Karakter van de Teckel

De Teckel is een robuuste en moedige hond. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een eigenzinnig karakter.

De Dashond is onafhankelijk, strijdlustig, en probeert andere honden te domineren.

Zijn gewoonte om bij het minste geluid te gaan blaffen maakt hem tot een goede waakhond.

De Teckel is aanhankelijk en opgewekt, maar eist veel aandacht op en is vaak jaloers.

De kortharige variëteit is het meest energiek, terwijl de ruwharige variëteit een rustiek karakter heeft en het grootste jachtinstinct.

De langharige variëteit is de kalmste van de drie. Alle Dashonden moeten van jongs af aan consequent en geduldig worden opgevoed.

Typische eigenschappen van de Teckel

Door zijn oorsprong als zelfstandige jacht- en waakhond heeft de Teckel een moedig en pittig karakter. Dapper, fel gedrag en geblaf was nuttig wanneer Teckels het onder de grond moesten opnemen tegen een das of een vos. Ook heeft de kleine Teckel een groot uithoudingsvermogen en is hij intelligent en eigenwijs.

Als hij de kans krijgt probeert de pientere Teckel zijn baasje zeker te bespelen. Hij weet bijvoorbeeld heel goed wat hij met zijn schattige en aandoenlijke blik kan bereiken. Daarnaast kan je Teckel af en toe een beetje jaloers zijn; jij bent zíjn baasje en hij is jouw held.

Ook al is de Teckel een gezelschapshond, een typische schoothond is hij niet. Het is belangrijk je Teckel mentaal en fysiek voldoende uit te dagen. De levendige en vrolijke Teckel houdt van spelen en is daar, door zijn achtergrond als jachthond, ook enorm fanatiek in. Wandelen door het bos en spelen met takken en balletjes, al dan niet in het water, en gewoon een beetje rondsnuffelen en graven, zijn goede bezigheden voor Teckels. Maar wil je gezellig samen apporteren? Je hebt kans dat je Teckel de stok of het speeltje gewoon bij zich houdt. Hij heeft tenslotte een eigen willetje.

Niet alleen het karakter van je Teckel is uniek. Hij heeft met zijn lange rug ook een unieke bouw. Je kunt een Teckel prima in een appartement houden, maar vanwege die lange rug is het verstandig hem geen trappen te laten lopen.