Shih tzu pups te koop

Helaas verkopen we dit ras niet meer. Klik hier voor onze beschikbare rassen. Wij raden een maltezer of mal-chi aan als alternatief.

Beschrijving van de Shih Tzu

Shih Tzu is een hondras dat in China voorkwam. Van de Shih Tzu wordt gezegd dat het de oudste en de kleinste van de Tibetan heilige honden is.
De Shih Tzu wordt ook wel eens Chinese of Tibetan Hond van de Leeuw of Hond van de Chrysant genoemd, omdat zijn gezicht erg op die bloem lijkt.

De Shih Tzu word gekenmerkt door zijn lange, stromende dubbele vacht; stevig bouw; intelligentie en een vriendelijke, levendige houding. Om het even welke kleur is aanvaardbaar, niettemin wordt het wit op het voorhoofd en het uiteinde van de staart verkozen op de tentoonstellingen. Het haar van Shih Tzu kan in een korte zomersnit worden gestileerd, of lang worden gehouden zoals voor tentoonstellingen verplicht is. Hoewel de eigenaars van Shih Tzu over het algemeen geen haren op meubilair of kleren vinden, werpen zij kleine hoeveelheden haartjes.

De oren zijn zo behaard dat zij zich in de lichaamvacht mengen. De tanden vormen een niveau- of onder beet.

De Shih Tzu heeft een rond hoofd, met een kwistige baard en mustache, een korte harige snuit en een zwarte neus (behalve bij levergekleurde honden die leverneuzen hebben), grote ogen en een staart staart als een palm die golft boven zijn lichaam.

Karakter en temperament van de Shih Tzu

De Shih Tzu is waakzame hond, gelukkig en sterk, begenadigd met volle lading karakter. Zij zijn moedig en soms arrogant.

Ze zijn lief, sociaal, aanhankelijk en rustig. Ze leren verassend snel en spelen graag met kinderen. De Shih Tzu maakt gemakkelijk vrienden. Het zijn vrolijke dieren, met een typische oostelijke charme, aanhankelijk en zéér sociaal.

Shih Tzus zijn zeer alerte waakhonden. Ze houden ervan te blaffen maar zijn gewoonlijk stil binnen in huis. Zij zijn koppig en slim. Shih Tzus kunnen bijten als ze verrast worden of slechtgehumeurd.

Ze zijn graag in de nabijheid van mensen en kunnen over het algemeen goed om met andere huisdieren. 

Aanbevolen boeken:

Hoogte en gewicht van de Shih Tzu

Hoogte: 28 cm
Gewicht: 4-7 kg

Levensomstandigheden van de Shih Tzu

Dit is een echt salonhondje, ideaal voor een appartement of wanneer je klein behuisd bent.
Dit ras is gevoelig voor de hitte. Zij moeten aangemoedigd worden om een wandeling buiten te maken, hoewel zij ook vrij gelukkig zijn wanneer ze eens rond het huis kunnen lopen. De dagelijkse wandeling is een goed idee. Hierdoor onderhoud u hun uithoudingsvermogen. Dit hondenras zal snel vet worden bij overvoeding.

Levensverwachting van de Shih Tzu

15 jaar en meer
 

Verzorging van de Shih Tzu

Deze kleine honden vereisen een goede dagelijks verzorgingsbeurt om verwarring te vermijden. Een topknot is gewoonlijk met een boog gebonden zodat de hond behoorlijk kan zien. Sommige eigenaars verkiezen een korte getrimde vacht zodat het tijdrovend kammen van de vacht wegvalt. Alhoewel dit ras is aangepast aan een koel klimaat, is een langere vacht voor de koudere seizoenen aangewezen
Het gebied rond de ogen zou zachtjes en elke dag, met katoen en warm water moeten worden schoongemaakt. De Shih-Tzu heeft gevoelige ogen die regelmatig schoon gemaakt moeten worden.

Dit ras werpt weinig of geen haar af en is ideaal voor wie aan allergie lijdt, omdat ze ook weinig huidschilfertjes afwerpen.
 

Oorsprong van de Shih Tzu

De Shih Tzu is een heel oud ras. De Shih Tzu werd gekweekt om in het paleis van de Keizer van China (de verboden Stad in Peking) rond te hangen en te blaffen als mensen of de dieren te dichtbij kwamen. Shih-Tzu werd een favoriet van het Keizer Chinese hof. Men gelooft dat dit sierras een kruising is van de Pekinees met een Tibetaans hondras, de Lhasa Apso. De recente analyse van DNA bevestigt dat dit één van de oudste hondenrassen is.

Het ras was zo gerespecteerd dat vele jaren nadat de Chinezen begonnen handel drijvend met het Westen, zij deze honden weigerde te verkopen. Het was in 1930 dat het eerste paar in Engeland werd ingevoerd. De Shih-Tzu werd erkend in Groot-Brittannië in 1946 en door AKC in de Verenigde Staten in 1969.

Vandaag is het ras zeer populair, zowel als metgezel als als betoverende showhond.