Woefkesranch

Leeftijd van een teckel: Hoe oud kunnen ze worden?

Er zijn veel redenen waarom mensen een teckel willen. Ze zijn schattig. Ze zijn behaaglijk. Ze zijn klein en kunnen overal mee naartoe. En ze zijn slim. 

Had ik al gezegd schattig?

Maar er is een voordeel van het bezitten van een teckel dat niet veel mensen weten wanneer ze rassen vergelijken: de teckel heeft een langere levensverwachting dan veel andere rassen.

De gemiddelde leeftijd van een teckel ligt tussen de 12 en 15 jaar. Een bovengrens is 18 jaar, maar er zijn er ook die voor hun 8 jaar sterven. Vergeleken met andere hondenrassen wordt een teckel redelijk oud.

Toch is er een algemene “bovengrens” voor leeftijd en die kan nogal variëren, afhankelijk van hun genetische gezondheid, de kwaliteit en kwantiteit van de zorg die ze gedurende hun hele leven krijgen.

Je wilt er alles aan doen om je teckel een zo lang mogelijk leven te geven, toch? 

Lees dan verder om erachter te komen wat u kunt doen.

De levensduur wordt beïnvloed door de zorg die ze krijgen. Lees verder om erachter te komen wat u kunt doen om uw leven zo lang mogelijk te garanderen.

Hoe lang leven teckels?

Teckel leeftijd

Mijn eerste teckel verliet ons met een leeftijd van 16 jaar, wat aan de hogere kant van het gemiddelde ligt voor dit ras en ruim boven hun gemiddelde minimale natuurlijke levensduur van 12 jaar.

In de loop van de jaren heb ik met veel teckel bezitters gesproken en van velen gehoord wiens honden meer dan gemiddeld leefden.

Ik hoor regelmatig van mensen die zeiden dat hun teckel 17 of 18 jaar oud was.

De oudste geverifieerde teckel was een doxie-mix genaamd Chanel uit New York, die 21 jaar oud werd en ze heeft zelfs een tijd doorbracht in het Guinness World Record-boek als ‘s werelds oudste hond.

Rocky, een teckel in Shingle Springs, CA., zou de rijpe leeftijd van 25 (bijna 26!) hebben bereikt. 

Hoewel de gemiddelde leeftijd van teckels tussen de 12 en 15 jaar oud is, hebben ze het potentieel om veel langer te leven.

Het eerste wat u denkt, is waarschijnlijk “hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn teckel zo lang leeft?”

Over sommige dingen, zoals genetica of ongelukken, heb je geen controle. Maar andere factoren kunnen worden beïnvloed door hoe u uw teckel grootbrengt. 

Laten we het hebben over welke problemen teckels kunnen treffen en wat u kunt doen om hun levensduur te verlengen.

Belangrijkste doodsoorzaken bij teckels

Uit een enquête onder eigenaren, uitgevoerd door de Britse Kennel Club en het Wetenschappelijk Comité van de British Small Animal Veterinary Association, bleek dat dit de top 5 doodsoorzaken voor dit ras zijn:

  1. Ouderdom – 21%
  2. Kanker – 16,7%
  3. Cardiaal (hartziekte) – 14,3%
  4. Neurologisch (d.w.z. IVDD, toevallen, enz.) – 11%
  5. Combinaties van meerdere problemen – 5,7%

Hoewel sommige van deze problemen genetisch van aard zijn – wat betekent dat een hond wordt geboren met de genen die hem vatbaarder maken voor de aandoening – kunnen zelfs die problemen worden beïnvloed door de manier waarop u uw teckel opvoedt.

Hoe kunnen eigenaren de levensduur van hun teckel verlengen?

1. Doe je huiswerk voordat je je teckel krijgt

Als mensen willen weten wat de levensverwachting van hun teckel is, is het moeilijk om een ​​exact aantal te geven, omdat elke hond anders is.

Genetica speelt een grote rol in hoe gezond een hond is en hoe lang hij leeft. Het is echter niet het enige dat er invloed op heeft.

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel en wat voor soort zorg een hond tijdens zijn leven krijgt, het potentieel heeft om een ​​aanzienlijke invloed te hebben op hoe lang een Doxie leeft.

De twee belangrijkste dingen die bepalen hoe lang een teckel leeft, zijn de genetica waarmee ze worden geboren en de zorg die ze gedurende hun hele leven krijgen. Dat laatste kun je beïnvloeden.

Het bieden van kwaliteitszorg voor uw teckel begint met het goed kennen van het ras.

Het is belangrijk om te begrijpen dat gezondheids- en gedragsproblemen vaker voorkomen bij dit ras. Wees u bewust van de specifieke problemen en behoeften die u kunt tegenkomen en wees bereid om deze aan te pakken. 

Als je ervoor kiest om een ​​teckel van een fokker te kopen, controleer dan grondig bij de fokker.

Zorg ervoor dat ze een goede reputatie hebben in de teckelgemeenschap. Zoek naar recensies of getuigenissen, vraag de fokker om referenties en praat indien mogelijk met enkele mensen die puppy’s van deze fokker hebben gekocht.

Op die manier kun je uit de eerste hand horen hoe de fokker werkte om mee te werken en zorg ervoor dat er geen problemen waren met de puppy’s nadat ze naar huis waren gebracht.

Vraag de fokker ook naar de medische geschiedenis van de ouders. Een goede fokker zal de ouders screenen op veelvoorkomende gezondheidsproblemen en / of gezondheidskennis hebben over de lijn van een paar generaties terug. 

Dit geeft u de beste kans om te weten dat uw hond geen genen zal erven voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij teckels (dit is niet 100% onfeilbaar, maar kan u helpen verzekeren dat uw teckel gedurende zijn hele leven gezond zal zijn)

Opmerking: bewaar uw impulsaankopen voor schoenen en chocolade. Huisdieren in dierenwinkels zijn afkomstig van onbekende fokkers, de meesten die de ouders niet testen op genetische ziekten voordat ze met ze fokken. (bovendien komen de meeste puppy’s van dierenwinkels van puppymolens waar de levensomstandigheden van de honden verschrikkelijk zijn, maar dat is een ander blogverhaal …)

Als u geen informatie over een specifieke fokker kunt vinden, of wat u vreemd klinkt, ga dan verder met zoeken. Over het algemeen zijn teckels van minder gerenommeerde fokkers niet zo gezond.

Als uw hond uit een reddingsactie komt, moet u de organisatie onderzoeken en vragen stellen. Onderzoekt de redding de hond grondig om medische problemen te identificeren en te behandelen?  Bieden ze na de adoptie advies / ondersteuning voor eventuele problemen die zich kunnen voordoen? Vraag naar de algemene situatie waar de hond vandaan kwam en of de reddingsactie een gezondheidsgeschiedenis heeft gekregen. Vraag ook of de hond actuele medische of gedragsproblemen heeft die u moet aanpakken.

Een reddingsactie kan deze informatie niet altijd verstrekken, of de informatie kan onvolledig zijn, maar door te vragen kan uw nieuwe hond een goede start van het leven met u krijgen.

Het ras kennen en een weloverwogen aankoop of adoptie doen is een goed begin, maar zelfs honden met een goede gezondheidsgeschiedenis kunnen problemen krijgen.

Blijf lezen voor meer informatie die u kunt doen om een zo gezond mogelijke hond groot te brengen.

2. Geef uw hond een gezond dieet

Hoe weet u welke voeding het beste is? 

Ontwikkel uzelf door online te lezen over verschillende voedselkeuzes (rauw, zelfgemaakt gekookt en brokjes) en verschillende voedselmerken. 

U leert de voor- en nadelen van elke keuze, evenals de ingrediënten die u in de winkel moet vermijden.

Het kiezen van een gezonde voeding voor uw hond gaat een lange weg. 

Het roteren van het voer van uw teckel (periodiek wisselen tussen verschillende hondenvoer) kan ook gunstig zijn voor uw hond. 

Elk hondenvoer heeft voedingsgebieden waarin het niet zo sterk is; door van voedsel te wisselen, krijgt u de voordelen van een verscheidenheid aan vleesbronnen en voedingsstoffen.

3. Behoud een gezond gewicht

Naast het geven van gezonde voeding aan uw hond, is het van cruciaal belang om de juiste hoeveelheden te voeren. 

Te veel voeren tijdens de maaltijd, uw hond te veel lekkers geven en het eten van tafelresten kunnen er allemaal voor zorgen dat uw teckel overgewicht heeft. 

Omdat teckels een kleine hond zijn, komt overgewicht heel snel voor en kunnen ze je besluipen. 

Obesitas bij huisdieren is een van de belangrijkste oorzaken van veel voorkomende ziekten en aandoeningen.

Let bij het aaien van uw hond op hun gewicht: voel je hun ribben? 

Als dat niet lukt, of als er nogal wat huid en vet op de ribben zit, neem dan wat lekkers of pas hun maaltijden aan om iets kleiner te zijn. 

Uw doel is om gemakkelijk de ribben te voelen en een gedefinieerde taille te zien (denk aan een lichte zandlopervorm wanneer u van bovenaf naar uw hond kijkt).

4. Train uw hond regelmatig

Een veel voorkomende misvatting over teckels is dat ze niet veel beweging nodig hebben en dat te veel beweging hen pijn kan doen. 

In werkelijkheid is het tegenovergestelde waar: ervoor zorgen dat uw hond regelmatig beweegt, kan een enorme positieve invloed hebben op zijn gezondheid.

Het kan niet alleen helpen om hun gewicht op een ideaal niveau te houden, het verbetert ook de cardiovasculaire conditie en versterkt hun kernspieren (die hun lange wervelkolom ondersteunen).

Hoeveel beweging heeft een teckel dan nodig? :

Een veelgehoorde overtuiging is dat teckels kwetsbaar zijn vanwege hun grootte en lange ruggen. Sommige mensen geven hun hond hierdoor onvoldoende beweging en het heeft een negatief effect op hun gezondheid.

Je algemene trainingsdoel zou 30-60 minuten per dag moeten zijn voor een gezonde, volwassen teckel.

Puppy’s hebben lichaamsbeweging nodig, maar u moet oppassen dat u het niet overdrijft. 

De algemene regel voor puppy’s is 5 minuten matige lichaamsbeweging per maand.

5. Breng uw teckel regelmatig naar de dierenarts

Het hoeft geen betoog dat het regelmatig bezoeken van een dierenarts u zal helpen gezondheidsproblemen te voorkomen door eventuele problemen vroegtijdig op te lossen wanneer ze beter te behandelen zijn. 

Door uw hond op de hoogte te houden van vaccins en preventieve middelen tegen vlooien en hartworm, helpt dit ook om ziekten te voorkomen.

U kunt thuis uw steentje bijdragen door uw teckel regelmatig te controleren op nieuwe knobbels of oneffenheden en door te letten op gedragsveranderingen. 

Als u uw hond naar de dierenarts brengt wanneer u plotselinge veranderingen opmerkt, kan zijn levensduur toenemen, omdat u eventuele problemen in de vroege stadia kunt helpen oplossen.

Wat is de levensverwachting van de teckel? Het is aan u!

Hoe u uw teckel opvoedt, kan een grote invloed hebben op de gemiddelde leeftijd van uw teckel. 

U kunt nog steeds vechten tegen genetica en andere dingen die u niet onder controle hebt, en er kunnen nog steeds ongelukken gebeuren, maar elke factor die u kunt beïnvloeden, kan een positieve invloed hebben op de levensduur van uw hond.

We weten allemaal dat geen enkel aantal jaren lang genoeg is voor de teckel waar we zo van houden. 

Maar we kunnen extra momenten en extra jaren creëren door ervoor te zorgen dat we er alles aan doen om onze teckel de beste kansen op een lang, gezond leven te geven.

Lees hier reviews van teckel eigenaars met gelukkige honden.

Lees hier andere artikelen over deze toffe viervoeters.

Reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Dwergteckel.

Teckel – Meryl

Bonjour voici Meryl qui vient de chez vous premier anniversaire!

Langharige Dwergteckel : Balou 1 jaar

Onderwerp: Balou 1 jaar

 

De birthday boy….

 

 

° 9/12/2022 –  Pepsi x Ariel

 

 

 

Teckel – Winter

Na 3 dagen is Winter haar mama al helemaal vergeten 👏

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Dwergteckel – Mio

Beste,

Ik kocht dit jaar een dwerg-teckel bij jullie.

Vandaag 03/11/‘23 is deze 1 jaar geworden. Zie hieronder enkele foto’s.

Alles gaat super goed met ons!

Groetjes,

Axelle & Mio 🐾

Dana x Brutus

R5r8b41ynn6s3zkh2fjk4w3h4rwn22v3rqw1 yphk1xp1vvw1gy25w24qzn5w21hrzh21jc1zw1xn2mv1 yr87n1s4kbj4w1

Teckel – Willow

Bonjour,

Déjà deux jours que notre petite Willow est avec nous. Elle est adorable et
déjà très joueuse. Vous trouverez quelques photos ci dessous. Merci encore
pour votre aide.

Teckels – Ricard & Vodka

Ricard et vodka :
Ils sont adorables et très gentil

Teckel – luna

Bonjour

Voici 2 film de luna je vous souhaite une bonne journée

 

Alessandro Barbuscia

 

Envoyé à partir de Courrier pour Windows

Dwergteckel : Fay

Hoi hoi hoi

 

Vandaag wordt ik al 1 jaar!!! 🎉

Volgens mama ben ik een echte tekkel. Eigenwijs en ga een partijtje lopen mokken als ik mijn zin niet krijg 😂

Maar ik had al snel door hoe ik haar weer voor me kon laten smelten met mijn mooie ogen 😉 Maar ik vind het ook hartstikke fijn om nieuwe dingen te leren, ben er dan ook heel snel mee weg. Hier thuis vind ik het heerlijk als mijn 4 poezenvriendjes bij me komen knuffelen. Is wel lekker warm zo allemaal samen bij mama op of onder de dons. Regen vind ik niet zo leuk, maar sneeuw vind ik GE-WEL-DIG 🤗

In het weekend komt mijn vriendinnetje Babs (Pomeriaantje) van oma vaak op bezoek en dan spelen we net zo lang tot we alletwee opvallen.

Dus…. voorlopig zit ik hier nog wel goed 😉

 

Hele lieve groetjes uit Lommel 

 

Fay 😘

Verstuurd vanaf mijn iPhone

R5r8b41ynn6s3zkh2fcx w1nvnqn24vgs6w1s1sgg1xmhkww1gy25m3lcyz1w3lfjjx24w6vkw20yy241 yr87n1s4kbj4w1

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Dwergteckel

Lees meer over de op onze blog.