Beagle geschiedenis: Van het begin tot nu

De oorsprong van het woord “beagle” is niet zeker. Men denkt dat het afgeleid kan zijn van het Franse woord begueule, wat betekent geopende keel, of van het oude Engels woord Beag, wat klein betekent. Wat de beagle geschiedenis ook is, je leest het hier.

Anderen denken dat het woord “beagle” afkomstig kan zijn van het Franse woord beugler, wat betekent roepen. Of van het Duitse woord begele, wat betekent schelden.

Nog anderen denken dat de naam Beagle afkomstig is van het woord Beag, Beg of Beigh, wat “klein” betekent in het Keltisch.

Het ras kwam waarschijnlijk voort na een kruising van de Harrier en andere honden uit Engeland.

De Beagles werd gebruikt voor de jacht op hazen, fazanten en kwartels. In Engeland wordt nog steeds met Beagle-meutes gejaagd, waarbij de honden te voet worden gevolgd.

Hij heeft ook als speurhond van de narcoticaopsporing gediend. Jammer genoeg, omdat ze vrij eenvormig en klein zijn, worden de beagles vaak gebruikt voor medische proefnemingen.

Meer over de beagle geschiedenis.

beagle geschiedenis
Beagle geschiedenis

Beagle geschiedenis: 2400 jaar geleden

Griekse documenten uit 400 vóór Christus beschrijven Beagle-achtige honden. En de Romeinen kunnen kleine konijn-jachthonden met hen hebben meebracht naar Engeland om dan vermengt te raken met lokale honden.

Willem de Veroveraar bracht naar verluidt Talbot honden (nu uitgestorven) naar Engeland tijdens de Normandische verovering in 1066.

Aan deze honden wordt gedacht als voorouders van de Beagle en de Foxhound.

De Beagle werd al vroeg populair in de geschiedenis van Engeland. Tijdens het bewind van Edward II (1307-1327) en Henry VII (1485-1509) werden extreem kleine beagles populair.

Deze heel kleine beagles werden ook handschoen beagles genoemd omdat ze klein genoeg waren om in een gehandschoende hand te houden.

300 jaar terug tot nu

In de jaren 1700 werd de vossenjacht populair in Engeland. Hiervoor werd gekozen van de grotere Foxhound in plaats van de Beagle.

Als de boeren in Engeland, Ierland en Wales niet massaal de beagle bleven houden, zou het ras in die tijd misschien uitgestorven zijn.

Midden de jaren 1800 werd dan geselecteerd op andere vaardigheden. De looks waren niet zo het belangrijkste, maar er werd door Thomas Johnson ook geselecteerd voor goede jagers te bekomen.

Op ongeveer hetzelfde moment begonnen Amerikaanse fokkers met importeren van Beagles uit Engeland om het uiterlijk van hun honden te verbeteren.

Vanaf deze moment werden er beagle gefokt met een gemiddelde grote van 38 à 43 cm schouderhoogte.

Tegenwoordig wordt er niet meer geselecteerd op het jachtinstinct van een beagle omdat de meeste beagles al jaren populair zijn als gezinshond.

Beagle-voorouders gebruikt voor de jacht

De beagle geschiedenis is enigszins gehuld in mysterie. Hoewel er gegevens zijn over honden van vergelijkbare grootte en uiterlijk die al in de 5e eeuw v.Chr. in Griekenland voor de jacht werden gebruikt, is er geen betrouwbare documentatie over de vroege afstamming van het ras.

Er wordt echter aangenomen dat de eerste Beagles afstamden van deze jachthonden. De 8e-eeuwse verslagen van een speurhond bekend als de St.-Hubert Hound documenteren de vroege beagle geschiedenis.

De St.-Hubert Hound werd later naar Engeland gebracht in de 11e eeuw door de reizen van Willem de Veroveraar. Hoewel het ras eerst werd gebruikt voor de jacht, stond het bekend als een nogal langzame loper.

Om deze situatie te verhelpen, zouden jachtliefhebbers Talbot Hounds met greyhounds hebben gefokt om hun loopsnelheid te verhogen. Het resultaat van dit fokken was het ontstaan van de Beagle zoals wij die nu kennen.

Hoewel zijn oorsprong misschien wat onzeker is, is de Beagle over de hele wereld een geliefd ras geworden.

Dankzij zijn vriendelijke persoonlijkheid en reputatie als een geweldig familie huisdier, is de Beagle nog steeds een van de populairste hondenrassen van vandaag.

Beagle geschiedenis

Vroege Beagles – klein genoeg om in je zak te passen

De Beagle is een jachthondenras dat dateert uit het begin van de 19e eeuw. De vroegste Beagles waren kleine jachthonden die 20 tot 25 centimeter groot waren. Deze kleine hondjes werden “Pocket Beagles” genoemd omdat ze letterlijk klein genoeg waren om in de zakken van jagers te passen.

In het midden van de 18e eeuw, steeg de jacht in populariteit en grotere honden werden de voorkeur jacht metgezellen, wat ertoe leidde dat deze lijn van miniatuur Beagles werd over het hoofd gezien, en uiteindelijk uitgestorven in 1901.

Vandaag de dag is de Beagle nog steeds een populair ras voor jagers, dankzij hun sterke reukzin en gretigheid om te behagen. Ze worden ook vaak als huisdier gehouden, vanwege hun vriendelijke persoonlijkheid en aanhankelijke aard.

Of u nu op zoek bent naar een jachtmaatje of een trouwe vriend, de Beagle is zeker een perfecte metgezel.

Eeuwenlang is de Beagle een populaire keuze geweest voor zowel jagers als hondenliefhebbers. Dit veelzijdige ras staat bekend om zijn speurvermogen, waardoor het een ideale keuze is voor de jacht op klein wild.

De geschiedenis van de Beagle gaat terug tot de 18e eeuw, toen twee nieuwe jachthondenrassen werden ontwikkeld: de Southern Hound en de North Country Beagle. Toen de vossenjacht steeds populairder werd, werden deze honden gekruist met grotere hondenrassen zoals de Stag Hounds, waaruit uiteindelijk de Foxhound ontstond.

De jaren 1840 brachten de ontwikkeling van de standaard Beagle en het onderscheid van vier verschillende Beagle variëteiten: Middelgrote Beagle, dwerg/lapdog Beagle, fox Beagle, en de ruwharige/terriër Beagle.

In 1887 waren er nog maar achttien gedocumenteerde roedels van Beagles in Engeland. Beagle liefhebbers waren echter vastbesloten om hun stamboom in stand te houden.

De Beagle Club en de Vereniging van Meesters van Harriers en Beagles werden respectievelijk opgericht in 1890 en 1891, en kwamen samen om het aantal bestaande Beagle roedels te verhogen tot 44 in 1902.

Vandaag de dag is de Beagle nog steeds een populair ras dankzij zijn vriendelijke aard en kleine formaat.