Shar-pei, informatie over het ras

shar-pei

Wij verkopen geen Sharpei meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een Sharpei lijkt, is een Labrador retriever.

Beschrijving van de shar-pei

Shar-peis zijn zware honden met een gerimpelde vacht en grote hoofden. Er zijn drie vachtvariaties: paardenvacht en borstelvacht en een zeldzame berenvacht, die niet door AKC wordt erkend. De ongebruikelijke paardenvacht is ruw bij aanraking en uiterst stekelig. De borstelvacht heeft langer haar die glad aanvoelt. De kleuren van de vacht omvatten alle zandkleuren. Er zijn ook bevlekte en parti-gekleurde shar-Pei vachten.

De shar-pei heeft kleine oren die vooruit vallen en een staart die wordt gedragen in een krul. Zoals de Chow Chow, hebben deze honden een blauw-zwarte tong.

Shar-peis hebben een vierkant profiel met een breed volledig hoofd en een brede, opgevulde snuit. Puppies hebben meer rimpels dan volwassenen. Shar-Peis hebben langzaam minder rimpels naargelang zij ouder worden.

sharpeis

Karakter en temperament 

De Shar-Pei is zeer loyaal aan zijn baasje. Het is een intelligente hond die niet altijd bevelen slaafs volgt. Speels, actief, dominant, en moedig. Zij zijn aanhankelijk aan hun familie, maar zijn niet vijandig naar vreemdelingen toe. Als de shar-pei, als pupje, katten en kinderen ontmoet zal de hond er in de toekomst geen probleem mee hebben. De Chinese shar-Pei  is verrassend makkelijk, kalm, onafhankelijk en toegewijd. Zij worden een verrukkelijke metgezel en een goede waakhond.
Shar-Peis vereisen een zekere baas. Als u te onzeker bent, te zacht, of te mild in de ogen van de hond, zal hij baas worden over u. 

Zij zijn koppig en hebben behoefte aan een gehoorzaamheidsopleiding om aan uw bevelen te gehoorzamen. Zij kunnen bevelen van familieleden weigeren die geen leiding over hen hebben. Zij vereisen een eigenaar die boven hen staat.

Deze honden zijn zeer schoon en vlug zindelijk.

Shar-pei puppies groeien zeer snel en moeten dienovereenkomstig worden gevoed. Het mengen met andere honden kan soms een probleem zijn en de socialisatie is belangrijk.

shar-pei en kinderen


Hoogte en gewicht 

Hoogte: 46-51 cm
Gewicht: 18-25 kg

Levensomstandigheden

De shar-Pei zal het goed doen in een flat als ze voldoende worden uitgelaten. Een shar-pei is matig actief binnen en zal het ook zonder tuin prima stellen. Wegens hun grote hoofd, is de shar-Pei zeer gevoelig voor hitte. Schaduw en water moeten altijd beschikbaar zijn. Op voorwaarde dat zij genoeg oefening krijgen, zullen zij binnen zeer vredig zijn.

Levensverwachting

10 jaar

sharpei

Verzorging

Shar-Peis zouden regelmatig moeten worden geborsteld. Dit hondenras heeft geen ondervacht. Af en toe in bad kan geen kwaad en tijdens de ruiperiode de vacht regelmatig afborstelen om het oude haar te verwijderen en om er voor te zorgen dat de nieuwe vacht kan groeien.

Oorsprong 

De juiste oorsprong van de shar-Pei is onzeker. Het kan een nakomeling van de Chow Chow zijn

 
 
. Het enige duidelijke verband tussen deze is de purpere tong. Beelden op aardewerk van dit hondenras vindt men terug in de Han Dynastie (206 vChr.). Vele jaren werd shar-Pei gehouden als landbouwbedrijfhond voor algemeen gebruik in het Chinese platteland. Zij werden gebruikt voor de jacht, het beschermen van voorraad, en het bewaken van het huis en de familie. Tijdens die tijd was de shar-Pei hondenras gekend voor zijn intelligentie  en sterkte. Later, werden ze gebruikt in hondengevechten. De losse huid en de uiterst stekelige laag werden verder ontwikkeld om de hond te helpen in het vechten. De shar-Pei was moeilijker te grijpen voor de tegenstander.

sharpei hond