Welke hond past bij mij?
Welke hond past bij mij?

Wie een hond kopen wil, gaat best niet over een nacht ijs. Er zijn immers verschillende factoren, waaronder uw budget, woning, vrijetijdsbesteding en ervaring met honden, waar u best eerst over nadenkt alvorens in de kennel een pup uit te kiezen. Deze factoren zijn ook belangrijk voor te weten welke hond bij u past. We overlopen de belangrijkste punten met u.

Enkele factoren zodat u weet welke hond bij u past:

Wat als u weinig plaats heeft?

Wie een hond kopen wil, heeft niet noodzakelijk een tuin nodig. Er zijn ook honden die zich perfect weten te aarden in een huis zonder tuin of zelfs op een appartement.

De belangrijkste eigenschappen waar u moet op letten, zijn de instincten van de hond. De grootte van de hond is minder belangrijk.

Neem bijvoorbeeld de Pinscher. Hoewel deze hond vrij klein blijft, is het een Duitse jachthond met tonnen energie. Ze zouden gemiddeld per dag 72,85 minuten hun ‘actieve bui’ hebben. Pinschers moet je best houden waar de hond veel kan bewegen.

Actieve hond
Welke hond past bij mij? : Misschien een actieve Dwerg pinscher

Daarentegen heeft een Franse bulldog, welke groter is, een veel rustiger energieniveau.

Heeft u daadwerkelijk een kleine ruimte? Vermijd dan best honden met hoog jachtinstinct zoals de lopende honden en zweethonden of herdershonden en veedrijvers. In onze kennel krijgt u hier het juist advies.

Hoeveel tijd ‘kan’ u dagelijks besteden aan uw hond?

Uiteraard is bovenstaande indicatief. Wanneer uw hond amper alleen hoeft te blijven en u er dagelijks meerdere uren actief mee bezig bent (wandelen, spelen, …), kan ook een Pinscher aarden op een appartement.

De tijd die u kan besteden aan uw huisdier is dus een zeer belangrijke factor. Bedenk u alvorens een hond te kopen in de kennel dat het dier (afhankelijk van het ras) makkelijk 10 jaar of zelfs ouder wordtIn die tijdspanne kan uw leven veel veranderen.

Bent u nu bijvoorbeeld alleenstaand dan is de kans ook groot dat u binnen de 10 jaar een relatie en misschien kinderen heeft. U zult dan misschien minder tijd kunnen doorbrengen met de hond.

Hoeveel tijd ‘moet’ u dagelijks besteden aan uw hond?

Niet elke hond heeft evenveel beweging en uitdagingen nodig. Over het algemeen hebben kleinere honden minder beweging nodig, op voorwaarde dat het dus geen jachthonden, lopende honden of veedrijvers zijn. Jacht- en werkhonden leggen sowieso het meeste beslag op uw vrije tijd. Zo zal de Border Collie, die een echte veedrijver is, zich na 2 uur bewegen pas opgewarmd voelen. De Newfoundlander die makkelijk dubbel zo groot wordt, doet daarentegen alles liever op een rustig tempo en is blij met een wandeling per dag.

Sommige honden hebben ook meer behoefte aan mentale dan aan fysieke uitdagingen. Bij hondentoebehoren in de dierenwinkel vindt u speelgoed op maat. Bepaalde hondenrassen hebben ook veel vachtverzorging nodig, zoals bijvoorbeeld de Chow Chow. Hou ook hier rekening mee wanneer u een hond kopen wil.

Wat als u voor het eerst een hond koopt?

Het maakt wel degelijk uit of dit uw eerste hond is of niet. Uw hond trainen is een must, ongeacht het ras, de grootte of de leeftijd. Sommige hondenrassen zijn echter ‘geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken’ en hebben een sterke ervaren leider nodig. Dat is onder andere het geval bij veedrijvers zoals de Border Collie, maar ook bij veel jachthonden zoals de kleine Münsterländer die liever zijn neus dan zijn baas volgt.

Honden die wel geschikt zijn als eerste hond zijn onder andere de Dwergkees of Pomeriaan, de Poedel en de Golden Retriever. Deze rassen zijn makkelijk te trainen en tevens makkelijk in de omgang.

Welk budget dient u te voorzien voor een hond?

Een hond kopen is geen eenmalige kost. In de kennel betaalt u gemiddeld tussen de 600 en 2500 euro voor de aankoop van uw hond, maar daarna moet u nog rekening houden met de kosten voor voeding en verzorging. Naargelang het gewicht en de grootte van de hond geeft u meer of minder uit aan voeding. Reken voor een hond van ongeveer 35 kilo zo’n 570 euro aan voeding op jaarbasisVoor de medische verzorging van een hond betaalt u gemiddeld 206 euro per jaar.

Wilt u de hond ook laten castreren of steriliseren, hou dan rekening met een bedrag tussen 250 en 400 euro. Veel hangt af van de nodige verdoving waarvan de dosis en de prijs dus hoger ligger bij een grotere hond.

Het team van Woefkesranch geeft u graag extra advies om een hond te kopen die echt bij u past. Heeft u nog een vraag? Contacteer ons telefonisch op het nummer +32 15 75 59 42 of vul dit handig contactformulier in.