Shiba inu met katten?

Inhoudsopgave

De Shiba Inu is een populaire hondensoort die oorspronkelijk uit Japan komt. Deze honden staan bekend om hun zelfstandigheid, intelligentie en jachtinstinct. Maar als je een Shiba Inu hebt en ook een kat als huisdier wilt houden, rijst de vraag of deze een shiba inu met katten wel goed samen kunnen leven.

In deze blog gaan we dieper in op de vraag of Shiba Inu honden en katten samen kunnen leven en wat je moet weten als je deze twee dieren in huis wilt nemen. We kijken naar verschillende factoren die van invloed zijn op de relatie tussen Shiba Inu’s en katten, zoals hun persoonlijkheid, socialisatie, training en meer.

Shiba inu met katten: Kan beide samenleven?

Shiba inu opvoeding

Of Shiba Inu honden goed kunnen samenleven met katten, hangt af van verschillende factoren, zoals de persoonlijkheid van de hond en de kat, hun socialisatie en training. Over het algemeen staan Shiba Inu’s bekend om hun jachtinstinct, wat kan betekenen dat ze achter katten aanrennen en ze als prooi zien.

Maar als een Shiba Inu van jongs af aan is gesocialiseerd en getraind om met katten om te gaan, kan het mogelijk zijn om ze samen te laten leven. Het is belangrijk om de introductie tussen de twee dieren langzaam en gecontroleerd te laten verlopen en altijd toezicht te houden om ervoor te zorgen dat er geen agressie of gevaarlijke situaties ontstaan.

De Shiba inu

Elk ras heeft bepaalde eigenschappen, om te kunnen begrijpen of dat een shiba inu met katten kan omgaan is het belangrijk deze eigenschappen te leren kennen. Hieronder enkel karaktertrekjes van de shiba inu.

Persoonlijkheid

De persoonlijkheid van een Shiba Inu kan van invloed zijn op hoe goed ze kunnen samenleven met katten. Shiba Inu’s staan bekend om hun onafhankelijke en zelfstandige karakter.

Ze zijn ook erg energiek en hebben een sterk jachtinstinct. Dit kan een uitdaging vormen wanneer ze samenleven met katten, die zich vaak rustiger en meer terughoudend gedragen. Daarom is het belangrijk om te overwegen of de persoonlijkheid van je Shiba Inu geschikt is voor het samenleven met een kat.

Als je Shiba Inu van nature erg speels is en niet snel agressief wordt, kan dit een goed teken zijn dat het goed zal gaan met de kat. Echter, als je Shiba Inu onstuimig of agressief is, kan het beter zijn om de twee dieren niet samen te laten leven. Het is belangrijk om altijd de persoonlijkheid van je Shiba Inu te overwegen bij het introduceren van een nieuwe kat in huis.

Sociale skills

De sociale skills van een Shiba Inu kunnen van invloed zijn op hoe goed ze kunnen samenleven met katten. Shiba Inu’s zijn van nature wat terughoudend en kunnen soms moeite hebben om nieuwe dieren te accepteren.

Het is daarom belangrijk om je Shiba Inu goed te socialiseren en te trainen om met andere dieren om te gaan, inclusief katten. Dit kan helpen om de kans te vergroten dat je Shiba Inu en kat goed samenleven.

Het is belangrijk om de introductie tussen de twee dieren langzaam en voorzichtig te laten verlopen, met toezicht om ervoor te zorgen dat er geen agressie ontstaat. Als je Shiba Inu goed is gesocialiseerd en getraind om met katten om te gaan, zal hij waarschijnlijk in staat zijn om de kat te accepteren en samen te leven zonder problemen.

Echter, als je Shiba Inu niet goed gesocialiseerd is, kunnen er problemen ontstaan en kan het beter zijn om de twee dieren apart te houden.

Een pup vs een oudere hond

Of je nu een Shiba Inu pup of een oudere hond hebt, het is belangrijk om rekening te houden met de introductie tussen je hond en de kat.

Een Shiba Inu pup kan gemakkelijker aan een kat wennen omdat hij nog steeds in zijn socialisatieperiode zit, waarin hij nieuwe ervaringen opdoet en leert hoe hij met andere dieren moet omgaan. Het is belangrijk om de pup goed te trainen en te socialiseren om ervoor te zorgen dat hij zich op de juiste manier gedraagt rond de kat.

Een oudere Shiba Inu kan echter al gewend zijn aan een bepaalde levensstijl en kan zich minder gemakkelijk aanpassen aan de aanwezigheid van een nieuwe kat. Het kan langer duren voordat een oudere hond zich comfortabel voelt rond een kat, maar het is nog steeds mogelijk om ze samen te laten leven.

Het is belangrijk om geduld te hebben en de introductie tussen de twee dieren langzaam te laten verlopen, met toezicht om ervoor te zorgen dat er geen agressie ontstaat.

Ongeacht de leeftijd van je Shiba Inu, is het belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en zijn eigen persoonlijkheid en temperament heeft, dus het is belangrijk om hun individuele behoeften en gedragingen te overwegen bij het introduceren van een nieuwe kat in huis.

Shiba inu en kat samenleven

Training

De training van een Shiba Inu om met katten om te gaan is een belangrijk onderdeel van de introductie tussen deze twee dieren. Om je Shiba Inu te trainen om met katten om te gaan, is het belangrijk om hem te laten wennen aan de aanwezigheid van katten.

Een goede manier om dit te doen is door je Shiba Inu aan de lijn te houden en hem naast de kat te laten zitten, terwijl je de kat beloont met lekkernijen en positieve aandacht.

Als je Shiba Inu ontspannen blijft en niet agressief reageert, beloon hem dan ook met lekkernijen en positieve aandacht. Herhaal deze trainingssessies regelmatig en zorg ervoor dat de interacties tussen je Shiba Inu en de kat altijd onder toezicht staan, totdat je er zeker van bent dat ze goed samen kunnen leven.

Het kan ook helpen om je Shiba Inu te laten wennen aan de geur van de kat door bijvoorbeeld een deken of kattenmand in huis te plaatsen voordat de kat arriveert. Een goede training kan helpen om de relatie tussen je Shiba Inu en de kat te versterken en ervoor te zorgen dat ze samen kunnen leven zonder problemen.

Hoe een Shiba inu en katten introduceren

Natuurlijk kan het introduceren van een Shiba Inu aan een kat een uitdagend proces zijn, maar er zijn stappen die je kunt volgen om deze introductie soepeler te laten verlopen:

 1. Laat de kat en de Shiba Inu aan elkaars geur wennen. Plaats bijvoorbeeld een deken of mandje van de kat in de buurt van de Shiba Inu zodat hij de geur kan leren kennen.
 2. Houd de kat in een aparte kamer en laat de Shiba Inu de kamer verkennen. Dit geeft de Shiba Inu de kans om te wennen aan de omgeving zonder de kat te zien.
 3. Houd de Shiba Inu aan de riem en breng hem naar de kamer waar de kat is. Laat de kat vrij rondlopen en houd de Shiba Inu onder controle zodat hij niet agressief reageert. Beloon de Shiba Inu als hij rustig blijft en niet agressief reageert.
 4. Als de Shiba Inu niet agressief reageert op de kat, kun je proberen om de riem los te maken en de kat en de Shiba Inu samen te laten zijn, maar wel onder toezicht. Beloon de Shiba Inu als hij zich vriendelijk en rustig gedraagt rond de kat.
 5. Als de Shiba Inu en de kat goed samenleven, kun je ze samen laten zijn zonder toezicht. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je de interacties tussen de kat en de Shiba Inu altijd in de gaten houdt om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven en er geen agressie ontstaat. Beloon de Shiba Inu ook altijd voor goed gedrag om hem aan te moedigen zich vriendelijk te blijven gedragen rond de kat.

Tips voor een vlotte samenleving

Natuurlijk kan de introductie tussen een Shiba Inu en een kat uitdagend zijn, maar hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

 • Begin met geurintroducties: Laat de kat en de Shiba Inu aan elkaars geur wennen door bijvoorbeeld een deken of mandje uit te wisselen. Zo kunnen ze elkaars geur leren kennen voordat ze elkaar zien.
 • Bied de kat een veilige plek: Zorg ervoor dat de kat altijd een veilige plek heeft om zich terug te trekken, zoals een hoge plank of een aparte kamer. Op deze manier kan de kat zich veilig voelen en wennen aan de aanwezigheid van de Shiba Inu.
 • Houd de Shiba Inu aan de riem: Houd de Shiba Inu aan de riem wanneer je hem aan de kat introduceert. Dit geeft je betere controle over de situatie en voorkomt dat de Shiba Inu de kat achterna gaat.
 • Beloon gewenst gedrag: Beloon de Shiba Inu voor goed gedrag, zoals rustig blijven en niet agressief reageren op de kat. Dit moedigt positief gedrag aan en helpt de Shiba Inu te begrijpen wat er van hem wordt verwacht.
 • Wees geduldig: De introductie tussen een Shiba Inu en een kat kan langer duren dan verwacht. Wees geduldig en geef het de tijd die het nodig heeft. Forceer nooit een ontmoeting tussen de twee dieren.
 • Blijf de interactie monitoren: Zelfs als de Shiba Inu en de kat goed samenleven, is het belangrijk om de interactie altijd te monitoren om ervoor te zorgen dat er geen agressie ontstaat en dat beide dieren zich veilig voelen.

Door deze tips te volgen, kun je de introductie tussen je Shiba Inu en kat soepeler laten verlopen en ervoor zorgen dat beide dieren veilig en gelukkig zijn.

Wat als het fout gaat?

Als het fout gaat om een Shiba Inu en een kat samen te laten omgaan, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties voor beide dieren. Het is belangrijk om te onthouden dat Shiba Inu’s een sterke prooidrift hebben en katten vaak als prooi zien.

Zelfs als uw Shiba Inu en kat goed lijken samen te gaan, is het belangrijk dat uw kat altijd ergens veilig kan terugtrekken. Dit kan bijvoorbeeld een hoge plank zijn, een deel van het huis waar uw hond niet bij kan, of een aparte kamer. Zelfs met deze veilige zones is het belangrijk om uw Shiba Inu en kat nooit onbeheerd achter te laten.

Meer lectuur

Shiba inu en katten gedrag
Koop hier

Reviews

Onze Trustpilot reviews

Hieronder de mails van onze klanten met hun Shiba Inu.

Shiba Inu – Blitz – Herselt

Shiba Inu
Jules x Akira
°3/2/2024

Shiba Inu – Yoko – Stekene

Koekoek alles prima met mij, ben gisteren naar zee geweest 🐶🐶👋👋👋

°31/1/2024

Shiba Inu – Yuki

Beste Marleen,

Facebook hebben we niet dus via deze weg een aantal kiekjes.  

Groetjes familie Van Schagen

Shiba inu – Yuki

Yuki continue de grandir … 😇

Hatchi – Shiba Inu

Bonjour!

Hatchi,notre chien 🐕 viens de chez vous!!

Il est magnifique. Il n’ai pas encore castré,car nous avons mal au cœur. Vous n’êtes pas intéressé par lui avant de le stérilisé ?

Bonne journée…

  

R5r8b41ynn6s3zkh2fjcpw3dl35k3z9xcvw3c6qlt1xp1j4w1gdpzs1 wj 9w1q3ftr1vnkpbw1

Shiba Inu

Notre shiba est le plus beau et tout ce passe bien. On est très content de l’avoir. Merci pour la demande. Voici quelques photos.

 

 

bonne année et meilleures salutions.

Schäfer Jessica & Mozina Patrick

°25/12/2022

Jules x Lola

R5r8b41ynn6s3zkh2fdg5w1zlf481sq9ggw3k2vqh1x0zmdw1gy2c224qzwfw1 wg23gjbw0w1 q0x1 yr87n1s4kbj4w1

Shiba Inu – Yuki

Frohe Weihnachten! Es ist schon das 3. mit Yuki zusammen! Vielen Dank für diesen großartigen kleinen Kerl ❤️ liebe Grüße aus Stollberg Zweifall! Von Marina Krings und Familie

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Shiba inu -Mochi

Bonjour est-ce que vous souvenez de Mochi? il a 11mois déjà, le temps passe vite 😋il est plus en plus mignon, merci à sa maman de nous faire un super bébé chéri comme ça 😋

Shiba Inu – Suki

Met Suki gaat t heel goed,net ontwormd . Kei leuke hond en is al zinnelijk 👌bedankt voor de goede informatie

Marc

Delen?

Vond je het artikel leuk? Deel het dan met je vrienden!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Meer info over de Shiba Inu

Lees meer over de op onze blog.