Als u net begint met fokken, of als u reikhalzend uitkijkt naar de geboorte van een gereserveerde puppy, kan het wachten eeuwig lijken. Gelukkig voor ons (en voor de hond) is de draagtijd bij honden veel korter dan de draagtijd bij mensen. Maar hoe lang duurt de draagtijd bij honden precies?

Draagtijd bij honden
Draagtijd bij honden

Honden zijn gemiddeld ongeveer twee maanden, of ongeveer negen weken, zwanger. Dit kan echter variëren afhankelijk van de ras en de individuele hond. Sommige honden kunnen korter of langer zwanger zijn. Het is belangrijk dat de zwangerschap goed wordt opgevolgd.

Hoelang is de draagtijd bij honden?

Een beagle-puppy met een gele halsband staat op een boomstam in een tuin, met een wit hek en andere puppy's op de achtergrond. De puppy kijkt ernaar uit met een nieuwsgierige uitdrukking.

De normale draagtijd bij honden is ongeveer 63 dagen vanaf de conceptie, hoewel dit enkele dagen kan variëren. Hoewel dit misschien een eenvoudig antwoord lijkt, is conceptie vaak moeilijk te bepalen. Sperma kan enkele dagen in het vrouwtje leven en eieren kunnen tot 48 uur vruchtbaar blijven, wat betekent dat het paren zelf geen exacte maatstaf is voor de dracht. Dit maakt het moeilijk om de duur van de dracht te voorspellen zonder hulp van een dierenarts.

Hormoonmetingen geven een veel nauwkeuriger tijdsbestek voor de zwangerschap. Veel fokkers gebruiken vaginale uitstrijkjes en bloedtesten om reproductieve hormonen tijdens het fokproces te controleren. Dit helpt hen bij het bepalen van de beste tijd om met hun teef te fokken, evenals de duur van de dracht en de mogelijke uitgerekende datum.

Draagtijd bij honden volgens nauwkeurige hormoonmetingen:

De zwangerschap bij honden is relatief kort in vergelijking met mensen, ongeveer 9 weken in totaal, en elke dag is belangrijk. Het kennen van de lengte van de draagtijd bij honden is belangrijk voor de gezondheid van de drachtige teef en de pups en wordt gebruikt om voeding en veterinaire zorg tijdens de dracht te monitoren.

De voortplantingscyclus bij honden

Om de vraag “hoe lang zijn honden drachtig” te beantwoorden, moet u eerst de voortplantingscyclus van de hond begrijpen. Intacte vrouwelijke honden worden ongeveer om de zes maanden loops, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de hond en het ras. De warmtecyclus duurt 18 tot 21 dagen en is onderverdeeld in vier verschillende fasen. Fokkers gebruiken deze stadia om de beste tijd te bepalen om met hun honden te fokken.

De vier stadia van de voortplantingscyclus van de hond zijn:

  1. Proestrus
  2. Estrus
  3. Diestrus
  4. Anestrus

Proestrus duurt ongeveer 9 dagen en is de eerste fase van de voortplantingscyclus. Dit is wanneer vrouwtjes mannetjes beginnen aan te trekken, hoewel ze hun vorderingen zullen afwijzen tot fase twee. De tekenen van proestrus zijn:

Estrus duurt overal van 3 à 4 dagen tot 7 à 11 dagen. Dit is wanneer de teef ontvankelijk is voor de reu. Veel fokkers laten een dierenarts vaginale uitstrijkjes en bloedtesten maken tijdens proestrus en oestrus om ervoor te zorgen dat ze hun honden op het optimale moment fokken. De tekenen van proestrus zijn:

Diestrus is de laatste fase van de cyclus. Het komt meestal voor rond dag 14. Tijdens diestrus wordt de afscheiding van de teef roder en smaller, de vulva keert terug naar normaal, en ze zal niet langer paren. De hitte is compleet als alle tekenen van zwelling en afscheiding verdwenen zijn. De periode tussen de ene warmtecyclus en de volgende wordt anestrus genoemd en duurt meestal ongeveer zes maanden.

Het begrijpen van de warmtecyclus speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de zwangerschapsduur. Fokkers kunnen de conceptiedata berekenen door de warmtecyclus en de fokperiode van hun teef bij te houden, waardoor het voor dierenartsen gemakkelijker wordt om nauwkeurig te testen op dracht.

Hoe weet u of een hond zwanger is?

Een pluizig, bruin en grijs puppy zit op een effen witte achtergrond. De puppy draagt een schattige gele vlinderdas met wat zwarte aftekeningen en kijkt met een nieuwsgierige uitdrukking lichtjes naar de camera.

Mensen hebben onmiddellijke zwangerschapstests ontwikkeld die het gemakkelijk maken om te bepalen of we zwanger zijn of niet. Voor onze honden is het niet zo eenvoudig. U zult hoogstwaarschijnlijk uw dierenarts moeten bezoeken om erachter te komen of uw hond drachtig is. Vertel, indien mogelijk, uw dierenarts precies wanneer uw hond is gedekt, of uw beste schatting van die periode, aangezien alle testmethoden voor de drachtigheid bij honden tijdgevoelig zijn.

Er zijn vier methoden die dierenartsen kunnen gebruiken om te bepalen of een hond drachtig is:

  1. Hormoontesten
  2. Palpatie
  3. Röntgenfoto
  4. Echografie

Hormoontesten

Dierenartsen kunnen testen op het hormoon relaxine om te bepalen of een teef drachtig is. Relaxine wordt alleen tijdens de zwangerschap uit het placentaweefsel afgegeven, waardoor het een redelijk nauwkeurige diagnostische test is. De teef moet echter minstens 30 dagen drachtig zijn om de test nauwkeurig te laten zijn. Eerder uitgevoerde tests kunnen een vals negatief resultaat hebben.

Palpatie

Palpatie is de goedkoopste en handigste manier om een zwangerschap vast te stellen. Terwijl elke foetus zich ontwikkelt, groeien de vliezen om hen heen tot het met vloeistof gevulde zakjes zijn. Deze zakjes kunnen worden gevoeld tussen dag 21 en 35 van de zwangerschap (ongeveer drie tot vier weken) en groeien tot ongeveer de grootte van een tafeltennisbal bij een hond van 20 kilogram. Na een maand verliezen de zakjes hun kenmerkende vorm en ontwikkelt de baarmoeder een slap gevoel dat kan worden aangezien voor vet of een pyometra.

Röntgenfoto

Een röntgenfoto is een geweldige manier voor fokkers om te bepalen hoeveel puppy’s ze van hun teef kunnen verwachten. Röntgenfoto’s zijn het meest effectief later in de zwangerschap, omdat de schedel en de wervelkolom van de foetus pas zichtbaar worden op een röntgenfoto tot dag 42 tot en met 45. Door te wachten tot na dag 55 kunnen dierenartsen een nauwkeurige telling geven van het aantal verwachte pups en om de beste timing voor een electieve keizersnede te bepalen.

Echografie

Een echo is de beste manier om erachter te komen of een hond al vroeg in de dracht drachtig is. Dierenartsen bevelen echo’s aan tussen de 25 en 35 dagen van de zwangerschap. Echo’s detecteren niet alleen zwangerschap, ze bepalen ook of de foetus in leven is door foetale hartslagen te registreren. Echo’s kunnen ook worden gebruikt om andere oorzaken van opgezette baarmoeder uit te sluiten, zoals een pyometra, en kunnen helpen bij het berekenen van de zwangerschapsduur van de foetus.

Stadia van de zwangerschap van de hond

Honden passeren de stadia van de zwangerschap snel. De draagtijd bij honden is relatief kort, wat betekent dat de pups zich snel ontwikkelen in de baarmoeder gedurende een periode van twee tot drie maanden.

Eerste maand

Tijdens de eerste maand reizen de embryo’s naar de baarmoederhoorns, meestal rond dag 7, en de embryo’s worden rond dag 16 ingebed in het baarmoederslijmvlies. De foetus begint vorm te krijgen op dag 22, en op dag 28 of 30 zou een dierenarts foetale hartslagen kunnen detecteren op een echografie.

Veel honden vertonen de eerste drie weken van hun dracht geen symptomen. Enkele symptomen om op te letten tijdens de eerste maand zijn:

Maand twee

De ontwikkeling van de foetus gaat snel tijdens de tweede maand. Oogleden worden gevormd op dag 32 en tenen zijn zichtbaar op dag 35. De klauwen worden gevormd op dag 40 en de vacht en het skelet volgen een paar dagen later (dag 45). Op dag 50 zal een röntgenfoto het aantal pups in het nest onthullen, en de teef zal op dag 58 op zoek gaan naar een nestplaats.

Tekenen van zwangerschap bij de teef zijn veel duidelijker tijdens de tweede maand:

Maand drie

Het teefje is klaar om te werpen tegen het begin van de derde maand. De ontwikkeling van de pup is bijna voltooid rond dag 58, wat betekent dat de pups de laatste dagen van de dracht van de teef in de werppositie in het geboortekanaal zullen beginnen te bewegen.

Symptomen tijdens de laatste dagen van de dracht bij honden:

Hoe lang duurt de bevalling bij honden?

Zodra de draagtijd bij honden voorbij is, begint de bevalling. Er zijn drie fasen van de bevalling.

Een donzige, crèmekleurige hond zit op groen gras en ziet er kalm en opmerkzaam uit. De hond heeft een blauwe riem aan zijn zwarte halsband.
Draagtijd bij honden

Fase 1

De eerste fase duurt 12 tot 24 uur en is aan de buitenkant vaak niet merkbaar. Contracties in de spierwand van de baarmoeder nemen toe tijdens de eerste fase, zowel in kracht als frequentie, maar er zijn geen zichtbare contracties. Let in plaats daarvan op de volgende symptomen van bevalling bij honden:

Fase 2

Puppy’s worden afgeleverd tijdens fase twee. Deze fase kan 1 tot 24 uur duren en teven leveren één puppy tegelijk. Elke bevalling mag niet langer duren dan 1 tot 2 uur en vindt normaal gesproken elke 30 tot 60 minuten plaats.Daarom is het handig om het totale aantal verwachte puppy’s te kennen. Op die manier weten eigenaren wanneer de teef klaar is met fase twee en kunnen ze een dierenarts bellen als ze vermoeden dat hun hond problemen heeft.

Fase 3

De placenta wordt in stadium drie afgeleverd. Fase twee en fase drie vinden eigenlijk rond dezelfde tijd plaats, en fase drie is voltooid wanneer alle placenta’s zijn afgeleverd. Dit gebeurt meestal kort nadat fase twee is voltooid.

Neem contact op met uw dierenarts als de bevalling van uw hond meer dan 24 uur duurt, of als er meer dan 2 uur verstrijken tussen de puppy’s. Dit kan een teken zijn van een ernstige complicatie en het leven van zowel de teef als de ongeboren pups kan in gevaar komen.

Hoeveel pups krijgt een hond?

Het aantal pups dat een hond krijgt, kan sterk variëren afhankelijk van het ras en de individuele hond. Sommige honden krijgen maar één of twee pups, terwijl andere honden tientallen pups kunnen hebben. Gemiddeld krijgen honden echter tussen de vier en zes pups. Kleine rassen hebben meestal maar 2-3 pups, terwijl grote rassen gemiddeld 6-8 pups hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat het krijgen van pups een zware taak is voor een hond, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de moederhond in goede gezondheid is en om professioneel advies te vragen voordat u besluit om uw hond te laten dekken.

De volgende stap zetten

Hoe lang zijn honden drachtig? Net lang genoeg om een nestje gelukkige, gezonde puppy’s te ontwikkelen. Zolang je jezelf opvoedt, doorzet met de juiste voeding en zorgt voor je zwangere hond en de juiste zorg voor pasgeboren puppy’s, zul je die puppy’s een zo gezond mogelijke start geven.