Woefkesranch

Niet alles wat mensen kunnen eten, is ook geschikt voor honden. Sommige etenswaren zijn zeer giftig voor honden. In dit artikel lees je wat je hond mag eten, wat giftig voedsel is en wat de symptomen zijn indien hij het toch eet.

Giftig voedsel en wat je beter kan vermijden

Chocolade

De stof theobromine dat in chocolade zit, is de boosdoener. De symptomen die de hond krijgt, hebben effect op het zenuwstelsel en het hart.

Een hond heeft slecht 180 gram nodig om vergiftigt te zijn. Bovendien vindt een hond chocolade nog eens lekker. Let dus zeker op dat je geen paaseieren of ander chocolade laat liggen.

Heeft uw hond aan de chocolade gesmuld, aarzel dan niet om uw dierenarts te contacten.

Alcohol

Alcohol is slecht voor de lever van mensen, maar voor een hond kan het meer schade veroorzaken.

Alcohol kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en coma veroorzaken.

Ook al drinken veel honden graag bier, geef je hond dus geen slokje. Er bestaat wel speciaal bier voor honden zonder alcohol, dit zou geen kwaad kunnen.

Giftig voedsel voor hond
hond drinkt bier
Giftig voedsel. (foto van: https://nl. Vecteezy. Com/foto/935303-hond-drinkend-bier

Koffie

De cafeïne die in koffie (maar ook in cola, thee en energiedrankjes) zit, is zeer slecht voor een hond. Het kan zelf in een hoge hoeveelheid dodelijk zijn.

Bij een cafeïne-vergiftiging versnelt de ademhaling en de hartslag. Er kunnen inwendige bloedingen optreden. De hond gaat trillen en krijgt ongecontroleerde spierbewegingen.

Er is geen behandeling mogelijk tegen een overdosis.

Avocado

De schil, pit en plant van de avocado is niet alleen giftig voor honden, maar ook voor andere zoogdieren en vogels.

Het giftige persine uit de vrucht kan leiden tot alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen van de hond.

Druiven en rozijnen

Als je hond druiven of rozijnen eten kan dit leiden tot nierfalen en uiteindelijk de dood. Door welke stof ze giftig zijn voor honden is nog niet bekend, maar druiven kunnen al een vergiftiging opleveren vanaf 20 gram per kilo lichaamsgewicht.

Bij rozijnen gaat het veel sneller, namelijk vanaf drie gram per kilo lichaamsgewicht.

Pas dus op met krentenbollen, Sultana’s en andere koeken waar krenten of rozijnen in zitten.

Rauwe aardappelen

In ongekookte aardappelen zit een stof solanine, die giftig is voor uw hond. Vooral voor de schil en uitlopers moet je opletten.

Zowel een hond als mens kan een aardappelvergiftiging oplopen.

Eenmaal de aardappelen gekookt zijn, kan je hond ze gerust eten. De solanine blijft dan achter in het water.

Noten

Over het algemeen zijn alle noten niet geschikt voor honden.

Vooral macadamia noten kunnen voor problemen zorgen. De gevolgen hiervan zijn zichtbaar op het zenuwstelsel en de spieren.

Maar ook walnoten kunnen giftige schimmels bevatten.

Pinda’s of pindakaas kan dodelijk zijn voor uw hond als uw hond een pinda-allergie heeft. Zelfs zonder pinda-allergieën zijn pinda’s redelijk vet en een teveel kan voor diarree of overgeven zorgen.

137694000 s
Giftig voedsel? (Foto van https://www.santevet.be/nl/artikels/noten-kunnen-toxisch-zijn-voor-honden-ziekteverschijnselen

Tomaten

Alle groenten uit de nachtschadefamilie (zoals tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.

De komkommer en courgette behoren niet tot de nachtschadefamilie en mogen dus wel gegeten worden door een hond.

Xylitol

Xylitol is een zoetstof dat wordt gebruikt in suikervrije producten zoals kauwgom, snoep, tandpasta en producten voor diabetici.

Als uw hond ervan eet, kan hij in een coma raken en uiteindelijk overlijden.

Ook pindakaas met minder suiker bevat soms xylitol.

Uien en knoflook

Uien en knoflook hebben effect op de rode bloedlichaampjes van uw hond. Dit kan bloedarmoede veroorzaken, maar ook darm- en maagkrampen.

Knoflook is minder schadelijk dan ui. Er bestaan zelfs knoflooksnoepjes voor honden, maar ik probeer die te vermijden.

Heel de familie van de ui heeft hetzelfde effect op honden. Denk hierbij dus ook aan prei, bieslook. Ook gekookt of in poedervorm blijft dit giftig.

Champignons

Champignons en padenstoelen kunnen een shock veroorzaken en uiteindelijk dodelijk zijn voor je hond.

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees kan de ziekte van Aujeszky bevatten. Deze ziekt is ongevaarlijk voor mensen, maar altijd dodelijk voor honden en katten.

In de meeste Europese landen komt de ziekte niet meer voor, maar in een land zoals Spanje kan je hond de ziekte echter nog oplopen.

Zout

Soms wordt ten onrechte zout gegeven om een hond te laten braken als hij bijvoorbeeld iets gevaarlijk heeft gegeten. Maar dit kan echter een zoutvergiftiging veroorzaken.

Hierdoor kan je hond gaan overgeven, veel drinken en last van diarree krijgen. Zelf epileptische aanvallen, waaraan uw hond kan overlijden, zijn mogelijk.

Pitten

De pitten van appels, kersen, abrikozen, nectarines, pruimen, etc. bevatten blauwzuur en zijn in grote hoeveelheden giftig.

Wil je dit fruit aan je hond geven, verwijder dan de pitten.

Melkproducten

Melk of melkproducten zoals yoghurt of kaas zijn niet giftig voor honden, maar teveel kan diarree veroorzaken. Soms een stukje kaas kan dus geen kwaad.

Medicijnen

Let op dat je hond geen medicijnen te pakken kan krijgen uit openstaande kastjes of een handtas die open staat. Geef ook geen pijnstillers of medicijnen die voor mensen bedoeld zijn. Een enkele paracetamol kan al dodelijk zijn voor een kleine hond. Een hond zal gaan braken, wordt suf, krijgt diarree en kan leverproblemen krijgen. Alleen als je er op tijd bij bent, is er kans op herstel.

Het is misschien logisch dat zowel honden als mensen niet zomaar een overdosis medicijnen moet nemen en zeker als het pillen zijn die niet bedoeld zijn voor de pillenslikker.

2 canemedicina 4
Giftig voedsel. (foto van: https://blog.almonature.com/nl-nl/hoe_kunt_u_een_hond_of_kat_medicijnen_geven_en_stress_voorkomen