Allergisch aan je huisdier

 

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft last van een dierenallergie. In aanraking komen met speeksel van je huisdier of een klein deeltje van een huidschilfer inademen kan soms al hevige reacties teweegbrengen.


1) Allergische reacties kunnen jeukende of tranende ogen zijn. Maar ook een verstopte neus of niesbuien komen vaak voor.


2) Wat minder bekend, maar wel erger, is de gezwollen huid, hoofdpijn of kortademigheid.


3) De meest heftige reacties komt meestal voor bij een kattenallergie. Hoe lang je loopt te niezen of te krabben hangt af van mens tot mens. De een krijgt binnen het halfuur last, maar blijft er niet te lang mee zitten. Bij de ander kan het zes tot 24 uur duren.


4) Ben je niet zeker of je een allergie hebt? Ga dan naar de huisarts voor een test. Met een huidtest of bloedonderzoek is je allergie snel op te sporen.


5) Het beste middel tegen allergie is niet in de buurt komen van dieren waar je allergisch voor bent. Beslis je om je huisdier weg te doen? Verwijder dan alles wat in aanraking met de dieren is geweest en maak alles flink schoon.


6) Kan je toch niet zonder je kompaan? Zorg er dan voor dat je meubelen en vloer makkelijk schoon te maken zijn. Tapijt is niet geschikt voor mensen met allergie.


7) Het is vooral belangrijk om je dier en alles waarvoor je allergisch bent uit je slaapkamer te houden. Doe je kleren daarom liever uit in de badkamer.


8) Hou je huisdieren proper en neem zelf ook dagelijks een douche, zodat haren of huidschilfers van je huisdier geen kans krijgen om je nog verder lastig te vallen.
 

 

 

bron: MF
bron: https://www.zita.be/lifestyle/dieren/nieuws/1019327_allergisch-aan-je-huisdier.html