Goldendoodle karakter: Wat je moet weten over dit vriendelijke ras

Goldendoodles zijn populaire honden die bekend staan om hun liefdevolle en vriendelijke karakter. Deze honden zijn ontstaan door een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Dit zorgt voor een combinatie van de beste eigenschappen van beide rassen, zoals intelligentie, speelsheid en een aanhankelijk karakter.

Deze honden zijn ideaal voor gezinnen en hondeneigenaren die voor het eerst een hond aanschaffen; ze zijn niet alleen intelligent en makkelijk te trainen, maar ook goed met kinderen. Bovendien zijn Goldendoodles ontspannen en kunnen ze goed omgaan met andere huisdieren. Met het Goldendoodle karakter zijn ze geschikt voor zowel beginnende als ervaren hondeneigenaren.

Belangrijkste leerpunten

 • Goldendoodles combineren de beste eigenschappen van Golden Retrievers en Poedels
 • Ze zijn lief, vriendelijk en intelligent, wat ze ideaal maakt voor gezinnen en eerste hondeneigenaren
 • Deze honden zijn makkelijk te trainen en passen zich goed aan aan verschillende levensstijlen

Oorsprong en Geschiedenis

Ik wil je graag vertellen over de oorsprong en geschiedenis van de Goldendoodle. Dit hondenras is een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Het doel achter deze kruising was om honden te fokken met de intelligentie, vriendelijke karakter en hypoallergene eigenschappen van de Poedel, gecombineerd met de speelsheid en gehoorzaamheid van de Golden Retriever.

De Goldendoodle is ontstaan in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het fokken van Goldendoodles begon in de Verenigde Staten, maar het concept van het kruisen van twee populaire rassen was al eerder geïntroduceerd in Australië met de Labradoodle. Deze hond is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel.

Goldendoodles zijn in verschillende maten beschikbaar, afhankelijk van het type Poedel dat wordt gebruikt – Dwergpoedel, Middenslagpoedel of Koningspoedel. Hierdoor varieert hun formaat van klein (Mini) tot groot (Standaard).

De populariteit van Goldendoodles is in de loop der jaren gestaag toegenomen, voornamelijk vanwege hun knuffelbare uiterlijk, allergievriendelijke vacht en uitstekende karakter. Hierdoor zijn ze niet alleen geschikt als gezelschapshond, maar ook als hulphond voor mensen met allergieën of andere aandoeningen.

Dus, nu weet je meer over de oorsprong en geschiedenis van de Goldendoodle. Dit relatief nieuwe, maar zeer geliefde hondenras is het resultaat van een geslaagde kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Zowel in Australië als in de Verenigde Staten heeft de Goldendoodle een stevige plaats veroverd in de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld.

Kenmerken van het Goldendoodle Karakter

Goldendoodle karakter

Algemene Karaktertrekken

Mijn Goldendoodle temperament is echt een vreugde om mee om te gaan. Ik ben vriendelijk, zachtaardig en sociaal, waardoor ik goed met kinderen en andere huisdieren om kan gaan. Bovendien houd ik ontzettend van gezelschap! Ik ga graag op avontuur met mijn gezin en ben altijd in voor een knuffel en een spelletje.

Mijn leergierige aard betekent dat ik graag nieuwe dingen probeer en graag met mijn baasje samenwerk. Het is belangrijk voor mij om niet te lang alleen thuis te zijn, en om veel interessante activiteiten te ondernemen. Over het algemeen ben ik een gehoorzame en lieve hond, die graag aanhankelijk en loyaal is aan mijn baasje.

Intelligentie en Trainbaarheid

Als het gaat om intelligentie en trainbaarheid, ben ik behoorlijk slim. In feite sta ik op de 4e plaats in de top 150 van slimste hondenrassen. Dankzij mijn intelligentie ben ik makkelijk te trainen, hoewel ik soms ook wat ondeugend kan zijn. Hier zijn enkele kenmerken van mijn intelligentie:

 • Leergierig: Ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen om te leren, en zal snel nieuwe trucjes en commando’s oppikken.
 • Gehoorzaam: Ik ben goed in het opvolgen van commando’s en kan mezelf goed gedragen in verschillende situaties.
 • Probleemoplossend: Ik ben in staat om complexe taken uit te voeren en mezelf aan te passen aan nieuwe uitdagingen.

Mijn trainbaarheid maakt me geschikt voor verschillende soorten activiteiten en taken, waaronder gehoorzaamheidstraining, agility en hulphondenwerk. Ik heb wel veel beweging en mentale uitdaging nodig om gelukkig en tevreden te blijven, dus zorg ervoor dat ik regelmatig gestimuleerd word, zowel fysiek als mentaal. Als je dat doet, zal je merken dat ik een geweldige metgezel ben, zowel voor jezelf als voor je hele gezin!

Training

Basis Gehoorzaamheid

Bij het trainen van mijn Goldendoodle, is het belangrijk om te beginnen met de basis gehoorzaamheid. Dit omvat zaken als zitten, liggen, blijven, en komen op commando. Ik gebruik positieve bekrachtiging in de vorm van beloningen zoals lekkernijen, verbale lof, en knuffels. Dit is een effectieve methode om mijn hond aan te moedigen om gewenst gedrag te herhalen.

Eén manier waarop ik de basis gehoorzaamheidstraining benader, is door korte trainingssessies gedurende de dag in te plannen. Zo voorkom ik dat mijn Goldendoodle verveeld of overweldigd raakt en blijft hij gefocust en enthousiast om te leren.

Advies voor Effectieve Training

Om de training zo effectief mogelijk te maken, zijn hier enkele tips die ik heb gevolgd:

 • Consequent zijn: Het is cruciaal om consequent te zijn in mijn benadering van de training. Dit betekent dat ik altijd dezelfde commando’s en beloningen gebruik om verwarring te voorkomen.
 • Geduldig zijn: Soms kan het even duren voordat mijn Goldendoodle een commando of gedrag onder de knie heeft. Geduld hebben tijdens dit proces zorgt ervoor dat ik niet gefrustreerd raak en de training positief houd voor ons beiden.
 • Communicatie: Een duidelijke communicatie is essentieel bij het trainen van mijn hond. Ik zorg ervoor dat ik korte, eenvoudige commando’s gebruik en vermijd lange zinnen die mijn hond moeilijk kan begrijpen.
 • Socialisatie: Vanaf jonge leeftijd socialiseer ik mijn Goldendoodle met andere mensen, honden, en situaties. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het voorkomen van angst of agressie in de toekomst.

Zoals altijd is het belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat wat voor de ene Goldendoodle werkt, misschien niet voor de andere werkt. Aanpassingen maken op basis van de behoeften en het temperament van mijn hond zorgt voor een succesvollere en plezierigere trainingservaring.

Goldendoodle en Gezinsleven

Goldendoodle als gezinshond

Omgaan met Kinderen

Mijn Goldendoodle is de perfecte gezinshond. Ik heb gemerkt dat mijn hond erg vriendelijk en aanhankelijk is met kinderen. Dankzij hun intelligentie en de combinatie van de beste eigenschappen van de retriever en de poedel, zijn ze kalm, leergierig en geduldig. Dit maakt ze ideaal voor gezinnen met kinderen van alle leeftijden.

Ik heb ook gemerkt dat Goldendoodles snel leren en zich goed aanpassen aan verschillende situaties. Dit betekent dat ze gemakkelijk kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven in een druk gezin. Het is belangrijk om te onthouden dat, net als bij elke hond, je kinderen moet leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met de Goldendoodle kunnen omgaan. Op deze manier kunnen zowel de hond als de kinderen een sterke en liefdevolle band opbouwen.

Interactie met Andere Huisdieren

De vriendelijke en sociale aard van mijn Goldendoodle is niet alleen beperkt tot mensen; ze gaan ook goed om met andere huisdieren. Mijn Goldendoodle is in staat om moeiteloos een positieve relatie op te bouwen met andere huisdieren, zoals katten en andere honden.

Het is belangrijk om altijd de introducties tussen je Goldendoodle en andere huisdieren zorgvuldig te begeleiden. Zorg ervoor dat de ontmoetingen geleidelijk en positief verlopen, zodat alle betrokken dieren zich op hun gemak voelen.

Kort samengevat is de Goldendoodle een geweldige keuze voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren. In mijn ervaring zijn ze aanhankelijk, intelligent en hebben ze een vriendelijk karakter, waardoor ze perfect passen in een gezinsleven.

Fysieke Kenmerken

Goldendoodle temperament

Vacht en Kleuren

Mijn Goldendoodle heeft een prachtige vacht die kan variëren van krullend, zoals een poedel, tot golvend, zoals een retriever. De vacht is meestal hypoallergeen, wat betekent dat het niet veel losse haren bevat en geschikt is voor mensen met allergieën. Goldendoodles hebben een verscheidenheid aan vachtkleuren, zoals crème, abrikoos, rood, chocolade en zelfs zwart.

Grootte en Gewicht

Ik heb gemerkt dat Goldendoodles in verschillende maten en gewichten voorkomen, afhankelijk van de grootte van hun ouders. Er zijn drie hoofdmaten: Mini, Medium en Standaard.

 • Mini: De schofthoogte van Mini Goldendoodles ligt meestal tussen de 35 en 45 centimeter. Hun gewicht varieert tussen de 7 en 16 kilogram, afhankelijk van hun geslacht en bouw.
 • Medium: Deze Goldendoodles hebben een schofthoogte tussen de 45 en 60 centimeter en wegen tussen de 16 en 30 kilogram.
 • Standaard: De grootste variant heeft een schofthoogte tussen 60 en 75 centimeter en een gewicht tussen 30 en 45 kilogram.

Gezondheid en Mogelijke Problemen

Net als andere hondenrassen is mijn Goldendoodle vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Een paar voorkomende problemen zijn:

 • Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening die afkomstig kan zijn van de Golden Retriever-kant van hun afkomst. Hierbij sluit het heupgewricht niet goed aan op de dijbeenkop.
 • Oogaandoeningen: Goldendoodles kunnen last hebben van oogproblemen zoals progressieve retinale atrofie (PRA) en staar.
 • Gebitsproblemen: Net als bij andere hondenrassen, is het belangrijk dat ik regelmatig de tanden van mijn Goldendoodle controleer en schoonmaak om tandvleesaandoeningen en tandverlies te voorkomen.

Over het algemeen is mijn Goldendoodle een gezonde en vitale hond, maar het is essentieel om regelmatige dierenartscontroles uit te voeren en alert te zijn op mogelijke gezondheidsproblemen. Dit is de beste manier om mijn geliefde huisdier in optimale gezondheid te houden.

Verzorging van je Goldendoodle

Goldendoodle opvoeding

Voeding

Voor mijn Goldendoodle zorg ik ervoor dat ik de juiste voeding geef. Goldendoodles hebben een uitgebalanceerd dieet nodig, rijk aan eiwitten, vetten, en koolhydraten. Ik kies vaak voor hoogwaardige, graanvrije brokken die passen bij hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Om te weten hoeveel voer ik moet geven, volg ik de aanbevelingen op de verpakking en pas deze aan op basis van hun energieverbruik.

Dagelijkse Verzorging en Hygiëne

Omdat de vacht van mijn Goldendoodle lang en krullerig kan zijn, is regelmatig borstelen belangrijk. Ik zorg ervoor dat ik hun vacht minstens één keer per week borstel om klitten en matten te voorkomen. Ook is het nodig af en toe een professionele trimmer te bezoeken om de lengte van hun vacht onder controle te houden.

Wat betreft hygiëne, zorg ik ervoor dat ik mijn Goldendoodle regelmatig controleer op teken en vlooien, hun oren schoonmaak en hun nagels knip. Het is belangrijk om hun gebit niet te vergeten. Ik maak regelmatig hun tanden schoon en zorg voor kauwspeelgoed om tandplak en tandsteen te voorkomen.

Beweging en Activiteiten

Ik zorg ervoor dat mijn Goldendoodle voldoende beweging en activiteiten krijgt om gezond en gelukkig te blijven. Ze zijn energieke, atletische en behendige honden die graag actief zijn. Dagelijkse wandelingen zijn essentieel, variërend van 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de leeftijd en grootte van mijn hond.

Naast wandelen plan ik diverse activiteiten voor mijn Goldendoodle. Spelletjes zoals apporteren en rennen achter een bal zijn favoriet, alsook zwemmen. Goldendoodles zijn gek op water en dit biedt tevens een uitstekende vorm van lichaamsbeweging. Als laatste zorg ik ook voor mentale stimulatie door interactief speelgoed en trainingsspelletjes om hun intelligentie en leervermogen te benutten.

Populariteit en Beschikbaarheid

De Goldendoodle wordt steeds populairder, waardoor de vraag naar pups ook toeneemt. Dit kan soms betekenen dat het lastig kan zijn om een pup te vinden. Echter, met geduld en aandacht voor kwaliteit, zullen de meeste mensen een passende Goldendoodle vinden.

Waar een Goldendoodle te Krijgen

Ik raad aan om te beginnen met het zoeken naar een betrouwbare fokker in jouw omgeving. Een goede fokker kan je voorzien van een gezonde, goed gesocialiseerde pup en belangrijke informatie over het ras. Je kunt ook lokale hondenforums, Facebook-groepen of advertentiesites bezoeken. Goldendoodles worden soms ook in dierenasielen of opvangcentra gevonden, hoewel dit misschien minder vaak voorkomt.

Overwegingen bij het Kiezen van een Fokker

Als je een fokker hebt gevonden, zijn er enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Ervaring en reputatie: Kies een fokker met een goede reputatie en ruime ervaring in het fokken van Goldendoodles. Dit betekent meestal dat ze hun honden goed verzorgen en gezonde pups aanbieden.
 • Gezondheidstesten: Een goede fokker laat gezondheidstesten uitvoeren op de ouderdieren om ervoor te zorgen dat pups vrij zijn van erfelijke aandoeningen.
 • Socialisatie: De fokker dient te zorgen voor een goede socialisatie van de pups. Dit betekent dat de pups worden blootgesteld aan verschillende prikkels, zoals mensen, andere dieren en geluiden.
 • Leefomstandigheden: Ga bij de fokker op bezoek en let op de leefomstandigheden van de pups en hun ouders. Ze moeten een schone, comfortabele en veilige leefomgeving hebben.

Het is belangrijk om geduld te hebben bij het zoeken naar een Goldendoodle pup. Door de populariteit kan het even duren voordat je de perfecte pup vindt. Maar met zorgvuldigheid en inzet, is het de moeite waard om te wachten op de juiste Goldendoodle voor jou.

Goldendoodles als Werkhonden

Goldendoodles als Therapie- en Assistentiehonden

Als therapiehond hebben Goldendoodles het vermogen om voor troost, empathie en genegenheid te zorgen. Ik heb gemerkt dat ze een van nature rustige en vriendelijke aard hebben, waardoor ze perfect zijn voor therapeutische situaties, zoals ziekenhuizen, scholen of verpleeghuizen. Het komt ook vaak voor dat Goldendoodles worden getraind als assistentiehonden, bijvoorbeeld als geleidehond voor mensen met een visuele beperking. De intelligentie en het leergierige karakter van dit ras maken het gemakkelijker voor mij om hen te trainen tot hulphonden.

Goldendoodles in Sport en Competitie

In de wereld van hondensport en competitie zijn Goldendoodles ook zeer succesvol. Ik heb geleerd dat ze goed presteren in behendigheid, een competitieve hondensport waarbij de hond een parcours van hindernissen moet afleggen, zoals sprongen, tunnels en paaltjes. Hun intelligentie en aanpasbaarheid stellen hen in staat om snel nieuwe vaardigheden te leren en zich aan te passen aan verschillende situaties, wat hen in dit soort wedstrijden zeer nuttig maakt.

Het is belangrijk op te merken dat Goldendoodles in verschillende kleuren voorkomen, waaronder abrikoos, wat een warme, oranje-achtige tint is. Afgezien van hun kleur, blijven hun karakter, vaardigheden en temperament onveranderd, en ongeacht hun uiterlijk zijn ze geweldige werkhonden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Goldendoodles?

Goldendoodles zijn een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Ze zijn bekend om hun aanhankelijke en vriendelijke persoonlijkheid, intelligentie en bereidheid om te leren. Deze honden hebben meestal een krullerige of golvende vacht die hypoallergeen kan zijn.

Hoe is de persoonlijkheid van een Goldendoodle?

Ik kan je vertellen dat Goldendoodles een lief, vriendelijk en makkelijk karakter hebben. Ze houden ervan om te knuffelen, spelen en zijn zeer intelligent. Ze zijn sociaal en gek op kinderen en andere huisdieren, waardoor ze geweldige gezelschapshonden zijn.

Is het Goldendoodle temperament geschikt voor gezinnen?

Ja, Goldendoodles worden als kindvriendelijk en ideale gezinshonden beschouwd. Door hun vriendelijke en intelligente karakter passen ze goed in gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Goldendoodle vs Labradoodle: wat zijn de verschillen?

Beide rassen zijn kruisingen tussen een Poedel en een andere retriever. Een Goldendoodle is een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel, terwijl een Labradoodle een kruising is tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Hoewel ze vergelijkbaar zijn qua karakter, kunnen er verschillen zijn in hun uiterlijk, zoals vachtkleur en -textuur.

Welke verzorging heeft een Goldendoodle nodig?

Goldendoodles hebben regelmatige vachtverzorging nodig om hun vacht gezond en klitvrij te houden. Afhankelijk van de vachtsoort kan dit dagelijkse of wekelijkse borstelbeurten omvatten. Verder zijn regelmatige trimbeurten, nagelknippen, oor- en gebitsverzorging belangrijk voor hun algehele gezondheid.

Hoe kies je een goede Goldendoodle fokker?

Bij het kiezen van een Goldendoodle fokker is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze verantwoordelijk fokken en hun honden goed verzorgen. Bezoek de fokker, stel vragen over gezondheidstesten, erfelijke aandoeningen en temperament van de ouderdieren. Een goede fokker zal open en eerlijk zijn, en je graag betrekken in het proces om ervoor te zorgen dat jij en je Goldendoodle een goede match zijn.

Leuke producten voor je Goldendoodle

751x1200 1

Goldendoodle boek

1200x1200 2

Goldendoodle Mok / Tas

1200x1173

Goldendoodle Schaar

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Goldendoodle.

Goldendoodle – Dina

 

Verstuurd vanaf mijn iPhone

R5r8b41ynn6s3zkh2fjcmw1 kb 83glcqqw1q6bgh1x2cljw1gd37d22sq2yw3z9ygj1q5kvfw1 q0x1 yr87n1s4kbj4w1

Goldendoodle : berta

Bonjour, merci pour votre message à l occasion de l anniversaire de notre goldendoodle

Berta va très bien

voici des photos

bonne journée

Xhenceval

R5r8b41ynn6s3zkh2fj6cw1q2w 33k2srdw1 kc2s1x1s yw1gyxpd3lcytgw1zkvwz1 hz 1w1zlbth1 yr87n1s4kbj4w1

Goldendoodle – Zappa

Kerstwensen van onze Zappa voor heel de ploeg van Woefkesranch

Goldendoodle

°21/3/2023

Baron x Dina

Goldendoodle: Gaspard à 5 mois et demi

Gaspard à 5 mois et demi

 

Bonjour, voici une photo récente de Gaspar 💚

Baron x Djune

° 26/11/2023

Warzee – Belgique

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=9e1cc331 cebd 4bf6 8d40 5520ef45fda7

Goldendoodle : Pebbles – Beerse -België

Hallo,

 

Één beetje later dan verwacht maar hier zijn toch enkele foto´s om te zien hoe het met onze hond Pebbles gesteld is! Ze is op 12 april 1 jaar geworden en is een super lieve hond!! 

 

Met vriendelijke groeten,

 

Joke 

 

 

°12/04/2022 – papa: Baron

F18dqhb0v1 gpw8flmpww5hnct22zgcz1w8cskd61n7yzsmwcqj8wxrr3w3fqvjt4t4fnjw2pjnzz1h36dv0? Si=8000000024329025&pi=d56e3451 4394 4147 9d1e 83682e2f70ba

Goldendoodle – Lou – Boechout, België

Hier enkele foto’s van ons Lou 1 jaar geworden

Hebben jullie misschien nog foto’s van haar eerste 3 maanden?

Mvg 

Lou is geboren op 1/04/2022.

Goldendoodle – Charlie – Groot-Bijgaarden, België

Bonjour Marleen,

 

Charlie va très bien.  Il a été très  vite propre et n’a pas fait beaucoup de bêtises.   Il a déjà vu la mer et adore être dans la voiture. C’est un vrai clown.  Il fait rire tout le monde à l’école (dressage) et il a beaucoup de succès, on le trouve très très beau. 

 

Voici quelques photos.  Les deux dernières sont d’aujourd’hui (il a été au toilettage le mois dernier).

 

Bien cordialement,

Charlie est né le 1/04/2022.

 

Goldendoodle: George

Depuis que nous sommes venus le chercher ( juin) tout va très bien le petit a bien grandit et est en pleine forme
« The Georges » fait notre bonheur ! C’est notre « bout d’amour »

 Il a un succès fou … c’est vrai qu’il est magnifique !!

F18dqhb0v1

Goldendoodle: Jazz

Jazz vous souhaites de joyeuses fêtes de fin d’année ❤️ 
 

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Goldendoodle

Lees meer over de op onze blog.