Woefkesranch

Shiba inu opvoeden: Hoe train je een Shiba inu?

Shiba Inus zijn zeer intelligente en onafhankelijke honden die veel aandacht nodig hebben. Ze zijn ook koppig, dus het kan moeilijk zijn om ze te trainen. Met geduld, discipline en consistentie kunt u uw Shiba echter met succes trainen om basiscommando’s te gehoorzamen.

Op deze pagina ga ik schrijven over een shiba inu opvoeden. In deze gids vind je alles: basis commando’s, bench en zindelijkheids training en 7 tips voor een wel opgevoede shiba

Basis gehoorzaamheids commando’s

 • Kom:

Dit commando wordt gebruikt om de aandacht van uw hond te krijgen en hem naar u toe te laten komen. Als uw Shiba niet goed reageert wanneer hij bij de naam wordt geroepen of wanneer er naar hem gefloten wordt, probeer dan in plaats daarvan “kom” te gebruiken.

 • Zit:

Een basis gehoorzaamheids commando dat uw Shiba inu ervan weerhoudt om op mensen of andere dieren te springen en voorkomt dat hij wegloopt tijdens wandelingen of buiten spelen.

Het belangrijkste commando: Komen

Bij het opvoeden van een Shiba Inu is het essentieel om te beginnen met het aanleren van het belangrijkste commando: “komen”. Dit commando is cruciaal voor de veiligheid van uw hond en voor het opbouwen van een sterke band tussen u en uw Shiba Inu. Het aanleren van dit commando zorgt ervoor dat uw hond altijd naar u terugkeert, ongeacht de situatie of de afleidingen om hem heen.

Om uw Shiba Inu het commando “komen” aan te leren, kiest u een rustige plek zonder afleidingen. Gebruik een vrolijke stem en roep de naam van uw hond, gevolgd door het woord “kom. Beloon uw hond onmiddellijk met een traktatie en lovende woorden zodra hij naar u toe komt. Herhaal dit proces regelmatig en op verschillende locaties, zodat uw hond leert dat het commando “komen” altijd belangrijk is, ongeacht waar u zich bevindt.

Het is belangrijk om geduldig en consequent te zijn bij het aanleren van dit commando. Shiba Inu’s staan bekend om hun onafhankelijke en eigenzinnige karakter, waardoor ze soms moeilijk te trainen kunnen zijn. Wees echter volhardend en blijf positief, zodat uw Shiba Inu het commando “komen” uiteindelijk onder de knie krijgt. Dit commando zal niet alleen de veiligheid van uw hond waarborgen, maar ook bijdragen aan een gelukkige en gehoorzame relatie tussen u en uw Shiba Inu.

Zitten

Naast het commando “komen” is het aanleren van het commando “zitten” een belangrijke basisvaardigheid bij het opvoeden van een Shiba Inu. Het commando “zitten” helpt bij het creëren van een kalme en gehoorzame hond en is een uitstekende manier om de aandacht van uw Shiba Inu te krijgen in verschillende situaties. Bovendien kan het commando “zitten” als basis dienen voor het aanleren van andere commando’s en oefeningen.

Shiba inu opvoeden

Om uw Shiba Inu het commando “zitten” aan te leren, kiest u een rustige omgeving zonder al te veel afleidingen. Houd een traktatie in uw hand vlak boven de neus van uw hond en beweeg deze langzaam naar achteren, zodat de hond zijn hoofd omhoog volgt en zijn achterwerk op de grond zakt. Zodra uw hond gaat zitten, zegt u het commando “zit” en beloont u hem met de traktatie en lovende woorden. Herhaal deze oefening regelmatig om het gedrag te versterken.

Liggen

Een ander essentieel commando bij het opvoeden van een Shiba Inu is het commando “liggen”. Dit commando helpt uw hond om rustig en ontspannen te blijven in verschillende situaties, en het kan ook de basis vormen voor geavanceerdere trainingsoefeningen. Bovendien kan het commando “liggen” nuttig zijn wanneer u uw Shiba Inu onder controle wilt houden in openbare ruimtes of bij bezoekers thuis.

Om uw Shiba Inu het commando “liggen” aan te leren, begint u met uw hond in een zittende positie. Houd een traktatie in uw hand en laat deze voor de neus van uw hond zien. Beweeg de traktatie langzaam naar de grond, zodat uw hond zijn hoofd naar beneden volgt. Terwijl uw hond zijn hoofd naar beneden brengt, schuift u de traktatie voorzichtig naar voren, waardoor uw hond zijn lichaam naar de grond moet brengen om de traktatie te volgen. Zodra uw hond volledig ligt, zegt u het commando “lig” en beloont u hem met de traktatie en bemoedigende woorden. Herhaal deze oefening regelmatig om het gedrag te versterken.

7 trainingstips voor het opvoeden van een shiba inu

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw Shiba Inu wordt getraind en overal klaar voor is.

 • Wees consequent: Uw hond moet weten wat er van hem verwacht wordt, zodat hij vertrouwen heeft in zijn gedrag.
 • Corrigeer slecht gedrag: Als uw Shiba iets verkeerd doet, laat het niet op zijn beloop! Dit zal alleen maar meer slechte gewoontes aanmoedigen en de training nog moeilijker maken.
 • Begin zo vroeg mogelijk met bench training: Dit zal helpen vertrouwen op te bouwen tussen u en uw puppy, waardoor ze kunnen uitgroeien tot een gehoorzame volwassen hond die luistert wanneer er ook gesproken wordt.
 • Geef ze voldoende beweging: Als ze moe zijn na het spelen met andere honden of het jagen op ballen in de tuin, zullen ze zich minder snel misdragen als ze binnenkomen na de hele dag buiten gespeeld te hebben!

Wees consistent met commando’s

Shiba’s zijn uiterst intelligent en kunnen nieuwe commando’s in enkele dagen leren. Maar om een hond goed te trainen, moet u consequent zijn met uw commando’s, zodat uw Shiba begrijpt wat er van hem verwacht wordt. Herhaling is hier de sleutel; als de hond een commando niet begrijpt na verschillende pogingen, raak dan niet gefrustreerd! Probeer het in plaats daarvan morgen of een andere dag, wanneer u meer tijd hebt om aan de training te besteden, opnieuw.

Als u wilt dat uw Shiba Inu pup of volwassen hond gaat zitten op commando, zeg dan “zit” terwijl u zachtjes op zijn achterste duwt totdat hij een juiste houding aanneemt (dit kan enkele seconden duren).

Corrigeer slecht gedrag

Wat moet je dan precies doen?

 • Gebruik een stevige stem. U moet uw hond laten weten dat hij iets verkeerd heeft gedaan en moet stoppen. Als u tegen hem schreeuwt en dat werkt niet gebruik iets anders wat hij niet leuk vindt in combinatie met je stem. Zo kan hij je schreeuwen misschien gaat associëren met iets wat hij niet leuk vindt.
 • Zorg ervoor dat u uw Shiba Inu puppy of hond corrigeert met een passende straf, zodat hij weet waarom zijn gedrag verkeerd was en leert van zijn fouten om ze niet meer te herhalen in toekomstige situaties waarin zulke dingen opnieuw zouden kunnen gebeuren (zoals wanneer iemand onverwachts langskomt). Dit kan worden bereikt door iets te gebruiken als “Nee” of “Stoute jongen/meisje!”, gevolgd door fysieke discipline zoals een tik op de neus met een vinger of hand indien nodig, afhankelijk van de ernst van de overtreding begaan door de eigenaar tegen het huisdier tijdens het trainingsproces zelf.

Begin zo vroeg mogelijk met bench training

 • Begin zo vroeg mogelijk met bench training.
 • Shiba Inus zijn zeer intelligent en leren snel, dus ze moeten consequent getraind worden. Als u maar één hond heeft, kunt u ze het beste allebei tegelijk trainen, zodat ze van elkaar kunnen leren.

Geef je Shiba genoeg beweging

Bij het opvoeden van een Shiba Inu is het van groot belang om ervoor te zorgen dat uw hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Shiba Inu’s zijn energieke en intelligente honden die zowel fysieke als mentale uitdagingen nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. Regelmatige beweging helpt niet alleen om uw Shiba Inu in goede conditie te houden, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van gedragsproblemen zoals opwinding, destructief gedrag en overmatig blaffen.

Je kunt met je Shiba Inu dagelijks meerdere keren gaan wandelen, waarbij u variatie aanbrengt in de wandelroutes en omgevingen om uw hond mentaal gestimuleerd te houden. Naast wandelingen kunt u uw Shiba Inu ook betrekken bij andere activiteiten, zoals speurtochten, apporteerspelletjes en behendigheidstraining. Deze activiteiten zullen niet alleen de band tussen u en uw hond versterken, maar ook bijdragen aan het opvoeden van een gehoorzame en goed aangepaste Shiba Inu.

Houd er rekening mee dat Shiba Inu’s een sterke jachtdrift hebben en de neiging hebben om te ontsnappen en achter klein wild aan te gaan. Zorg er dus voor dat uw hond altijd aangelijnd is in gebieden waar hij mogelijk kan ontsnappen of losloopt in veilige, omheinde ruimtes. Door uw Shiba Inu voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, zult u een gelukkige, gezonde en goed opgevoede hond hebben die een geweldige metgezel is voor u en uw gezin.

Het belang van goede socialisatie

Socialisatie is belangrijk voor alle honden, maar vooral voor shiba’s. Deze pups moeten al vroeg worden gesocialiseerd met andere honden en mensen, zodat ze kunnen opgroeien en weten hoe ze met anderen moeten omgaan.

Beloon goed gedrag tijdens een Shiba inu opvoeden

Een cruciale tip bij het opvoeden van een Shiba Inu is het belonen van goed gedrag. Shiba Inu’s zijn intelligente en onafhankelijke honden die soms koppig kunnen zijn, maar ze reageren goed op positieve bekrachtiging. Door goed gedrag te belonen, moedigt u uw hond aan om gewenste gedragingen te herhalen en versterkt u de band tussen u en uw hond.

Gebruik traktaties, lof en affectie om uw Shiba Inu te belonen wanneer hij zich goed gedraagt of een nieuw commando leert. Zorg ervoor dat de beloning onmiddellijk volgt op het gewenste gedrag, zodat uw hond de connectie kan maken tussen zijn acties en de beloning. Wees ook consequent in het belonen van goed gedrag en het negeren of corrigeren van ongewenst gedrag. Dit helpt uw Shiba Inu te begrijpen wat van hem wordt verwacht en bevordert een gehoorzame en goed aangepaste hond.

Shiba inu belonen

Let op de timing en de grootte van de beloningen. Te veel traktaties kunnen leiden tot overgewicht, dus zorg ervoor dat u kleine, gezonde traktaties gebruikt en deze in balans brengt met verbale lof en fysieke affectie. Door consequent goed gedrag te belonen en ongewenst gedrag te ontmoedigen, zult u een sterke, liefdevolle relatie opbouwen met uw Shiba Inu en bijdragen aan zijn succesvolle opvoeding.

Begin met zindelijkheidstraining op een jonge leeftijd

Een belangrijke stap in het opvoeden van een Shiba Inu is het starten van de zindelijkheidstraining op jonge leeftijd. Hoe eerder u begint met het aanleren van goede gewoonten, hoe sneller uw hond zal leren om zijn behoeften op de juiste plaats te doen. Het succes van de zindelijkheidstraining hangt af van consistentie, geduld en positieve bekrachtiging.

Om te beginnen met de zindelijkheidstraining, kiest u een geschikte plek buitenshuis waar u wilt dat uw Shiba Inu zijn behoeften doet. Breng uw hond regelmatig naar deze plek, vooral na het slapen, eten of spelen. Wanneer uw hond zijn behoefte doet op de aangewezen plek, beloon hem dan onmiddellijk met lof en een traktatie. Dit zal hem helpen te begrijpen dat hij wordt beloond voor het doen van zijn behoeften op de juiste plaats.

Houd uw Shiba Inu goed in de gaten tijdens de zindelijkheidstraining en let op tekenen dat hij misschien zijn behoefte moet doen, zoals snuffelen, rondjes draaien of onrustig gedrag. Als u deze tekenen opmerkt, breng uw hond dan onmiddellijk naar de aangewezen plek. Als er ongelukjes gebeuren, straf uw hond dan niet, maar maak het gebied grondig schoon om geurtjes te verwijderen die hem kunnen aanmoedigen om daar opnieuw te plassen. Tenzij je hem op heterdaad betrapt, dan is het belangrijk om hem juist wel te bestraffen.

Wees geduldig en blijf volhouden tijdens de zindelijkheidstraining, want het kan enige tijd duren voordat uw Shiba Inu volledig zindelijk is. Door op jonge leeftijd te beginnen met de zindelijkheidstraining en consequent en positief te blijven, zult u uw Shiba Inu helpen om snel en effectief zindelijk te worden, wat bijdraagt aan een gelukkige en goed opgevoede hond.

Bench training

Bench training is een vorm van roedelopvoeding. Het wordt vaak gebruikt om honden te helpen kalm en ontspannen te worden, vooral wanneer ze in de buurt van andere honden of mensen zijn.

Bench training kan ook een geweldige manier zijn om uw hond te leren zindelijk te worden, omdat het hem op zijn gemak stelt om naar buiten te gaan zonder bang te zijn voor wat er om hem heen gebeurt.

Dominantie kan een gedragskenmerk zijn bij Shiba Inu’s, waardoor het belangrijk is om grenzen te stellen en consistent te zijn in de opvoeding. Een bench kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn om uw Shiba Inu een veilige en gestructureerde omgeving te bieden. Het helpt bij het voorkomen van ongewenst gedrag en het opbouwen van een routine. Zorg ervoor dat de bench een positieve associatie heeft door het te gebruiken als een rustige plek voor uw hond. Hierdoor zal uw Shiba Inu zich comfortabel en ontspannen voelen, wat bijdraagt aan een evenwichtige verhouding tussen u en uw hond.

Bench training helpt ook bij verlatingsangst en reizen!

Zindelijkheid tips voor een Shiba Inu pup.

Zindelijkheidstraining shiba inu
 • Houd regelmatig pauzes
 • Beloon wanneer u op de juiste plaats plast en straf wanneer er een ongelukje gebeurt.

U kunt meer vinden over een Shiba inu pup zindelijk maken in ons ander blogbericht.

Houd regelmatig een plaspauze

Het is belangrijk om uw pup op een schema te houden, maar het is ook belangrijk dat u de pup pauzes geeft. De beste manier om dat te doen is door ze elke 1-2 uur een kans te geven om naar buiten te gaan. Als uw Shiba Inu voor het slapen gaan water drinkt en dan ‘s nachts naar buiten gaat voor zijn laatste plaspauze, zorgt dit ervoor dat hij midden in de nacht geen ongelukje krijgt!

Beloon bij een plasje op de goede plaats

De beste manier om uw Shiba inu te belonen is door hem een traktatie te geven. Een klein stukje hondenvoer of een koekje werkt goed.

Uw Shiba inu prijzen wanneer hij buiten naar het toilet gaat, zal hem ook aanmoedigen om dat te blijven doen. Lof is altijd goed voor elke vorm van training en zal uw hond trots op zichzelf laten voelen wanneer hij geprezen wordt!

Een andere geweldige manier om uw Shiba inu te belonen is door hem te aaien terwijl hij buiten op het potje gaat, op deze manier associëren ze wandelen met het beloond worden met genegenheid van hun baasjes, wat hen nog meer aanmoedigt!

Straffen mag bij een ongelukje

Als uw Shiba Inu wordt betrapt op het veroorzaken van een ongeluk, mag u hem straffen. De straf moet onmiddellijk na het ongeluk worden uitgevoerd en moet een schrikreactie van uw hond uitlokken.

Conclusie

We hopen dat u onze tips voor het trainen van een Shiba Inu nuttig vond! Vergeet niet dat consistentie de sleutel is bij het trainen van elke hond, en het zal tijd kosten voordat uw puppy nieuwe commando’s leert.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Shiba Inu.

Shiba inu – Yuki

Yuki continue de grandir … 😇

Hatchi – Shiba Inu

Bonjour!

Hatchi,notre chien 🐕 viens de chez vous!!

Il est magnifique. Il n’ai pas encore castré,car nous avons mal au cœur. Vous n’êtes pas intéressé par lui avant de le stérilisé ?

Bonne journée…

  

R5r8b41ynn6s3zkh2fjcpw3dl35k3z9xcvw3c6qlt1xp1j4w1gdpzs1 wj 9w1q3ftr1vnkpbw1

Shiba Inu

Notre shiba est le plus beau et tout ce passe bien. On est très content de l’avoir. Merci pour la demande. Voici quelques photos.

 

 

bonne année et meilleures salutions.

Schäfer Jessica & Mozina Patrick

°25/12/2022

Jules x Lola

R5r8b41ynn6s3zkh2fdg5w1zlf481sq9ggw3k2vqh1x0zmdw1gy2c224qzwfw1 wg23gjbw0w1 q0x1 yr87n1s4kbj4w1

Shiba Inu – Yuki

Frohe Weihnachten! Es ist schon das 3. mit Yuki zusammen! Vielen Dank für diesen großartigen kleinen Kerl ❤️ liebe Grüße aus Stollberg Zweifall! Von Marina Krings und Familie

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Shiba inu -Mochi

Bonjour est-ce que vous souvenez de Mochi? il a 11mois déjà, le temps passe vite 😋il est plus en plus mignon, merci à sa maman de nous faire un super bébé chéri comme ça 😋

Shiba Inu – Suki

Met Suki gaat t heel goed,net ontwormd . Kei leuke hond en is al zinnelijk 👌bedankt voor de goede informatie

Marc

Shiba inu – Daisy

Bonjour, 

 

Daisy elle fait 1 an aujourd’hui!! Notre bebe🎉🎉

 

Daisy de Berg- Luxemburg

Nala x Jules , °29/9/2022

 

 

R5r8b41ynn6s3zkh2fd0pw1w 8d21j8c0w1s32cs1xmp3gw1gdpct1s06zww1y ylp21h04lw1 dzp1 yr87n1s4kbj4w1

Shiba Inu – Suki

Onderwerp: 1ier anniversaire de Suki

Envoyé de mon iPhone

R5r8b41ynn6s3zkh2fc yw1qtjyw3z8jgjw3bnlwy1xnz9kw1gd2yz24r1ydw1x0dvj3c7mg6w3f6y s1 yr87n1s4kbj4w1

Shiba Inu – jupke

Alvast bedankt voor de verjaardagswensen.

Groetjes Tania.Tobyen Jupke

R5r8b41ynn6s3zkh2fdlmw3c60853ypkv2w21gxrh1x2ct1w1gc 931yxnsbw1vqq1 1v2xnxw20w2bj1 yr87n1s4kbj4w1

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Shiba Inu

Lees meer over de op onze blog.