/ Verzorging van een Siberische Husky

Verzorging van een Siberische Husky

Hoeveel verzorging heeft een Siberische Husky eigenlijk nodig? Hoe vaak moet een Siberische Husky gewassen worden en hoe verzorg je de vacht van een Husky? Alles over de verzorging van een Siberische Husky lees je in dit artikel.

Een Siberische Husky verzorgen valt erg mee. De Husky vraagt op dit vlak niet veel aandacht. Het belangrijkste van de verzorging van een Siberische Husky is liefde. Jouw Husky wil niets liever dan onderdeel zijn van jouw gezin (roedel). Daarom is liefde de belangrijkste verzorging die een Siberische Husky nodig heeft. Daarnaast hebben natuurlijk ook de vacht, oren en ogen enige verzorging nodig, net zoals bij elke hond.

Hoe vaak moet ik mijn Husky wassen

Verzorgde husky puppy

Siberische Husky’s zijn van nature schone honden, met weinig lichaamsgeur. Ze verzorgen zichzelf en houden zichzelf schoon. De vacht van een Husky houdt weinig vuil vast. Het beetje vuil dat wel in de vacht achter blijft, kan je er eenvoudig uit kammen. Voordeel hiervan is, dat de Siberische Husky niet zo vaak gewassen hoeft te worden. Is jouw Husky echt aan een douche beurt toe? Gebruik dan een hele milde hondenshampoo die PH neutraal is. Gebruik niet te veel shampoo en spoel de vacht van je Husky heel goed uit.

Tip; Om te voorkomen dat er teveel shampoo op 1 plek terecht komt, kan je het volgende proberen; Vul een plastic fles voor de helft met water. Voeg beetje bij beetje wat shampoo toe. Schud de fles goed en verdeel de inhoud vervolgens over de hele vacht van je hond

Vaak douchen is niet goed voor de huid

Was of douche jouw Siberische Husky zeker niet vaker dan een maal per 3 a 4 maanden. Zorg er ook voor, dat je de vacht van jouw Husky goed droog maakt. Als de vacht te lang nat blijft kunnen er schimmels ontstaan. Vaker douchen is niet goed voor de huid van de Husky. Shampoo en zeep kunnen de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten, met jeuk en andere klachten als gevolg.

Borstelen of kammen van de vacht

Ongeveer een keer per week moet je de vacht van jouw Siberische Husky borstelen of kammen. Heb je echter een wollige (wooly) Husky, dan is het beter om de vacht 2 maal per week te kammen. De vacht van een wollige Husky heeft namelijk wat sneller de neiging om te gaan klitten. Dit komt doordat de vacht van een wollige husky langer is. Probeer voor het kammen van de vacht een vaste dag en dagdeel aan te houden. Borstel jouw Husky pup bijvoorbeeld elke zondagmiddag. De pup zal dan snel wennen aan regelmatige vachtverzorging.

Wordt het een borstel of een kam, en welke?

Voor de verzorging van een Siberische Husky heb je natuurlijk een goede borstel of kam nodig. Maar, wat is nu eigenlijk een goede kam of borstel voor een Husky? Er zijn ontzetten veel verschillende types hondenborstels en kammen voor honden verkrijgbaar. Zeker als beginnende hondenbezitter zie je al snel door de borstels de kammen niet meer. Toch zijn er een paar dingen waar je op kan letten bij het vinden van de juiste borstel of kam;

  • De keuze voor een borstel of kam is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat erom, wat jij zelf fijner in de hand vind liggen.
  • Een borstel of kam met ronddraaiende metalen pinnetjes, in verschillende hoogtes is ideaal voor de vacht van jouw Siberische Husky. Dit soort kam of borstel wordt ook wel aan harkje genoemd en zijn verkrijgbaar in kam- of borstelvorm. Dit harkje is bedoeld om het haar te ontwarren en loszittende ondervacht te verwijderen.

Vachtverzorging tijdens de rui

husky rui

De siberische Husky verliest twee keer per jaar zijn hele ondervacht. “Helemaal?”, zullensommige mensen denken…. Jup, hij verliest echt zijn hele ondervacht. Deze periode kan 4 tot wel 6 weken duren. In extreme gevallen duurt het zelfs nog langer. Je kan jouw Husky in deze periode helpen, door hem dagelijks te borstelen of te kammen. Hierdoor is jouw Husky zijn ondervacht sneller kwijt. Wel zo prettig voor jouw hond, want zo’n losse ondervacht kan best wat kriebel en jeuk veroorzaken. Daarnaast scheelt het ontzettend veel haar in je huis, en kan je de rui periode wat verkorten. Een win win situatie dus!

Verzorging van de oren en ogen

Tijdens het verzorgen van de vacht van jouw Siberische Husky, is het verstandig om ook altijd de oren en ogen te controleren. Bij het controleren van de ogen, let je erop dat;

  • het oogwit mooi wit van kleur is
  • je geen irritaties ziet
  • er geen vuil in de ooghoeken zit
verzorging oren en ogen van een husky

Bij het controleren van de oren moet je ook de buitenkant van het oor goed bekijken. De oren van een hond zijn namelijk voor de teek een van zijn favoriete verstop plekjes. De binnenkant van het oor moet licht roze van kleur en schoon zijn. Vaak vindt je aan de bovenkant van het binnenoor wat vuil. Dit kan je makkelijk verwijderen met een vochtig wattenschijfje. Let ook op of er geen zwarte of bruine “korreltjes” of aangekoekte rommel in het oor zit. Dit kan namelijk duiden op oormijt. Als het oor van de hond niet rood ziet of ontstoken lijkt kan je bij de dierenwinkel iets halen tegen oormijt. Is het oor al ontstoken (je hond schud met zijn kop en wrijft er met zijn poten langs), dan moet je naar de dierenarts. Deze zal dan iets voorschrijven om de infectie te bestrijden en de oormijt te doden.

Verzorging van de poten en nagels

Ben je klaar met het kammen van je hond, geef hem dan iets lekkers als beloning voor zijn geduld en goede gedrag. Laat hem  vervolgens even spelen en na tijdje roep je je hond weer bij je zodat je zijn poten en nagels kunt controleren. Leid je hond eerst af door bijvoorbeeld zijn buikje te kriebelen. Als je hond eenmaal ligt, blijf je aaien en ga je langzaam richting de poten. Op deze manier kan je rustig de poten en voetzolen nakijken en controleren of de nagels niet te lang zijn.

Nagels knippen is eigenlijk niet nodig

Bij de verzorging van een Siberische Husky is nagels knippen eigenlijk niet nodig. Doordat een Husky veel loopt en beweegt, sluiten de nagels op een natuurlijke manier. Toch is het verstandig, om de nagels af en toe te controleren. Mocht het toch nodig zijn om de nagels te knippen, dan kan je dit doen met een speciale nageltang voor honden. Heeft jouw Husky donkere nagels en kan je niet zien waar de bloedvaten beginnen? Ga dan liever naar de trimsalon of dierenarts voor het knippen van de nagels.