DalmatiŽr

Wij verkopen geen DalmatiŽrs meer.
Verkiest u een gezond Belgisch hondje voor een import hondje?

Kies dan een ras in onze fokkerij! Het ras dat het meeste op een DalmatiŽr lijkt, is een Golden retriever.

Beschrijving van de dalmatiŽr

De dalmatiŽr is een goed-gespierde, middelgrote, kortharige hond. Gekend voor zijn elegantie en van de Disney-film '101 dalmatiŽrs'.
Kenmerkend is de witte vacht met zwarte of leverkleurige vlekken. Daarnaast valt de lange staart, neusspiegel en levendige ooguitdrukking op.
De dalmatiŽr is een snelle, levendige en sportievehond met een groot uithoudingsvermogen. Het ras is intelligent en kent weinig angst.
De vacht is kort en dik. De grondkleur is wit met ronde, duidelijk omlijnde vlekken van eenvormige zwarte kleur. DalmatiŽr puppies worden geboren met een volledig witte vacht, hoewel het begin van vlekken soms onder de huid van een pasgeboren dalmatiŽr pup te zien zijn. De vlekken zouden duidelijk omlijnd en rond moeten zijn en gelijk verdeeld over het lichaam.

Karakter en temperament van de dalmatiŽr

Dit ras is zeer actief en vergt een overvloed aan oefening. DalmatiŽrs zijn zeer snelle honden, met heel wat uithoudingsvermogen en zelfstandigheid. Hun energieke en speelse aard maakt hen tot goede metgezellen voor kinderen. DalmatiŽrs bezitten de kwaliteit om ruwe behandelingen door kinderen te weerstaan. Nochtans, is het noodzakelijk dat zij met kinderen, als puppies, worden gesocialiseerd, om de de kinderen op een correcte manier te leren omgaan met de dalmatiŽr. DalmatiŽrs zijn krachtige honden die een kind tijdens een spel, ongewild kunnen verwonden. Zij hebben een zeer gevoelige aard en vergeten nooit een slechte behandeling. DalmatiŽrs kunnen makkelijk en met zachte hand opgeleid worden. DalmatiŽrs zijn mens georiŽnteerde honden, en zullen zich niet goed voelen wanneer ze lang alleen gelaten worden. Een optie is ze een metgezel te geven. Deze honden hunkeren naar gezelschap. DalmatiŽrs zijn bekend voor hun intelligentie, onafhankelijkheid en overlevingsinstincten. In het algemeen hebben zij een goed geheugen en zijn gewoonlijk van nature uit vriendelijk.

Hoogte en gewicht van de dalmatiŽr

Hoogte: Reu: 50-60 cm, Teef: 50-55 cm
Gewicht: 25 kg

Levensomstandigheden van de dalmatiŽr

De dalmatiŽr is geen ideale hond voor flatbewoners tenzij het veel loopruimte heeft of verscheidene keren per dag uitgelaten wordt. Zij zijn zeer actief binnen en zullen een gemiddelde tuin nodig hebben. Dit hondenras zou niet buiten in de koude mogen gehouden worden. Geef de dalmatiŽr regelmatig wat loopkansen. Het is een zeer energiek ras en moet deze energie kwijt, zodat het zijn vernielingskracht kan kwijtspelen. Zij houden van te lopen!

Levensverwachting van de dalmatiŽr

10 tot 12 jaar

Verzorging van de dalmatiŽr

De dalmatiŽr verliest zijn haren tweemaal per jaar. Het is een sterk, gemakkelijk te houden ras, hoewel het frequente borstelen nodig is om aan het constante afwerpen van haar het hoofd te bieden. Zij hebben geen honden-geur en zijn nette honden die zich niet graag vuil maken. Baad slechts wanneer noodzakelijk.

Oorsprong van de dalmatiŽr

De oorsprong van deze honden wordt nog betwitst. Niemand weet precies waar deze gevlekte hond vandaan komt. Er is zeer weinig gekend over de oorsprong van de dalmatiŽr. Waarschijnlijk zijn ze afkomstig uit de Kroatische kuststreek DalmatiŽ. De naam is afgeleid van dalmatica, de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn.

De dalmatiŽr is een hond van een zeer oude hondenlijn die vrijwel onveranderd bleef door de eeuwen heen. Er zijn muurschilderingen in Egyptische graven van dalmatiŽrs die naast de strijdwagens van de farao's lopen. Het ras is ook vermeld in de brieven van de dichter Jurij Dalmatin, die dateren van de helft van de 16de eeuw. In de Spaanse kapel van Santa Maria Novella in Florence, ItaliŽ staan op een fresko van 1360 staat een bevlekte hond afschilderd die sterk lijkt op onze dalmatiŽr.

De taken van dit oude ras zijn zo gevarieerd. Hij is gebruikt als oorlogshond voor het bewaken van de grenzen van DalmatiŽ en KroatiŽ. Aan deze taak houdt hij zijn bewakingsinstinct over. Alhoewel hij vriendschappelijk en loyaal is neemt hij vaak wat afstand naar vreemdelingen en onbekende honden. De dalmatiŽr heeft een sterk jachtinstinct en is een uitstekende verdelger van ratten en ongedierte. Als sportieve hond is hij gebruikt als jachthond en  als sleephond. Zijn opzichtige kleuring en intelligentie hebben hem door de jaren een succesvolle circushond gemaakt.
Oorspronkelijk werden ze gekweekt om het begeleiden van de door paarden getrokken equipages, koetsen en rijtuigen. Dezer dagen behouden dalmatiŽrs een sterke affiniteit voor paarden.