Schotse Collie, informatie over het ras

Wij verkopen geen Collie meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een Collie lijkt, is een Golden retriever.

Schotse collie

Beschrijving van de Schotse Collie

De Collie staat ook bekend als de Schotse herdershond. De meest populaire benaming is evenwel Lassie. Net als in de televisieserie is dit een waardige en kalme hond. Elegantie en soepelheid zijn de voornaamste raskenmerken. 
We kennen twee soorten Collies. De lang- en de kortharige. De kortharige Collie is het zelfde als langharige Collie, maar zonder de lange vacht.
De Schotse Collie is een mooie, actieve, behendige, langharige herdershond. Dit ras werd beroemd door de filmster, Lassie.
Het magere, afgestompte, wigvormige hoofd geeft een indruk van lichtheid. De bovenkant van het hoofd is vlak. De oren zijn 3/4 oprichten met uiteinden die vooruit vouwen. De ogen zijn donker behalve in het geval van blauwe merles die blauw of merle ogen kunnen hebben. De borst is sterk en vrij breed. De langharige variëteiten hebben een overvloedige dubbele vacht van manen rond de hals en de borst. De vacht vergt een wekelijkse verzorging om de hond op zijn best te laten uitzien. De kortharige variëteit heeft een 2,5 cm lange vacht die zeer weinig verzorging vergt. Bij de twee variëteieten is het haar op het hoofd en de benen kort en vlot. Beiden komen ze voor in zandkleur en wit, tri-kleur (zwart, wit & tan), blauwe merle of hoofdzakelijk wit met zandkleur, tri-kleur of blauwe merlenoteringen.

Karakter en temperament van de Collie

Een edele, hoogst intelligente hond. Gevoelig, zoet, vriendelijk, gemakkelijk op te leiden en loyaal. Gewoonlijk goed met andere huisdieren en vriendschappelijk met andere honden. Zeer toegewijd aan en beschermend naar zijn baasjes. Eén Collie reisde ooit eens meer dan 2000 km om zijn familie te vinden nadat hij verloren gelopen was. Een uitstekende metgezel van kinderen, speels en zacht. Kan gewillig zijn en moet zacht worden opgeleid of hij zal weigeren samen te werken. Collie puppies zijn snel zindelijk (na ongeveer 10-12 weken oud). Zij zijn goedaardig, vriendschappelijk, honden. Zij zijn energiek. Zij zijn naar vreemde mensten toe omzichtig. Zij zijn niet agressief, maar zijn wantrouwig naar mensen toe die ze niet kennen.

collie


Hoogte en gewicht van de Collie

Hoogte: Reu: 61-66 cm, Teef: 56-61 cm
Gewicht: Reu: 27-34 kg, Teef: 23-29 kg

Levensomstandighedenvan de Collie

Collies zullen het goed doen in een flat zolang zij voldoende worden uitgelaten. Zij zijn vrij inactief binnen. Ze zijn gevoelig voor de hitte. Verstrek overvloed schaduw en drinkbaar water bij warm weer. De Collie heeft nood aan wat beweging. Laat hem regelmatig eens lopen zonder leiband.

Levensverwachtingvan de Collie

14 tot 16 jaar

Verzorgingvan de Collie

De stijve haren werpen gemakkelijk vuil af en een grondige wekelijkse borstelbeurt is noodzakelijk. Neem wat extra zorg wanneer de zachte dichte ondervacht wordt afgeworpen. De kortharige collie moet maar om de twee weken worden geborsteld. Ook regelmatig een bad met shampoo is  noodzakelijk. Dit ras werpt zijn vacht tweemaal per jaar af. Collie vraag veel beweging, bij voorkeur wat uitlaten zonder leiband.

Collie zwart

Oorsprong van de Collie

Eeuwenlang was de langharige Collie nauwelijks gekend buiten Schotland, maar het is nu één van de populairste rassen van de wereld.
Afkomstig van een generatie van schapenhoedende honden. Zij worden gebruikt als honden voor de waterredding en eeuwenlang als herdershonden voor het bewaken en hoeden van schapen. De naam van het ras komt waarschijnlijk uit zijn opdracht; de Schotse zwarthoofdige schapen heten namelijk Colley. De vroege langharige Collies waren kleiner, met bredere hoofden en kortere snuiten.
De collie is zo intelligent dat hij voor vele doeleinden, als reddingshond, gids voor de blinde, movie ster, en als wachthond is opgeleid.
Koningin Victoria hield Collies in haar Kasteel Balmoral in Schotland en haar interesse lanceerde de verdere populariteit van het ras.
De werkende handen scheiden zich in de geschiedenis af en vertakten zich uit en werden de verschillende rassen en het showtype werden de grote honden met vlakkere gezichten. De Collies grote schoonheid heeft hen tot een favoriete showhond gemaakt. De eerste Collie werd voorgesteld bij een hondententoonstelling in 1860.

schotse collie zwart