/ Stamboom honden of zonder stamboom, wat is het beste?

Stamboom honden of zonder stamboom, wat is het beste?

U overweegt om een hond aan te schaffen, al dan niet een stamboom hond. Maar waarom ik geen stamboom hond aan beveel lees je hier.

Wedstrijd honden

stamboom hond
Pomeriaan ter keuring op honden wedstrijd

Wilt u met uw hond meedoen aan wedstrijden, dan zult u een stamboom nodig hebben. Maar voor de meeste mensen, die hun hond als geschelschaps dier houden is dit niet nodig. Een stamboomhond heeft volgens ons immers meer nadelen.

Op zo’n wedstrijd keuren ze je hond op hun schoonheid. De hond moet zo dicht mogelijk bij het ideaal zitten, of dat ideaal nu gezond is of niet. Bijvoorbeeld hebben de stamboom verenigingen jaren lang een zo plat mogelijke snoet gevraagd bij bepaalde rassen. Dit levert dikwijls problemen met ademhaling op bij sommige honden.

Inteelt

Spijtig mogen fokkers nog altijd aan inteelt doen, zelfs stamboom fokkers. Al dan niet bewust, het blijft inteelt en dit is een van de slechtste dingen die je kunt kunt doen tijden het fokken.

Hoe doen stamboomfokkers dan aan inteelt, vraagt u zich misschien af? Wel een hond speelt enkele keren kampioen op een wedstrijd. En dan begint het, die hond dekt ineens veel meer teven. Want iedereen wilt pups van de kampioen. Wat ze daarbij vergeten is dat zo het percentage van DNA genen meer en meer op de kampioen gaan lijken.

Bovendien kan men bij stamboom honden uit een kleinere vijver zijn fokdieren gaan halen. Je mag enkel stamboom met stamboom fokken. Terwijl stamboomhonden slechts een klein deel uitmaakt van alle honden. Dus de vijver met verschillende DNA genen is vele malen kleiner.

Wij als professioneel fokker kunnen honden combineren, zowel met stamboom als zonder. Zo is blijven de genen meer gediversifieerd.

Discriminatie

Het is dus een pure discriminatie, dat voor een stamboom hond de twee ouders ook stamboom moeten hebben.

Wat is er mis met een hond zonder stamboom volgens hun? Terwijl die ook even goed op het ideaal beeld van de rasvereniging kan lijken!

Bovendien mogen wij geen stamboom aanvragen omdat Sint Hubertus enkel kleiner hobby fokker toelaat in hun inteelt clubje 🙁

Wat vinden experts ervan?

Zelfs experts van de BBC vinden dit.

https://vimeo.com/166015460

Hoe dan wel?

Woefkesranch is een familiale fokkerij waar u de pups met hun moeder kunt bezoeken. Wij selecteren onze fokdieren met het oog op zo weinig inteelt, en toch een mooie hond te hebben.

Kies een puppy waar u vertrouwen heeft en bij een fokker. Kies Woefkesranch!!!