Woefkesranch

Enkele tijd geleden kocht u bij Woefkesranch een pupje. Graag bieden we jullie nog enkele puppy opvoedingstips aan.
Hopelijk gaat alles goed! Indien je mooie foto’s hebt, mail ze door en dan vindt u uw pupje binnenkort op onze “Familiesite”

Puppy opvoedingstips
Puppy opvoedingstips

Pup opvoeden: Puppy opvoedingstips

Een nieuwe pup in huis?
Bekijk hier enkele tips om hem of haar zo goed mogelijk op te voeden (aangeboden door EUKANUBA)

Algemene puppytraining

  1. Zie je puppy als een jong kind dat nog moet leren wat wel en niet mag. Herhaling en consistentie zijn cruciaal voor de training.
  2. Behoud een kalme en assertieve houding tijdens de opvoeding.
  3. Een bench is essentieel voor zindelijkheidstraining en biedt een veilige plek voor je pup als je even weg moet. Laat je puppy nooit te lang alleen in de bench.
  4. Gebruik babyhekjes om ‘verboden gebieden’ af te bakenen en je puppy te leren waar hij wel en niet mag komen.
  5. Leer je puppy het commando “kijk” aan, zodat hij leert om op commando naar je te kijken, handig in afleidende situaties.
  6. Leer je puppy “op zijn plaats” te blijven met behulp van een mat, hok of tapijt, vooral handig wanneer gasten binnenkomen.
  7. Word niet boos als je puppy fouten maakt of ongelukjes heeft. Tenzij je hem kunt betrapt, dan moet je hem corrigeren, boos worden of bestraffen! Hij leert nog en weet niet beter.
  8. Leid je puppy af met gewenst gedrag in plaats van alleen maar “nee” te zeggen.
  9. Wees consequent met regels, ook als je puppy groter wordt.
  10. Doe mee aan een puppy-opvoedcursus om je hond te leren zich te gedragen en te socialiseren.
  11. Begin zo vroeg mogelijk met de opvoeding, hoe eerder hoe beter.
  12. Ontdek waar je puppy door gemotiveerd raakt, zoals eten of aandacht, en gebruik dit in je opvoeding.
  13. Puppy’s gedragen zich vaak beter wanneer ze moe zijn.
  14. Puppy’s willen graag behagen, maar hebben consistente leiding nodig om te leren hoe.
  15. Gebruik een met pindakaas gevulde Kong om je puppy naar zijn mand te lokken en beloon hem als hij erin gaat liggen met het commando ‘in de mand’.
  16. Verwacht dat puppy’s je bed in beslag nemen als je ze niet leert om in hun mand te gaan.

Ongewenst gedrag: bijten en blaffen

  1. Gebruik anti-bijtspray om te voorkomen dat je puppy het meubilair of deurposten kapotbijt.
  2. Koop speeltjes van verschillend materiaal en geef deze aan je puppy telkens wanneer hij iets pakt waarop hij niet mag bijten. Dit helpt om zijn kauwbehoefte te bevredigen en voorkomt schade aan je spullen.
  3. Als je puppy ongewenst blaft moet je hem corrigeren of bestraffen. Blijft je hond blaffen is het handig om de oorzaak te zoeken, misschien staat er wel een inbreker bij jullie of een ander probleem.
  4. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie voor je puppy om verveling te voorkomen, wat kan leiden tot destructief gedrag.
  5. Leer je puppy commando’s zoals “los” en “laat het” aan, zodat je hem kunt laten stoppen met bijten of spullen vasthouden wanneer dat nodig is.
  6. Gebruik positieve bekrachtiging, zoals beloningen en lof, om gewenst gedrag te stimuleren en straffen om ongewenst gedrag te ontmoedigen.
  7. Wees consequent in je reactie op ongewenst gedrag en vermijd strafmethoden die angst of agressie kunnen veroorzaken bij je puppy.

Aanlijnen

  1. Kies een stevige lijn voor je puppy en vermijd rollijnen, omdat deze kunnen breken en je puppy aanmoedigen om te gaan trekken.
  2. Gebruik bij voorkeur een halsband in plaats van een tuigje, omdat tuigjes het trekgedrag van je puppy kunnen aanmoedigen.
  3. Begin langzaam met het aanlijnen van je puppy en beloon hem met traktaties en lof telkens wanneer hij rustig naast je loopt.
  4. Oefen regelmatig het aanlijnen in een rustige omgeving zonder afleidingen voordat je naar drukkere plekken gaat.
  5. Wees geduldig en consequent tijdens het aanlijnen, en corrigeer ongewenst gedrag rustig maar vastberaden.
  6. Leer je puppy het commando “volg” of “naast” aan, zodat hij weet wat er van hem wordt verwacht tijdens het wandelen aan de lijn.
  7. Gebruik positieve bekrachtiging om gewenst gedrag te belonen en moedig je puppy aan om rustig en gehoorzaam aan de lijn te lopen.

Socialiseren

Socialisatie
  1. Zorg ervoor dat je puppy zowel vriendelijk is naar anderen toe als ook zelfstandig genoeg om alleen te kunnen zijn.
  2. Socialiseer je puppy door haar in contact te brengen met mensen en andere honden. Neem haar mee naar verschillende plaatsen en laat haar kennismaken met diverse mensen en honden (indien rabiës gevaccineerd vanaf 12 weken).
  3. Zoek lokale groepen van eigenaren met hetzelfde hondenras als jouw puppy. Deze groepen zijn vaak te vinden via Google of Facebook en bieden gelegenheid om samen te komen, vragen te stellen en advies te krijgen.
  4. Laat je puppy wennen aan allerlei situaties en omgevingen door haar in contact te brengen met verschillende mensen, voorwerpen en geluiden. Denk aan mensen met verschillende uiterlijkheden, kledingstijlen, en aan andere honden, kinderen en dieren.
  5. Introduceer je puppy aan mensen met verschillende uiterlijke kenmerken en kledingstijlen, zoals mensen met hoeden, baarden of brillen. Beloon je puppy met lekkere snacks voor goed gedrag tijdens deze ontmoetingen.
  6. Start vroeg met socialisatie, bij voorkeur al vanaf de eerste weken nadat je puppy bij je thuis is.
  7. Vermijd contact met vreemde honden voordat je puppy zijn volwassen/rabiës vaccin gehad heeft die mogelijk is vanaf de leeftijd van 12 weken.
  8. Wees geduldig en positief tijdens het socialisatieproces en forceer je puppy niet om situaties te benaderen waar ze angstig voor lijkt te zijn.
  9. Plan regelmatig sociale uitjes met je puppy, zodat ze regelmatig nieuwe ervaringen opdoet en haar zelfvertrouwen kan opbouwen.

Zindelijkheidstraining

Beagle zindelijk
  1. Draag je puppy in de eerste maand naar het gras om zijn behoeften te doen, in plaats van hem zelf te laten lopen. Zo voorkom je ongelukjes onderweg en leer je hem waar je wilt dat hij zijn behoeften doet.
  2. Gebruik een positieve aanpak bij het zindelijk maken van je puppy. Maak er een feestje van wanneer hij buiten zijn behoeften doet, beloon hem, geef hem een knuffel en roep enthousiast “brave hond”.
  3. Bestraf je hond enkel als hij pas een ongelukje heeft gehad. Het heeft geen zin om je pup te bestraffen 10 minuten na zijn daad. Want dan linkt hij de straf niet aan zijn slecht gedrag.
  4. Hang een bel bij de deur voor de zindelijkheidstraining, zodat je puppy kan leren om aan te geven wanneer hij naar buiten moet.
  5. Leer je puppy om zowel los als aangelijnd zijn behoeften te doen. Dit voorkomt problemen zoals het niet kunnen plassen wanneer je puppy aan de lijn zit.
  6. Houd een vast schema aan voor het uitlaten van je puppy, bijvoorbeeld direct na het eten, drinken, spelen en slapen.
  7. Let goed op de signalen van je puppy dat hij naar buiten moet, zoals snuffelen, rondjes lopen of piepen, en reageer hier direct op door hem naar buiten te brengen.
  8. Reinig eventuele ongelukjes binnen direct met een speciale reiniger voor huisdieren om geurtjes te verwijderen en herhaling te voorkomen. Gebruik geen javel/bleekwater omdat dit aanstekelijk werkt, waardoor ze nog sneller ongelukjes hebben.

Gezondheid, beweging en trimbeurten

  1. Geef je puppy voldoende rust en slaap. Net als een baby heeft hij regelmatig dutjes nodig om uit te rusten en indrukken te verwerken.
  2. Vul een Kong met voer en pindakaas en vries deze in. Dit kan helpen bij het tanden wisselen of bij verlatingsangst. Ook puzzelspeeltjes zijn een goede keuze.
  3. Zorg voor regelmatige, maar niet te intensieve, lichaamsbeweging voor je puppy. Naast wandelingen wordt ze ook moe van het leren tijdens de opvoeding.
  4. Controleer of andere puppy’s tijdens de puppycursus al hun inentingen hebben gehad voordat je je eigen puppy laat spelen met hen.
  5. Laat jonge kinderen niet met een kleine puppy spelen, tenzij ze weten hoe ze hem voorzichtig moeten vasthouden en neerzetten.
  6. Sommige puppy’s vinden het prettig om een ouderwetse mechanische wekker in hun mand te hebben, omdat dit hen herinnert aan hun moeder’s hartslag.
  7. Leer je puppy wennen aan het aanraken van zijn voeten, kop, poten en bek. Dit vergemakkelijkt toekomstige bezoeken aan de dierenarts of trimsalon.
  8. Vermijd grote winkels of openbare ruimtes met je puppy totdat hij volledig is ingeënt om het risico op ziekten zoals het parvo-virus te minimaliseren.
  9. Neem je puppy van jongs af aan mee in de auto om hem te laten wennen aan autoritten en wagenziekte te voorkomen. Doe dit niet na een maaltijd omdat hij dan sneller wagenziek wordt.

Adviezen voor specifieke rassen

  1. Beagles zijn uiterst slim en hebben veel aandacht nodig. Voorkom verveling door regelmatig lange wandelingen met ze te maken en interactief speelgoed aan te bieden om hun geest bezig te houden.
  2. Boxers blijven vaak speels, zelfs op oudere leeftijd, dus begin zo vroeg mogelijk met trainen om ongewenst gedrag te voorkomen. Investeer in divers speelgoed om ze te vermaken en te voorkomen dat ze aan je spullen knagen.
  3. Overweeg om twee boxers te nemen, zodat ze elkaars gezelschap hebben. Dit kan helpen om verveling te verminderen en destructief gedrag te voorkomen.
  4. Zorg ervoor dat je altijd de leider van de roedel bent, vooral bij grote honden zoals Deense doggen. Een stevige leiderschapspositie voorkomt gedragsproblemen en zorgt voor een harmonieuze relatie tussen jou en je hond.
  5. Als je een Maltezer of ander zacht ras bestraft, wees dan zelf wat zachter dan bij een pittiger ras zoals een Shiba Inu.
  6. Bij het opvoeden van een Rottweiler-pup is het belangrijk om hem te leren dat voedsel niet bewaakt hoeft te worden. Dit voorkomt potentiële agressie en letsel, vooral bij interactie met kinderen.

Trucjes

  1. Verdeel de trainingssessies voor het aanleren van trucjes in korte intervallen van ongeveer 5 minuten. Dit zorgt ervoor dat je puppy gefocust blijft en beter leert.
  2. Leer je puppy stap voor stap nieuwe trucjes aan, beginnend met eenvoudige opdrachten zoals “zit” en “lig”. Bouw vervolgens langzaam op naar meer complexe trucs.
  3. Gebruik positieve versterking, zoals traktaties, lof en speeltijd, om gewenst gedrag te belonen en je puppy te motiveren om te blijven leren en oefenen.
  4. Wees geduldig en consistent tijdens de training. Herhaal de oefeningen regelmatig en beloon je puppy telkens wanneer hij succesvol een trucje uitvoert.
  5. Zorg voor een rustige en afleidingsvrije omgeving tijdens de trainingssessies, zodat je puppy zich goed kan concentreren en leren.
  6. Leer je puppy nieuwe trucjes op verschillende locaties om hem te helpen generaliseren. Oefen bijvoorbeeld zowel binnen als buiten, in verschillende kamers van het huis en op wandelingen.
  7. Wees creatief en experimenteer met verschillende beloningen om te ontdekken wat het beste werkt voor je puppy. Sommige honden zijn gemotiveerd door voedselbeloningen, terwijl anderen liever spelen als beloning.
  8. Wees consistent in je commando’s en gebaren bij het aanleren van trucjes, zodat je puppy ze gemakkelijker kan begrijpen en onthouden.

En het allerbelangrijkste…

Geduld is de belangrijkste tip bij het opvoeden van een puppy, omdat het tijd kost voor een puppy om nieuwe vaardigheden te leren en gewenst gedrag te ontwikkelen.

Net als bij mensenkinderen hebben puppy’s tijd, herhaling en consistente begeleiding nodig om te groeien en te leren. Ze kunnen niet van de ene op de andere dag alle gewenste commando’s begrijpen of zich perfect gedragen.

Door geduldig te zijn, kunnen we begrip tonen voor de natuurlijke leerprocessen van puppy’s en hen de tijd geven om te experimenteren, fouten te maken en te groeien.

Geduld stelt ons ook in staat om kalm te blijven en consistent te zijn in onze training, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen en een goede band tussen ons en onze puppy’s.

Met geduld kunnen we het leerproces van onze puppy’s op een positieve en effectieve manier begeleiden, waardoor ze zich kunnen ontwikkelen tot goed opgevoede en gelukkige honden.


Puppy trainingsvideo: Welkom thuis

Het 5 sterren overzicht voor de verwelkoming van je pup, maak je huis puppybestendig.


Puppy trainingsvideo: Uw puppy verzorgen

Geef uw puppy een frisse start door uzelf de basisverzorgingstechnieken aan te leren. Het 5 sterren overzicht voor de verzorging van je pup:


Puppy trainingsvideo: Benchtraining

Hoe benchtraining kan helpen bij het verminderen van verlatingsangst.

Het 5 sterren overzicht voor de benchtraining:


Puppy trainingsvideo: Basiscommando’s

Fantastische tips hoe u uw puppy de basiscommando’s kunt aanleren