Lebensdauer Shiba Inu – Wie alt wird ein Shiba Inu?

Wat is de gemiddelde levensduur van een Shiba Inu?

Wanneer u een Shiba Inu koopt of adopteert, krijgt u snel een band met uw nieuwe hond of puppy en maakt u zich misschien zorgen over wat de toekomst in petto heeft. Hoe lang zal uw Shiba Inu leven? Honden hebben een zeer korte levensduur in vergelijking met mensen, en het is vaak een moeilijke realiteit om te erkennen. Het verbeteren van de kansen met een gezonde levensstijl kan het verschil maken voor de levensduur van de Shiba.

Een oud ras
Als een Japans spitzras zijn Shiba Inu’s nauw verwant aan de Akita Inu, Hokkaido Ken en Kai Ken. De Shiba is de kleinste van deze rassen, die qua uiterlijk vrij veel op elkaar lijken. De oorsprong van deze rassen gaat terug tot AD 7, toen rasrecords werden opgesteld in Japan. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat ze een van de oudste gedomesticeerde hondenrassen zijn.

Aanvankelijk waren er drie soorten Shiba’s uit de verschillende regio’s van Japan, maar het ras wordt nu erkend als één maat en één type. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op vogels en klein wild, en werden af en toe gebruikt bij de jacht op wilde zwijnen.

Omdat de Shiba een oud ras is, hebben ze een lichaam dat goed is aangepast om fysiologisch efficiënt en gezond te zijn. Ze hebben minder last van de effecten van doelgerichte fokprogramma’s van de moderne tijd.

Hoe oud wordt een Shiba Inu?

Als u van een goede gezondheid geniet, kunt u verwachten dat uw Shiba ongeveer 12 tot 15 jaar zal leven.

levensduur shiba inu: hoe oud wordt een shiba inu?

Dit is een goede levensduur voor een middelgrote hond, wat betekent dat dit ras over het algemeen een goede gezondheid heeft met weinig genetische problemen. Het steriliseren of castreren van uw Shiba kan ook zijn of haar levensduur verlengen door het risico op reproductieve kankers weg te nemen. Al zorgt dit meestal voor een slechtere gezondheid, dan dat je je Shiba natuurlijk laat.

Al is de kans dat je Shiba baarmoeder- of teelbalkanker krijgt zeer klein. Maar het risico op andere problemen verhoogt drastisch bij het steriliseren of castreren. Het is daarom beter NIET te castreren, dit geeft het minste problemen!

Hoe de levensduur verhogen?

Genetische ziekte bij Shiba Inu’s

Shiba Inu’s zijn over het algemeen een gezond en sterk ras, maar ze kunnen enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen ervaren die bij veel verschillende hondenrassen voorkomen. Een gezonde levensstijl en regelmatige veterinaire bezoeken kunnen de kans aanzienlijk vergroten dat de levensduur van uw Shiba wordt verlengd.

Patellaluxatie
Patellaluxatie is een aandoening die problemen in het kniegewricht veroorzaakt en kan leiden tot kreupelheid, waarbij soms een operatie nodig is. Als uw Shiba mank loopt, vooral aan de achterkant, moet u de dierenarts van uw hond bezoeken voor een onderzoek.

Heupdysplasie
Heupdysplasie kan ook van invloed zijn op uw Shiba en kan door uw dierenarts worden gediagnosticeerd met röntgenbeeldvorming. Een hond die aan de achterkant stijf of zwak lijkt, moet worden beoordeeld door een dierenarts en fokhonden moeten worden beoordeeld op goede heupen voordat ze deelnemen aan een fokprogramma en deze genetische ziekte doorgeven aan puppy’s.

Oogafwijkingen
Oogafwijkingen kunnen ook van invloed zijn op Shiba’s, zoals progressieve retinale atrofie, cataracten en glaucoom. Evaluatie van de ogen van uw Shiba kan worden gedaan door een bestuur gecertificeerde veterinaire oogarts.

Allergieën
Allergieën kunnen ook een probleem zijn voor Shiba Inu’s. Vlooien-, voedsel- of omgevingsallergieën hebben niet noodzakelijkerwijs invloed op de levensduur van uw hond, maar ze kunnen de kwaliteit van leven beïnvloeden als ze niet effectief worden behandeld door een dierenarts.

Training om de levensduur van uw Shiba Inu te verbeteren
Door uw hond te trainen, kunt u zijn of haar levensduur verlengen door uw hond veilig aan uw zijde en onder controle te houden door verbale signalen. Oefening traint ook het brein van uw hond en houdt hem of haar blij, wat bijdraagt aan een goede gezondheid. Door uw Shiba Inu te trainen om op commando terug te roepen, wordt de kans groter dat hij of zij een lang en gezond leven leidt.

Hoogwaardig voedsel voor de gezondheid van uw Shiba Inu

Het kiezen van een uitstekend dieet voor uw Shiba Inu kan zijn of haar levensduur verlengen door uitstekende voeding te bieden die de gezondheid van botten en organen ondersteunt. Een hondenvoer van hoge kwaliteit met verschillende soorten uitstekende eiwitbronnen en uitgebalanceerde voeding zal uw Shiba helpen om jarenlang van uw gezelschap te genieten.

Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid te voeren en ervoor te zorgen dat uw Shiba Inu voldoende beweging krijgt, aangezien een zwaarlijvige hond een kortere levensduur kan hebben. De dierenarts van uw hond kan u helpen bepalen of het gewicht van uw Shiba geschikt en gezond is.

Geniet van het gezelschap van je Shiba Inu

Hoewel honden niet zo lang leven als we zouden willen, zal uw Shiba Inu een lang leven hebben met uw zorg en toewijding aan zijn of haar gezondheid, training en voeding.

Heb je vragen over de levensduur van Shiba Inu’s? Laat dan je vraag achter in de comments. Onthoud dat u, door uw Shiba Inu van deze basisbehoeften te voorzien, hem of haar gezond kunt houden en vele jaren van gezelschap kunt genieten.

Besluit

• Regelmatige veterinaire bezoeken
• Uw Shiba Inu NIET steriliseren of castreren
• Test op genetische ziekte zodat behandeling kan worden gegeven
• Training voor gehoorzaamheid en veiligheid
• Een gezonde levensstijl, inclusief goede voeding en lichaamsbeweging