Labradoodle: de introductie – anno 2022

Ruim dertig jaar geleden fokte de Australische Wally Conron de allereerste Labradoodle, daarom ook wel bekend als Australian Labradoodle of Labradoedel, een mix tussen een Labrador en een Poedel.

De Labradoodle in het kort

  • Wereldwijd super populair;
  • Omdat het een mix is, niet officieel erkend;
  • Vrolijk, zachtaardig en intelligent van karakter;
  • Door de poedelinvloed vaak allergievrij. Maar let op: Allergie komt vaak niet alleen van het verharen van de hond maar ook door huidschilfers of speeksel;
  • Drie formaten: miniatuur, medium en standaard. De standaard is het meest populair;
  • Ook geschikt als blindengeleidehond.

De voorouders

De Labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Hieronder lichten we beide rassen uitgebreid toe. 

Vandaag de dag zijn Labradors in de eerste plaats geliefde gezinshonden, maar je ziet ze ook vaak als blindengeleidehond of gehandicapte hond, zoek- en reddingshond, of therapiehond. Deze veelzijdigheid is het gevolg van een combi van hoge intelligentie en please gedrag. Dit ras laat zich makkelijk trainen en is bijna altijd enthousiast, zolang het maar met mensen en (soms) eten te maken heeft.

Poedels zijn van oorsprong jacht- en apporteerhonden. Zij komen een beetje deftig over, maar in wezen is de poedel juist heel atletisch en sportief. Net als de Labrador, valt ook de poedel op door intelligentie en gezeglijkheid. Je vindt poedels in drie maten: de dwergpoedel, middenslagpoedel of de koningspoedel. Anders dan de Labrador groeit hun vacht voortdurend, waardoor ze weinig verharen en een een betere keuze zijn voor mensen met een allergie. Ze moeten echter wel om de 6 tot 8 weken naar de trimsalon om de vacht bij te knippen, schoon te houden en vrij te houden van knopen en klitten.

Uiterlijke kenmerken

Schofthoogte middelformaat: van 43 tot 53 cm

Gewicht: van 15 tot 21 kg.

Labradoodle pups te koop

Zoals bij vrijwel alle mixen, kom je heel veel soorten Labradoodles tegen, omdat bij een kruising nooit precies te voorspellen is welke kenmerken van welk ras de overhand krijgen. Er is geen rasstandaard voor deze hond, omdat het geen ras op zich is. Over het algemeen herken je het ras aan een brede kop, meer zoals die van de Labrador dan van de Poedel, en goed afgetekende wenkbrauwen.

Helaas is het onmogelijk om te weten hoe een puppy zal worden totdat het geboren is – dat is nu eenmaal het geval met kruisingen van rassen! Dus als je op zoek bent naar een allergie-vriendelijke hond, zorg er dan voor dat je voor de aanschaf eerst een test op de huid doet en een en ander goed met de fokker besproken hebt.  

Typisch Labradoodle: het karakter

Dit is waar de Doodle uitblinkt. Net als het uiterlijk weet je vooraf nooit helemaal zeker hoe de persoonlijkheid van een mix uitvalt, maar toch durven wij van de Labradoodle te zeggen dat deze vaak vriendelijk, aanhankelijk, intelligent en speels zijn. Ze kunnen heel goed met kinderen overweg, in de meeste gevallen ook met andere huisdieren. Hun sociale karakter maakt hen geweldige familiehonden. Je kan de Labradoodle prima op de uitkijk zetten, maar als waakhond heb je weinig aan deze allemansvriend.

Labradoodle blinken uit in intelligentie en zijn echte pleasers, dus je kan ze zowat alles leren. Maar een te softe aanpak van deze slimme sportievelingen kan averechts uitpakken.

Beginnende verzorgers kunnen aan de opvoeding van de Labradoodle een zware dobber hebben. Door hun gerichtheid op mensen is positieve bekrachtiging als opvoedingsmethode het meest effect. Het gebruik van negatieve straf- of bekrachtigingstechnieken kan nadelig zijn voor het trainingsproces.

Verzorging van de Labradoodle

Of er ook minder leuke kanten aan een Labradoodle zitten? Dat is dan zeker het vachtonderhoud. Puppy’s met een vacht die veel weg heeft van die van de Labrador verliezen veel haar. Je moet dan ten minste wekelijks borstelen om hem schoon, glanzend en vrij van knopen en klitten te houden. Tijdens de seizoensgebonden ruiperioden in de lente en de herfst, borstel je elke dag.  Is juist het tegenovergestelde het geval en lijkt de vacht van jouw Labradoodle meer op die van een poedel, dan zal die continu doorgroeien. Dat betekent dat de vacht om de zoveel weken getrimd moet worden. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen.

Hoe oud wordt een Labradoodle?

Gemiddelde levensverwachting: de Labradoodle kan tussen de 10 en 13 jaar oud worden.