Levensduur van een Shiba Inu – Hoe oud wordt een Shiba?

Inhoudsopgave

Wat is de gemiddelde Shiba inu levensduur?

Wanneer u een Shiba Inu koopt of adopteert, krijgt u snel een band met uw nieuwe hond of puppy en maakt u zich misschien zorgen over wat de toekomst in petto heeft. Hoe lang zal uw Shiba Inu leven? Honden hebben een zeer korte levensduur in vergelijking met mensen, en het is vaak een moeilijke realiteit om te erkennen. Het verbeteren van de kansen met een gezonde levensstijl kan het verschil maken voor de Shiba inu levensduur.

Een oud ras
Als een Japans spitzras zijn Shiba Inu’s nauw verwant aan de Akita Inu, Hokkaido Ken en Kai Ken. De Shiba is de kleinste van deze rassen, die qua uiterlijk vrij veel op elkaar lijken. De oorsprong van deze rassen gaat terug tot AD 7, toen rasrecords werden opgesteld in Japan. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat ze een van de oudste gedomesticeerde hondenrassen zijn.

Aanvankelijk waren er drie soorten Shiba’s uit de verschillende regio’s van Japan, maar het ras wordt nu erkend als één maat en één type. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op vogels en klein wild, en werden af en toe gebruikt bij de jacht op wilde zwijnen.

Omdat de Shiba een oud ras is, hebben ze een lichaam dat goed is aangepast om fysiologisch efficiënt en gezond te zijn. Ze hebben minder last van de effecten van doelgerichte fokprogramma’s van de moderne tijd.

Hoe oud wordt een Shiba Inu?

Als u van een goede gezondheid geniet, kunt u verwachten dat uw Shiba ongeveer 12 tot 15 jaar zal leven.

Levensduur shiba inu: hoe oud wordt een shiba inu?

Dit is een goede levensduur voor een middelgrote hond, wat betekent dat dit ras over het algemeen een goede gezondheid heeft met weinig genetische problemen. Het steriliseren of castreren van uw Shiba kan ook zijn of haar levensduur verlengen door het risico op reproductieve kankers weg te nemen. Al zorgt dit meestal voor een slechtere gezondheid, dan dat je je Shiba natuurlijk laat.

Al is de kans dat je Shiba baarmoeder- of teelbalkanker krijgt zeer klein. Maar het risico op andere problemen verhoogt drastisch bij het steriliseren of castreren. Het is daarom beter NIET te castreren, dit geeft het minste problemen!

Shiba Inu Leeftijd: Puppy

In de eerste levensfase van een Shiba Inu-puppy, die meestal duurt tot ongeveer een jaar oud, is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan socialisatie en training. Tijdens deze periode leert de puppy de wereld om hem heen kennen en ontwikkelt hij zijn persoonlijkheid.

Het is essentieel om een sterke band op te bouwen en consistente routines te volgen om gewenst gedrag te bevorderen. Daarnaast is een goede voeding cruciaal voor een gezonde groei en ontwikkeling. Het is ook belangrijk om regelmatig de gezondheid te controleren om ervoor te zorgen dat de puppy een goede start maakt in zijn leven. Dit kun je perfect zelf doen, een gezonde pup is actief en eet goed. Een ziek pup doet dit niet.

Leeftijd Shiba Inu: Volwassen

De levensfase van een volwassen Shiba Inu is een tijd van stabiliteit en rijping. Op dit punt heeft de hond zijn volwassenheid bereikt en is hij meestal tussen de 1 en 8 jaar oud. Gedurende deze periode geniet de Shiba Inu van zijn volwassenheid, waarbij hij zijn karakteristieke eigenschappen verder ontwikkelt.

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven om de levensverwachting van de Shiba Inu te maximaliseren. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts. Met de juiste zorg kan een Shiba Inu een levensverwachting van 12 tot 15 jaar hebben.

Leeftijd Shiba Inu: Senior

Hoe de levensduur verhogen?

Genetische ziekte bij Shiba Inu’s

Shiba Inu’s zijn over het algemeen een gezond en sterk ras, maar ze kunnen enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen ervaren die bij veel verschillende hondenrassen voorkomen. Een gezonde levensstijl en regelmatige veterinaire bezoeken kunnen de kans aanzienlijk vergroten dat de levensduur van uw Shiba wordt verlengd.

Patellaluxatie
Patellaluxatie is een aandoening die problemen in het kniegewricht veroorzaakt en kan leiden tot kreupelheid, waarbij soms een operatie nodig is. Als uw Shiba mank loopt, vooral aan de achterkant, moet u de dierenarts van uw hond bezoeken voor een onderzoek.

Heupdysplasie
Heupdysplasie kan ook van invloed zijn op uw Shiba en kan door uw dierenarts worden gediagnosticeerd met röntgenbeeldvorming. Een hond die aan de achterkant stijf of zwak lijkt, moet worden beoordeeld door een dierenarts en fokhonden moeten worden beoordeeld op goede heupen voordat ze deelnemen aan een fokprogramma en deze genetische ziekte doorgeven aan puppy’s.

Oogafwijkingen
Oogafwijkingen kunnen ook van invloed zijn op Shiba’s, zoals progressieve retinale atrofie, cataracten en glaucoom. Evaluatie van de ogen van uw Shiba kan worden gedaan door een bestuur gecertificeerde veterinaire oogarts.

Allergieën
Allergieën kunnen ook een probleem zijn voor Shiba Inu’s. Vlooien-, voedsel- of omgevingsallergieën hebben niet noodzakelijkerwijs invloed op de levensduur van uw hond, maar ze kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden als ze niet effectief worden behandeld door een dierenarts.

Training om de levensduur van uw Shiba Inu te verbeteren
Door uw hond te trainen, kunt u zijn of haar levensduur verlengen door uw hond veilig aan uw zijde en onder controle te houden door verbale signalen. Oefening traint ook het brein van uw hond en houdt hem of haar blij, wat bijdraagt aan een goede gezondheid. Door uw Shiba Inu te trainen om op commando terug te roepen, wordt de kans groter dat hij of zij een lang en gezond leven leidt.

Hoogwaardig voedsel voor de gezondheid van uw Shiba Inu

Het kiezen van een uitstekend dieet voor uw Shiba Inu kan zijn of haar levensduur verlengen door uitstekende voeding te bieden die de gezondheid van botten en organen ondersteunt. Een hondenvoer van hoge kwaliteit met verschillende soorten uitstekende eiwitbronnen en uitgebalanceerde voeding zal uw Shiba helpen om jarenlang van uw gezelschap te genieten.

Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te voeren en ervoor te zorgen dat uw Shiba Inu voldoende beweging krijgt, aangezien een zwaarlijvige hond een kortere levensduur kan hebben. De dierenarts van uw hond kan u helpen bepalen of het gewicht van uw Shiba geschikt en gezond is.

Geniet van het gezelschap van je Shiba Inu

Hoewel honden niet zo lang leven als we zouden willen, zal uw Shiba Inu een lang leven hebben met uw zorg en toewijding aan zijn of haar gezondheid, training en voeding.

Heb je vragen over de levensduur van Shiba Inu’s? Laat dan je vraag achter in de comments. Onthoud dat u, door uw Shiba Inu van deze basisbehoeften te voorzien, hem of haar gezond kunt houden en vele jaren van gezelschap kunt genieten.

Besluit

• Regelmatige veterinaire bezoeken
• Uw Shiba Inu NIET steriliseren of castreren
• Test op genetische ziekte zodat behandeling kan worden gegeven
• Training voor gehoorzaamheid en veiligheid
• Een gezonde levensstijl, inclusief goede voeding en lichaamsbeweging

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Shiba Inu.

Shiba Inu – Blitz – Herselt

Shiba Inu
Jules x Akira
°3/2/2024

Shiba Inu – Yoko – Stekene

Koekoek alles prima met mij, ben gisteren naar zee geweest 🐶🐶👋👋👋

°31/1/2024

Shiba Inu – Yuki

Beste Marleen,

Facebook hebben we niet dus via deze weg een aantal kiekjes.  

Groetjes familie Van Schagen

Shiba inu – Yuki

Yuki continue de grandir … 😇

Hatchi – Shiba Inu

Bonjour!

Hatchi,notre chien 🐕 viens de chez vous!!

Il est magnifique. Il n’ai pas encore castré,car nous avons mal au cœur. Vous n’êtes pas intéressé par lui avant de le stérilisé ?

Bonne journée…

  

R5r8b41ynn6s3zkh2fjcpw3dl35k3z9xcvw3c6qlt1xp1j4w1gdpzs1 wj 9w1q3ftr1vnkpbw1

Shiba Inu

Notre shiba est le plus beau et tout ce passe bien. On est très content de l’avoir. Merci pour la demande. Voici quelques photos.

 

 

bonne année et meilleures salutions.

Schäfer Jessica & Mozina Patrick

°25/12/2022

Jules x Lola

R5r8b41ynn6s3zkh2fdg5w1zlf481sq9ggw3k2vqh1x0zmdw1gy2c224qzwfw1 wg23gjbw0w1 q0x1 yr87n1s4kbj4w1

Shiba Inu – Yuki

Frohe Weihnachten! Es ist schon das 3. mit Yuki zusammen! Vielen Dank für diesen großartigen kleinen Kerl ❤️ liebe Grüße aus Stollberg Zweifall! Von Marina Krings und Familie

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Shiba inu -Mochi

Bonjour est-ce que vous souvenez de Mochi? il a 11mois déjà, le temps passe vite 😋il est plus en plus mignon, merci à sa maman de nous faire un super bébé chéri comme ça 😋

Shiba Inu – Suki

Met Suki gaat t heel goed,net ontwormd . Kei leuke hond en is al zinnelijk 👌bedankt voor de goede informatie

Marc

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Shiba Inu

Lees meer over de op onze blog.