Rottweiler, informatie over het ras

Helaas verkopen we dit ras niet meer. Klik hier voor onze beschikbare rassen

rottweiler

Beschrijving van de Rottweiler

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, sterke hond. Rottweiler heeft een massief, krachtig lichaam, gespierd en atletisch.
Zijn krachtige verschijning straalt grote kracht uit. Ze hebben een breed hoofd en rond voorhoofd. Zijn ogen zijn donker met een uitdrukking van goodwill en loyaliteit. De oren zijn driehoekig en zijn neus is breed en zwart. De lippen zijn zwart en binnen de mond is het donker-gekleurd. De vacht is kort, hard en dik. Rond hun muil, wangen, de wenkbrauwen, de benen en de borst hebben zij rood-bruine aftekeningen.
Ze staan bekend om hun wendbaarheid en uithoudingsvermogen.
De wijfjes van Rottweiler hebben vaak grote worpen; 12 puppies zijn niet ongewoon.

Karakter en temperament van de Rottweiler

Van nature zijn Rottweilers vriendelijke en vredelievende en kindvriendelijke honden. Ze zijn aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig.
Ze zijn zeer zelfverzekerd en evenwichtig. Zij reageren op alles wat in hun omgeving gebeurd.
Rottweilers zijn goed te trainen honden. Ze zijn toegewijd aan hun eigenaar en familie. Zij hebben een betrouwbaar temperament.
Ze zullen ten alle koste hun baasjes hevig verdedigen. Dit zijn sterke vechters die voor pijn immuun schijnen te zijn.

Een vaste en zorgvuldige opleiding is essentieel voor dit ras, anders krijgt u een zeer krachtige en overdreven agressieve hond. Maar toch kunnen zij, met juiste behandeling, ook loyale en zeer veelbelovende metgezellen zijn. Zij vereisen eigenaars die met hun massieve grootte kunnen omgaan. De rottweiler is een van nature een waakhond. Zij hoge intelligent en hun waarde bewezen ze reeds bij de militaire politie en de douane.
Wegens hun grootte, zou de opleiding vrij jong moeten beginnen. Nu de hond nog klein is, moet al het nodige gedaan worden om ervoor te zorgen dat de hond niet wreed wordt gemaakt.
Zij kunnen naar andere honden agressief zijn en zouden op openbare plaatsen aan de leiband gehouden moeten worden. Wanneer Rottweiler correct opgeleid wordt, zal het een goede speelkameraad voor de kinderen zijn. Het zal katten en andere huishoudenhuisdieren aanvaarden zolang de hond een positieve ervaring met hen heeft gehad terwijl hij jong was. De vrienden en de verwanten van de familie worden normaal enthousiast verwelkomd.

Dit ras doet het uitstekend in gehoorzaamheidstrainingen en wedstrijden.

Hoogte en gewicht van de Rottweiler

Hoogte: Reu: 61-69 cm, Teef: 56-63 cm
Gewicht: Reu: 43-59 kg, Teef: 38-52 kg

Levensomstandigheden van de Rottweiler

Rottweilers zal het goed doen in een flat als hij voldoende wordt uitgelaten. Zij zijn binnen vrij inactief en een kleine tuin zal volstaan. U kunt deze robuuste honden nooit teveel werk of oefening geven; zij bloeien erbij open. Het lopen in het bos of in open land maakt hen zeer gelukkig en zij zullen niet te ver van u weglopen. Het zwemmen of het lopen naast een fiets is een perfecte activiteit voor deze hond en zij houden van het apporteren van ballen.

Levensverwachting van de Rottweiler

10 tot 12 jaar.
 

Verzorging van de Rottweiler

De vlotte, glanzende vacht is gemakkelijk te verzorgen. Borstelen met vaste varkenshaarborstel en bad allen wanneer noodzakelijk is voldoende.

Oorsprong van de Rottweiler

Het hondenras ‘Rottweiler’ is een oud hondenras en zijn geschiedenis gaat terug tot in de tijd van de Romeinen. In die tijden, reisden de legioenen met samen met hun vee en dat vereiste de hulp van honden om het vee te hoeden. Één route die het leger nam liep door Württemberg tot op de kleine marktstad van Rottweil. Daar gebeurde de kruising tussen de Romeinse oorlogshond, lokale herdershonden die het leger op zijn reizen ontmoette (uit Engeland en Nederland).

De belangrijkste taak van de Rottweiler werd het bewaken en het drijven van het vee en het verdedigen van zijn eigenaar en diens eigendommen, maar ook voor de berenjacht.
Van deze Duitse Rijksstad Rottweil kreeg hij zijn naam: Rottweiler slagershond. De veehandelaren (slagers) fokten deze honden op prestatie en bruikbaarheid voor het werk.

In 1800 waren ze praktisch uitgestorven. Enkele enthousiaste kwekers in Stuttgart begonnen in de vroege twintigste eeuw met het opnieuw kweken met deze waardevolle honden.

Toen men in het begin van de 20ste eeuw een hondenras werd gezocht voor politiewerk, werd ook de Rottweiler daarvoor getest.
Al snel bleek dat de hond bijzonder geschikt was. In 1910 werd hij dan ook officieel als politiehond erkend.