Lagotto romagnolo
Lagotto romagnolo

Labradoodles en Italiaanse waterhonden (ofwel Lagotto Romagnolo) zijn beide geweldige familiehonden. Ze hebben erg veel gelijkenissen, zowel uiterlijk als innerlijk, al zijn er toch enkele verschillen waar te nemen. Veel mensen kiezen dan weliswaar voor een Labradoodle, maar vaak ook enkel omdat ze een Lagotto niet kennen.

Raszuiverheid, vacht en allergieën

Zo start eigenlijk alles bij de raszuiverheid. Een Labradoodle is een kruising van een Labrador en een Poedel (& in sommige gevallen worden daar andere rassen bij in gekruist, zoals ook de Lagotto Romagnolo). Een Lagotto is geen kruising en dus raszuiver. Labradoodles zijn dan ook een verzamelnaam voor alle kruisingen met Labradors en Poedels en zijn niet erkend. De Lagotto Romagnolo is wel een erkend ras. Voor meer informatie over de kosten van een Lagotto Romagnolo bij Woefkesranch, bezoek onze gedetailleerde artikel.

Lagotto romagnolo

Waarom is dat zo belangrijk? Op zich is het niet zo belangrijk, maar men moet wel begrijpen dat een nakomeling kan gelijken op zijn moeder, zijn vader, een combinatie van de twee, of op één/meerdere van zijn voorgangers. Er is bij een kruising tussen een niet-verharende hond (Poedel) en een verharende hond (Labrador Retriever) zelfs een zeer grootte kans op verharen.

Bij Labradoodles is het vooral een zaak om te focussen als fokker op diegene die niet verharen om zo meer kans te hebben op niet verharende nakomelingen. 100 % garantie kan er echter vooraf nooit gegeven worden. Algemeen kan aangenomen worden dat een hond met een krullende vacht niet tot zeer beperkt verhaard, en een hond met korte haren OF niet krullende haren wel zal verharen. Dit is een belangrijk gegeven voor al wie allergisch is voor hondenhaar.

Een Lagotto Romagnolo, ook wel Italiaanse Waterhond genoemd, is raszuiver. Een puppy van dit ras stamt dus af van twee andere Lagotto’s en zou slecht minimaal tot niet mogen verharen. Dit is het meest ideale voor mensen met allergieën.

Italiaanse truffelhond
Italiaanse waterhond

Kort samengevat Bekijk onze nieuwste Lagotto Romagnolo puppies te koop bij Woefkesranch.

Een Labradoodle is minder geschikt voor allergieën omdat ze nog steeds kunnen verharen. Sommige hebben een curly of weavy vacht en verharen bijna niet (en ook daar wordt naar gefokt), maar andere hebben korte haartjes of sluikse haren en verharen wel. Een Lagotto Romagnolo is geschikt voor de meeste allergieën doordat deze hond bijna tot niet verhaart. Deze honden hebben steeds een curly vacht.

Labradoodle

Karakter

Lagotto Romagnolo, of zoals hierboven al vermeld: Italiaanse Waterhonden, zijn waterhonden. Waterhonden, ook wel eens ‘Gundogs’ (in het Engels) genoemd, werden vroeger ingezet in de jacht. Niet zozeer voor hun neus, wel voor hun uitstekende vacht en bouw voor in het water en hun talent voor het apporteren van de prooi (nadat deze geschoten werd, daarom dus ook ‘Gundog’). Gehoorzaamheid is dus een sterk punt van deze honden, met een kleine kanttekening dat het dus ook actieve honden zijn.

Labradoodles zijn afstammelingen van de Labrador Retriever (Retriever komt van het Engelse ‘to retrieve’, letterlijk vertaald: terugbrengen). Deze afstammeling is gelijkaardig aan de waterhonden, ideale honden voor het terugbrengen van een prooi. En dus werden vele onder hen voor dezelfde doeleinden gefokt als de waterhonden. Ze hebben dus dezelfde gave. Een poedel daarentegen wordt vaak aanzien als een gezelschapshond, maar vergis je zeker en vast niet. Poedels werden ook vaak als circushond gebruikt omwille van hun gehoorzaamheid en de mogelijkheid tot het opnemen van veel verschillende commando’s. Beide voorouders zorgen voor zowel een actief als gehoorzaam karakter.

Kort samengevat Bekijk onze nieuwste Lagotto Romagnolo puppies te koop bij Woefkesranch.

Zowel een Labradoodle als een Lagotto Romagnolo stammen af van voorouders die gebruikt werden als soort van apporteerhond. Beide honden hebben als kenmerk gehoorzaam te zijn (mits opvoeding uiteraard) en over een gezonde portie actie te beschikken. Beide rassen zijn dus ideaal als bewegingspartner voor het hele gezin. Agressie en dominantie zijn minder vaak voorkomend, toch niet wanneer de hond over voldoende vrije ruimte beschikt. Verveling maakt dat een actieve hond opstandiger kan zijn en meer bijtgedrag vertoont.

Beweging

Hierboven staat eigenlijk het belangrijkste al vermeld. Beide honden worden aanzien als gezond sportieve honden met de nood aan bepaalde vrijheid. Het is goed dat men af en toe gaat wandelen met hun honden, maar vrije losloop in een tuin is toch het allerbelangrijkste. Wanneer ze wat ouder worden is het aangeraden ze vrije loop aan te bieden overdag in de tuin. Een wandeling kan een aanvulling zijn, maar wanneer er geen vrije ruimte is, volstaat een korte dagelijkse wandeling ook niet.

Gezien ook beide rassen zeer gehoorzaam zijn, worden ze ook graag uitgedaagd op gebied van gehoorzaamheid. Dat wil zeggen dat het een pluspunt is om met hen school te volgen. Scholing voor een hond is niet zo zeer een hondenschool, wel training (wat zowel privétraining als hondenschool kan zijn)

Italiaanse waterhond

Kort samengevat Bekijk onze nieuwste Lagotto Romagnolo puppies te koop bij Woefkesranch.

Wil je een zo hanteerbaar mogelijke hond? Geen hem dan voldoende ruimte. Ongeacht je kiest voor een Labradoodle of een Lagotto Romagnolo.

Gezondheid

Het grootte nadeel van een kruising (bv. Labradoodle) is dat er meer genetische verschillen zitten tussen hun voorouders. Waardoor we dus niet met zekerheid kunnen stellen hoe ze er uiteindelijk zullen uitzien of hoe groot ze zijn (daarom dus ook de indeling in verschillende groottes). Het grootte voordeel is dat de kans op erfelijke gebreken verkleint. Je neemt alle mogelijke erfelijke gebreken mee van je voorouders, maar de kans op één van die problemen verkleint wel. Er zijn meer problemen die opgenomen kunnen worden, maar ze komen minder vaak uit.

Bij Lagotto’s is het voordeel dan weer dat het een oersterk ras is. Buiten Heupdysplasie, epilepsie en Cerebrale Anomalie (een ziekte in de hersenen), zijn er geen problemen opgenomen in de lijst met mogelijke erfelijke gebreken. De kans op één van bovenstaande problemen wordt door ons ook ingeperkt door controle op ouders. Dat wil niet zeggen dat het vermeden kan worden, maar wel beperkt.

Kort samengevat Bekijk onze nieuwste Lagotto Romagnolo puppies te koop bij Woefkesranch.

Een Labradoodle heeft dus een langere lijst met mogelijke gezondheidsproblemen, alleen is de kans op een probleem procentueel kleiner. Lagotto’s hebben dan weer een zeer beperkte lijst met gekende gezondheidsproblemen. Beide rassen worden dus als gezond aanschouwd.  

Voor reviews van de labradoodle kan u op deze link klikken.

Voor reviews van de Lagotto kan u op deze link klikken.