Wat is het verschil Dwergteckels en Kaninchen Teckel?

Inhoudsopgave

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat is het verschil Dwergteckel en Kaninchen Teckel? Laat me je meenemen op een geheel nieuwe ontdekkingsreis over de ‘grote’ verschillen tussen deze twee prachtige kleine leden van dit hondenras.

Verschil Dwergteckel en Kaninchen Teckel: Een kwestie van maten

Verschil tussen dwergteckels en kaninchen teckel

Klein maar Fijn

Stel je voor dat je je hand onder de borst van je kleine teckel zet, en meet hoe hoog hij is. Als de meting minder is dan 30 centimeter, dan heb je een Kaninchen Teckel, de kleinste versie van de Teckel soorten. Opgemeten bij de leeftijd van vijftien maanden, geeft zijn borstomvang het antwoord. Als het meer is dan 35 centimeter, maak dan maar plaats want je hebt een standaard Teckel in huis! Deze kleinere maten doen echter niets af aan de geweldige persoontjes die deze hondjes zijn.

Grootte Betekent niet Alles

Het allerbelangrijkste om te onthouden bij het bespreken van de verschillen tussen de Dwergteckel en de Kaninchen Teckel, of zelfs tussen deze en de standaard Teckel, is dat grootte niet het belangrijkste is. Het maakt niet uit hoe groot je Teckel is, wat echt telt is het plezier en kameraadschap dat ze in je leven brengen, en natuurlijk de zorg en liefde die jij hen kunt geven. Ongeacht hun grootte of gewicht, deze kleine honden hebben elk een grote persoonlijkheid en genoeg liefde om te delen!

3 types teckels

Teckels zijn er in drie verschillende maten, namelijk de standaardteckel, dwergteckel en kaninchenteckel. Hoewel deze rassen veel op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen in grootte, fysieke kenmerken, temperament en geschiktheid voor bepaalde doeleinden.

Standaardteckel

De standaardteckel is de grootste van de drie rassen met een schofthoogte van ongeveer 35 cm en een gewicht van 9-11 kg. Ze komen in drie unieke vachtpatronen, namelijk gladhaar, ruwhaar en langhaar. De standaardteckel is bekend om zijn krachtige bouw en atletische lichaam. Ze zijn uitstekende jachthonden en kunnen goed worden getraind voor verschillende jachtactiviteiten. Ook als gezinshond zijn ze uitstekend te houden. Doch heeft de hond wel eens een eigenzinnig karakter.

Dwergteckel

De dwergteckel is de middelste van de drie rassen met een schofthoogte van ongeveer 30 cm en een gewicht van 5-7 kg. Net als de standaardteckel komen ze ook in drie verschillende vachtpatronen. Echter zijn ze vanwege de grootte iets makkelijker te houden in een appartement of met een kleinere tuin. Ook de dwergteckel doet het goed als gezinshond.

Kaninchenteckel

De kaninchenteckel is het kleinste ras van de drie met een schofthoogte van ongeveer 25 cm en een gewicht van 3-4 kg. Hun lichaamslengte is echter langer dan die van de andere rassen. Ook de kaninchenteckel komt voor in de drie verschillende vachtpatronen. Ze hebben een bossige snuit en oren hangend langs het hoofd. Door hun kleine omvang zijn ze erg geschikt als appartementshond.

Caninchenteckel en Dwergteckel in onze fokkerij.

Wij proberen onze reutjes zo klein mogelijk te selecteren,
de moedertjes kiezen we niet te ‘smal’ om moeilijke  bevallingen te vermijden.

In onze nestjes vindt u vaak zowel de kaninchen als de dwergteckeltjes.

Laad ons uw wensen weten, wij kiezen samen het geschikte pupje voor u.

Verschil in karakter?

Als het gaat om persoonlijkheid en karakter, zijn Dwergteckels en Kaninchen Teckels op het eerste gezicht bijna identiek. Toch zijn er subtiele verschillen die uiteindelijk het onderscheid maken tussen deze twee soorten Teckels. Laten we de diepte in duiken en het mysterie ontrafelen van wat hen zo uitzonderlijk maakt!

Ontdekkingsreizigers op Miniatuurformaat

Teckels in het algemeen staan bekend om hun nieuwsgierige en avontuurlijke karakter. Ze zijn altijd klaar om nieuwe plekken te verkennen en prikkelen. Dit is deels te wijten aan hun oorspronkelijke jachtinstinct, dat hun doen aanzetten om prooi op te jagen. Aangezien Kaninchen Teckels vanwege hun kleinere omvang vaker voor jacht op kleiner wild werden gebruikt, kunnen ze soms wat vasthoudender zijn in hun nieuwsgierigheid.

Moed en Vastberadenheid

Dwergteckels en Kaninchen Teckels zijn onvermoeibaar in hun streven om de wereld om hen heen te verkennen en hun baasjes te plezieren. Beide soorten tonen een aanhankelijk en vastberaden karakter, dat soms kan leiden tot een tikkeltje eigenwijsheid. Dankzij hun intelligentie en snelle verstand moeten Dwergteckels en Kaninchen Teckels gestimuleerd en uitgedaagd worden om verveling te voorkomen2.

Sociale Persoonlijkheden

Hoewel beide soorten Teckels over het algemeen goed samen kunnen gaan met zowel mensen als andere honden, hebben Kaninchen dashonden misschien net iets meer aanmoediging en socialisatie nodig. Vanwege hun gefokte neiging tot jagen, kunnen Kaninchen dashonden sneller een prooidrift vertonen richting kleinere dieren zoals knaagdieren en vogels. Vroege socialisatie en gedragstraining zijn van groot belang bij beide soorten.

Het Belang van Opvoeding

Hoewel beide Teckelsoorten vergelijkbare persoonlijkheden hebben, kunnen er kleine verschillen zijn als het gaat om hun onafhankelijkheid, moed en nieuwsgierigheid. Het is belangrijk voor toekomstige Teckeleigenaren om zich voor te bereiden op een aanhankelijk, energiek, intelligent en soms eigenzinnig huisdier, ongeacht hun grootte.

De verschijningen van Dwergteckel en Kaninchen Teckel kunnen verschillen, maar hun empathie en karakteristieke gevoel voor humor maken ze tot geliefde huisdieren bij gezinnen over de hele wereld.

Teckel eleveur

Verschil in kleur of vacht?

Er zijn geen specifieke verschillen in kleur of vachttype tussen de Dwergteckel en de Kaninchen Teckel. Beide categorieën kunnen een verscheidenheid aan kleuren en drie soorten vachten hebben: kortharige teckel, langharige teckel en ruwharige teckel.

Beide soorten, Dwergteckel en Kaninchen dashond, kunnen variëren in kleur, van zwart, chocolade, rood, crème, isabel, blauw en tan, tot aan wildkleur of gestroomd. Het is dus belangrijk om te begrijpen dat de kleur en het vachttype geen onderscheid maken tussen Dwergteckels en Kaninchen Teckels. De vacht en kleur zijn afhankelijk van de genetica van de individuele hond, die door de fokker en de specifieke ouders van de hond wordt bepaald.

849x1200

Boek over de Teckel

Veelgestelde vragen

Wat is het voornaamste verschil tussen een Dwergteckel en een Kaninchen Teckel?

Het belangrijkste verschil tussen de twee soorten ligt in hun grootte. Dwergteckels hebben een borstomvang tussen de 30-35 cm en wegen tot zo’n 4 kg, terwijl de Kaninchen Teckels een borstomvang van minder dan 30 cm hebben en minder wegen.

Is er een verschil in karakter tussen de Dwergteckel en de Kaninchen Teckel?

Beide Teckelsoorten hebben vergelijkbare persoonlijkheden, maar er kunnen subtiele verschillen zijn. Zo kunnen Kaninchen Teckels bijvoorbeeld iets vasthoudender zijn in hun nieuwsgierigheid en sneller een prooidrift vertonen.

Kan ik een Dwergteckel en een Kaninchen Teckel samen houden?

Ja, beide soorten Teckels kunnen over het algemeen goed overweg met zowel mensen als andere honden. Houd er echter rekening mee dat vroege socialisatie en gedragstraining essentieel zijn.

Zijn Dwergteckels en Kaninchen Teckels goed voor gezinnen met kinderen?

Zowel de Dwergteckel als de Kaninchen Teckel kunnen geweldige gezelschapshonden zijn. Ze zijn energiek, intelligent en vriendelijk. Het is echter belangrijk om kinderen te leren hoe ze respectvol met honden om moeten gaan.

Zijn er gezondheidsverschillen tussen Dwergteckels en Kaninchen Teckels?

Er zijn geen specifieke gezondheidsverschillen tussen de twee soorten die rechtstreeks verband houden met hun grootte. Beide rassen kunnen echter gevoelig zijn voor bepaalde genetische aandoeningen, zoals problemen met de wervelkolom.

Welke Teckelsoort leeft langer, de Dwergteckel of de Kaninchen Teckel?

De levensverwachting van zowel Dwergteckels als Kaninchen Teckels is vergelijkbaar en ligt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar. Dit kan echter variëren afhankelijk van een reeks factoren, waaronder gezondheid, dieet en levensstijl.

Zijn dwergteckels goede gezelschapshonden?

Ja, dwergteckels staan bekend om hun vrolijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn zeer loyaal aan hun eigenaars en kunnen goed overweg met andere huisdieren. Ze zijn uitstekende gezelschapshonden.

Wat is er belangrijk bij de socialisatie van een teckel?

Bij de opvoeding van een teckel is het belangrijk om hem vroeg kennis te laten maken met verschillende situaties, mensen en andere dieren. Dit helpt bij het vormen van een evenwichtig en zelfverzekerd karakter. Je puppy moet natuurlijk eerst volledig zijn gevaccineerd voor geen risico’s op gezondheidsproblemen te lopen.

Wat is de prijs van een teckel?

De prijs van een teckel kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de fokker, de bloedlijn en de kleur van de teckel. Over het algemeen kost een dashond tussen de 800 en 1750 euro.

Zijn teckels goede jachthonden?

Ja, teckels worden traditioneel gebruikt voor de jacht op vossen en dassen. Ze hebben een uitstekende geurzin en zijn zeer alert. Ze hebben ook een compact en gespierd lichaam, wat hen helpt bij het verkennen van smalle holen en tunnels.

Moet ik jachttraining geven aan mijn teckel?

Jachttraining is niet noodzakelijk voor alle teckels, vooral als ze voornamelijk als gezelschapshond worden gehouden. Als je echter van plan bent om je dashond te gebruiken voor de jacht, kan de juiste training nuttig zijn om zijn natuurlijke jachtinstincten te verbeteren.

Hoe vaak moet ik mijn teckel borstelen?

Het is aan te raden om je teckel minstens twee keer per week te borstelen om klitten en vervilting te voorkomen. Teckels hebben een dichte vacht die kan klitten, vooral achter de oren, op de borst en onder de buik. Kortharige teckels moeten in principe niet geborsteld worden.

Moet ik mijn teckel veel laten blaffen?

Teckels staan bekend als vocale honden en kunnen geneigd zijn om te blaffen. Het is belangrijk om je teckel te trainen zodat hij goed reageert op commando’s en weet wanneer blaffen wel en niet is toegestaan.

Conclusie

Als je overweegt om een teckel aan je gezin toe te voegen, is het belangrijk om na te denken over welk ras het beste bij jou en je levensstijl past. De standaardteckel is het grootst en het meest geschikt voor actieve eigenaren die een jachthond willen. De dwergteckel is meer geschikt als gezinshond binnen een kleiner appartement. De kaninchenteckel is geschikt voor eigenaren die op zoek zijn naar een kleine, compacte waakhond. Ongeacht de grootte zal een teckel loyaliteit en genegenheid naar zijn eigenaar tonen, maar vergeet niet dat elke hond uniek is en een eigen persoonlijkheid heeft.

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Dwergteckel.

Dachshund – Frida – Brussel

 Good morning, 

I am very glad to have the experience with you. I will leave a review if it matters to you.

I found lots of websites and texted many people, but only you replied immediately and spoke English with me which gave me more confidence. I felt responsibility from your side, not only business like it usually happens. 

Thank you for the dog, it has already made me the happiest person, I haven’t felt this feeling for 2 years since the war at home.  

There are no questions yet, I am following your advice, but I do not deny that they may arise.

The puppy is doing well! We named her Frida, like the famous artist Frida Kahlo. She is intelligent, already active and interested in everything

Best regards

Diana Dieieva

Pepsi x Dream

°29/03/2024

Teckel – Meryl

Bonjour voici Meryl qui vient de chez vous premier anniversaire!

Langharige Dwergteckel : Balou 1 jaar

Onderwerp: Balou 1 jaar

 

De birthday boy….

 

 

° 9/12/2022 –  Pepsi x Ariel

 

 

 

Teckel – Winter

Na 3 dagen is Winter haar mama al helemaal vergeten 👏

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Dwergteckel – Mio

Beste,

Ik kocht dit jaar een dwerg-teckel bij jullie.

Vandaag 03/11/‘23 is deze 1 jaar geworden. Zie hieronder enkele foto’s.

Alles gaat super goed met ons!

Groetjes,

Axelle & Mio 🐾

Dana x Brutus

R5r8b41ynn6s3zkh2fjk4w3h4rwn22v3rqw1 yphk1xp1vvw1gy25w24qzn5w21hrzh21jc1zw1xn2mv1 yr87n1s4kbj4w1

Teckel – Willow

Bonjour,

Déjà deux jours que notre petite Willow est avec nous. Elle est adorable et
déjà très joueuse. Vous trouverez quelques photos ci dessous. Merci encore
pour votre aide.

Teckels – Ricard & Vodka

Ricard et vodka :
Ils sont adorables et très gentil

Teckel – luna

Bonjour

Voici 2 film de luna je vous souhaite une bonne journée

 

Alessandro Barbuscia

 

Envoyé à partir de Courrier pour Windows

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Dwergteckel

Lees meer over de op onze blog.