Yorkshire terriër

Wij kweken en verkopen geen Yorkshire terriërs meer.

/ / / Wat is de verwachte leeftijd van een Yorkshire terrier?

Wat is de verwachte leeftijd van een Yorkshire terrier?

De levensverwachting van de Yorkshire Terrier ligt tussen de 12 tot 15 jaar met een mediane leeftijd van 13,5 jaar. Vrouwelijke Yorkies leven – gemiddeld – 1,5 jaar langer dan mannen. Hoewel dit niet als een uitzonderlijk lange levensverwachting wordt beschouwd, is het iets langer dan hoe lang gedomesticeerde honden in het algemeen leven, wat 12,67 jaar is in de Verenigde Staten en 11,08 jaar in het VK.  

Opgemerkt moet worden dat het cijfer van 12,67 jaar de dood is door natuurlijke oorzaken. Wanneer de dood door trauma en andere middelen in aanmerking wordt genomen, daalt het aantal tot 11,1 jaar. Er zijn 2 belangrijke redenen waarom dit ras een levensduur heeft die langer is dan het nationale gemiddelde:

 1. Kleine rassen leven langer dan honden van middelgrote en grote rassen
 2. De Yorkshire Terrier is een vrij gezond ras. De meeste gezondheidsproblemen waarmee Yorkies kampen, zijn niet fataal.

In deze sectie gaan we in op:

 • De belangrijkste doodsoorzaken voor het Yorkshire Terrier-ras
 • Specifieke stappen die u kunt nemen om uw hond te helpen zijn of haar optimale levensverwachting te bereiken
yorkshire terrier

Yorkshire Terrier Belangrijkste doodsoorzaken

Een zeer nuttige studie werd uitgevoerd door de Universiteit van Georgia, die meer dan twee decennia duurde om de belangrijkste doodsoorzaken van honden vast te leggen. 

Ze documenteerden 82 rashonden samen met gemengde rassen. Er waren in totaal 74.556 honden en binnen deze studiegroep waren er honderden van het ras Yorkshire Terrier.
Hun doel tijdens deze 20-jarige studie was om sterftepatronen te vinden die zouden leiden tot betere gezondheidsonderhoudspraktijken waardoor honden langer kunnen leven.
De bevindingen geven ons een goed begrip van waar Yorkshire Terriers aan sterven en verrassend genoeg zijn sommige doodsoorzaken te voorkomen.
De resultaten zijn onderverdeeld in twee groepen: puppy’s – dat waren honden jonger dan 1 jaar oud en volwassenen, die 1 jaar en ouder waren.

De belangrijkste doodsoorzaak voor Yorkie-puppy’s

Met Yorkie-puppy’s – die jonger dan 1 jaar oud – zijn de 2 belangrijkste doodsoorzaken:

1) Infectie – Helaas is infectie de belangrijkste doodsoorzaak bij puppy’s van Yorkshire Terrier. Dit omvat een verscheidenheid aan ziekten, waaronder:
Parvovirus – Dit is ook bekend als ‘Parvo’ en het is een enge ziekte die het maag-darmkanaal en het immuunsysteem van een puppy aanvalt. Op dat moment is er intens braken en diarree die snel fatale uitdroging kan veroorzaken. Het is erg besmettelijk voor elke Yorkie die niet goed is gevaccineerd. Onze puppies zijn gelukkig gevaccineerd tegen Parvo.
Sommige pups vangen dit op tijdens een ‘venster van kwetsbaarheid’ wanneer antilichamen uit de moedermelk zijn afgenomen, maar het vaccin heeft nog geen tijd gehad om volledige bescherming te bieden.
Dit virus leeft op geïnfecteerde honden en ook in de ontlasting van die honden; het kan extreem snel tussen een nest of een groep honden in een kennel reizen. Het op schema houden van puppy’s en het toepassen van de juiste reinigingsmethoden op alle delen van een kennel zijn essentieel om de verspreiding van Parvo te stoppen.
Ziekte – Er is ook een vaccin voor deze dodelijke ziekte. Dit is een zeer besmettelijke infectie van de luchtwegen en / of het maagdarmkanaal. Vroege tekenen zijn hoesten en zwakte. Het gaat over in diarree die een hond van elektrolyten en hydratatie afvoert. De fatale fase treedt op wanneer deze zich uitbreidt naar het ruggenmerg en de hersenen van de puppy. IJverig zijn met vaccinaties en afzien van het  in het openbaar brengen van een puppy totdat de hele ronde van puppyopnamen is voltooid, kan een puppy verhinderen dit te vangen.

Leptospirose – Ondanks dat dit een dodelijke hondenziekte is, is de inenting hiervoor in veel gebieden vrijwillig. Hoewel er vele vormen van leptospirose zijn, veroorzaakt de dodelijke stam lever- en nierbeschadiging. Het wordt opgelopen via de geïnfecteerde urine van het wilde leven. Om deze reden krijgen alleen honden die als risico worden beschouwd bescherming. Dit geldt ook voor Yorkies die in woningen wonen dat grenst aan natuurgebieden. Wildlife omvat kleine boswezens zoals stinkdieren en wasberen.  
2) Trauma – Dit is ook een top doodsoorzaak voor volwassen Yorkies. Veel gevallen van trauma zijn te voorkomen – zie hieronder voor details.

De 4 belangrijkste doodsoorzaken voor volwassen Yorkshire Terriers

Voor die 1 jaar en ouder zijn de belangrijkste doodsoorzaken:

1) Luchtwegaandoeningen – 16,1% van de Yorkies stierf als gevolg van luchtwegaandoeningen. Er zijn slechts twee rassen die hieraan sneller sterven dan de Yorkie: de Bulldog (18,2%) en de Borzoi (16,3%).
De soorten luchtwegaandoeningen die voor dit ras fataal waren, waren onder meer:

 • Brachycefalisch luchtwegsyndroom
 • Samengevouwen luchtpijp
 • Longfibrose

Bij oudere honden kunnen geleidelijke degeneratieve veranderingen die de normale longfunctie verstoren, ervoor zorgen dat de longen kwetsbaarder zijn voor ziekteverwekkers in de lucht en toxines.
Merk op dat de tracheale instorting hier wordt vermeld en niet ongewoon is bij honden van toy rassen. Voor sommigen kan het fataal zijn wanneer matige tot ernstige gevallen leiden tot chronische bronchitis en andere problemen. Een van de oorzaken hiervan is letsel aan de nek doordat een riem is verbonden met een kraag. Dit is een reden waarom het altijd wordt aanbevolen om alleen met je Yorkie te lopen terwijl hij / zij een harnas draagt.

2) Kanker – 11,2% van de Yorkshire Terriers bezwijkt aan kanker. Hoewel kanker niet eens een van de belangrijkste doodsoorzaken is voor veel toy rassen (Chihuahua is slechts 7,5% en Pekinees is slechts 7,8%), het is de 2e doodsoorzaak voor de Yorkie.
Het leven van een Yorkie kan worden ingekort vanwege verschillende soorten kanker, waaronder lymfoom (een tumor van de lymfeklieren), mestceltumoren (een vorm van huidkanker), borstkliertumoren, weke delen sarcomen (deze komen voor op het oppervlak van de lichaam en in lichaamsorganen, dan langzaam groeien en uitzaaien in de longen en lever) en botkanker.
Het is belangrijk op te merken dat 50% van alle kankersoorten te genezen zijn als ze vroeg worden gevangen en dat het risico op het ontwikkelen van borstkanker aanzienlijk kan worden verminderd als een vrouw wordt gesteriliseerd. Daarom zijn sommige gevallen met betrekking tot deze doodsoorzaak te voorkomen.

3) Trauma- Dit is de 2e belangrijkste doodsoorzaak voor Yorkie-puppy’s en de 3e belangrijkste doodsoorzaak voor volwassen Yorkshire Terriers. Een vreselijke 10,7% van de Yorkies stierf als gevolg van een trauma en in bijna elk geval kan deze reden om te sterven worden voorkomen.  
Met bijna 11% van de Yorkies die sterven als gevolg van een trauma is dit een getal waar alle eigenaren zich bewust van moeten zijn. Dood door trauma omvatte dodelijk letsel aan het hoofd, lichaam of beide. Dit omvatte volledig af te wonden letsel, waaronder:

 • op getrapt worden
 • Over gevallen worden
 • Per ongeluk een trap omgegooid worden
 • laten vallen
 • aangereden worden door een auto
 • Dodelijk letsel opgelopen als passagier in een auto

Zoals u kunt zien in de bovenstaande lijst, kan deze doodsoorzaak voor zowel Yorkie-puppy’s als volwassen honden worden vermeden. De gemiddelde levensduur van dit ras zou dramatisch toenemen als dodelijk letsel uit de vergelijking zou worden gehaald.

4) Aangeboren ziekte -Met 10,5% van de Yorkies die sterven door een aangeboren ziekte, is dit de 4e belangrijkste doodsoorzaak voor Yorkies van 1 jaar en ouder. Deze categorie omvat alle ziekten en aandoeningen die aanwezig zijn bij de geboorte. Met name lever shunts waar de Yorkshire Terrier gevoelig voor is. Dit wordt ook wel portosystemic shunt (PPS) genoemd.  In de VS hebben Yorkshire Terriers 36 keer meer kans om levershunts te ontwikkelen dan alle andere rashonden samen.
Met deze soms fatale aandoening is er onvoldoende bloedtoevoer naar de lever van de hond. Er zijn verschillende gradaties waarin het bloedvat kan worden ‘shunt’.   
Terwijl puppy’s met dit defect worden geboren, mag de hond geen tekenen vertonen tot de leeftijd van 1 of een beetje ouder. Symptomen zijn onder meer:

 • Slechte groeipercentages
 • Zwakheid
 • braken
 • Diarree
 • Constipatie
 • Overmatig kwijlen
 • Verhoogde dorst
 • Verhoogd urineren
 • Gedragsveranderingen (staren, methodisch draaien in cirkels)
 • Epileptische aanvallen

Bij veel Yorkies verschijnen klinische symptomen 1 tot 3 uur na het eten van een maaltijd, omdat gifstoffen die normaal worden gefilterd door een gezonde lever in plaats daarvan de hersenen van de hond bereiken.

Het wordt gediagnosticeerd via röntgenfoto’s, kleurstofonderzoek, echografie en bloedonderzoek om de ammoniakconcentratie in het bloed te controleren. 
Behandeling voor kleine gevallen betrof een verandering in het dieet (weinig eiwitten) en medicijnen, waaronder neomycine, lactulose of metronidazol om de opbouw van toxines te voorkomen die zich ontwikkelen als gevolg van een defecte lever. Helaas, hoewel sommige honden met deze aandoening kunnen leven terwijl ze niet-invasieve behandelingsopties gebruiken, wordt de levensduur dramatisch verkort.
Omdat dit zo’n bedreiging voor de levensduur van de Yorkshire Terrier is, worden matige tot ernstige gevallen met een operatie behandeld. Meer dan 50% van de honden met shunts die ernstig genoeg zijn om klinische symptomen en gedragsveranderingen te veroorzaken, zullen binnen één jaar sterven zonder deze chirurgische procedure. 
Voor grotere rassen is de shunt volledig afgesloten; met speelgoedrassen – en met name de Yorkie – ziet een andere methode om de shunt gedeeltelijk te sluiten of constrictorringen te gebruiken die geleidelijk sluiten gedurende een periode van 5 weken betere resultaten.
Het overlevingspercentage na de operatie is een indrukwekkende 95%. Daarna heeft 33% van de Yorkies nog steeds problemen met de bloedstroom, hoewel slechts ongeveer 15% klinische symptomen vertoont. 

De levensverwachting van uw Yorkshire Terrier verlengen

Er zijn veel dingen die je kunt doen om je Yorkie te helpen zo lang mogelijk te leven. Zorg die u geeft vanaf de dag dat u uw puppy thuisbrengt, door volwassenheid en tot in de laatste jaren, zal een grote impact hebben op de gezondheid van uw hond en zijn of haar levensduur.

1) Vaccinaties – Omdat infectie de belangrijkste doodsoorzaak is voor Yorkie-puppy’s en ook een zorg voor oudere honden, is het belangrijk om de vaccinaties bij te houden. Puppy’s mogen niet buiten de grenzen van het huis van het huis worden genomen tot 2 weken nadat alle puppyopnamen zijn gegeven. Als andere dieren toegang hebben tot de tuin, moet de pup nauwlettend in de gaten worden gehouden en mag hij niet aan urine of uitwerpselen van andere huisdieren of dieren snuiven.  
Neem contact op met uw dierenarts over de mogelijke behoefte aan de Leptospirose als u in een hoog-risicogebied woont.

2) Voorkomen van trauma – Omdat trauma zo’n enorme reden is voor de dood van zoveel Yorkshire Terriers (2e hoofdoorzaak voor puppy’s en 3e hoofdoorzaak – 10,7% – voor kinderen ouder dan 1 jaar) moet aandacht worden besteed aan het creëren van een veilige omgeving voor dit ras.

 • Iedereen in het huishouden en iedereen die op bezoek komt, moet zich ervan bewust zijn dat dit een ‘onder de voet’ hond is. Er moet aandacht worden besteed aan het feit dat dit kleine speelgoedras zonder waarschuwing stilletjes onder je voeten kan verschijnen. Leden van het huishouden moeten altijd kijken voordat ze lopen, wees voorzichtig als ze in donkere kamers lopen, kijk voordat ze een stap achteruit doen en kijk altijd voordat ze gaan zitten. Wanneer een Yorkie slaapt , moet dit in een veilige, beveiligde omgeving zijn, zodat als mensen ’s nachts wakker worden, in het donker, de hond niet onder de voet kan zijn.
 • Vallen en dodelijk letsel oplopen is een trieste doodsstatistiek, maar dit gebeurt dit ras vrij vaak. Dit kan gebeuren als een kind niet de juiste hanteringstechnieken wordt geleerd of als een eigenaar probeert te multitasken en de Yorkie zich uit haar armen wringt. Een Yorkie kan ook worden geschaad door rond te zwaaien of te stuiteren en uit je handen te glippen. Grote zorg moet worden genomen om een ​​Yorkie veilig op te pakken en vast te houden. Wanneer u deze hond vasthoudt, moet alle aandacht hierop worden gericht zonder afleiding.
 • Op geen enkel moment buiten mag een Yorkshire Terrier aangelijnd zijn, tenzij in een veilige, afgesloten tuin. Het grootste risico om niet aangelijnd te zijn, wordt geraakt door een auto wanneer deze de straat oploopt, omdat trauma via auto-impact een van de belangrijkste oorzaken is van dodelijk trauma.
 • Laat uw puppy of hond nooit alleen buiten, zelfs niet als de tuin is omheind, omdat dit ras behoorlijk in staat is om onder een hek te graven of een zwakke plek te vinden. Niet-gesteriliseerde vrouwelijke en intacte mannen hebben de neiging om vaker te ontsnappen dan degenen die zijn vastgesteld.
 • Wees voorzichtig wanneer u of anderen een deur openen; een onzekere Yorkie piept recht langs je heen en de weg op in een oogwenk. Als uw puppy of hond de neiging heeft om naar de uitgang te rennen wanneer de deur opengaat, kan het helpen om een ​​regel te plaatsen dat iedereen als eerste zal kloppen – zelfs als de deur wordt ontgrendeld – zodat iemand de hond kan beveiligen om te voorkomen dat hij gaat darten uit.
 • Leer uw Yorkshire Terrier alle basiscommando’s inclusief “Sit” en “Come”. Als de hond gevaar loopt en een van deze commando’s op een gezaghebbende toon wordt geschreeuwd, kan dit zijn of haar leven redden.

3) Zorg voor goede tandheelkundige zorg. Wanneer een tand geïnfecteerd raakt en er verval in de mond is, kan een infectie het lichaam binnenkomen en het hart en / of de hersenen bereiken. Honden met rotte tanden hebben pijn waardoor het hele lichaam onder druk komt te staan ​​en oudere, oudere Yorkies met ontbrekende tanden hebben moeite met eten. Om al deze redenen is een goede reiniging van de tanden zo belangrijk en kan dit een stap zijn die u kunt nemen om de levensduur van uw Yorkshire Terrier te verlengen.
Een goede poetsbeurt van 4 tot 5 minuten per dag, samen met een keer per jaar professionele controles kunnen de tanden van een Yorkie gezond en sterk houden. Gebruik een kwaliteitspasta en vul dit aan met tandpasta’s die een goede mondhygiëne bevorderen. 

4) Castratie / onzijdig – Voor zowel mannen als vrouwen , hoewel er een aantal tegenstrijdige studies zijn, zijn de meeste dierenartsen over het algemeen het erover eens dat castratie en sterilisatie de levensduur verhoogt. Mannen die voor de leeftijd van 6 maanden zijn gecastreerd, leven 20% langer dan hun niet-gecixeerde tegenhangers. Vrouwtjes die zijn gesteriliseerd vóór de leeftijd van 6 maanden oud (het moet worden gedaan vóór haar eerste hittecyclus ) leven 25% langere levens dan hun niet-gesteriliseerde tegenhangers.
Wanneer een vrouw correct wordt gecastreerd, elimineert dit de kans op het ontwikkelen van eierstokkanker. Dit type hondenkanker is in 50% van alle gevallen dodelijk. Castratie vermindert ook haar risico op borstkanker. Bij mannen elimineert het de kans op het hebben van zaadbalkanker (wanneer gedaan vóór de 6 maanden) en vermindert de kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. 

5) Houd uw Yorkie op een gezond dieet – Wat uw hond dag na dag, maand na maand en jaar na jaar eet, heeft een enorme invloed op zijn / haar algehele gezondheid  en dus hun levensduur. Bieden alleen commerciële merken van hoge kwaliteit of huisgemaakt voedsel. Vermijd felgekleurde snacks. Gebruik een filterapparaat op uw keukenkraan om te voorkomen dat u rechtstreeks leidingwater aan uw puppy of hond geeft en zorg ervoor dat uw hond voldoet aan de watervereisten om goed gehydrateerd te blijven.

6) Wees ijverig over lichaamsbeweging – In combinatie met een gezond dieet, zal regelmatige lichaamsbeweging gedurende het leven van uw Yorkie helpen om zijn of haar levensverwachting te verlengen. Het houdt het hart gezond, houdt spieren strak en draagt ​​bij aan de emotionele gezondheid van een hond.
Veel eigenaren merken zichzelf goed in de lente en zomer; oefening is echter minder in de koudere herfst- en wintermaanden. Het is belangrijk om uw Yorkie het hele jaar door de voordelen van activiteit te laten ontvangen. Hoewel je een dag vrij kunt nemen tijdens sneeuwstormen of dagen onder nul, als je je Yorkshire Terrier goed kleedt (en jezelf zodat je niet meteen weer naar binnen wilt rennen), zal je hond het gewoon vinden in de kou en sneeuw als tweemaal daags 20 minuten bewaard.

7) Stel dierenartsbezoeken niet uit – Veel ernstige aandoeningen hebben een gunstige prognose als ze vroeg worden gevangen. Dit is met name relevant voor zowel levershunts als kanker.
Zorg ervoor dat u budget voor onverwachte medische problemen; het is zo jammer wanneer eigenaren aarzelen om hun hond naar de dierenarts te brengen vanwege de financiële last van een bezoek. De kosten zouden worden verwerkt in het maandelijkse budget van een eigenaar. Misschien wilt u ook een huisdierenverzekering overwegen; hoewel de meeste geen aangeboren afwijkingen en reeds bestaande aandoeningen dekken.
Veel plannen hebben betrekking op: infecties, oogproblemen, allergieën , maagaandoeningen, zweren, artritis, huidproblemen waaronder huidkanker, blaasproblemen, nagelproblemen, schaafwonden, schildklieraandoeningen, nierziekte, tandverwijdering, traumazorg, longinfecties, diabetes en meer.
Het komt erop neer dat je je moet afvragen of je Yorkie naar een dierenarts moet, de kans is groot dat hij dat doet. Het vroegtijdig opvangen van problemen is belangrijk voor succesvol herstel en het krijgen van de juiste behandeling kan ervoor zorgen dat kleine problemen niet groter, ernstiger en levensbedreigend worden. 

8) Accepteer de leeftijd van uw hond. De tijd glijdt snel voorbij en veel eigenaren willen niet toegeven dat hun Yorkie senior wordt en in zijn of haar laatste levensfase zit. Maar je bewust zijn van de typische levensduur van dit ras en veranderingen aanbrengen in de zorg naarmate de Yorkie ouder wordt, zal bijdragen aan de kwaliteit van het leven. 
Oudere honden moeten de juiste orthopedische bedden krijgen voor aan leeftijd gerelateerde artritis. Oefening en eten moeten mogelijk worden aangepast. Supplementen voor de vacht en meer gerichte verzorgingstechnieken kunnen helpen bij ouderdomsproblemen zoals een droge vacht en huid. Senioren worden vaak gezien door de dierenarts tweemaal per jaar in tegenstelling tot eenmaal voor regelmatige controles. 

Een beslissing nemen over een zieke Yorkie

Helaas moet de meerderheid van de hondeneigenaren een beslissing nemen over het levenseinde. Slechts ongeveer 25% van de honden sterft rustig aan natuurlijke oorzaken tijdens de slaap. Voor de resterende 75% van de honden moeten eigenaren een uiterst moeilijke beslissing nemen om hun hond te laten euthanasie om het lijden te beëindigen.

In dit soort gevallen gaat het niet om ‘als’ maar om ‘wanneer’. Dit is zo’n persoonlijke zaak die ongetwijfeld de harten van degenen die moeten beslissen of interventie is wat de beste is voor de hond zal wegen. Veel eigenaren vragen zich af op welk moment je een hond laat sterven en hoe weet je of een hond geëuthanaseerd wil worden. Dit zijn moeilijke vragen.  
Het is op zulke momenten dat men moet kijken naar de kwaliteit van leven van de hond. Als een Yorkie moeite heeft met ademen of bijna constante pijn heeft en alle behandelingsmaatregelen zijn uitgeput, is het meestal in het belang van de hond om hem of haar naar een betere plek te laten ontsnappen. In veel gevallen moeten eigenaren de pijn van verlies op zich nemen om pijnverlichting te geven.

Bron: http://www.yorkieinfocenter.com/yorkshire-terrier-life-span