Wat is het karakter van een Chihuahua?

Dat de chihuahua een van de populairste honden is, heeft hij niet enkel aan zijn uberschattige verschijning te danken. Ook zijn karakter weet menig hondenfan te charmeren.

De chihuahua is bijzonder aanhankelijk en hecht zich sterk aan zijn gezin. Hij is niet te verlegen om zijn baasje te overstelpen met uitingen van zijn liefde: likjes, knuffels, urenlang op de schoot kruipen…

Chihuahuabaasjes kunnen het beamen: dit is een hondje dat continu graag bij zijn baasje is. Het feit dat hij in een handtasformaat op de wereld is gezet speelt daarbij fijntjes in zijn voordeel. Helaas worden chihuahua’s daardoor vaak enkel als een modeaccessoire aangeschaft. Jammer, want deze kleine Mexicaan is eigenlijk een pittig hondje met een fel temperament.

Bovendien is de chihuahua een nieuwsgierige rakker die graag de wereld ontdekt. Veel meer dan een handtashondje dus!

Tegenover vreemden is hij in het begin eerder argwanend en wantrouwend, maar eens zijn baasje duidelijk gemaakt heeft dat het wel degelijk om gewenst bezoek gaat, maakt de chihuahua al snel weer nieuwe vrienden.

Ook met andere honden en katten binnen het gezin kan hij vrij gemakkelijk vriendschap sluiten. De kaarten liggen echter anders als het om ontmoetingen met andere dieren op straat gaat. Op zulke momenten kan hij zijn pittige karakter niet langer verborgen houden en maakt hij meteen duidelijk wie er de broek draagt. Onbewust van zijn eigen kleine gestalte gaat hij frontaal in de aanval tegen honden die tot wel vijf keer groter zijn dan hijzelf. Een alert baasje dat zijn losbandige machogedrag tijdig kan afremmen is dus onontbeerlijk. Anders zou zo’n uitspatting wel eens desastreuze gevolgen kunnen hebben.

Het zijn loyale metgezellen, vol energie en behoorlijk brutaal. Je kunt ze vinden in een tas, op een bank of blaffen naar een andere hond die twintig keer zo groot is. Ze zijn een van die hondenrassen waar je een hekel aan hebt of waar je van houdt.

De Chihuahua is een van de kleinste toy-honden die er zijn. Deze honden, die een eeuw geleden ontstaan, komen uit de stad Chihuahua in Mexico. Hoewel er tal van theorieën zijn over hun ware afkomst, weet niemand precies welk ras of welke rassen de weg hebben gebaand voor de kleine hond.

Er zit geen duidelijke ‘jacht’ in hun bloed, aangezien ze zelden een sterke prooidrift of een scherp sensorisch systeem vertonen, en er is ook geen echte dynamische hond uit de arbeidersklasse voor hen. In plaats daarvan lijkt de Chihuahua precies wat ze moeten zijn: een hond die mensen behaagt en zeer flexibel is, vaak een eenpersoonshond, dynamiet heeft voor een humeur en van zijn gezin houdt.

Ze zijn klein genoeg om in portemonnees te passen en toch energiek en atletisch genoeg om in huis te spelen. Eigenaars zijn vaak onder de indruk van hun gezichtsuitdrukkingen en hilarische gangen (ze hebben kleine beentjes en staan ​​er vaak om bekend dat ze ‘draven’). En hoewel ze berucht kunnen zijn om hun afstandelijkheid, het hondjesyndroom en hun geblaf, zijn ze dan vriendelijk, oplettend en aanhankelijk voor hun gezin. Als ze goed opgevoed zijn ten minste.

Chihuahua-persoonlijkheid

De Chihuahua is een van de meest waardige en onverschrokken honden van alle rassen. Deze waardige persoonlijkheid en zelfvertrouwen zijn echter vaak wat hen zo moeilijk te trainen en zindelijk maakt. Dit omdat ze nogal wispelturig kunnen zijn als het gaat om gehoorzaamheid. Om de persoonlijkheid van een Chihuahua in één woord samen te vatten, zou zijn dat ze dapper of gedurfd zijn.

Ze zijn moedig in de manier waarop ze liefhebben, de manier waarop ze de wereld ontmoeten en wanneer je ze probeert te trainen. Ondanks hun grootte en huiselijke karakter, wat vaak eigenschappen zijn die samengaan met minder intelligente rassen, is de Chihuahua behoorlijk scherp. Ze leren snel, verwerken informatie en in hun jeugd navigeren ze zichzelf in de problemen. Ze zijn ongelooflijk enthousiast over hun omgeving, waardoor ze fantastische waakhonden zijn, maar aan de andere kant staat bekend dat ze veel blaffen, wat een negatieve eigenschap kan worden. Maar afgezien daarvan zijn ze onwankelbaar loyaal. Zodra ze hun plek tot een hoeve hebben verstevigd, bloeit hun mensvriendelijke persoonlijkheid snel op.

chihuahua karakter

Aan het eind van de dag wil de Chihuahua liefhebben en bemind worden, en ze verlangen dit met zo’n wreedheid dat het een fout wordt. Hoewel de Chihuahua klein en flexibel is, zijn ze een van de meest behoeftige hondenrassen die er zijn. Jaloezie is een groot deel van de persoonlijkheid van de chihuahua’s en iets waardoor ze behoorlijk onverenigbaar zijn met kinderen.

Deze vurige kleine honden houden van liefhebben, maar hebben ook dezelfde hoeveelheid aandacht nodig. Vaak – wanneer een pasgeborene het huishouden binnenkomt – zal de chihuahua jaloers worden op de aandacht van het kind en zich naar binnen keren. In het ergste geval zijn ze helemaal onaardig tegen de kinderen.

Maar het zijn niet alleen pasgeborenen. Zelfs als een chihuahua samen met kinderen is grootgebracht, zijn ze slim genoeg om te weten wanneer ze geen aandacht krijgen, en zullen ze een beetje dominanter worden.

Weet ten slotte dat de persoonlijkheid van een chihuahua niet van nature vermengt met andere honden. Deze honden zijn waardig en afstandelijk ten opzichte van vreemden, en hebben de neiging verstrikt te raken in grotere honden die hen kunnen verwonden. Ondanks hoe goed ze gesocialiseerd, getraind en opgevoed waren, zit het in hun bloed om territoriaal te zijn en in hun opzet om hun omvang te overschatten.

Maar als alles gezegd en gedaan is, zijn deze kleine honden liefhebbend, loyaal, medelevend, soms eigenzinnig en kunnen ze behoorlijk speels zijn als ze de kans krijgen. Hun exclusieve persoonlijkheden maken ze vaak tot een fantastische keuze voor de unieke hondenbezitter, maar ze voegen zeker een nieuw licht toe aan elk huishouden dat ze hun eigen huishouden maken, en hun loyaliteit en toewijding blijft maar niet verminderen.

Chihuahua-temperament

Het chihuahua-temperament moet – mits goed opgevoed en gesocialiseerd – liefdevol, prikkelbaar en sociaal zijn voor dierbaren. Over het algemeen zijn dit blije honden, die vaak hun ware kleuren laten zien wanneer ze thuis zijn en op een afstand van de wereld staan, maar vaak hebben ze een slechte reputatie als ‘slecht gezelschap’. Een van de meest besmettelijke kenmerken van een chihuahua is hun enthousiasme voor het leven. Ze rennen vrolijk door het huis, maar door hun intelligentie – en hun scherpe oren – zijn ze vaak alert op alles om hen heen.

In combinatie met hun natuurlijk hoge blaf, heb je een hond die bij elke bocht prikkelt, wat betekent dat ze hinderlijk kunnen zijn. Daarom is het bijzonder belangrijk om dit ras in hun vroege jeugd te trainen en te socialiseren. Maar afgezien van hun aanleg om veel te blaffen, kan die prikkelbaarheid ook de vorm aannemen van agressie in het kielzog van andere vreemden of honden.

Zonder dat de meesten het weten, komt de agressieve, yappy-aard van Chihuahuas niet voort uit een kwaadaardig karakter, maar is het eerder een afweermechanisme. Hoewel deze hoektanden worden verheerlijkt omdat ze groter zijn dan het leven in nietige lichamen, zijn ze zich bewust van hun eigen kwetsbaarheid. Een onstuimig kind zal de grenzen van de kleine hond vaak niet respecteren, en ze zullen uithalen en bijten of bijten.

Het laatste beetje om op te letten als het gaat om hun temperament, hangt samen met hun jaloerse persoonlijkheid. Dit zijn vaak eenpersoonshonden, en ze houden zo hevig van dat ze zonder constante aandacht ernstige verlatingsangst zullen ontwikkelen . Eigenaren verwarren hun grootte en aanpassingsvermogen met onafhankelijkheid, laten hun pup uren achtereen alleen, en merken dat ze perplex zijn als hun chihuahua een verlegen, angstig en schurend temperament heeft. Hun aanstekelijke enthousiasme, lust om lief te hebben en prikkelbaarheid zijn echter precies wat deze honden geliefd maakt bij de eigenaren van team-Chihuahua.

Training en socialisatie

Eerst en vooral – vooral wanneer uw puppy voor het eerst uw huis binnenkomt – is vroege socialisatie de sleutel. Laat uw chihuahua kennismaken met verschillende omgevingen, vreemden en andere honden. Hoe meer u uw puppy gewend raakt aan vreemde omgevingen, mensen en honden, hoe groter de kans dat hij zelfverzekerder en socialer is.

chihuahua trainen

Het probleem van Chihuahua’s gezicht is dat ze van nature geneigd zijn afstandelijk en prikkelbaar te zijn, en aangezien het vaak een eenmansshow is, houdt hun eigenaar ze geïsoleerd in het huis of appartement. Zonder de juiste blootstelling aan de buitenwereld, is het waarschijnlijk dat uw Chihuahua introvert en jankend zal worden – de persoonlijkheid en het temperament waar ze berucht om zijn.

Puppylessen zijn  een must. Hoewel deze honden zo klein zijn dat hun ongelukken en slecht gedrag minder impact hebben, zoals bijvoorbeeld een veel grotere hond, kunnen ze nog steeds moeilijk te trainen zijn.

Omdat ze niet openlijk volgzaam zijn en hun brutaliteit vaak kan veranderen om hun baasjes uit te dagen, zullen puppylessen gehoorzaamheid afdwingen. Chihuahua’s zijn slim genoeg om niet alleen snel te leren, maar ook om de lessen mee te nemen en thuis toe te passen.

Niet alleen dat, maar puppyklassen zullen de socialisatie van uw pup alleen maar bevorderen, omdat hij kennis zal maken met andere honden die dezelfde lessen leren. Het geeft je als eigenaar tijd om even weg te zijn zonder je zorgen te maken over verlatingsangst, en het zal je chihuahua helpen zich te ontwikkelen tot de goedaardige hond die hij hoort te zijn.

Thuis trainen

Thuistraining is ook de sleutel. Het is vooral belangrijk om uw chihuahua te motiveren om te leren. Als hij voelt dat er opwinding is in de gegeven lessen, springt hij naar de gelegenheid. Omdat chihuahua’s een gevoelig ras zijn en geen roedelhond, hoef je de rol van de alfa niet te spelen. In plaats daarvan is positieve bekrachtiging de weg naar een goedgetrainde chihuahua.

Telkens wanneer uw pup op de juiste manier heeft gehandeld of iets goed heeft gedaan, beloon hem dan met lof, extra liefde, traktaties, speeltijd en zelfs een favoriet speeltje. Als je te vastbesloten bent met dit ras, kunnen ze vaak agressief en introvert worden, omdat hun verdedigingsmechanisme een rode vlag zal veroorzaken.

chihuahua opvoeden

Houd ten slotte uw hond gezond. Elke hond heeft beweging nodig, ongeacht zijn grootte of bouw. Chihuahuas zijn geen uitzondering.

Alleen omdat ze klein genoeg zijn om in een tas te passen en comfortabel in een klein appartement te wonen, wil dat nog niet zeggen dat ze hun lichaam niet hoeven te bewerken. Een lichte wandeling voor u is vaak een lange training voor uw chihuahua, en een vermoeide hond is een hond die zich goed gedraagt.

Alles bij elkaar genomen – ondanks hun reputatie – is de chihuahua een liefdevolle, loyale en toegewijde metgezel. Ze hebben de neiging om slecht gedrag te vertonen en zouden zeker niet in de buurt van kleine kinderen moeten zijn of zonder toezicht in het gezelschap van andere honden, maar als ze een goede opvoeding krijgen, is er geen reden waarom ze niet sociaal, minzaam en aardig voor anderen.

Ze vallen in de categorie ‘verkeerd begrepen’, zoals zoveel rassen doen. Maar zelfs met hun reputatie staan ​​deze kleine wezens nog steeds in de top 30 van de populairste lijst van de AKC, en ze hebben die plek met een reden verdiend.