Hoe u de nagels van uw hond veilig knipt

Nagelknippen is een essentieel onderdeel van het verzorgen van honden, en het knippen van nagels is een duidelijk teken van de goede gezondheid en hygiëne van uw hond. Professionele trimmers zullen de taak uitvoeren voor preutsige eigenaren, maar het trimmen van hondennagels is een eenvoudige procedure als het correct wordt uitgevoerd.

Aangezien het knippen van nagels voor veel honden een angstige ervaring kan zijn, moet u beginnen met het hanteren van de voeten van uw puppy en het knippen van hun nagels als ze jong zijn, zodat ze aan het proces wennen. Sommige honden zullen op uw schoot of op een tafel zitten terwijl u hun nagels knipt, terwijl anderen misschien een vorm van terughoudendheid nodig hebben.

Tip: u kunt het proces voor uw hond leuker maken door hem pindakaas van een lepel te laten likken terwijl u de nagels vastpakt.

Uw hond comfortabel maken

In slechts een week tijd kun je een van die zeldzame honden hebben die het niet erg vindt om de nagels een beetje bij te knippen. Maar wanhoop niet als uw pup er wat langer over doet om eraan te wennen. Wees geduldig, blijf vriendelijk en positief en blijf prijzen en traktaties aanbieden. Zorg ervoor dat u veilige, hondvriendelijke tondeuses of grinders gebruikt, zoals de elektrische nagelknipper We Flow of een goede nagelschaar voor honden.

Tip: het helpt als u de pootjes van uw puppy vanaf de eerste dag regelmatig aanraakt en vasthoudt (zacht en opgewekt), zodat ze niet gevoelig worden voor het vasthouden van hun voeten.

 • Dag 1: Laat uw puppy aan de nagelknipper of slijper ruiken. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 2: Raak de nagelknipper of slijper lichtjes aan tegen elke poot. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 3: Raak met de nagelknipper elke poot aan en knijp in de tondeuse zodat de pup het geluid hoort, of zet de slijper aan en laat de pup de trilling voelen. Knip niet echt een spijker af. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 4: Raak de nagelknipper of slijper weer aan tegen de voeten van uw puppy. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 5: Probeer het allerkleinste puntje van een voorpootnagel af te knippen. Doe maar één spijker. Bied veel lof en een traktatie als uw puppy u dat toelaat. Zelfs als hij het je toestaat, doe er dan gewoon een. Herhaal elke dag totdat hij je dit laat doen en het niet erg lijkt te vinden.
 • Dag 6: Probeer slechts de punt van slechts twee nagels af te knippen.
 • Dag 7: Blijf je omhoog werken en trim elke dag extra nagels, totdat je ze allemaal hebt en je puppy het niet erg vindt. Oefen zelfs als u geen spijker hoeft te knippen. Zelfs als je doet alsof je knipt en door de bewegingen gaat, kan je pup wennen aan het hele proces.

De nagels van uw hond trimmen

hondennagels knippen

Er zijn verschillende soorten nageltrimmers voor honden, waaronder een schaar, speciaal voor honden ontworpen slijpgereedschap en guillotinetypes. U kunt elk type gebruiken waar u zich het meest comfortabel bij voelt, of wat het beste werkt voor uw hond. Het is een goed idee om wat bloedstelpende poeder of ander stollingspoeder bij de hand te hebben om het bloeden te stoppen voor het geval je een nagel te kort knipt.

“Als je nog nooit de nagels van een hond hebt geknipt, wil je misschien dat je dierenarts of dierenartstechnicus je een les geeft over hoe je het moet doen”, stelt dr. Jerry Klein, de belangrijkste veterinaire officier van AKC.

Hier zijn de stappen die u moet volgen om de nagels van uw hond goed te trimmen:

 1. Pak een poot op en plaats stevig, maar voorzichtig, uw duim op het kussentje van een teen en uw wijsvinger op de bovenkant van de teen op de huid boven de nagel. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond niet in de weg zit.
 2. Duw uw duim lichtjes omhoog en naar achteren op het kussen, terwijl u uw wijsvinger naar voren duwt. Dit verlengt de nagel.
 3. Knip alleen de punt van de nagel recht over. Voeg de Hubertusklauwen toe, die zich aan de binnenkant van de poot bevinden.
 4. Voorkom dat u voorbij de curve van de nagel knipt, anders riskeert u het zogenaamde snelle raken (het roze gedeelte van de nagel dat de bloedvaten bevat). Een inkeping daar is pijnlijk en zal bloeden. Let bij honden met donkere nagels op een kalkwitte ring.

De nagels van uw hond slijpen

Hoe de nagels van uw hond te slijpen

 • Slijp de nagels van uw hond met een veilig stuk gereedschap, zoals de elektrische nagelknipper We Flow
 • Slijp slechts een klein deel van de nagel van uw hond per keer. Ondersteun de teen van de hond stevig maar voorzichtig.
 • Slijp over de onderkant van de nagel en vervolgens voorzichtig vanaf de punt van de nagel in, om ruwe randen glad te strijken.
 • Voor een betere controle houdt u de molen hoger, naar boven toe.
 • Houd uw honden comfortabel en let op eventuele gevoeligheden
 • Als uw hond lang haar heeft, zorg er dan voor dat u het uit de buurt van het maalgereedschap houdt, zodat het niet vast komt te zitten.

Het niet knippen van de nagels van uw hond

Regelmatig nagelonderhoud is meer dan cosmetisch. Ongezonde nagels kunnen pijn veroorzaken en in zeldzame gevallen onherstelbare schade aan de hond veroorzaken.

De nagel van een hond bestaat uit het levende roze snel en het harde buitenmateriaal dat de schaal wordt genoemd. De snelle levert bloed aan de nagel en stroomt door de kern ervan. Zenuwen in de snelle oorzaak bloeden en ongemak bij het snijden. Door regelmatig de nagels bij te knippen, verdwijnt de snelheid van het einde. Voor het welzijn van de hond en het gemakkelijke onderhoud is een korte sneltijd de geprefereerde lengte.

Lange nagels kunnen een gezonde poot in een uitgespreide voet veranderen en de tractie verminderen, en ze kunnen vervormde voeten veroorzaken en de pezen gedurende een langere periode verwonden. Als de lange nagel de grond raakt, oefent de druk kracht uit op de voet- en beenstructuur. Sommige honden dragen hun nagels naar beneden en hoeven ze niet zo vaak te laten knippen.