Hoe Labrador opvoeden? Tips en veelvoorkomende problemen

In dit bericht zal ik wat uitleg proberen te geven over het opvoeden van een Labrador retriever. Zo blijft die lieve puppy voor altijd een beestje om van te genieten.

Labrador retriever

Is het moeilijk een Labrador op te voeden?

Het is niet voor niets dat de labrador retriever één van de populairste hondenrassen is.

Dit komt door een combinatie van voornamelijk vier factoren:

  • de vriendelijkheid
  • de leergierigheid
  • intelligentie
  • makkelijk op te voeden

Het feit dat ze makkelijk op te voeden zijn, betekent niet dat je hier te licht mag over nadenken. Het is niet per se moeilijk, maar moet wel nog even gebeuren.

De labrador is, als we naar de geschiedenis kijken, gefokt om te jagen op eenden. Dit zie je nog terug in zijn gedrag. Dit is ook een van de redenen dat een labrador graag zwemt. hij heeft zelfs kleine zwemvliesjes.

Voor de beschikbaarheid, bekijk onze labrador retriever galerij.

Energie en leergierigheid tijdens de opvoeding

Een labrador opvoeden is erg leuk om te doen. Deze hond vind het echt super om op pad te gaan met zijn baas.

Helpen zit in het bloed van de labrador, werken voor zijn baas is voor deze hond vanzelfsprekend.

In combinatie met de leergierigheid is dit een goed te trainen hondensoort.

Behalve het ‘helpen’ wat in het bloed zit heeft de labrador een uitzonderlijk goede neus en is hij behendig. Toen er vroeger een eend word geschoten, moest de labrador op zoek naar de eend in het grote moeras.

Kortweg, een labrador heeft een gouden karakter. Ze zijn relatief rustig te noemen. En passen zich ook makkelijk aan, aan huishoudelijke sferen.

Ze zijn zeer zachtaardig en is er geen spoor van agressie in dit ras te vinden.

Bovendien door het vriendelijk en open karakter is het opvoeden van de labrador zeer goed te doen.

labrador training

Voor de beschikbaarheid, bekijk onze labrador retriever galerij.

Veel voorkomende problemen bij het opvoeden van de labrador

Je labrador goed opvoeden zal ertoe leiden dat het een energieke, gelukkige hond gaat worden. Een probleem dat veel voorkomt bij de labrador retriever is overgewicht. Dit is een combinatie van teveel eten, te weinig beweging en verkeerd voer. Als de hond ouder wordt gaat die sneller vet opslaan. Tip: houd de hond echt veel in beweging, dagelijks lopen en in het weekend lange wandelingen maken. Zeker als ze ouder worden en moeilijker gaan bewegen. Neem de hond mee en trek erop uit.

Ander probleem is dat de labrador op jonge leeftijd last krijgt van heup- en elleboogdysplasie, ofwel een stoornis in de ontwikkeling van dat bepaalde gewricht. Dit kan leiden tot artrose. Bij 3 op de 10 honden is dit erfelijk, maar verkeerd gebruik van voeding, verkeerd bewegen en overgewicht hebben hier allemaal invloed op. Nog meer redenen om je labrador goed op te voeden.

Voor de beschikbaarheid, bekijk onze labrador retriever galerij.

Onderdeel van je gezin

De labrador retriever is een ‘duur’ dier. Voor een labrador puppy betaal je al gauw meer dan 1000 euro. Dit verschilt zelfs per kleur, zo zijn de prijzen voor zwarte labrador puppies anders dan voor bruine labrador puppies. En dan moeten er nog accessoires worden gekocht: speelgoed, eten, prikken, belasting, manden etc. Reken eerst goed uit of je het kan betalen en of je de tijdsinvestering aan kan. Een labrador opvoeden kost nu eenmaal wat uren. Daarnaast moet je genoeg aandacht en liefde in het beestje kunnen stoppen.

Voor de beschikbaarheid, bekijk onze labrador retriever galerij.