Labradoodle: de introductie

Ruim dertig jaar geleden fokte de Australische Wally Conron de allereerste Labradoodle, daarom ook wel bekend als Australian Labradoodle, een mix tussen een Labrador en een Poedel.

De Labradoodle in het kort

  • Wereldwijd super populair;
  • Omdat het een mix is, niet officieel erkend;
  • Vrolijk, zachtaardig en intelligent van karakter;
  • Door de poedel-invloed vaak allergievrij. Maar let op: Allergie komt vaak niet alleen van het verharen van de hond, maar ook door huidschilfers of speeksel;
  • Drie formaten: miniatuur, medium en standaard. De standaard is het meest populair;
  • Ook geschikt als blindengeleidehond.

De voorouders 

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Hieronder lichten we beide rassen uitgebreid toe. 

Vandaag de dag zijn Labradors in de eerste plaats geliefde gezinshonden, maar je ziet ze ook vaak als blindengeleidehond of gehandicapte hond, zoek- en reddingshond, of therapiehond. Deze veelzijdigheid is het gevolg van een combi van hoge intelligentie en please gedrag. Dit ras laat zich makkelijk trainen en is bijna altijd enthousiast, zolang het maar met mensen en (soms) eten te maken heeft.

Poedels zijn van oorsprong jacht- en apporteerhonden. Zij komen een beetje deftig over, maar in wezen is de poedel juist heel atletisch en sportief. Net als de Labrador, valt ook de poedel op door intelligentie en gezeglijkheid. Je vindt poedels in drie maten: de dwergpoedel, middenslagpoedel of de koningspoedel. Anders dan de Labrador groeit hun vacht voortdurend, waardoor ze weinig verharen en een betere keuze zijn voor mensen met een allergie. Ze moeten echter wel om de 6 tot 8 weken naar het trimsalon om de vacht bij te knippen, schoon te houden en vrij te houden van knopen en klitten.

Uiterlijke kenmerken

Schofthoogte middelformaat: van 43 tot 53 cm

Gewicht: van 15 tot 21 kg.

Labradoodle pups te koop

Zoals bij vrijwel alle mixen, kom je heel veel soorten Labradoodles tegen, omdat bij een kruising nooit precies te voorspellen is welke kenmerken van welk ras de overhand krijgen. Er is geen rasstandaard voor deze hond, omdat het geen ras op zich is. Over het algemeen herken je het ras aan een brede kop, meer zoals die van de Labrador dan van de Poedel, en goed afgetekende wenkbrauwen.

Helaas is het onmogelijk om te weten hoe een puppy zal worden totdat het geboren is – dat is nu eenmaal het geval met kruisingen van rassen! Dus als je op zoek bent naar een allergie-vriendelijke hond, zorg er dan voor dat je voor de aanschaf eerst een test op de huid doet en je het goed met de fokker besproken hebt.  

Typisch Labradoodle: het karakter

Dit is waar de Doodle uitblinkt. Net als het uiterlijk weet je vooraf nooit helemaal zeker hoe de persoonlijkheid van een mix uitvalt, maar toch durven wij van de Labradoodle te zeggen dat deze vaak vriendelijk, aanhankelijk, intelligent en speels zijn. Ze kunnen heel goed met kinderen overweg, in de meeste gevallen ook met andere huisdieren. Hun sociale karakter maakt hen geweldige familiehonden. Je kan de Labradoodle prima op de uitkijk zetten, maar als waakhond heb je weinig aan deze allemansvriend.

Labradoodles blinken uit in intelligentie en zijn echte pleasers, dus je kan ze zowat alles leren. Maar een te softe aanpak van deze slimme sportievelingen kan averechts uitpakken.

Beginnende verzorgers kunnen aan de opvoeding van de Labradoodle een zware dobber hebben. Door hun gerichtheid op mensen heeft positieve bekrachtiging als opvoedingsmethode het meest effect. Het gebruik van negatieve straf- of bekrachtigingstechnieken kan nadelig zijn voor het trainingsproces.

Verzorging van de Labradoodle

Of er ook minder leuke kanten aan een Labradoodle zitten? Dat is dan het vachtonderhoud. Puppy’s met een vacht die veel weg heeft van die van de Labrador verliezen veel haar. Je moet dan minstens wekelijks borstelen om hem schoon, glanzend en vrij van knopen en klitten te houden. Tijdens de seizoensgebonden ruiperioden in de lente en de herfst, borstel je elke dag.  Is juist het tegenovergestelde het geval en lijkt de vacht van jouw Labradoodle meer op die van een poedel, dan zal die continu doorgroeien. Dat betekent dat de vacht om de zoveel weken getrimd moet worden.

Hoe oud wordt een Labradoodle?

Gemiddelde levensverwachting: de Labradoodle kan tussen de 10 en 13 jaar oud worden.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Labradoodle.

Labradoodle - KARO uit Zuienkerke

Beste  Wensen en Gezond 2024.Mijn  KARO doet het  schitterend, ik  zou  hem  niet meer  kunnen  missen. We gaan  naar de honden training hier,Onze  Trouwe Viervoeters en hij gaat over al mee,zit ook graag mee ,in de auto.  We wandelen  ook veel,o.a.op het strand.         Mvg.                                                                 Catherine en  KARO.

Labradoodle-olaf
Fijne kerstdagen en een gezond 2024!🎄 Groetjes Rob Moniek en Olaf

Olaf : nestje van Nougat en Baron dd 14/01/2023

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Labradoodle - Simba

Simba, 2 jaar

 

°1/12/2021

Mups x Baron

 

Jan C – Sijsele

 

 

 

 

Labradoodle - Beau

Diverse foto’s van onze jarige Beau

Beste Marleen,
Dank voor de felecitaties van onze jarige Beau Zoals u ziet is het al een flinke jongen.
Hij weegt 25 kilo en is heel sterk
Hij is heel lief en ook vaak niet, dan plakken wij hem achter het behang De laatste foto is hij net bij de kapper geweest.
Hij is een echte vrouwenversierder
Vriendelijke groet
Henk en Ria G.🎂🥂

Den Haan
° 29/10/2022
Freggle x Balou

Labradoodle - MAYA

MAYA en ARTIST gaan haar verjaardag vieren 🥳 🎈🎊🎉🎂

Freggle x Balou
°29-10-2022
Labradoodle - Nette

Nette is 1jaar.

 Zoals gevraagd foto’s van onze hond . 

 

Groetjes: Evy en Niels

 Freggle x Balou

°29/10/2022

Labradoodle - Chouffeke

Chouffeke is 1 jaar geworden . We klinken op zijn verjaardag met het gelijk-namig biertje

Chouffeke is 10 oktober 2022 geboren
Rollo 💙💛 Dora

Labradoodle - Zappa

Zie hier Zappa 6maand jong waarvan 3 maand bij ons Grtjes Heidi

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Labradoodle - KARO Zuienkerke

KARO Zuienkerke

 

Ik ben al gegroeid  hé!Wanneer moet ik voor het eerst getrimd  worden? Ik ben  5maand geworden ,ik laat mij dagelijks  borstelen en kammen.                 

 

                Vriendelijke  groetjes en  pootje KARO. 

°28/4/2023

Marga x Baloe

Laad meer

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Labradoodle

Lees meer over de op onze blog.