Huisdieren verminderen kans op kanker

 

Baasjes van huisdieren hebben tot een derde minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Hodgkins, een kanker aan het lymfesysteem. Dat bewees recent Amerikaan onderzoek.

Immuunsysteem
Bij het onderzoek waren meer dan 4000 patiënten betrokken. Hieruit bleek dat de baasjes van huisdieren tot een derde minder kans hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Hodgkins. Hoe langer het gezin één of meer huisdieren had, hoe beter de patiënten beschermt waren tegen de ziekte. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de huisdieren beschermen tegen kanker omdat ze het immuunsysteem van hun baasjes versterken. Andere studies toonden al aan dat kinderen met een huisdier minder ziek zijn omdat ze beter bestand zijn tegen infecties. Nog andere onderzoeken bewezen dat kleuters die opgroeien bij katten en honden minder allergieën of astma ontwikkelen.

Ziekte van Hodgkins
De ziekte van Hodgkins treft het lymfestelsel. Dat is een netwerk van klieren en aders die de witte bloedcellen transporteert in ons lichaam. Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je loopt op die ziekte. De agressieve vorm van deze kanker kan dodelijk zijn. Het aantal gevallen van de ziekte van Hodgkins stijgt steeds meer. Experts zeggen dat deze ziekte tegen 2025 even vaak zal voorkomen als longkanker. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van deze stijging is. Sommige wetenschappers denken dat het komt door steriele leefgewoonten en de verbeterde hygiëne van de hedendaagse mens.