het verwijderen van hardnekkige klitten die moeilijk thuis te behandelen zijn. Het is raadzaam om een professionele trimmer of groomer te raadplegen als je merkt dat de vachtverzorgingsbehoeften van je Pomeriaan niet volledig worden vervuld met thuisverzorging, of als je niet zeker weet hoe je bepaalde taken veilig kunt uitvoeren. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je Pomeriaan altijd de best mogelijke verzorging krijgt.

Tandheelkundige zorg

Tandheelkundige zorg is een aspect van de algehele gezondheid van je Pomeriaan dat niet over het hoofd mag worden gezien. Hoewel het geen directe relatie heeft met vachtverzorging, speelt een goede mondhygiëne een belangrijke rol bij het behouden van het welzijn van je hond. Het opnemen van een sectie over tandheelkundige zorg in het artikel over vachtverzorging van een Pomeriaan is daarom van cruciaal belang. Regelmatige tandheelkundige controles en professionele reinigingen kunnen helpen bij het voorkomen van tandproblemen zoals tandplak, tandsteen en tandvleesaandoeningen. Door te investeren in de tandgezondheid van je Pomeriaan kun je niet alleen problemen met het gebit voorkomen, maar ook bijdragen aan zijn algehele welzijn en kwaliteit van leven.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Dwergkees.

Dwergkees – Sky

Vandaag is Sky 1 jaar, ze doet het super goed.

L. S.

Pomerianian : Nala haar eerste verjaardag

Dwergkeesjes – Bo de Nazaré

Bo de Nazaré, heeft vorige week (24/1) zijn vaccins gekregen (in PT) en alles verloopt vlot, hij is een echt schatje en echt een heel leuk hondje.  Op 8/02 maakt hij zijn 2de reis naar Portugal, ditmaal per vliegtuig ✈️.

Hij heeft geen schrik van water, ook al tuimelde hij al eens in t zwembad, Hij vond dat niet zo erg, wij wel. 

 

🙏 groetjes,

 

Ronny & Marleen

Spitz Nain – Tiboo

Bonjour Madame,

Après toutes ces années passées en compagnie de notre compagnon tiboo,que nous avons acquis chez vous. 

Je tiens à vous informer que notre compagnon, est vraiment formidable, avec un très bon caractère, gentil, joueur, et une bonne santé, enfin bref il est exceptionnel .

Je vous joins quelques photo. 

Je vous souhaite une excellente année. 

Michel Labalestra 

 

Afbeelding verwijderd door afzender.

Dwergkeesje : Brownie

Goedemiddag Marleen

 

 

Allereerst beste wensen voor jou en je familie voor 2024!

 

 

 

Brownie is jarig geweest, gaat super goed met hem.

Zo een schatje!

 

In bijlage kan je enkele foto’s vinden van de jarige.

 

 

Fijne dag

MVG

Ashley

5654bb87eb5b4632988107f64f50a6892793618

Dwergkees – Bo

Bo in zijn nieuwe thuis

 

😃

 

 

Baloe is het hier precies al goed gewoon

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Pomeranian – Mouscron – Belgique

Bonjour, tout se passe très bien pour la petit puce, elle est très sociable et joueuse. Elle s’est très vite adaptée, mange et boit correctement ! Elle rencontre sa maman ce matin. Je vous enverrai d’autre photo prochainement. Je vous remercie pour cette petite beauté qui fait bien des heureux !

Marina

Pomeranian

1-2-3 Fotomodel !!!

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Dwergkees

Lees meer over de op onze blog.