Italiaanse waterhond of toch liever een Spaanse waterhond?

Waterhonden zijn een FCI groep van hondenrassen. De hondenrassen die in deze groep zitten zijn onder andere de Italiaanse en de Spaanse Waterhond.

De Italiaanse waterhond wordt ook wel Lagotto Romagnola genoemd, de Spaanse waterhond zijn tweede naam is “Perro de Agua Español”.

Maar wat is het verschil tussen die twee? Dat zal ik je proberen uit te leggen.

Algemeen

Er zijn drie soorten waterhonden – de Portugese, de Italiaanse en de Spaanse waterhond. Ze worden gebruikt voor de jacht en het apporteren in het water, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze drie rassen. Wij gaan ons enkel verdiepen op de Italiaanse en Spaanse waterhond.

De Spaanse waterhond is een iets ouder ras, dat dateert uit de 14e eeuw. Ze werden oorspronkelijk gefokt in Spanje als werkhonden en werden gebruikt voor het hoeden, de jacht, en het ophalen van wild uit het water.

De Lagotto is een relatief nieuw ras, dat dateert uit de 15e eeuw. Ze werden gefokt in Italië als werkhonden, en werden gebruikt voor het apporteren van wild uit het water.

Lagotto Romagnolo / Italiaanse Waterhond

Italiaanse waterhond

Dit ras komt oorspronkelijk uit de regio Romagna in Italië.

De Lagotto is een middelgrote hond. Ze hebben een vierkant gebouwd lichaam en hun hoofd is rond. Hun vacht is gekruld en dicht. Hij kan bruin, wit, zwart of een mengeling van deze kleuren zijn. De vacht heeft weinig verzorging nodig, maar moet wel om de paar maanden getrimd worden. Dit ras is hypoallergeen en verhaart niet.

De Lagotto is een intelligent ras en is gemakkelijk te trainen. Ze zijn goed met kinderen en andere dieren. Dit ras heeft dagelijkse beweging nodig, maar kan op een appartement leven als ze regelmatig worden uitgelaten.

Spaanse Waterhond

Spaanse waterhond

De Spaanse waterhond is een waterhondenras dat afkomstig is uit de regio Andalusië in Spanje.

De Spaanse waterhond is een middelgrote hond. Ze hebben een lang, vierkant gebouwd lichaam en hun hoofd is wigvormig. Hun vacht is krullend of golvend en kan zwart, bruin, grijs of wit zijn. De vacht vereist weinig verzorging, maar moet wel om de paar maanden getrimd worden. Dit ras is hypoallergeen en verhaart niet.

De Spaanse waterhond is een intelligent ras en is gemakkelijk te trainen. Ze zijn goed met kinderen en andere dieren. Dit ras heeft dagelijkse beweging nodig, maar kan leven in een appartement als er extra beweging voorzien wordt.

Karakter

De Italiaanse en Spaanse waterhond zijn vriendelijke en zeer social honden. Ze zijn intelligent en oplettend. Door hun intelligentie kun je ze makkelijk trainen.

Hun reukzintuigen zijn goed ontwikkeld. Een leuk feitje over de Lagotto is dat hij ook wel eens de Truffelhond genoemd wordt. Ze werden vroeger (en nu nog steeds) gebruikt om truffels op te sporen in Italië

Een ander verschil tussen de twee rassen zit in hun temperament. De Spaanse waterhond is een onafhankelijk en temperamentvol ras, terwijl de Lagotto meer aanhankelijk en zachtaardig is.

Uiterlijk

Hoewel beide rassen uitstekende zwemmers en apporteerders zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Het meest opvallende verschil zit in hun bouw en vacht.

De Spaanse waterhond is een gespierde hond met een dikke, olieachtige vacht die water afstoot. Ze hebben een breed hoofd en borst, en hun staarten zijn dik en lang. Ze variëren in grootte van 45 tot 60 centimeter op de schouder en wegen 13 tot 22 kilo.

De Lagotto is kleiner en lichter dan de Spaanse waterhond, met een dunne, pezige vacht die gemakkelijk klit. Ze hebben een smal hoofd en borst, en hun staarten zijn kort en stomp. Ze variëren in grootte van 40 tot 55 centimeter op de schouder en wegen 9 tot 18 kilo.

Geschikt als familiehond

De Lagotto is een ideale gezinshond. Ze zijn zachtaardig, aanhankelijk en intelligent. Ze kunnen goed overweg met kinderen en andere dieren.

De Spaanse waterhond is ook een goede gezinshond. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Hun onafhankelijke temperament is echter niet geschikt voor alle gezinnen.

Oefening

Beide rassen hebben veel energie en hebben dagelijkse beweging nodig. De Lagotto is echter actiever en levendiger dan de Spaanse waterhond.

De Lagotto heeft een uur beweging per dag nodig. Ze zijn een goed ras voor mensen die van wandelen, hardlopen of zwemmen houden.

De Spaanse waterhond heeft minstens 30 minuten beweging per dag nodig. Ze houden van zwemmen en apporteerspelletjes. Overweeg je om een Italiaanse Waterhond te kopen? Lees dan dit grondige artikel voor meer informatie.

Vachtverzorging

De Lagotto Romagnolo heeft een krullende, dichte vacht die om de paar maanden moet worden getrimd. De vacht is hypoallergeen en verhaart niet.

De Spaanse waterhond heeft een gekrulde of golvende vacht die om de paar maanden getrimd moet worden. De vacht is ook hypoallergeen en verhaart niet.

Wat is het beste ras voor u?

De Lagotto is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een kleinere, actievere hond. Ze zijn gemakkelijk te trainen en zijn prima huisdieren.

De Spaanse waterhond is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een intelligente, gemakkelijk te trainen hond. Ze zijn goed met kinderen en zijn geweldige familie huisdieren.

Conclusie

Dus, welk ras is geschikt voor u? Als u op zoek bent naar een grote, onafhankelijke werkhond, kan de Spaanse waterhond een goede keuze zijn. Als u op zoek naar een kleiner, aanhankelijker ras, is de Lagotto Romagnolo misschien een betere keuze.

Wij, Woefkesranch, kunnen u verder helpen met de Italiaanse Waterhond. Via deze link kan u meer informatie vinden over dit ras.

Via deze link kan u reviews van onze klanten met Lagotto’s lezen. Bekijk onze Lagotto Romagnolo puppy’s die te koop zijn op de Woefkesranch website voor meer informatie.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Lagotto Romagnolo.

Lagotto Italiano – Azoukie

 

 

 

Hi there Wannes en Marlee; Happy Spring!

 

We wanted to share a huge thank you for bringing Azoukie into the world and into our lives. We share with you some photos of him at his 1 year birthday anniversary so you can see his adventures since he came home with us last August. 

 

We hope you all are well. Take good acre, 

 

Mandy, Elise and Azoukie xo

 

 

Afbeelding verwijderd door afzender.

Unia – Lagotto Romagnola – Ciney

Voici Unia en super forme !

Que du bonheur 😍

Unia, ° 27/03/2023

Rollo x MeryR5r8b41ynn6s3zkh2fjznw1sqb1825ffdhw3gkmfg1w ldsw1gytbc22sqjlw1q68vn3gkt2cw1vp4nh1 yr87n1s4kbj4w1

Lagotto : Cooper

Dag Marleen en Wannes 

 

We willen jullie graag laten weten dat het heel goed gaat met Cooper .

Deze week gaat Cooper naar de kapper.

 

Hij moet nog heel wat leren van ons en anderzijds moeten wij  hem nog beter leren begrijpen. 

Maar het gaat de goede kant uit .

 

We leren hem naar het hondentoilet te gaan achteraan in de tuin maar dat is niet gemakkelijk ! 

Hoe leggen we hem uit om daar zijn boodschap te doen? 

Eten en slapen zijn geen probleem 

 

We danken jullie voor Cooper en sturen jullie onze  vriendelijke groeten 

 

Herman en Magda 

De Vuyst Van Holsbeeck 

 

 

 

 

R5r8b41ynn6s3zkh2fcy2w20xmmx1v0kwgw3m0cxj1x2dgyw1gd2v43jf02lw3lhpm73z96ppw1 jkwd1 yr87n1s4kbj4w1

Lagotto Romagnolo – Georges

Lieve woefkesranch, ik wou even laten weten dat ik het goed doe. Ik maak zoveel stapjes vooruit in de hondenschool! Lieve groetjes vanuit Knokke! Georges – °14/10/23

Verstuurd vanaf mijn iPhone

lagotto Romagnolo – Baraka

Bonjour,

Pour être tout à fait honnête, au prime abord lors de notre arrivée, nous nous sommes demandé où nous avions “atterri” :-) Un super marché de chiens (?) :-) Tant il y avait de monde et de chiens… Cela nous a un peu inquiétés…

Mais tout à fait aussi honnêtement, vous nous avez agréablement surpris par la propreté de vos installations, la qualité de vos chiots, votre patience (il en faut beaucoup dans votre métier), votre écoute et vos excellents conseils !

Evidemment comme la plupart de vos “adoptants” nous avons “craqués” comment faire autrement devant ces petites boules de poils, surtout que nous sommes repartis avec un chiot e 4 mois au lieu des 8 semaines habituelles, d’une race que nous ne connaissions pas du tout (Lagotto Romagnolo) alors que cela fait des mois que nous nous renseignons sur les “labra et/ou goldendoodle” …

Nous tenons aussi à vous féliciter pour votre professionnalisme non seulement au niveau de votre accueil mais aussi pour tous les documents administratifs que vous nous avez remis ! Donc non, pas trop de conseils à vous donner pour améliorer vos services que nous avons trouver excellents ! Bravo!!!

Nous ne manquerons pas de vous recommander auprès de toutes nos connaisances comme je vous l’ai écris dans mon whatsapp !

Bonne continuation !

Meilleures salutations,
Met vriendelijke groeten,
Best Regards,

—————————–
Nadine H

BARAKA : betekent ‘geluk’BARAKA signifie bonheur

BARAKA means happiness

Lagatto : KARO

KARO  voor  het eerst  naar de hondentrimster, precies  een  klein  beertje! Aan jullie  gedacht  bij die  windhoos,daar.Hopelijk hebben  jullie  geen  schade gehad. Lieve Zuienkerkse groetjes en pootje KARO. 

 

R5r8b41ynn6s3zkh2fd5sw3jjkss3k1dt9w1 l2gk1x2d55w1gyxkj1q1gg1w1qs3jw1 bcw1ntrv61 yr87n1s4kbj4w1

Lagotto romagnolo -Toby

Hier helemaal vanuit het zuiden van Belgie, stuurt Toby en heel zijn gevolg jullie de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Toby werd bij jullie geboren op 8 mei en is ondertussen al wat groter en wijzer. Een lief hondje!
Thanks, Manu

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Lagotto Romagnolo – Juul

 

Juul gaat morgen naar de kapper tis ne prachtige hond

Zijn er blij mee moet wel nog een beetje afleren (of wij)🤭🫣

Tnxxx Joëlle & Dirk Stalmans-Witters

 

Rollo x Lady

°12/1/2023

Italiaanse Waterhond : Oshi

Dit is Oshi nu na 1 jaar alles goed 🙂 prettige feestdagen Grt bruno

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Lagotto Romagnolo

Lees meer over de op onze blog.