Verzorging van een Siberische Husky

Inhoudsopgave

Hoeveel verzorging heeft een Siberische Husky eigenlijk nodig? Hoe vaak moet een Siberische Husky gewassen worden en hoe verzorg je de vacht van een Husky? Alles over de verzorging van een Siberische Husky lees je in dit artikel.

De verzorging van een Siberische Husky valt erg mee. De Husky vraagt op dit vlak niet veel aandacht. Het belangrijkste van de verzorging van een Siberische Husky is liefde. Jouw Husky wil niets liever dan een onderdeel zijn van jouw gezin (roedel). Daarom is liefde de belangrijkste verzorging die een Siberische Husky nodig heeft. Daarnaast hebben natuurlijk ook de vacht, oren en ogen enige verzorging nodig, net zoals bij elke hond.

Hoe vaak moet ik mijn Husky wassen?

Verzorgde siberische husky puppy

Siberische Husky’s zijn van nature schone honden, met weinig lichaamsgeur. Ze verzorgen zichzelf en houden zichzelf schoon. De vacht van een Husky houdt weinig vuil vast. Het beetje vuil dat wel in de vacht achter blijft, kun je er eenvoudig uit kammen. Voordeel hiervan is dat de Siberische Husky niet zo vaak gewassen hoeft te worden. Is je Husky echt aan een douchebeurt toe? Gebruik dan een hele milde hondenshampoo die pH-neutraal is. Gebruik niet te veel shampoo en spoel de vacht van je Husky heel goed uit.

Tip: Om te voorkomen dat er teveel shampoo op 1 plek terecht komt, kun je het volgende proberen: vul een plastic fles voor de helft met water. Voeg beetje bij beetje wat shampoo toe. Schud de fles goed en verdeel de inhoud vervolgens over de hele vacht van je hond.

Vaak douchen is niet goed voor de huid

Was of douche je Siberische Husky zeker niet vaker dan één maal per 3 à 4 maanden. Zorg er ook voor dat je de vacht van je Husky goed droog maakt. Als de vacht te lang nat blijft kunnen er schimmels ontstaan. Vaker douchen is niet goed voor de huid. Shampoo en zeep kunnen de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten, met jeuk en andere klachten als gevolg.

Borstelen of kammen van de vacht

Ongeveer een keer per week moet je de vacht van je Siberische Husky borstelen of kammen. Heb je echter een wollige (wooly) Husky, dan is het beter om de vacht 2 maal per week te kammen. De vacht van een wollige Husky heeft namelijk wat sneller de neiging om te gaan klitten. Dit komt doordat de vacht van een wollige husky langer is. Probeer voor het kammen van de vacht een vaste dag en dagdeel aan te houden. Borstel je pup bijvoorbeeld elke zondagmiddag. De pup zal dan snel wennen aan regelmatige vachtverzorging.

Wordt het een borstel of een kam, en welke?

Voor de verzorging van een Siberische Husky heb je natuurlijk een goede borstel of kam nodig. Maar, wat is nu eigenlijk een goede kam of borstel voor een Husky? Er zijn ontzetten veel verschillende types hondenborstels en kammen voor honden verkrijgbaar. Zeker als beginnende hondenbezitter zie je al snel door de borstels de kammen niet meer. Toch zijn er een paar dingen waar je op kan letten bij het vinden van de juiste borstel of kam;

  • De keuze voor een borstel of kam is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat erom, wat je zelf fijner in de hand vind liggen.
  • Een borstel of kam met ronddraaiende metalen pinnetjes, in verschillende hoogtes is ideaal voor de vacht van je Siberische Husky. Dit soort kam of borstel wordt ook wel een harkje genoemd en zijn verkrijgbaar in kam- of borstelvorm. Dit harkje is bedoeld om het haar te ontwarren en loszittende ondervacht te verwijderen.

Vachtverzorging van een Siberische husky tijdens de rui

Husky rui

De Siberische Husky verliest twee keer per jaar zijn hele ondervacht. “Helemaal?”, zullen sommige mensen denken …. Ja, hij verliest echt zijn hele ondervacht. Deze periode kan 4 tot wel 6 weken duren. In extreme gevallen duurt het zelfs nog langer. Je kunt je Husky in deze periode helpen, door hem dagelijks te borstelen of te kammen. Hierdoor is je Husky zijn ondervacht sneller kwijt. Wel zo prettig voor jouw hond, want zo’n losse ondervacht kan best wat kriebel en jeuk veroorzaken. Daarnaast scheelt het ontzettend veel haar in je huis, en kun je de rui periode wat verkorten. Een win win situatie dus!

Verzorging van de oren en ogen

Tijdens het verzorgen van de vacht van je Husky, is het verstandig om ook altijd de oren en ogen te controleren. Bij het controleren van de ogen, let je erop dat;

  • het oogwit mooi wit van kleur is
  • je geen irritaties ziet
  • er geen vuil in de ooghoeken zit
Verzorging oren en ogen van een husky

Bij het controleren van de oren moet je ook de buitenkant van het oor goed bekijken. De oren van een hond zijn namelijk voor de teek één van zijn favoriete verstopplekjes. De binnenkant van het oor moet licht roze van kleur en schoon zijn. Vaak vindt je aan de bovenkant van het binnenoor wat vuil. Dit kun je makkelijk verwijderen met een vochtig wattenschijfje.

Let ook op dat er geen zwarte of bruine “korreltjes” of aangekoekte rommel in het oor zit. Dit kan namelijk duiden op oormijt. Als het oor van de hond niet rood ziet of ontstoken lijkt, kun je bij de dierenwinkel iets halen tegen oormijt. Is het oor al ontstoken (je hond schud met zijn kop en wrijft er met zijn poten langs), dan moet je naar de dierenarts. Deze zal dan iets voorschrijven om de infectie te bestrijden en de oormijt te doden.

Verzorging van de poten en nagels

Ben je klaar met het kammen van je hond, geef hem dan iets lekkers als beloning voor zijn geduld en goede gedrag. Laat hem vervolgens even spelen en na een tijdje roep je je hond weer bij je zodat je zijn poten en nagels kunt controleren. Leid je hond eerst af door bijvoorbeeld zijn buikje te kriebelen. Als je hond eenmaal ligt, blijf je aaien en ga je langzaam richting de poten. Op deze manier kun je rustig de poten en voetzolen nakijken en controleren of de nagels niet te lang zijn.

Nagels knippen is eigenlijk niet nodig

Bij de verzorging van een Siberische Husky is nagels knippen eigenlijk niet nodig. Doordat een Husky veel loopt en beweegt, slijten de nagels op een natuurlijke manier. Toch is het verstandig, om de nagels af en toe te controleren. Mocht het toch nodig zijn om de nagels te knippen, dan kun je dit doen met een speciale nageltang voor honden. Heeft je Husky donkere nagels en kun je niet zien waar de bloedvaten beginnen? Ga dan liever naar de trimsalon of dierenarts voor het knippen van de nagels.

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Siberische husky.

Husky – Shaiko

Bonjour,

Shaiko a fêter ses 1 an il y a quelques jours il est en parfaite santé et va très bien 🤩
Bon week-end à vous.
Voici quelque photos de lui 🙂🐾

Husky – Laika

Hallo… Vandaag onze Laika 10 jaar geworden. We zijn zo gelukkig met haar, zo gezond en een super karakter. Dank aan de Woefkesranch. Ze word elke dag verwend met een wandeling. Ze leeft binnen in huis, ze heeft zelfs ons bed ingepalmd. Dankjewel nogmaals. Mevrouw Vanderhallen Masset Dilsen-Stokkem

Siberische Husky – Barry

Den Barry 2jaar geleden bij jullie gekocht in mei wordt hij 3 jaar

Husky – Akamaru

Bonjour, 

 

Voici quelques photos d’Akamaru. C’est vraiment un amour et tout le monde le trouve magnifique. 

 

 

 

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=e58042f4 10e7 48c9 babb eca4f690baca

Husky – Belle

Bonjour,
Avec mon compagnon nous avons acheté notre chien chez vous le 9juillet 2022.
Voilà maintenant 10mois qu’elle fait partie de notre famille et aujourd’hui elle fête son 1er anniversaire.
Voici Bella et quelques photos de son évolution 🐾

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Siberische husky – Will – Vorst, België

One-year-old 

And I changed my family life…. 

Will is geboren op 11/04/2022

Zora x Dodge

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=6f202ac9 f819 4f13 8e11 a5083f09aecc

Laika – Husky

Lieve medewerkers, 

 

Bij deze laten wij u weten dat onze husky Laika vandaag 9 jaar is geworden. We zijn zo gelukkig met haar. Dank aan jullie voor uw inzet elke dag voor de hondjes ❤️

 

Mvg AM

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxr xvw2rn34r64v6w1cdlmn1h36dv0? Si=8000000025101976&pi=9e425bc0 6052 475f 80ba d5635ee7d99a

Husky – Dendermonde, België

Siberische Husky – Neo – Genk, België

Beste, neo bedankt u voor de wensen en dat jullie hem niet zijn vergeten.(zie hier een paar foto’s,eerste dag en nu)

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Siberische husky

Lees meer over de op onze blog.