Mensen hebben natuurlijk graag hun hond altijd zo dicht mogelijk bij hun, zelfs als ze slapen. Waarom je beter niet je hond in bed laat slapen, zal ik je proberen uit te leggen.

Dit is belangrijke info, maar niet als je vindt dat je hond op elk mogelijk moment van zijn leven op bed mag.

Het hebben van een huisdier kan geweldig zijn voor uw gezondheid. Die kwispelende staart als je door de deur loopt, geeft je niet alleen een goed gevoel, het moedigt je waarschijnlijk ook aan om gezonder te leven. Ongeacht het weer, je weet dat je twee wandelingen per dag moet maken. Misschien blijf je niet te laat met je vrienden aan de bar omdat je weet dat je naar huis moet om je hond vrij te laten.

Het hebben van een huisdier is in verband gebracht met een lagere bloeddruk, lagere cholesterolwaarden, lagere triglyceridenniveaus en verminderde gevoelens van eenzaamheid.

Hoewel deze eigenschappen hartverwarmend zijn, moeten we ergens een grens trekken. Hoeveel je ook van je trouwe viervoeter houdt, het is een slecht idee om je hond in bed te laten. Disclaimer: ik ben geen meisje dat met mijn hond in bed slaapt. Mensen horen thuis in bedden, dieren op de grond. Je gaat me niet anders overtuigen, vooral niet na onderzoek voor dit artikel!

Misschien ben ik echter de enige in die houding. In België heeft meer dan 20 procent van de huishoudens een hond, en van die hondenbezitters laat misschien 20 procent hun huisdieren bij hen in bed slapen. Van de 250 ziekten die van dieren op mensen zijn overgedragen, waren 100 van die ziekten afkomstig van huisdieren. Dat betekent dat uw huisdieren vervelende ziekten kunnen hebben, zoals parasieten en stafylokokbesmettingen.

Mag een puppy in bed?

Als je van plan bent om ook de volwassen hond in bed te laten, dan ja anders nee.

Een puppy heeft nog geen verlangen om in bed te liggen of spelen. Leer je het hem aan dan zal hij voor de rest van zijn leven het leuk vinden om in bed te liggen.

Niet erg denk je misschien? Wel als je hem dit achteraf terug moet afleren, om welke reden dan ook.

Puppy’s blijven niet klein, en ze zullen dus stilaan meer plaats opeisen in bed. Denk maar aan een Siberische husky puppy van 4-5 kg, die volwassen 25-30 kg kan wegen.
Probeer je hond maar eens uit te leggen dat het niet meer mag, omdat hij te groot is geworden.

Dit afleren zonder dat de hond snapt waarom, neigt naar hondenmishandeling. Wees dus van het begin consequent met de opvoeding.

Waarom slapen we met onze huisdieren?

Als je eenmaal ruimte in je bed hebt gemaakt voor je harige vriend, kan het voor jullie allebei moeilijk zijn om de cyclus te doorbreken. “Honden voegen gezelschap toe als je alleenstaand bent of een slechte relatie hebt”, vertelde Susan Nelson, DVM, een klinische universitair hoofddocent aan het Kansas State University College of Veterinary Medicine, aan Doctor Ask.

“Ze zorgen voor extra warmte op een koude nacht. Ze roepen een gevoel van veiligheid op, vooral voor kinderen die bang zijn in het donker. Ze geven een extra gevoel van veiligheid tegen mogelijke indringers. Het kan ook een grotere band tussen jou en je hond creëren. Laten we eerlijk zijn: het is moeilijk om een warme, harige bundel onvoorwaardelijke liefde te verslaan.”

Hond niet op bed?
Hond in bed

Als u echter besluit uw huisdier te laten knuffelen terwijl uw man de stad uit is, is het normaal dat die relatie voortduurt.

En luister, dames, want wij zijn de schuldigen. Studies tonen aan dat 25 procent van de vrouwen aangeeft met een huisdier te slapen, terwijl slechts 16 procent van de mannen dat doet.

Je zou builenpest kunnen krijgen

Ja, je leest het goed. De builenpest is niet alleen voor Europese geschiedenisboeken. Katten en honden kunnen nog steeds de vlooien dragen die deze ziekte verspreiden, en als uw kat of hond in bed slaapt, loopt u risico. Als onze huisdieren onze bedden delen, kunnen die vlooien van hun vacht en op onze lakens springen.

Van 1977 tot 1998 waren er 23 gedocumenteerde gevallen van menselijke builenpest die konden worden toegeschreven aan de familiekat! Helaas waren vijf van deze gevallen van de pest dodelijk. Zorg ervoor dat uw huisdier regelmatig naar de dierenarts gaat om deze ziekten in de eerste plaats te voorkomen.

Zeg hallo tegen parasieten

U bent waarschijnlijk op de hoogte van de gezondheid van uw huisdier. U plant die dierenarts-afspraken, bestelt zijn medicatie, etc. U weet hoe ziek uw hond kan worden van een parasiet zoals mijnworm of rondworm, dus als de geweldige eigenaar van een huisdier die u bent, moet u dit behandelen. Heeft u echter hetzelfde voor u gedaan?

Als uw hond al besmet is met een parasiet zoals rondworm, zitten de eieren van de parasiet op zijn vacht. Als je hond in bed slaapt en hij zich dus naast je nestelt, kunnen die eieren in je lakens terechtkomen en zich in je huid nestelen.

U zou kunnen worden bekrast

Kattenkrabziekte is een ernstige ziekte die meestal optreedt als u wordt gekrast (snap je?) Door een door vlooien besmette kat. Deze ziekte kan je behoorlijk ziek maken en kan je lever, milt en nieren aantasten.

En het maakt niet uit of uw kat u niet echt krabt. Gewoon naast je kat slapen of gelikt worden kan genoeg zijn om de ziekte over te brengen. Nogmaals, zorg ervoor dat uw kat in de eerste plaats gezond is. Laat haar dan slapen in haar eigen bed of ruimte in huis.

Je loopt risico op meningitis

U hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van uitbraken van meningitis op universiteitscampussen waar iedereen in zulke krappe ruimtes leeft. Het blijkt dat uw huisdier de infectie kan dragen, en hoe dichter u bij u komt, hoe groter het risico dat u loopt. Dus als u hond in bed slaapt, loopt u een groot risico.

In 1985 werd bij een 60-jarige vrouw in het Verenigd Koninkrijk hersenvliesontsteking vastgesteld nadat ze had toegegeven dat ze haar hond regelmatig op de mond kuste. In een ander geval van meningitis werd een pasgeboren baby gediagnosticeerd nadat de familiekat de fopspeen van de baby als speelgoed had gebruikt. Ieuw!

Als u met uw huisdieren in bed slaapt, is de kans niet alleen groter dat ze u zullen likken. Gewoon elke avond zo dicht bij zijn, kan je ziek maken.

Uw huisdier kan stafylokokbesmettingen doorgeven

Ernstige stafylokokbesmettingen zoals MRSA kunnen van dieren op mensen worden overgedragen. MRSA is een bacterie die resistent is tegen veel antibiotica en daardoor moeilijk te behandelen is. Honden en katten kunnen deze bacterie in hun mond en speeksel dragen. Nu zul je moeten gaan zitten voordat ik je dit volgende vertel. En ik hoop dat je niet hebt gegeten.

Bij een 51-jarige vrouw in Japan werd een stafylokokbesmetting vastgesteld die in haar oor begon. Artsen hebben vastgesteld dat haar hond haar had geïnfecteerd toen ze haar hond haar hechtingen liet likken van een recente ooroperatie. Nee, gewoon nee.

Pas op als u allergieën heeft

Als u last heeft van omgevingsallergieën, zorg er dan voor dat uw huisdier niet in uw kamer slaapt, laat staan in uw bed. Je zou niet alleen kunnen reageren op de huidschilfers en de vacht van je huisdier, maar uw hond rolt de hele dag rond in wie weet wat. Uw hond wordt de hele tijd blootgesteld aan allergenen zoals pollen en stof.

“Je bent misschien niet allergisch voor je hond, maar alle honden dragen allergenen”, vertelde redacteur Amy Tokic aan The Honest Kitchen. ‘Ze steken in zijn vacht of op zijn poten, volgen hem naar je bed en zorgen ervoor dat je allergieën in de war raken. Verstopte neuzen en niezen zorgen niet voor een goede nachtrust.’

Chocolade op je kussen

Ik weet wat je gaat zeggen. Uw hond is bijzonder; ze snapt je. Jullie twee kunnen communiceren zonder een woord te zeggen, en ze is eigenlijk een genie. Maar hier is het ding: dat genie heeft net chocola op je kussen achtergelaten. Oh, en het is geen chocolade.

Honden zijn natuurlijke aaseters en zijn niet bang om met hun eigen poep te spelen of te eten. Uw huisdier heeft op dit moment waarschijnlijk wat op haar poten of vacht, dus als ze in uw bed slaapt, raad eens waar het heen gaat … ja, op uw lakens, en dan op u. Hoewel deze gedachte natuurlijk verontrustend is, kan het je ook ziek maken.

Nog gevaarlijker voor uw kinderen

Na het lezen van de risico’s, wed ik dat je in ieder geval overweegt om je hond uit je slaapkamer te schoppen. Als je nog niet helemaal klaar bent om je knuffelmaatje te dumpen, zorg er dan in ieder geval voor dat je huisdier niet lekker in de kamer van je baby of kind kruipt.

Als u uw hond in bed laat slapen, vooral in het bed van uw kind, kan dit leiden tot bezitterig of agressief gedrag. Wetenschappers hebben vastgesteld dat een hond die in de kinderkamer slaapt een risicofactor is om te bijten. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) waren er van 1989 tot 1994 109 dodelijke hondenbeten, en 11 daarvan waren voor een slapende baby. Kort gezegd: houd de kinderkamers buiten de limieten.

En pas ook op voor dat agressieve gedrag in uw kamer. Als uw hond tegen uw man begint te grommen wanneer hij met u in bed probeert te komen, wordt het tijd om van het bed een zone voor mensen te maken. “Het kan zijn omdat hij denkt dat hij je beschermt in deze kwetsbare positie”, schreef Amy Tokic in een artikel voor The Honest Kitchen. “Het bed kan het territorium van de hond worden, en iedereen die ongewenst is, in zijn ogen, is niet welkom in zijn domein.”

Er is één voordeel van je hond in bed

Ondanks alle negatieve gevolgen van samen slapen met je huisdieren, heb ik hard gewerkt om erachter te komen of er voordelen waren. Blijkt dat er in feite één gezondheidsvoordeel kan zijn aan het slapen met uw huisdier: een betere nachtrust.

Volgens een studie van onderzoekers van Mayo Clinic geloven veel eigenaren van gezelschapsdieren dat hun huisdieren hun rustgevende slaap niet beïnvloeden of zelfs verbeteren. In hun onderzoek naar eigenaren van gezelschapsdieren vertelde 41 procent dat hun huisdier hen kan helpen om beter te slapen.

“Sommige mensen vinden dat slapen met hun dier hen echt een gezellig gevoel geeft. Een vrouw zei dat haar twee kleine honden haar bed een beetje verwarmden. Een andere persoon vond dat haar kat die haar ‘s nachts aanraakte, troostend en rustgevend was,” zegt dr. Lois Krahn, een slaapgeneeskundespecialist bij Mayo Clinic Center for Sleep Medicine in Arizona (en een van de auteurs van de krant) vertelde Today.

Dat geruststellende gevoel is echter niet genoeg om al het slechte op te heffen. “Ik weet niet zeker of er een vaste regel is voor huisdieren ”, legde dr. Krahn uit. “Mijn gemeenschap van collega’s denkt wel dat het altijd een risico is.”

Tot ziens, knuffelvriend

Hoewel deze ziekten, zoals de builenpest, zeldzaam zijn, is het toch iets om over na te denken. Het is veel waarschijnlijker dat uw huisdier een dierziekte krijgt door het likken of kussen op de mond, maar als u naast elkaar slaapt, loopt u nog steeds risico. Kinderen, baby’s en iedereen met een immuunprobleem mogen hun bed nooit met huisdieren delen, omdat het gewoon te gevaarlijk is.

Kan je die harige bedgenoot niet weerstaan? Ga eerst terug en lees dit artikel opnieuw. Nog steeds niet overtuigd?

Weet dat de overdracht van ziekten beide kanten op gaat. Het is net zo waarschijnlijk dat u uw hond besmet als andersom. “Het zijn niet alleen dieren die mensen besmetten, het lijkt erop dat mensen ook dieren kunnen infecteren”, dr. Peter Rabinowitz van de Yale School of Medicine en coauteur van het handboek Human-Animal Medicine: Clinical Approaches to Zoönoses, Toxicants and Andere gedeelde gezondheidsrisico’s vertelde HealthDay. ‘Het is tweerichtingsverkeer.’

Je gaat nog steeds met je hond in bed slapen, nietwaar?

Ik snap het, uw huisdier maakt deel uit van het gezin en deze risico’s zijn zeldzaam. Als je ervoor kiest om je bed te blijven delen, zorg er dan voor dat je zo veilig mogelijk bent. Zorg ervoor dat uw huisdier regelmatig naar de dierenarts gaat en de nodige medicijnen bijhoudt. Geef haar regelmatig een bad en let op tekenen van bezitterig of agressief gedrag.

Steve Brooks, een gecertificeerde hondentrainer en oprichter van SteveBrooksK9U in Los Angeles, heeft enkele eenvoudige gedragsregels voor het delen van uw bed. “Uw hond moet minstens 10 minuten op de grond kunnen blijven terwijl u in bed ligt, en dan zou u uw hond op uw voorwaarden moeten kunnen uitnodigen”, vertelde Brooks aan Doctor’s Ask.

“Uw hond moet kalm op de voet of de zijkant van uw bed liggen zonder constant te hoeven pootjes duwen. Het bed is geen plek om op botten te kauwen of te spelen; het is een plek voor een rustige slaap. Ik wil niet midden in de nacht op de rand van het bed staan of door je hond van het bed worden geduwd. Het wordt dan het bed van de hond, niet van jou. “