Waarom verliest mijn hond haar?

Haarverlies bij honden – ook bekend als alopecia – komt vaak voor en is zeer merkbaar. Haaruitval kan op een enkele plek, in pleisters of over het hele lichaam voorkomen. Als u thuis een hond heeft die haarverlies heeft, vraagt ​​u zich misschien af ​​waarom en of er een behandeling tegen haarverlies nodig is. Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat een hond haar verliest, maar het is waarschijnlijk dat je hond kaal wordt om een ​​van de vijf veelvoorkomende redenen.

1. Haarverlies honden: Seizoensverlies

Soms is schijnbaar extreem haarverlies bij honden gewoon normaal verlies. Honden verliezen hun vacht wanneer de individuele haren oud of beschadigd worden, of seizoensgebonden wanneer het weer warm wordt. Veel honden verharen het hele jaar door. Sommige rassen, zoals husky’s en labradors, hebben een dikke winter-ondervacht die ze in de lente afwerpen. Seizoensverlies wordt vaak verminderd als u in een gematigd klimaat leeft. Als het verharen uit de hand loopt, kan het een paar keer per week borstelen van uw hond overtollig haar verwijderen en onder controle houden.

2. Haarverlies honden door bacteriële en schimmelinfecties

Bacteriën en gisten zijn normale bewoners van de huid van honden, maar soms kunnen ze ongecontroleerd groeien en een infectie veroorzaken. Bacteriële of schimmelinfecties op de huid kunnen haaruitval, roodheid, jeuk en geur veroorzaken. Soms veroorzaken bacteriële infecties puisten.

Honden kunnen ook ringworm oplopen, een schimmel die haaruitval en kleine infectiegebieden veroorzaakt (nee, het is niet echt een worm). Rode, jeukende of schilferige plekken zijn reden om naar de dierenarts te gaan. Uw dierenarts zal een volledig onderzoek uitvoeren, enkele tests aanbevelen en indien nodig antibiotica of antischimmelmiddelen voorschrijven om de infectie te behandelen.

3. Haarverlies honden door schurft en andere parasieten

Schurft is een verzamelnaam voor jeukende huidinfecties veroorzaakt door mijten. Mijten zijn microscopisch kleine wezens die op het oppervlak van de huid of in haarzakjes leven. Ze veroorzaken haaruitval en jeuk door in de huid te graven of te kauwen. Sommige mijten, zoals de schurftmijt, zijn buitengewoon besmettelijk voor zowel mensen als andere honden. Andere mijten, zoals demodex-mijten, zijn niet besmettelijk, maar veroorzaken nog steeds haaruitval en moeten mogelijk worden behandeld.

Vlooien zijn een veel voorkomende reden dat een hond haar verliest. Vlooien kunnen honden jeuken tot het punt dat ze hun haar op sommige plaatsen er af kunnen krabben. Mijten en vlooien zijn uiterst besmettelijk, dus eventuele parasieten die u op uw hond aantreft, zijn mogelijk al naar uw huis en andere huisdieren verspreid. Als u sporen van mijten of vlooien vindt, kan u een snelwerkend middel tegen parasieten gebruiken en vraag tips om uw huis van ongedierte te bevrijden.

haarverlies honden
Haarverlies honden

4. Haarverlies honden door allergieën

Honden kunnen net als mensen allergieën ontwikkelen, en enkele van de meest voorkomende symptomen zijn jeukende huid en haaruitval. De meest voorkomende allergieën bij honden zijn atopie (omgevingsallergie voor irriterende stoffen zoals pollen, schimmels en huisstofmijt), vlooienallergieën en voedselallergieën. Als uw dierenarts allergieën vermoedt, kunnen zij vlooienbestrijding aanbevelen, medicijnen om de jeuk onder controle te houden, allergenen te vermijden of een verandering van voedsel om voedselallergieën uit te sluiten. Dit zou een voeding zijn voor allergische honden.

Voedselallergieën kunnen alleen worden gediagnosticeerd door een voedselproef van minimaal acht weken uit te voeren. Als uw dierenarts uw hond op een voerproef zet met een maaltijdplan met een beperkt aantal ingrediënten of hypoallergeen voedsel op recept, is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat uw hond tijdens de proef niets anders eet. Eén traktatie of gestolen kipbeet kan de resultaten in de war brengen. Als de onderliggende oorzaak allergieën is en ze op de juiste manier worden behandeld, moet het haar van uw hond teruggroeien en moet de jeuk stoppen.

Een anti-haaruitval Shampoo kan soms ook een oplossing bieden.

Wist je dat er stofzuigers bestaan die gemaakt zijn voor allergische beestjes? Dit is er zo eentje.

5. Onderliggende medische aandoeningen

Bij een hond die haar verliest over zijn hele lichaam kan het probleem onder de motorkap liggen. De huid is technisch gezien het grootste orgaan in het lichaam en heeft enorme hoeveelheden voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Als uw hond een onderliggende medische aandoening heeft, hebben zijn haar en vacht meestal het eerst te lijden, omdat het lichaam middelen van de huid zal verplaatsen naar de inwendige organen die hulp nodig hebben.

Hormonale aandoeningen – zoals hypothyreoïdie, bijnieraandoeningen of groeihormoonaandoeningen – kunnen er allemaal voor zorgen dat een hond haar verliest. Sommige honden kunnen haar verliezen nadat ze zijn gecastreerd als gevolg van een afname van testosteron. Leverziekte, nierziekte en kanker kunnen ook allemaal onverklaarbare haaruitval veroorzaken. Als uw dierenarts een intern probleem vermoedt als oorzaak van het haarverlies, kan hij laboratoriumtests en mogelijk röntgen- of ultrasone beeldvorming aanbevelen om de oorzaak te bepalen.

Overmatige uitscheiding kan worden veroorzaakt door stress, slechte voeding, zwangerschap, borstvoeding of een andere onderliggende medische aandoening. Als u denkt dat uw hond meer dan normaal verhaart of als hij kale plekken krijgt, maak dan een afspraak met uw dierenarts. De behandeling voor haarverlies die zij voorschrijven, is afhankelijk van de andere gezondheidsbehoeften van uw huisdier.

Een hond die haar verliest, moet naar de dierenarts, maar zijn toestand kan vaak worden verholpen met een simpele verandering van voedsel of medicatie. Blijf regelmatig verzorgen en poetsen, zodat u de eerste tekenen van een probleem kunt herkennen.