Honden zijn zeer sociale wezens. Het kan voor hen dan ook zeer stressvol zijn wanneer ze alleen zijn. Gelukkig kunt u uw pup leren om van zijn tijd voor zichzelf te genieten, of het in ieder geval te tolereren. Als je puppy dit niet aanleert, kun je een hond krijgen die extra gaat blaffen, graven of kauwen. Of zelfs een hond krijgen met een ernstig geval van verlatingsangst. 

Stappenplan om alleen zijn aan te leren aan uw pup / hond:

  1. Laat uw puppy in eerste instantie elke dag minstens 30 minuten tot een uur alleen in zijn bench of puppy speelkamer. Verhoog die tijd geleidelijk aan tot twee uur voor een pup van drie maanden en jonger, of tot vier uur voor een pup van drie tot zes maanden oud. Uw pup begint zich aan te passen aan het alleen zijn en leert een waardevolle les: Het baasje komt altijd terug.
    Wij raden u aan om uw hond op een veilige plaats achter te laten, een ruime bench of een puppy speelkamer. Gebruik dus niet je hele huis om hem vrij te laten lopen. Een ongeluk is snel gebeurd.
    U kunt een hondenbench bij bol.com kopen, klik hier voor de prijs.
  2. Maak van de tijd dat uw pup alleen is een belangrijke tijd. Zorg dat hij dan zijn maaltijd kan eten. Als hij zijn normale maaltijd al op heeft, vul dan eventueel een speeltje met een paar brokken of snoepjes.
  3. Leer uw hond dat “rustige tijd” een goede zaak is door hem te laten zien hoe hij rustig kan zijn. Onderbreek zijn speeltijd af en toe met korte, rustige pauzes. Zeg tegen uw hond dat hij “rustig moet gaan liggen” en vraag hem om een paar seconden stil te liggen. Beloon hem dan en ga verder met spelen.

    In het begin houd je deze intervallen zeer kort, slechts een paar seconden lang. Wanneer hij in staat is om zich voor deze korte periodes met succes rustig te houden, bouwt u langzaam op tot 10 of 20 seconden. Uw hond leert al snel dat de rustige tijd wordt gevolgd door speeltijd en het wachten is nooit meer dan hij aan kan.

Extra tip: Houd in het begin zijn tijd alleen kort (maximaal 30 minuten). Op die manier kan uw hond nog onthouden dat je terug komt. Maak de ervaring aangenaam. Geef hem enkele zaken waarop hij mag kauwen. Zorg er ook steeds voor dat hij zijn behoeften al gedaan heeft en dat hij ook wat water bij zich heeft staan. Als hij huilt, weet u in ieder geval dat hij geen dorst of honger heeft en dat hij niet naar het toilet moet.

Hond leren alleen zijn
Hond leren alleen zijn door knuffel

Problemen oplossen: 

Mijn puppy kon heel goed alleen zijn. Maar dat stopte op een keer. Nu huilt hij elke keer als ik wegga:

De kans is groot dat je te ver en te snel bent gegaan. Wacht op een pauze in het huilen voordat u weer naar binnen gaat. Als hij weer met zijn kauwspeeltjes bezig is of rustig is geworden, neem dan nog een veel kortere pauze uit de kamer.

Begin bij uw volgende “alleen zijn” training met een interval waarvan u weet dat uw puppy het aankan. En blijf dit interval een tijdje aanhouden. Als hij dat eenmaal aan kan, kunt u geleidelijk aan enkele minuten toevoegen…

Mijn puppy schiet in een razernij als ik hem alleen laat:

Dit kan een normale reactie zijn. Ze kunnen een geweldige mini-storm veroorzaken als ze voor het eerst alleen worden gelaten. U zult misschien ook verbaasd zijn over hoe lang hij huilen en blaffen vol kan houden voor hij even pauzeert. 5 tot 10 minuten is normaal, maar het kan een eeuwigheid lijken.

Veel honden zullen op de deur van de bench proberen te kauwen of er met hun poten proberen tegen te duwen. Een ultieme poging om naar u toe te komen. Maar ze zullen uiteindelijk stoppen als het duidelijk is dat dit niet zal lukken.

Dit gedrag, hoe verontrustend ook, is te verwachten wanneer u voor het eerst met dit soort training begint. Volg de bovenstaande stappen, zorg ervoor dat u uw puppy niet te lang in zijn bench houdt en zorg ervoor dat de speeltjes die u hem bij vertrek geeft goed gevuld en geliefd zijn.

Wanneer heeft je hond verlatingsangst en neem je best verdere stappen bij eventueel een hondentrainer?

Heeft u graag wat extra uitleg? Neem dan contact met ons op.