Brusselse Griffon

Uiterlijk van de Brusselse Griffon

De Brusselse griffon is een lieve hond met een koepelvormig hoofd, met een zeer korte neus en mooie ogen. De kop is groot in vergelijking met het lichaam. De gelaatsuitdrukking van de Brusselse Griffon geeft hem een bijna menselijke expressie. Tot op zekere hoogte lijkt hij op een miniatuur boxer.
Er zijn twee soorten: Brusselse Griffons met een ruwe, harde en dichte vacht en Brusselse Griffons met een korte, rechte, glanzende vacht.
Griffons komen voor in rood, een mengsel van rood-bruin en zwart, zwart / bruin en zwart.


Temperament van de Brusselse Griffon

De Griffon is een intelligente vrolijke hond met een terriër-achtige uiterlijk. Het zijn honden met veel persoonlijkheid, wat hen tot een fijne gezelschapshond maakt. De Brusselse Griffon is aanhankelijk, wilskrachtig en charmant. Ze zijn levendig en nieuwsgierig en ze houden van iedereen.

Het is een buitengewoon gevoelige hondenras die er van houden om te worden verwend. Ze moeten worden grootgebracht in de huiselijke sfeer van een familie. De Griffon kan goed overweg met andere honden en zelfs met katten.

Deze honden kunnen kieskeurige eters worden. Ze zijn goede waakhonden en men kan ze een aantal trucjes leren.
Griffons houden er wel van om te blaffen. 

Ze spelen vooral graag met oudere kinderen. 

Zij hebben een bijna menselijk gezicht. Daarom kregen ze de bijnaam "monkey face". 

 


Hoogte en gewicht van de Brusselse Griffon

Hoogte: 18-20 cm
Gewicht: 2,5-5,5 kg


Levensomstandigheden van de Brusselse Griffon 

Griffons zijn geschikt voor het appartementsleven en zullen het ook goed stellen zonder tuin. Deze kleine honden zijn zeer actief binnen. Ze zullen een dagelijkse wandeling, zoals alle honden, appreciëren. 


Levensverwachting van de Brusselse Griffon

12-15 jaar

Verzorging van de Brusselse Griffon

De vacht van de ruwharige Griffon vereist wel wat aandacht. Ze kunnen het best kort geknipt worden. De Brusselse Griffon verliest weinig tot geen haar.

Geschiednis van de Brusselse Griffon

Voor de oorsprong van Brussel Griffon Bruxellois moeten we teruggaan naar het begin van de 19de eeuw. Niet in de koninklijke paleizen, maar in de Brusselse koetsenstallen. Daar hielpen ze ratten en ander ongedierte weg te houden houden. Daardoor werden ze mede door hun aantrekkelijk karakter de metgezellen van de koetsbestuurders.

De Brussels Griffon werd voor het eerst getoond op een tentoonstelling in van Brussel in het jaar 1880.

Een voorbeeld van het ras is afgebeeld in schilderij van Van Eyck, de Vlaamse schilder.

Het ras had bijna de Tweede Wereldoorlog niet overleefd, maar toch waren er gelukkig nog exemplaren genoeg om er opnieuw mee te fokken. Hun aantal is sindsdien wel weer toegenomen, maar het is zeldzaam hondenras gebleven.

Andere rassen met inbegrip van de Yorkshire, de Ierse Terriërs en de Engels Toy Spaniel hebben ongetwijfeld bijgedragen aan het onstaan van de moderne Brusselse Griffons.

Het ras is nooit talrijk of populair geweest, daar het een ongewoon ras is. Een recente verhoging van zijn populariteit in de Verenigde Staten is toe te schrijven aan de verschijning van een Griffon in de film "As Good as it Gets".
Griffons zijn heden ten dage zeer moeilijk te vinden. Daar ze ook zeer moeilijk voortkweken.