Mops, informatie over het ras

Wij verkopen geen Mops meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een Mops lijkt, is een Franse bulldog.

mops hondjes

Uiterlijk van de mopshond

De mops heeft een vierkantig, gedrongen, stevig en compact lichaam, met een gladde vacht van abrikozen, licht geel-bruine, zwarte en zilveren kleur. Alle mops hebben een korte, vlakke, zwarte snuit en fluweelachtige oren. De vlekjes op de wangen worden beschouwd als schoonheidsvlekjes. De ogen zijn prominent, expressief, donker en glanzend. De tanden zouden in een lichtjes kruisbeet moeten samenkomen. De rug is kort. Hun staart ligt in een strakke krul, of in sommige gevallen, een dubbele krul op de rug. Vanwege hun rechte en sterke ledematen lopen ze in een zeer kenmerkende elegante pas.

De schofthoogte kan gaan van 25 tot 36 cm.
Volwassen mops wegen ongeveer 6-8kg.

mops pupje

Meer info over de standaard.

Karakter en temperament van de Mops

Een mops is heel wat hond in een klein lichaam.
Zij zijn levendig, onstuimig, aanhankelijk, speels en charmerend. De mops is een intelligente hond, die veel afwisseling nodig heeft. Zij kunnen een beetje eigenzinnig zijn. Mops zijn gevoelig voor de toon van uw stem, zodat een harde straf onnodig is. Zij zijn goede, toegewijde waakhonden, en zijn geen keffers. Mops kunnen goed opschieten met andere honden en huisdieren en zij gedragen zich onberispelijk met zowel kinderen als bezoekers. Vergeet niettemin niet dat zij veel aandacht vereisen en jaloers worden als hun eigenaar hen negeert.

Meer info over het gedrag.

Levensomstandigheden van de Mops

Mops zijn ideaal om op een appartement te houden. Het is vrij inactief binnen en zal het zelfs zonder tuin uitstekend doen. Ze houden wel van een stoeipartij met wat hondenspeelgoed en af en toe een wandelingetje om de blok.
Een mops houdt niet van heet of koud weer. De ideale omgeving is binnen bij een comfortabele temperatuur.

Verzorging van de Mops

Het korte haar is gemakkelijk te verzorgen. Alleen borstelen met kam of borstel en de haren wassen met shampoo als het nodig is. Na het baden, droog hem snel af om te verhinderen dat hij kou vat. De vouwen op het gezicht moeten regelmatig worden schoongemaakt.

mops

Meer over de verzorging

De geschiedenis van de Mops

Het ras mops is één van de oudere hondenrassen. Er wordt verondersteld dat de mops al rond 400 voor christus in Azië voorkwam.
Er zijn discussies over de oorsprong van de mops. Sommige deskundigen denken dat ze vanuit het Verre Oosten door Nederlandse handelaars naar onze streken werden gebracht.
De mops stamt voor sommige af van een kortharige Pekingees. Een andere theorie is dat de mops het resultaat is van de kruising van een kleine buldog. Nog een andere gedachte is dat de mops een miniatuurvorm van de zeldzame Franse Mastiff genoemd Dogue de Bordeaux is.

Mops waren de favoriet van de kunstenaar Hogarth, die zijn huisdier “Troef” in verscheidene van zijn werken weergaf.

Van de zestiende eeuw, was de mops een populaire hond aan het Europese Hof.
Hij was een huisdier bij Tibetaanse kloosters en reisde later naar Japan. De mops kwam even later in Europa, waar het de geliefde huisdieren werden bij koninklijke families. Hij werd zelfs de officiële hond van het Huis van Oranje in Holland.

De mops van prins Willem van Oranje redde hem het leven door hem te alarmeren toen de Spanjaarden in 1572 Hermingny binnenvielen.
De vrouw van Napoleon, Josephine, verzond geheime berichten naar haar echtgenoot onder de kraag van haar mops, terwijl zij in de gevangenis zat. Toen de Britten het Chinese Keizerpaleis in 1860 binnenvielen, ontdekten zij verscheidene mops en pekinezen, en ze namen de kleine honden met zich mee naar Engeland.
De mops werd in 1885 als ras erkend en het ras is sindsdien uitgegroeid tot een populaire metgezelhond.

mopshonden

Meer over de geschiedenis.

Gezondheid van de Mops

Mops kunnen gemakkelijk kou vatten raken. Ze zijn vatbaar voor allergieën en de korte snuit kan voor ademhalingsproblemen zorgen bij onvoldoende ventilatie.
Mops hebben gevoelige ogen. Was hun ogen twee tot drie keer per week.
Overvoed de mops niet, omdat zij meer zullen eten dan goed voor hen is. Ze worden snel zwaarlijvig en leven dan een korter leven.

Mops zijn sterke honden. Zij genieten van energieke spelen en zullen door voldoende beweging gezond blijven. Maar wees voorzichtig, niet overdrijven met oefeningetjes, ze zijn vlug kortademig.

mops

Meer info over voeding voor mops.