Een puppy aanschaffen brengt veel plezier en leven in huis. Maar het vraagt ook veel verantwoordelijk.

Zonder de juiste training weet de hond niet wat van hem verwacht wordt. Zo moet de puppy leren om te luisteren naar (basis)commando’s, maar moet je ook de puppy zindelijk maken. Honden kunnen zindelijk gemaakt worden op elke leeftijd, maar puppy’s leren sneller dan volwassen honden. Daarom is het belangrijk uw puppy zindelijk te maken.

Dus ook al zal de mens toegeeflijker zijn bij een puppy, het is zeker belangrijk om de pups op tijd zindelijk te maken. Want kleine hondjes, kleine strontjes en grote hondjes, grote strontjes.

Puppy zindelijk maken
Foto hierboven: Duitse herder die zijn grote behoefte doet

Hoe puppy’s zindelijk maken?

Bij elke actie die je doet, moet je denken zoals de hond zou denken. Wanneer een pup moet, dan doet hij het gewoon waar hij staat. Maar dan kom je boos thuis omdat hij binnen zijn behoeften gedaan heeft. Straks denkt de pup dat hij zijn behoeften moet ophouden in plaats van het netjes buiten te doen.

Daarom verbeter je alleen maar op het moment dat hij zijn behoefte aan het doen is. Best kun je er eens boos tegen worden, oppakken en buiten zetten. Zo legt hij de link dat hij zijn behoeften buiten moet doen. Sommige mensen zeggen dat je zijn neus erin moet wrijven, maar zorg er dan voor dat de hond niet denkt dat hij dit moet gaan opeten.

Straf als hij bezig is

Straf hem terwijl hij in huis zijn behoefte aan het doen is, maar niet wanneer je een plasje vindt dat er misschien al 30 minuten ligt. Een puppy snapt dan niet waarom je boos wordt, omdat hij het zich niet meer kan herinneren. Tenzij je de pup kunt betrappen, helpt straffen niet veel.

Een geschikte straf is bijvoorbeeld NEE roepen tegen je hond. Dan pak je hem op en zet je hem buiten. Doet hij dan buiten zijn behoefte beloon je hem uiteraard. Dit kan met een lekker hondenkoekje of gewoon lief tegen de hond zijn.

Leeftijd is belangrijk

Puppy’s worden het makkelijkste zindelijk. Daarom is de ideale leeftijd om een hond zindelijk te maken rond de leeftijd van 8 weken. Pups van deze leeftijd kunnen nooit geïmporteerd zijn, omdat honden uit het buitenland niet voor de leeftijd van 15 weken de grens over mogen.

Hoe lang kan hij het ophouden?

Een pup moet redelijk snel gaan nadat hij gegeten heeft. Daarom kun je best na zijn maaltijd met hem een kleine wandeling gaan maken. Hoe lang hij het juist kan ophouden, hangt van het ras en individu af. Maar hier toch een schatting

8 tips voor een puppy zindelijk te maken:

1. Maak een schema

Afhankelijk van de leeftijd, maaltijden, activiteiten maak je een schema wanneer hij normaal zou moeten gaan. Best is om zeker na elke maaltijd 10-20 minuten in te plannen om gaan te wandelen. Dan kan hij tijdens de wandeling zijn behoeften doen.

2. Kies een plaats

Wanneer u de pup altijd op dezelfde plaats zet, zal hij na een tijdje die plaats als “toilet” herkennen.

3. Concentreer op de zaken

Ga met voorkeur aangelijnd buiten met de hond. Zo kun je het los lopen als beloning en speeltijd laten overkomen.

4. Benoem de daad

Gebruik altijd dezelfde zin, zo linkt de hond een zin zoals “gaan we buiten pipi doen” met het eigenlijk gebeuren.  Zo weet de hond na een tijd dat hij zijn behoefte moet gaan doen.

5. Gebruik een bench

Puppy’s willen niet zo dicht bij hun eigen behoefte liggen, dus een bench kan een goed instrument zijn om een snelle les te leren. Een kleine kamer werkt niet – hij kan in een hoek kuiven en in de andere slapen. Als de pup tijdens de training nog niet zijn behoefte gedaan heeft na 15 minuten, sluit hem dan voor 15 minuten op in zijn bench. Als hij dan toch nog iets doet, is het in de bench en blijft het opruimwerk beperkt.

6. Hou de signalen in het oog

Honden snuffelen in het rond, precies alsof hij een geschikte plaats zoekt. Pak hem dan op en zet hem buiten. Zo leer je hem dat de geschikte plaats buiten is.

7. Maak ongevallen schoon

Doet hij toch binnen in huis, maak het dan zo snel mogelijk schoon. Anders kan het zijn dat de geur blijft hangen. Opgelet wanneer u uw huis met javel (bleekwater) schoonmaakt. De pup kan niet tegen die geur en dit zal ze stimuleren op binnen te plassen om de geur te verbergen.

8. Rol de krant op

Doet de pup toch nog in huis, dan betekent dit waarschijnlijk dat je niet aan zijn behoeftes voldaan hebt. Neem gerust een opgerolde krant en slaag jezelf eend op het hoofd :-) . Net zoals puppy’s moeten eigenaren ook leren. Als de pup foutief gedrag blijft doen, is het misschien verstandig om de manier van aanleren te veranderen.