Teckel

Beschrijving van de teckelteckel

Een dashond wordt in het Nederlands meestal teckel genoemd. 

Er zijn 3 verschillende soorten teckels:

En er zijn 3 verschillende grootte:

De teckel is een krachtige, geschierde hond met korte benen. Het gedraagt zich trots en heeft een intelligente uitdrukking. Het heeft een verlengd hoofd, een lange snuit, robuuste kaken. De tanden in schaarbeet met uiterst sterke hoektanden (De teckel heeft gewoonlijk 42 tanden). Zijn ogen zijn ovaal, donkerrood of bruin-zwart met een energieke en vriendschappelijke uitdrukking. Zijn oren zijn lang en hangend op zijn wangen. Zijn lichaam zou een sterk vooruitstekend borstbeen en een matig ingetrokken buik moeten hebben. De kortharige vacht van de teckel zou glanzend, glad en eenvormig moeten zijn. Tweekleurige teckels hebben een vacht met gebieden van helder kastanjebruin en diep-zwart, bruin, of grijs. 

De teckel komt oorspronkelijk uit Duitsland en wordt hier veelal nog als waakhond en jachthond gebruikt. Daar wordt hij ook wel 'Waldmann' (Woudman) genoemd, omdat zelfs de meest verwende teckel in het bos een gepassioneerde jager wordt. Oorspronkelijk werden ze gefokt om te jagen op dassen. Vandaar de de naam 'dashond'. Maar hij wordt ook gebruikt voor de jacht op reeŽn, wilde zwijnen, konijnen en vossen. 

teckelKarakter en temperament van de teckel

De teckels zijn gezellige gezinshonden maar zijn tevens jachthonden met een groot uithoudingsvermogen. Het zijn ook een goede waakhonden.
De teckel is van nature geen gehoorzame hond, maar met de juiste gehoorzaamheidstraining kunt u je hond wel degelijk opvoeden. De teckel is een inteligente, vindingrijke hond en ze hebben een nieuwsgierig en moedig karakter.

De kortharige teckel heeft de meest specifieke karaktertrekjes. Het zijn zeer aanhankelijke honden. 
De ruwharige teckel is door de terriŽr-inbreng vaak een temperamentvolle, energieke en extraverte hond. 
De langharige teckel is een wat rustiger en zachtzinnig type. 

Teckels zijn levendige, hartelijke en trotse honden. Ze zijn zeer toegewijd aan hun familie.
Ze zijn goede honden om mee te reizen.

Zij zijn op hun best met oudere kinderen. Zij komen over het algemeen goed om met andere huisdieren. Ze zijn wel vlug jaloers en wanneer ze geÔrriteerd worden kunnen ze bijten.

De teckel kan geweldig acteren om zijn zin te krijgen. Ze zoeken bewust oogcontact. Een puppycursus is aan te raden. Als de teckel volwassen is wordt het een zeer trouwe hond.

     

Hoogte en gewicht van de teckel

standard:
Hoogte: 35-45 cm
Gewicht: 9 kg

dwerg:
Hoogte: 35 cm
Gewicht: tussen 6 en 7 kg

kaninchen:
Hoogte: 30 cm
Gewicht: 4 en 5 kg

 


Levensomstandigheden
van de teckel

Teckels zijn geschikt voor het flatleven. Zij zijn vrij actief binnen en zullen het ook zonder tuin goed doen. Dit zijn actieve honden met verrassend uithoudingsvermogen en zij houden van een regelmatige wandeling of een spel in het park.

Zij zouden niet overvoed mogen zijn, want dit hondenras snel neigt naar overgewicht.

 

Levensverwachting van de teckel

12-15 jaar

 

Verzorging van de teckel

De langharige variŽteit vereist een dagelijkse kam- of borstelbeurt. De ruw-harige heeft nood aan een halfjaarlijkse trimbeurt. De kortharige af en toe eens schoonvegen met een vochtige doek.


Oorsprong van de teckel

Kortbenige honden zijn al afgebeeld in oude Egyptische en Griekse tempels en in Chinese kunst. Teckels zouden afstammelingen zijn van de oudste Duitse Jachthondenrassen zoals de Bibarhund of de Duitse Brak. Op illustraties uit de 13de eeuw zijn de voorouders van de teckel te zien bij de jacht op dassen. Ze zullen sinds dan nog wat zijn veranderd, maar aan het feit dat teckels al honderden jaren bestaat, twijfelt niemand.

De teckel werd gekweekt om op dassen te jagen en te volgen in hun holen onder de grond. Met hun korte poten groeven ze de dassen uit en volgde hen tot in hun hol. Daarvoor heeft hij een uitstekende neus en een prima gehoor. De kleinere teckels werden gekweekt om op hazen te jagen. De teckel heeft vele "terriŽr" kenmerken. Zij zijn veelzijdige en moedige honden en gekend om, naast dassen ook achter vossen en otters te gaan.

In 1888 werd, voor de kortharige variŽteit, de Duitse rasvereniging opgericht. In 1880 werd in het Verenigd Koninkrijk de eerste rasstandaard opgesteld. De teckel verspreidde zich snel en werd wereldwijd een gewaardeerde gezelschapshond. 

De ruwharige ontstond door kruisingen met de Dandie Dinmont TerriŽr en andere terriŽrs, de langharige door kruisingen van de kortharige teckels met de Cocker Spaniel en de Stoberhund (een oude Duitse jachthond).