Westie Prijs Gids: Wat Kost een West Highland White Terriër in 2024?

Inhoudsopgave

Westies, kort voor West Highland White Terriërs, zijn in 2024 ruim beschikbaar bij fokkers en in asielen. Het is belangrijk dat toekomstige eigenaren zorgvuldig onderzoek doen en kiezen voor een betrouwbare fokker of reddingsorganisatie om een gezonde en gelukkige westie pup te vinden. Bij het overwegen van de westie prijs, moeten aspirant-eigenaren rekening houden met niet alleen de aanschafprijs, maar ook met bijkomende kosten zoals verzorging, medische zorg, en onderhoud van deze levendige hond.

De Aanschafprijs van een Westie

De aanschafprijs van een Westie pup kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, locatie en stamboom van de pup. Hieronder vindt u een gedetailleerd overzicht van de prijsranges die u kunt verwachten:

Gemiddelde Westie Prijs bij een Erkende Fokker

 1. Europa: In Nederland varieert de prijs van een Westie pup tussen de €1.000 en €2.500, afhankelijk van de kwaliteit van de pup.
 2. Verenigde Staten: De prijs voor een Westie in de VS ligt tussen de $800 en $2000.
 3. Verenigd Koninkrijk: In het VK kunnen de kosten voor een Westie pup uiteenlopen van £600 tot £1500.

Bekijk onze beschikbare Westie pups of contacteer ons voor meer info over de huidige prijs.

Westie prijs

Bijkomende Kosten

Naast de aankoopprijs moet men bij het overwegen van een West Highland White Terrier ook rekening houden met bijkomende kosten. Deze kosten omvatten voedsel, verzorging, dierenartskosten en andere algemene verzorgingsuitgaven. Initieel kan een Westie extra kosten met zich meebrengen zoals de eerste veterinaire zorg, vaccinaties van de hond.

Aanschaf en Onderhoudskosten

 1. Voedsel en Verzorging: Regelmatige uitgaven voor voedsel en professionele verzorging.
 2. Veterinaire Zorg: Eerste gezondheidscheck, vaccinaties en eventuele medische ingrepen.

Verzorging en Onderhoud

West Highland White Terriërs staan bekend om hun levendige en vriendelijke karakter, wat ze uitstekende gezelschapsdieren maakt, vooral voor gezinnen met kinderen. Deze honden zijn echter ook bekend om hun onafhankelijkheid en soms koppige aard, wat betekent dat een consequente en stevige training noodzakelijk is. Het is essentieel om Westies al op jonge leeftijd te socialiseren met andere honden en mensen om een evenwichtig gedrag te bevorderen.

Regelmatige Verzorging

Westies hebben een dubbele vacht, bestaande uit een harde, ruwe buitenlaag en een zachte, dichte onderlaag, die regelmatig verzorging vereist om dode haren te verwijderen en de vacht netjes te houden. Het trimmen of plukken van de vacht moet regelmatig gebeuren om hun kenmerkende uiterlijk te behouden.

Gezondheidsbewaking

Hoewel Westies over het algemeen gezond zijn, zijn ze vatbaar voor bepaalde genetische aandoeningen zoals craniomandibulaire osteopathie en atopische dermatitis. Jaarlijkse bezoeken aan de dierenarts voor gezondheidscontroles zijn cruciaal om deze aandoeningen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. Het is ook belangrijk om hun gewicht goed in de gaten te houden om obesitas te voorkomen.

Voeding en Beweging

Een gebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van een Westie, en eigenaren moeten waakzaam zijn over de hoeveelheid en het type voedsel dat hun hond krijgt. Westies hebben veel energie en vereisen regelmatige lichaamsbeweging om verveling en destructief gedrag te voorkomen. Het aanbieden van speel- en speuractiviteiten kan helpen om zowel hun fysieke als mentale gezondheid te stimuleren.

Baden en Tandverzorging

Honden moeten zo weinig mogelijk gewassen worden, maximaal om de 3-4 maanden. Als je ze toch wilt wassen doe dat dan met een shampoo die speciaal voor honden is ontwikkeld of alleen met water. Regelmatige tandverzorging is ook essentieel om tandproblemen te voorkomen en de algehele gezondheid van de hond te ondersteunen.

Medische Kosten

West Highland White Terriërs staan bekend om hun over het algemeen goede gezondheid, maar ze kunnen vatbaar zijn voor specifieke gezondheidsproblemen zoals patella luxatie, Legg-Calve-Perthes ziekte, huidallergieën en gebitsziekten. Deze rassen hebben een levensverwachting van 12 tot 14 jaar. Jaarlijkse veterinaire controles zijn cruciaal voor de vroege opsporing en behandeling van gezondheidsproblemen.

Kosten voor Routine Veterinaire Zorg

 1. Jaarlijkse Check-ups en Vaccinaties: Kosten variëren tussen €50-200.
 2. Behandeling van Hartziekten: Afhankelijk van de ernst kan dit €300-1000 kosten.
 3. Chirurgie voor Patella Luxatie: Deze operatie kan tussen de €1000-2000 per incident kosten.
 4. Behandeling van Atopische Dermatitis: Kosten voor speciale shampoos, dieetveranderingen en medicatie kunnen variëren van €50-100 per maand.

Preventieve Zorg en Overige Behandelingen

 • Ontwormen en Parasietenbescherming: Jaarlijkse kosten tussen €50-200. Gebruik geen giftige stoffen zoals vlooienbanden, pipetten voor op de vacht of pillen tegen vlooien. U hond kan daar neurologische problemen van krijgen en zelf sterven!
 • Craniomandibulaire Osteopathie: Behandeling kan chirurgie omvatten en wordt meestal zichtbaar tussen de 5 en 8 jaar.
 • Atopische Dermatitis: Aanbevolen wordt desensibilisatie boven het gebruik van corticosteroïden vanwege bijwerkingen.
 • Encefalopathia Subcorticalis Progressiva (Krabbe Ziekte): Affecteert het zenuwstelsel en verschijnt tussen de 2 en 7 maanden.
 • Hersenvliesontsteking: Diagnose via neurologisch onderzoek; goede prognose met snelle behandeling via steroïden.

Jaarlijkse gezondheidscontroles worden aanbevolen om deze problemen vroegtijdig te identificeren. De kosten voor veterinaire zorg kunnen variëren afhankelijk van de regio en de dierenkliniek.

Conclusie

Het overwegen van het verwelkomen van een West Highland White Terriër in uw leven vraagt om een grondige overweging van zowel de initiële aanschafkosten als de bijkomende levensonderhoudskosten die daarmee gepaard gaan. Het is duidelijk dat de financiële investering varieert, afhankelijk van de locatie, de keuze van de fokker en de individuele behoeften van de hond, zoals voeding, gezondheidszorg en verzorging. Deze aspecten benadrukken het belang van voorafgaand onderzoek en bewustzijn over de verantwoordelijkheden die komen kijken bij het bezit van zo’n levendige en liefdevolle metgezel.

Daarnaast wordt het belang van regelmatige gezondheidszorg en het vroege opsporen van aandoeningen, zoals craniomandibulaire osteopathie en atopische dermatitis, onderstreept, evenals het bevorderen van een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid door middel van gepaste voeding en voldoende beweging. Dit alles benadrukt de toewijding die vereist is om ervoor te zorgen dat een Westie niet alleen een gelukkig, maar ook een gezond leven kan leiden als deel van uw familie. Zo draagt elke potentiële Westie-eigenaar bij aan het welzijn van deze bijzondere huisdieren, verrijkt met de kennis van wat het echt betekent om zo’n toegewijde viervoeter in hun leven te hebben.

FAQs

Wat zijn de kosten voor een West Highland White Terriër puppy?

De aankoopprijs van een West Highland White Terriër puppy varieert gemiddeld tussen €1500 en €2000.

Wat is de levensverwachting van een West Highland White Terrier?

Een West Highland White Terrier, ook bekend als een ‘Westie’, heeft een gemiddelde levensduur van 12,7 jaar.

Is een Westie geschikt om alleen thuis te blijven?

Ja, een Westie kan zich goed aanpassen aan verschillende woonomstandigheden, inclusief appartementen, en kan met de juiste training voor langere tijd alleen zijn. Ze hebben over het algemeen een laag energieniveau binnenshuis, maar dit kan per hond verschillen.

Hoeveel kost een Westie gedurende zijn leven?

De aankoop van een westie zal ongeveer € 2000 zijn. Reken elk jaar gemiddeld op € 300 tot 600 als onderhoud kosten. Dit bevat voeding, speelgoed en dierenarts bezoek.

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun West Highland White Terrier.

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de West Highland White Terrier

Lees meer over de op onze blog.