Wat zijn de kenmerken van een Chihuahua?

  • Hoofd: Rond appelhoofd met een middelmatig korte neus die in alle kleuren mag voorkomen en waarbij de punt iets naar boven wijst. Grote ogen die rondachtig zijn van vorm en een erg expressieve blik vertonen. De ogen puilen niet uit en zijn perfect donker van kleur. Lichte ogen zijn toegestaan maar dragen niet de voorkeur weg.
  • Oren: Grote rechtopstaande oren die wijd open staan en breed zijn aan de aanzet. De oren lopen geleidelijk toe naar het licht geronde punt. In rust zijn ze opzij gebogen en vormen ze een hoek van 45°.
  • Gebit: schaar- of tanggebit
  • Hals: Middelmatig lange nek met een licht gebogen bovenlijn. Bij de langharige chihuahua’s is de aanwezigheid van een kraag met langer haar bijzonder gewenst.
  • Lichaam: Compact en goed gebouwd lichaam, dat iets langer dan hoog is.
  • Staart: Hoog aangezette, vlak uitziende staart met middellange beharing. De staart is breed aan de aanzet en loopt geleidelijk toe naar de punt. De staartdracht wordt beschouwd als een belangrijk raskenmerk: bij het lopen wordt de staart ofwel in een boog gedragen, ofwel in een halve cirkel met de punt naar de lendenen wijzend. De staart mag nooit tussen de benen of onder de ruglijn gekruld gedragen worden. De beharing op de staart is afhankelijk van de variëteit en in overeenstemming met de vacht op het lichaam. Bij de langharige variëteit vormt de staart een pluim.
  • Vacht: Kortharige versie: korte vacht, die dicht aanligt tegen het lichaam. Indien er een ondervacht is, is het haar iets langer. Op de keel en buik is dun haar toegestaan. Op de nek en de staart iets langer haar en kort op het gezicht en de oren. De vacht is glanzend en de structuur is zacht. Haarloze honden zijn niet toegestaan.
    Langharige versie: Fijn en zijdeachtig haar, dat glad of licht golvend is. Een te dikke ondervacht is ongewenst. Het langere haar vormt een bevedering over de oren, nek, aan de achterkant van voor- en achterbenen, op de voeten en op de staart. Honden met een lange golvende vacht zijn niet toegestaan.
  • Gewicht: tussen 1,5 kilogram en 3 kilogram