Beste Verzorging voor Doodles – Waterhonden 2024 (Goldendoodle, Labradoodle, Lagotto Romagnolo, Cockapoo, Dwergpoedel)

Inhoudsopgave

Waterhonden en Doodles zijn geweldig leuke, lieve, loyale, hardwerkende, energieke honden met een fantastische vacht. Echt honden om dolverliefd op te worden. Helemaal als pup doen ze je hart smelten. Maar welke vachtverzorging voor doodles is er nodig?

Om de vacht van een Waterhond of Doodle mooi lang en uit de klit te kunnen houden, is regelmatig borstelen en knippen pure noodzaak.

Voor hondensporten als behendigheid of gehoorzaamheid is hij zeer geschikt, maar wel met beleid en geduld bijbrengen.
Heeft hij eenmaal leren zwemmen dan blijft hij dat graag doen.
Naar de “eigen” mensen is het een heerlijke huishond, die graag vertroeteld wil worden.
Hij heeft een grote aaibaarheidsfactor

Verzorging voor doodles of waterhonden

Een voordeel van de Lagotto Romagnolo, een Dwergpoedel, en de meeste Doodles, is dat zij bijna niet verharen. Dat maakt hem geschikt voor mensen die allergisch zijn voor honden. Let op: de Hybride honden kunnen wel verharen! Bel ons voor uitgebreide info.

De vacht heeft wel onderhoud nodig. De vacht heeft de neiging te gaan klitten.
In klitten kunnen ongedierte e.d. gaan zitten. Regelmatig borstelen (zeker eens per 2 weken) is dan ook een “must”.

Het is mogelijk de hond twee keer per jaar vrijwel kaal te laten scheren. Maar als u niet van een kale hond houdt dan zal hij zo’n 4 keer per jaar naar de trimmer moeten voor een knipbeurt. Of u leert het zelf om uw hond te verzorgen.

Verwijdering van haargroei in de oren is een aandachtspunt. Vachtverzorging voor doodles is een belangrijk punt na de aanschaf van een puppy.

Wanneer is de vacht knipklaar?

Het ondergaan van een trimbeurt kost elke hond veel energie. Een hond die regelmatig een trimbeurt krijgt zal hier minder moeite mee hebben dan een hond die af en toe thuis geborsteld wordt, maar slechts twee keer per jaar naar de trimsalon gaat.

Vachtverzorging dwergpoedel
Vachtverzorging voor doodles: dwergpoedel in het trimsalon
Vacht verzorging doodles
Vachtverzorging voor doodles: dwergpoedel bijgeknipt

Vachtverzorging voor doodles: Omdat de vacht van een Waterhond of Doodle nu eenmaal veel onderhoud vergt, is het belangrijk om je hond zo snel mogelijk te laten wennen aan het ondergaan van een trimbeurt. Hoe eerder je je hond laat wennen, des te meer profijt je er later van zal hebben.

Het beste is om je puppy met ca. 15 weken een zogenaamde puppy gewenbeurt te laten ondergaan. Tijdens deze beurt leert de pup hoe het is om langere tijd op tafel te staan, terwijl er iemand aan haar lichaam en vacht rommelt, hoe het is om in bad te gaan en grondig gewassen te worden.

Wordt de pup blootgesteld aan de waterblazer en haardroger (wat best een enge eerste ontmoeting is), aan het optillen en uitknippen van de pootjes enz. Hoe meer de pup van huis uit al gewend is aan regelmatig borstelen, wassen/drogen, pootjes optillen, kopje vasthouden, tandjes kijken en dergelijke, des te minder stressvol de eerste trimbeurt zal zijn.

Bovendien is het heel belangrijk dat de pup leert rustig te blijven in handen van een ander, terwijl het baasje er niet is om haar vast te houden en te behoeden voor de boze buitenwereld, met andere woorden: de pup leert zelfstandig te functioneren.

De eerste echte trimbeurt kan pas plaats hebben, zodra de vacht voldoende is gegroeid, meestal na 5 tot 7 maanden. Dan is de vacht inmiddels zodanig lang geworden dat het hoog tijd is om de voeten uit te knippen, de oren uit te plukken en de vacht een stukje in te korten, zodat het minder overhangt en weer meer glans en body krijgt.

Tips voor de vachtverzorging voor doodles

Wat doe je als je Waterhond of Labradoodle kletsnat en vies is en je geen uren wilt besteden aan het wassen en drogen van de vacht?

De meeste Waterhonden zijn gek op water, op zwemmen, op het rondbanjeren in vieze plassen en komen regelmatig terug van het wandelen met natte vieze poten die bij het drogen heel veel zand achterlaten in je huis, op de grond, de meubels enz. De vachtverzorging voor doodles is ook belangrijk op deze momenten.

Youtube player
e

En ook een wandeling in de stromende regen of een dagje strand kan zijn sporen flink nalaten. Dit is geen prettige situatie voor jou als baasje, maar je weet ook dat, als je eraan begint om je hond te wassen, je 2 uur van je tijd kwijt bent. Waterhonden worden n.l. niet snel nat (met een beetje uitschudden zijn de meeste vachten snel weer droog), maar als ze echt nat zijn, duurt het een eeuwigheid voor de vacht weer droog is.

Een nare bijkomstigheid is dat een vacht die in de klit zit bij het nat worden, reageert als wol in een wasmachine: de vacht vervilt. Dit betekent dat de vacht altijd geborsteld moet worden tijdens het drogen om vervilten te voorkomen. Voor meer informatie over de verschillen en overeenkomsten tussen een Labradoodle en Lagotto Romagnolo, kunt u dit artikel raadplegen.

Veel baasjes zijn van dit heugelijke feit nog niet op de hoogte, met alle problemen van dien.
Een ideale tool om dit probleem op te lossen is de waterblazer.  Bent u geïnteresseerd in het kopen van een Lagotto Romagnolo puppy? Bezoek dan onze website voor meer informatie.

Dit is een apparaat dat met extreme kracht lucht blaast (een soort omgekeerde stofzuiger) dat, mits het een warmtestand heeft, tevens gebruikt kan worden als zeer krachtige föhn. Het toestel blaast zo krachtig dat het al het water, vuil en zand uit de vacht blaast (dit zie je letterlijk uit de vacht spatten).

Hoe te gebruiken?

Omdat het water en vuil letterlijk uit de vacht spatten, vraagt het gebruik van een waterblazer om een ruimte die nat en vies mag worden: denk aan buiten, de schuur/garage, bijkeuken, eventueel de badkamer of een andere geschikte ruimte.

Bij thuiskomst dep je indien gewenst eerst de poten en het lijf met een handdoek om het meeste vocht te absorberen.

Vervolgens zet je de waterblazer aan op de koude stand, beginnend bij de poten en steeds verder omhoog (bij de allereerste keer de stand op z’n laagst zetten, zodat de hond kan wennen aan de blaaskracht) en blaas je van de haarwortel af, terwijl je de slang lichtjes beweegt (zodat de slang nooit te lang op een plek blijft blazen. Dit is extra belangrijk indien je de warmtestand hebt aangezet!).

Op deze manier blaas je de hele hond uit. Let op: houdt bij het uitblazen van de oren altijd de gehoorgang dicht en blaas nooit in de ogen en andere kwetsbare delen van je hond!!! Vergeet ook niet de binnenkant van de voor- en achterbenen, de onderkant van de poten en de staart uit te blazen.

Als je het idee hebt dat je hond voor het grootste gedeelte schoon is geblazen, kun je de warmtestand aanzetten en je hond op dezelfde wijze drogen.  Als vervolgens je hond droog genoeg is naar jouw zin, ben je klaar en kun je je hond met een gerust hart het huis in laten.

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Labradoodle.

Chocolade Labradoodle – Karo – Zuienkerke

Flinke  KARO, hij gaat overal  mee waar het kan en mag. Ook  op restaurant, ligt hij onder tafel rustig. Op de  hondentraining, onze  trouwe Viervoeters, doet hij zijn best en gaat graag op strand  lopen, ook van het water  geen  schrik. En thuis gewillig en genieten van de  douche komt  er  ook bij! Mijn liefste  compagnon de route.

Dikke  poot van KARO en streeltje  en lieve groetjes van  zijn baasje.

° 28/04/2024
Balou x  Marga

Labradoodle – Leo – Oostnieuwkerke

Hallo Marleen,

Bedankt voor de felicitaties voor Leo zijn eerste verjaardag.
We stellen het heel goed met Leo 😀.

Het is een flinke hond geworden met natuurlijk de bijhorende puberstreken. We zouden hem niet meer kunnen missen. 

Ik heb in bijlage wat foto’s toegevoegd.

Veel groetjes 

Hannelore, Jelle, Janah, Lucas en Leo. 

°28/4/2023
Baloe x Marga

Labradoodle – Rocky

Lentefeest van Mauro en Rocky 😉💙💛

Labradoodle – Elvis

Slechts 5 dagen bij baasje …Onze kerel doet het prima…in de bench gaat hij al zelf liggen! Vraagt (meestal toch) om buiten te gaan. Af en toe nog een ongelukje maar hij doet het prima. Loopt zelf helemaal alleen de trap op 👍

Labradoodle – KARO uit Zuienkerke

Beste  Wensen en Gezond 2024.Mijn  KARO doet het  schitterend, ik  zou  hem  niet meer  kunnen  missen. We gaan  naar de honden training hier,Onze  Trouwe Viervoeters en hij gaat over al mee,zit ook graag mee ,in de auto.  We wandelen  ook veel,o.a.op het strand.         Mvg.                                                                 Catherine en  KARO.

R5r8b41ynn6s3zkh2fcrqw3h3y5k3f4zkpw1zmvbg1xn6dyw1gy2tc3bkmstw3z96k41y jphw22v0961 yr87n1s4kbj4w1

Labradoodle-olaf

Fijne kerstdagen en een gezond 2024!🎄 Groetjes Rob Moniek en Olaf

Olaf : nestje van Nougat en Baron dd 14/01/2023

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Labradoodle – Simba

Simba, 2 jaar

 

°1/12/2021

Mups x Baron

 

Jan C – Sijsele

 

 

 

 

Labradoodle – Beau

Diverse foto’s van onze jarige Beau

Beste Marleen,
Dank voor de felecitaties van onze jarige Beau Zoals u ziet is het al een flinke jongen.
Hij weegt 25 kilo en is heel sterk
Hij is heel lief en ook vaak niet, dan plakken wij hem achter het behang De laatste foto is hij net bij de kapper geweest.
Hij is een echte vrouwenversierder
Vriendelijke groet
Henk en Ria G.🎂🥂

Den Haan
° 29/10/2022
Freggle x Balou

Labradoodle – MAYA

MAYA en ARTIST gaan haar verjaardag vieren 🥳 🎈🎊🎉🎂

Freggle x Balou
°29-10-2022

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Labradoodle

Lees meer over de op onze blog.