Kom je met je pup voor het eerst bij de dierenarts en begint deze vaak al meteen over castratie of sterilisatie. Als nieuwe puppy-eigenaar heb je daar vaak nog niet over nagedacht of je dat wel wilt. Bij Woefkesranch komen over dit onderwerp regelmatig vragen binnen. Aan het castreren of steriliseren van uw hond zitten misschien voordelen maar zeker ook heel veel nadelen!

Wat is castratie?

Bij castratie worden bij een reu de testikels verwijderd en bij een teef de eierstokken en de baarmoeder. Het is ook mogelijk uw hond te steriliseren, maar sterilisaties worden bijna niet meer uitgevoerd. Terwijl een sterilisatie wel minder ingrijpend is, zal er meestal gecastreerd worden.

Is castratie verstandig?

Een castratie heeft voor een hond meer gevolgen dan in eerste instantie lijkt, zeker bij jonge honden. De hormonen die nodig zijn voor de algemene, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling ontbreken. Dit heeft veelal een negatief effect tot gevolg. Bij het dier ontbreken na de ingreep de zo broodnodige hormonen. Bijvoorbeeld natuurlijke gedragsveranderingen, waaronder het ontwikkelen van volwassen gedrag bij een reu, treden niet altijd op na de ingreep. Denk ook aan spieropbouw, de ontwikkeling van het skelet.

Helaas zien we een toename van gezondheidsklachten bij honden die vroeg gecastreerd zijn. Denk aan afwijkingen aan het skelet, patella luxatie, et cetera.

Er zijn enkele langlopende studies naar de gevolgen van castratie. Daarbij wordt twijfel gezet of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Misschien moeten we zelfs tot de conclusie komen dat castratie, tenzij medisch noodzakelijk, een onverstandige en onnodige medische ingreep is.

Er zijn aanzienlijke negatieve effecten, met name wanneer dieren worden gecastreerd voordat ze volwassen zijn, verstoort het de ontwikkeling. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Bij het idee dat gecastreerde dieren gezonder of gelukkiger zouden zijn of langer zouden leven, kun je vraagtekens zetten.

Loopse teefjes en raggende reutjes

Vraag jezelf ook af of je wel zoveel last hebt van de loopsheid van een teefje, of het tijdelijke machogedrag en raggen van een reutje.

Castratie bij honden

De positieve en negatieve kanten volgens Laura Sanborn

De Amerikaanse dierenarts Laura Sanborn publiceerde een artikel over de resultaten van een onderzoek dat zij verrichtte naar de effecten van steriliseren en castreren van honden.

De conclusies uit het onderzoek van Laura Sanborn vindt u hieronder:

Bij reuen:

De positieve kanten van een castratie:

De negatieve kanten:

Bij teven:

De positieve kanten van een castratie:

De negatieve kanten:

Resultaten onderzoek “Long-Term Health Risks and Benefits Associated with Spay / Neuter in Dogs”
door Laura J. Sanborn M.S.

Als je dit artikel volledig wilt lezen, kan je op deze link klikken.

De invloed van castratie op de hondenvacht

Castratie en/of sterilisatie bij honden heeft ook een grote invloed op hun vacht. In vele gevallen verandert de vacht en spreken we over een castratievacht.

Hierover hebben we een zeer interessant artikel gevonden. Wij hebben dit artikel gevonden op doggo. Dit artikel is namens Groomers Europe geschreven door Jessica Kremer-Frijling van de Trimacademie:

Hoewel er dus weinig wetenschappelijk onderbouwing te vinden is, zien eigenaren, dierenartsen, fokkers en trimmers wel degelijk verandering in de vacht of zelfs vachtproblemen ten gevolge hiervan. Hoe een vacht op castratie zal reageren is echter afhankelijk van meerdere factoren zoals de vachtsoort, de hoeveelheid vacht voor castratie, de leeftijd van castratie en ongetwijfeld nog wel meer.

Sterilisatie hond risico's
Foto Annet-Vervat: Engelse Cocker Spaniel na castratie.

In grote lijnen zien we vaak meer wolvorming, waardoor de vacht doffer en minder rijk van kleur lijkt. Ook zien we dat de vacht meer gaat krullen. Meer wolharen resulteert in een zachtere vacht, die minder water- en vuilafstotend is, waardoor hij langer nat blijft, eerder vies wordt en sneller gaat stinken. Zachter haar gaat bovendien sneller klitten. Bij Spaniels en Setters lijken de vachten vaak te ‘ontploffen’ met veel doffe, zachte en langere haren. Het haar (wol- en dekhaar) groeit langer door en lijkt een, veel, langere verhaarcyclus te krijgen. Bij ruwharen zien we daarentegen juist vaak minder (of ineens nauwelijks) onderwol en lijkt het plukken soms moeizamer te gaan.

Alopecia X

Een bijzondere uitzondering op de regel is het effect van castratie op stokharen met de aandoening alopecia x. (Stokharen zijn honden met dubbele vachten zoals Berner Sennen honden, Golden Retriever, Herders, Newfoundlanders, Dwergkeesjes et cetera.) De naam zegt het al, kaalheid veroorzaakt door X. In dit geval is X onbekend. De aandoening zorgt voor progressief haarverlies met uiteindelijk kaalheid tot gevolg.

Gezien de resultaten van een studie lijkt de oorzaak te vinden in hormonale onbalans. Uit een studie onder 35 Dwergkeesjes (reuen) in diverse leeftijden, die na castratie gedurende 10 jaar werden onderzocht, kwam na voren dat bij 42,9% van de honden binnen zes maanden na castratie de vacht volledig was terug gegroeid en bleef de vacht ook zo in de 3-9 jaar daarna. Bij deze afwijking heeft castratie dus een positieve invloed. 

Wat kunnen trimmers doen?

Als fokker en trimmer ben ik niet pro castratie, maar ik ben nuchter genoeg om het niet alleen maar zwart-wit te zien. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen, waaronder het voorbeeld van alopecia x dat castratie gerechtvaardigd of zelfs noodzakelijk is.

Meer onderhoud

Voor veel eigenaren is het onderhoud van de vacht na castratie echter veel moeilijker dan daarvoor, de vacht wordt dikker, de hond komt minder goed door de rui heen of haart zelfs het hele jaar door. In de praktijk betekent dit dus meer en intensiever onderhoud voor de baas. Vaker kammen om de vacht klitvrij te houden, maar ook weer niet onnodig vaak omdat de verharing dan helemaal uit balans getrokken wordt.

Wil je dit artikel volledig lezen? Klik dan op deze link.

Conclusie

Wij zijn geen voorstander van het castreren van hondjes voor deze volwassen en uitgegroeid zijn. Voor het castreren van volwassen honden vragen we u de voor- en nadelen goed af te wegen.