U heeft net een puppy gekocht! Proficiat met jullie nieuwe gezinslid. Deze puppy tips zijn speciaal geschreven om hem een zo goed mogelijke start te geven.

Puppy tips 1: De reis naar huis

Aan te raden is dat u uw puppy het best ‘s avonds komt ophalen.
Zo heeft hij al gegeten en is hij van nature een beetje slaperig. Zorg dat u een comfortabel plekje hebt in de auto, zodat hij misschien onderweg in slaap valt. Neem een deken of handdoek mee, hier kan je hem inwikkelen en zo neem je de nestgeur mee. Deze bekende geuren stellen uw pup tijdens de reis en de eerste dag thuis op zijn gemak.

Vervoer uw puppy het liefst in een kartonnen doos met een hondentrainingsdoek in of absorberend papier op de bodem en het deken of handdoek waar de nestgeuren opzitten.
Zet de doos voor de veiligheid vast met de autogordel of laat iemand hem goed vasthouden. Rij niet te wild, zodat het pupje niet schrikt.

Puppy tips 2: De thuiskomst

Laat de thuiskomst zo rustig mogelijk verlopen. Speel even met uw pup en geef hem kort de tijd om zijn nieuwe thuis te verkennen. Laat hem nog een beetje eten en ga erna met hem mee naar de tuin om zijn behoefte te doen.
Breng hem daarna naar zijn slaapplek zodat hij kan gaan slapen.

Puppy tips

Een bench is een ideale slaapplaats voor uw pupje: een plekje voor hemzelf waarin hij zich kan terugtrekken.

Puppy tips 3: De eerste nacht doorkomen

Er zijn verschillende opvattingen over wat de beste aanpak voor de eerste nacht is. Sommige mensen vinden dat de puppy’s het best geleidelijk aan aan hun nieuwe slaapplek in huis kunnen wennen, terwijl anderen vinden dat puppy’s meteen op hun eigen plek in een andere kamer zouden moeten slapen, waarbij u het gejank en gepiep dat de eerste nacht waarschijnlijk plaatsvindt, negeert. 

Beide manieren hebben voordelen. Uw pup dicht bij u houden, klinkt logisch. Want honden zijn van nature roedeldieren, die zich veilig en op hun gemak voelen in het gezelschap van anderen. Vroeg of laat komt er echter een moment waarop u uw puppy alleen moet laten, dus is het goed hem vanaf het begin te laten wennen aan alleen slapen. Als u hem de eerste nacht echt niet alleen kunt laten, kunt u het best bij hem gaan slapen in de kamer waar hij later ook zal slapen. Als u hem in uw slaapkamer, of nog erger: uw bed, laat slapen, kan dat leiden tot een hond die absoluut niet zonder u kan of een volwassen hond met verlatingsangst.

Puppy tips 4: Alleen slapen

De eerste nachten zal uw puppy vrijwel zeker onrustig zijn, piepen en janken. Weersta de verleiding naar hem toe te gaan, anders leert hij dat hij aandacht krijgt wanneer hij geluiden maakt. Als u deze vergissing al vroeg maakt, gaat hij uiteindelijk nog dringender piepen en duurt het langer voordat hij alleen kan slapen.

Zindelijkheidstrainingtips

Anticipeer

Neem uw puppy elk uur mee naar buiten, alsook na het eten en drinken, na het spelen en direct na het wakker worden en voor het slapengaan. Zo is de kans het grootst dat hij zijn behoefte op de juiste plek doet.

Bedenk een standaardcommando

Gebruik een commando, bv ‘doe een plasje’, wanneer hij zijn behoefte doet. Na een tijdje associeert hij dit commando met zijn behoefte doen en zal hij het op commando doen.

Beloon goed gedrag

Beloon uw pup uitvoerig met prijzende woorden en lekkers wanneer hij zijn behoefte op de juiste plek doet. Zo leert hij goed dat buiten plassen de juiste manier is. De puppy vindt het fijn dat hij iets goed doet en gaat buiten plassen associëren met blije, positieve gevoelens.

Corrigeer

Corrigeer uw pup alleen als u hem echt ziet plassen of poepen op de verkeerde plek. Zeg dan duidelijk ‘nee’ en roep hem, zodat hij u volgt naar de deur. Ga met hem naar buiten en laat hem zijn behoefte op de juiste plek doen. Als u hem lang genoeg kunt onderbreken om met hem naar buiten te gaan, leert hij de twee aspecten van zindelijk zijn: eerst laten weten dat hij naar buiten moet door naar de deur te lopen en daarna daadwerkelijk zijn behoefte buiten doen.