Wat moet je weten als je een Italiaanse Waterhond in huis haalt?

Je wilt een Italiaanse Waterhond kopen, maar je weet niet wat je te wachten staat? Lees dan zeker verder en kom meer te weten over dit ras.

De Italiaanse Waterhond, ook wel de Lagotto Romagnolo of Italiaanse truffelhond genoemd, is een oud Italiaans ras dat oorspronkelijk werd gebruikt als jachthond en waterjager.

De oorsprong van dit ras ligt in de Romagna streek van Italië, waarnaar de tweede helft van hun naam verwijst. Het eerste deel van hun naam “Lagotto” betekent “eendenhond” in het dialect van het lokale gebied.

Honden van dit ras werden oorspronkelijk gefokt als jachtgezellen om watervogels te helpen vangen in de moerasgebieden van Romagna.

Tegen het einde van de 19e eeuw werd een groot deel van de moerasgebieden in de regio drooggelegd, en deze honden zouden zonder werk komen te zitten, ware het niet dat hun super neuzen hen tot uitstekende truffeljagers maakten.

Ze zijn het enige ras in de moderne tijd dat speciaal gefokt is voor de truffeljacht.

Door hun grootte, behendigheid, gretigheid en waterbestendige vacht waren ze perfect geschikt voor deze taak.

Italiaanse Waterhond kopen
Italiaanse Waterhond kopen

Italiaanse Waterhond kopen

Op zoek naar een Italiaanse waterhond puppy? Italiaanse waterhond adopteren? Hieronder onze beschikbare pups van de Italiaanse waterhond fokker.

Lagotto-Romagnolo-reu-7879-1.JPG
Mannetje - Ref.: 7879 - € 1500Beschikbaar

Italiaanse Waterhond - Chien d'eau Romagnol - Lagotto Romagnolo
°14/10/2023Lagotto-Romagnolo-reu-7879-2.JPG
Mannetje - Ref.: 7879 - € 1500Beschikbaar

Italiaanse Waterhond - Chien d'eau Romagnol - Lagotto Romagnolo
°14/10/2023Lagotto-Romagnolo-teef-7873-2.JPG
Meisje - Ref.: 7873 - € 1500Beschikbaar

Italiaanse Waterhond - Chien d'eau Romagnol - Lagotto Romagnolo
°14/10/2023Lagotto-Romagnolo-teef-7873-1.JPG
Meisje - Ref.: 7873 - € 1500Beschikbaar

Italiaanse Waterhond - Chien d'eau Romagnol - Lagotto Romagnolo
°14/10/2023Lagotto-Romagnolo-teef-8008-1.JPG
Meisje - Ref.: 8008 - € 2000Beschikbaar

Italiaanse Waterhond - Chien d'eau Romagnol - Lagotto Romagnolo
°14/10/2023Lagotto-Romagnolo-teef-8008-2.JPG
Meisje - Ref.: 8008 - € 2000Beschikbaar

Italiaanse Waterhond - Chien d'eau Romagnol - Lagotto Romagnolo
°14/10/2023Italiaanse waterhond nestje?

Op zoek naar een nestje Italiaanse waterhond? U kunt u gratis inschrijven op onze puppy alert. Zo krijgt u een email wanneer we terug pups online plaatsen. U kunt ook reserveren voor een toekomstig nest via ons reservatie formulier.

Voordelen van de Italiaanse Waterhond

 • De hond is hypoallergeen, wat betekent dat hij geschikt is voor mensen met een allergie.
 • Ze zijn geweldige familiehonden vanwege hun lieve en vriendelijke temperament.
 • Ze kwijlen en verharen weinig.
 • Deze hond heeft een verrassend scherp reukvermogen, is attent voor de eigenaar, slim, zachtaardig en gedisciplineerd.
 • Het zijn natuurlijke waterliefhebbers, dus als u een water gerelateerde activiteit plant, zal dit ras u graag vergezellen.
 • Over het geheel genomen is de Italiaanse Waterhond een speels, energiek en intelligent ras dat zeer trainbaar is.
 • Sociaal en vriendelijk met iedereen: vriendelijke houding tegenover andere dieren.
 • Als u een gezin hebt met oudere kinderen, die een actief, buitenleven leiden, zal dit ras u op het lijf geschreven zijn.

Nadelen van de Italiaanse Waterhond

 • Ze hebben een behoorlijk grote omheinde tuin nodig en frequente sessies van krachtige fysieke activiteit plus uitdagende mentale stimulatie.
 • Matige tot hoge verzorgingseisen, waaronder ongeveer elke twee maanden knippen en trimmen.
 • Niet het beste ras voor tuiniers, want de Italiaanse Waterhond houdt van graven, vooral in vochtige grond.
 • Sommige exemplaren zijn hypergevoelig (zelfs angstig) voor vreemden of onbekende bezienswaardigheden, geluiden of situaties.
 • Ze zijn niet geschikt voor luie eigenaars die een zittende levensstijl volgen.
 • Dit ras mist agressie en felheid om effectieve waakhonden te zijn.
 • Geen hersenloze keffer, maar vocaliseert wel graag.
 • Ook de krullende, wollige vacht trekt vuil, bladeren, pollen en ander vuil aan dat op uw vloer en meubels terecht kan komen.
Italiaanse Waterhond kopen

Italiaanse waterhond fokker

Bent u op zoek naar een gezonde, gelukkige en goed gesocialiseerde Italiaanse Waterhond pup? Dan is Woefkesranch de perfecte keuze voor u!

Wij zijn een ervaren en gepassioneerde fokker met meer dan 10 jaar ervaring in het fokken van dit prachtige ras. We kennen de Italiaanse Waterhond door en door en kunnen u alles vertellen over hun temperament, verzorging en trainingsbehoeften.

De gezondheid en het welzijn van onze honden staat bij ons voorop. We fokken uitsluitend met ouderdieren die volledig gezond zijn en die aan de strengste rasstandaarden voldoen. Al onze pups worden geënt, ontwormd en gechipt voordat ze naar hun nieuwe thuis vertrekken.

We vinden het belangrijk dat onze pups goed gesocialiseerd zijn voordat ze naar hun nieuwe baasjes gaan. We besteden dan ook veel aandacht aan hun socialisatie in de eerste paar weken van hun leven. Zo worden ze gewend aan verschillende mensen, andere honden en alledaagse geluiden.

Kiest u voor Woefkesranch, dan kiest u voor:

 • Kwaliteit en gezondheid
 • Ervaring en expertise
 • Betrouwbaarheid en service
 • De perfecte match voor u en uw levensstijl

Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over onze Italiaanse Waterhonden en de beschikbaarheid van onze pups. We helpen u graag de perfecte pup te vinden die een trouwe metgezel zal zijn voor de komende jaren.

Bezoek onze website voor meer informatie over onze fokpraktijken, de ouderdieren van onze pups en de stappen die u moet nemen om een pup te reserveren.

Woefkesranch: Uw vertrouwde partner voor de perfecte Italiaanse Waterhond pup.

Enkele leuke weetjes

 • Er zijn talrijke schilderijen uit de Renaissance die de Italiaanse Waterhond afbeelden: Pittore Lombardo, Guercino en Andrea Mantegna zijn drie kunstenaars die deze hond in hun werk hebben afgebeeld.
 • De grootste witte truffel ter wereld, met een gewicht van 1,8 kg, werd in 2014 in Italië ontdekt door een Italiaanse Waterhond. De kostbare zwam werd tijdens een veiling verkocht voor 61.250 dollar.
 • De Australische komiek Hannah Gadsby noemde haar Netflix-project “Douglas” naar haar eigen Italiaanse Waterhond.
 • Het meervoud van Lagotto is Lagotti.

Uiterlijk van een Italiaanse Waterhond

Hun ondervacht is zacht en dicht, wat hen warm houdt. De bovenvacht is gekruld en wollig, waardoor de hond gemakkelijk water kan afvoeren.

De mannelijke Italiaanse Waterhond is tussen de 43 en 48 centimeter hoog, terwijl het teefje iets kleiner is met 41 tot 46 centimeter. Reuen wegen tussen de 13 en 16 kilo en teven tussen de 11 en 14 kg. Voor gedetailleerde informatie over de verzorging van Doodles en waterhonden, kunt u ons artikel raadplegen. Bezoek onze Lagotto Romagnolo puppy te koop artikel voor meer informatie over dit prachtige ras.

Ze komen voor in een breed scala van kleuren: Bruin-schimmel, gebroken wit, bruin-wit, oranje en wit, bruin en oranje. Er zijn geen zwarte Lagotti. Qua aftekening is een bruin masker aanvaardbaar. Sommige honden kunnen ook tan aftekeningen hebben.

Gewoonlijk heeft een gezonde Italiaanse Waterhond een levensverwachting van ongeveer 15 – 17 jaar.

Italiaanse Waterhond kopen

Verzorging

Hun vacht moet regelmatig worden geschoren om vervilting te voorkomen. Als dit eenmaal gebeurd is, hoeven ze alleen maar af en toe geborsteld te worden tussen de knipbeurten door.

Sommige hondenharen klitten gemakkelijker dan andere, dus het is een goed idee om dit in de gaten te houden wanneer u ze borstelt.

Ze verharen ook niet zo veel, want al het haar dat uitvalt, heeft de neiging om in hun krullen te blijven hangen.

Maak het oor van uw hond wekelijks proper met een zachte, hondvriendelijke reiniger om vuilophoping te voorkomen die infecties kan veroorzaken.

Ruiven Italiaanse Waterhonden?

Ze hebben een dubbele vacht die waterbestendig is en bestaat uit haar in plaats van bont. Dit betekent dat hun haar langzamer groeit en minder verhaart.

Een Italiaanse Waterhond is een hypoallergene hond. Ideaal voor mensen met een allergie.

Een Italiaanse Waterhond kopen? Wat is de prijs?

De prijs van een Italiaanse Waterhond varieert meestal van 2000 – 5000 euro, met een gemiddelde prijs van 3000 euro.

De prijs kan variëren op basis van de kwaliteit van de hond, de afkomst, de locatie en de kwaliteit van de fokker.

Italiaanse Waterhond kopen

Beweging en trainbaarheid

Een Italiaanse Waterhond heeft veel beweging nodig. Dit ras is actief en heeft zeker regelmatige, dagelijkse wandelingen nodig. Wanneer u een grote tuin heeft, kan uw hond zijn energie hier in kwijt raken en zijn dagelijkse wandelingen niet nodig.

Mentale stimulatie is bijna net zo belangrijk als fysieke activiteit voor dit ras. Geavanceerde training kan enorm helpen. Overweeg ze op te leiden voor gehoorzaamheid, behendigheid, conformiteit, speuren of een andere hondensport.

Behendigheidslessen, Dock Diving, truffels zoeken en geurwerk zijn allemaal manieren om het lichaam en de geest van uw hond actief te houden.

Hij is zelfstandig: met doorzettingsvermogen, geduld en vriendelijkheid kunt u echter goede resultaten behalen.

Ze houden van mentale uitdagingen, maar mogen niet worden geconfronteerd met taken die zo moeilijk zijn dat ze gefrustreerd raken.

Zorg ervoor dat de trainingssessies de juiste balans hebben tussen uitdaging en plezier.

Ze doen het het beste met op beloning gebaseerde training en kunnen ervoor kiezen uw training te vermijden of te negeren als u uw toevlucht neemt tot op correctie gebaseerde training.

De Italiaanse Waterhond graaft graag, vooral in vochtige grond, en zal geduld en training nodig hebben om ze te laten stoppen met graven.

Socialisatie op jonge leeftijd zal uw pup helpen op te groeien tot een zelfverzekerde en goed opgevoede hond in verschillende situaties.

Houden Italiaanse Waterhonden van water?

De Italiaanse Waterhond heeft zijn naam niet gestolen. Ze staan namelijk bekend als “water-” honden en zijn meestal uitzonderlijke en enthousiaste zwemmers.

Elke hond heeft echter unieke voorkeuren en antipathieën, dus als u een zeldzame Italiaanse Waterhond heeft die niet van water houdt, forceer de kwestie dan niet.

Foto van: Giorgio Di Sole e Terra. (een Italiaanse waterhond kopen)

Blaffen ze veel?

Ze blaffen wel, maar ze staan bekend als een rustig ras en zullen blaffen om u te waarschuwen voor bezoekers.

Als een rustige hond bovenaan uw lijst staat, is dit ras een goede keuze, vooral als u ze veel activiteit en aandacht geeft.

Vriendelijkheid

Italiaanse Waterhonden verwelkomen kinderen met kwispelende staarten als ze van pup af aan met hen zijn opgevoed. Ze geven de voorkeur aan kinderen die ze goed kennen en zijn meestal niet agressief tegen vreemden.

Als ze van jongs af aan gewend zijn aan het gezelschap van katten en honden, kunnen ze geduldig zijn en met hun harige familieleden overweg. Als het gaat om kleinere huisdieren zoals hamsters en cavia’s, is het misschien niet raadzaam om ze samen met uw Italiaanse Waterhond te houden.

Maar met voldoende socialisatie vanaf jonge leeftijd kan de hond vreedzaam samenleven met katten.

Ze kunnen wat afstandelijk zijn tegenover vreemden, dus het is belangrijk om ze van jongs af aan te leren dat vreemden te vertrouwen zijn.

Hun aanpassingsvermogen

Dit ras kan het goed doen in appartementen met een actief gezin en voldoende beweging. Waar u woont, maakt niet uit. Zolang u de hond maar kunt uitlaten en actief kunt houden.

Is een Italiaanse Waterhond een goede waakhond?

Een Italiaanse Waterhond is niet alleen een uitstekend gezinshuisdier, maar ook een goede waakhond.

Ze zullen hun territorium beschermen. Ze hebben echter de neiging indringers af te weren met blaffen in plaats van agressie. Ze zullen u waarschuwen voor dieren of mensen op uw terrein. Maar dit ras zal over het algemeen niet aanvallen.

Mettertijd kunnen ze zelfs leren om mensen die ze vaak zien te vertrouwen, waardoor ze een warm welkom in uw huis krijgen.

Italiaanse Waterhond kopen

Gezondheidsproblemen

 • Deze honden kunnen gevoelig zijn voor heupdysplasie, een genetische aandoening die kan leiden tot degeneratie van het heupgewricht.
 • Dit ras kan ook lijden aan enkele oogziekten, waaronder jeugdstaar en distichiasis.
 • Goedaardige familiaire jeugdepilepsie (BFJE) kan dit ras treffen. De aanvallen beginnen meestal rond de leeftijd van 5-9 weken, en vaak stoppen deze aanvallen rond 13 weken.
 • Lysosomale opslagziekte is een neurodegeneratieve ziekte met ernstige symptomen. Aangetaste honden vertonen tekenen van onhandigheid, abnormale oogbewegingen, cerebellaire ataxie en gedragsveranderingen.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Lagotto Romagnolo.

Lagatto : KARO

KARO  voor  het eerst  naar de hondentrimster, precies  een  klein  beertje! Aan jullie  gedacht  bij die  windhoos,daar.Hopelijk hebben  jullie  geen  schade gehad. Lieve Zuienkerkse groetjes en pootje KARO. 

 

Lagotto romagnolo -Toby
Hier helemaal vanuit het zuiden van Belgie, stuurt Toby en heel zijn gevolg jullie de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Toby werd bij jullie geboren op 8 mei en is ondertussen al wat groter en wijzer. Een lief hondje!
Thanks, Manu

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Lagotto Romagnolo - Juul

 

Juul gaat morgen naar de kapper tis ne prachtige hond

Zijn er blij mee moet wel nog een beetje afleren (of wij)🤭🫣

Tnxxx Joëlle & Dirk Stalmans-Witters

 

Rollo x Lady

°12/1/2023

Italiaanse Waterhond : Oshi
Dit is Oshi nu na 1 jaar alles goed 🙂 prettige feestdagen Grt bruno

Lagotto - Balou

 Zalige kerst en gelukkig ,gezond 2024

Grtjes

Petra en Balou 

Lagotto Romagnolo : Yoeca

Onderwerp: Yoeca

Hier een fotootje van ons gezinslid , is een zalig hondje🙂

Lagotto Romagnolo - Chiny - Belgique

Marley vous dit merci 😉

Voici quelques photos actuelles. Bonne journée.

 

Ube x Ina –  °19/8/2022

Afbeelding verwijderd door afzender.

Lagotto italiano- Gaston

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Lagotto Romagnolo - Mollie

We hebben haar Mollie genoemd. Ze doet het heel goed 🐶👍

Groetjes.

Laad meer

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Lagotto Romagnolo

Lees meer over de op onze blog.